2018-07-10 22:53:05
Πετρόπουλος: Στις 53.800 οι εκκρεμείς συντάξεις
«Τα ερωτήματα που τίθενται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι συγκεκριμένα και κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να μην πάρει θέση», τόνισε η Υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, στην ομιλία της στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις- Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας- Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων- Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις»:
«Είσαστε με την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης και της αύξησης των μισθών των εργαζομένων ή με την συμπίεσή τους;Είσαστε με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή με την εργοδοτική αυθαιρεσία;Είσαστε με τους κανόνες προστασίας της εργασίας ή με τους μεγαλοεργολάβους της παραβατικότητας;Είσαστε με μια ανάπτυξη που σέβεται τους εργαζόμενους ή με τους τυχοδιώκτες που βαράνε κανόνι και αφήνουν απλήρωτες εκατοντάδες οικογενειών;Είσαστε με τη νομιμότητα ή με τους μεγαλοπαραβάτες που φυγαδεύουν τους εργαζόμενους στα ψυγεία των εμπορευμάτων για να μην τους βρει η Επιθεώρηση Εργασίας; Είσαστε με το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για όλους ή με την ιδιωτική ασφάλιση για τους λίγους και οι υπόλοιποι στον Καιάδα;Είσαστε με το οχτάωρο ή με το δωδεκάωρο του κ
. Κουρτς;»«Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει απαντήσει», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι: «Το απάντησε ο κ. Βρούτσης στη συζήτηση στη Βουλή, δηλώνοντας πως οι μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανεργίας. Οι δομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αυτές ήταν η μείωση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η μείωση της αποζημίωσης απόλυσης». «Τη δική μας απάντηση τη δίνουμε εμπράκτως», τόνισε η Υπουργός Εργασίας:
«Με την επαναφορά των ΣΣΕΜε το νόμο 4488 τον Σεπτέμβρη του 2017Με την ενίσχυση του ΣΕΠΕΜε το νομοσχέδιο που σας εισηγούμαι σήμεραΜε το αναπτυξιακό σχέδιο»Αναφορικά με την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι κατά την περίοδο της απορρύθμισης του νομοθετικού πλαισίου προστασίας της εργασίας, αποδυναμώθηκαν σημαντικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. «Στον αντίποδα η σημερινή κυβέρνηση ενισχύει το ΣΕΠΕ ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στον κρίσιμο ρόλο του, κάνοντας αισθητή την παρουσία του στους χώρους δουλειάς. Ακριβώς γι’ αυτό, μπορούμε και έχουμε πλήρη εικόνα για την πραγματική αποτελεσματικότητα των μέτρων και κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές», σημείωσε.
Η Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία πλέον συνδέεται με το στοιχείο της δικαιοσύνης για τον εργαζόμενο, καθώς εξασφαλίζονται αναδρομικά τρεις μήνες ένσημα για τον εργαζόμενο ενώ δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να συμμορφωθεί προσλαμβάνοντας τον αδήλωτο εργαζόμενο με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης». Η κ. Αχτσιόγλου πρόσθεσε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά του εργοδότη, συστηματοποιούνται οι έλεγχοι και οι επανέλεγχοι» και αν βρεθεί υπότροπος, το πρόστιμο διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται.
Σχετικά με τη διάταξη για τις εργολαβίες τόνισε ότι «για εμάς σαφώς προτεραιότητα έχει η προστασία του κόσμου της εργασίας. Για πρώτη φορά βάζουμε κανόνες στο καθεστώς των εργολαβιών, όπου λαμβάνουν χώρα μια σειρά από πρακτικές καταστρατήγησης δικαιωμάτων των εργαζομένων. Θεσπίζουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα κανόνων, που καθιερώνει την αλληλέγγυα και εις ολόκληρον ευθύνη του αναθέτοντα, του εργολάβου και του υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων κατά την εκτέλεση ενός ανατεθειμένου έργου».
Ακολούθως, η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις που αφορούν στην πρακτική άσκηση, τονίζοντας ότι «τίθενται με σαφήνεια όρια στο ποσοστό των εργαζομένων που μπορούν να πραγματοποιούν πρακτική άσκηση ή μαθητεία σε τουριστικές επιχειρήσεις, ο συνολικός αριθμός τους δεν μπορεί να ξεπερνά το 17% των εργαζομένων ανά επιχείρηση ή υποκατάστημα με ανώτατο όριο τα 40 άτομα σε κάθε περίπτωση».
«Η προηγούμενη κυβέρνηση μας παρέδωσε ένα ασφαλιστικό σύστημα με έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ, μετά από 11 διαδοχικές περικοπές των συντάξεων και 400 χιλιάδες απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές», τόνισε η Υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: «Σήμερα, τρία χρόνια μετά έχουμε διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του συστήματος, ο ΕΦΚΑ έχει πλεόνασμα 400 εκατομμύρια ευρώ, έχουμε μειώσει ουσιαστικά τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Έχοντας κερδίσει το πρώτο στοίχημα, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να κλείσουμε πληγές, για να διορθώσουμε τις κοινωνικές αδικίες του παρελθόντος που κληρονομήσαμε. Το αποδεικνύουμε και με το σημερινό σχέδιο νόμου που δίνει τη δυνατότητα διαγραφής μιας σειράς οφειλών».
Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «οι διατάξεις που έρχονται στο παρόν σχέδιο νόμου για τα ασυνόδευτα ανήλικα δείχνουν πως η ελληνική πολιτεία θα συνεχίσει να είναι μια πολιτεία που θα λειτουργεί για να καταπολεμά τους αποκλεισμούς στην βάση της αλληλεγγύης. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η σύσταση Εποπτικού Συμβουλίου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, δημιουργούνται ηλεκτρονικά μητρώα Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Επαγγελματιών Επιτρόπων και Δομών Φιλοξενίας».
Πετρόπουλος: Στις 53.800 οι εκκρεμείς συντάξεις
«Τη μετάβαση στη νέα πραγματικότητα, ύστερα από μια δύσκολη περίοδο, σηματοδοτεί η ελάφρυνση βεβαρημένων από το παρελθόν ασφαλισμένων με κόστη τα οποία είναι πολύ υψηλά». Αυτό υπογράμμισε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος καλώντας όλες τις πτέρυγες της Βουλής να υπερψηφίσουν την προβλεπόμενη διαγραφή αμφισβητούμενων οφειλών που έχουν βεβαιωθεί σε βάρος ασφαλισμένων.
Ο Υφυπουργός έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους αγρότες, που «για να ασφαλιστούν στον φορέα ασφάλισής τους περίμεναν χρόνια και σωρεύονταν χρέη, λόγω της καθυστέρησης του συστήματος να ανταποκριθεί στις αιτήσεις ασφάλισής τους και γίνονταν οφειλέτες από την πρώτη μέρα που ασφαλίζονταν ακόμα και για εισφορές που αφορούν την υγεία, χωρίς να έχουν υγεία και με τη διάταξη τους βάζουμε να ασφαλίζονται αμέσως και να απαλλάσσονται από τα κόστη που προκύπτουν από την ασφάλιση για την υγεία, είναι μια διάταξη που μπορείτε να την ψηφίσετε. Γιατί δεν το κάνετε;»
Ειδική αναφορά έκανε ο Υφυπουργός:
Στα θετικά αποτελέσματα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης λέγοντας ότι «είναι ένα καλό παράδειγμα ως πρότυπος στόχος για τη χώρα, με όλες τις αδυναμίες που μπορεί να έχει. Αυτά τα επιτεύγματα μπορούμε να τα βλέπουμε μπροστά ως πρόκληση για όλους μας. Είχαμε πει και επιβεβαιώνεται, ότι θα φτάσουμε στις 52.000 κύριες συντάξεις σε εκκρεμότητα, ληξιπρόθεσμες, τον Ιούνιο. Κάναμε λάθος κατά 1.800 συντάξεις. Πήγαμε στις 53.800 συντάξεις. Είχαμε παραλάβει 168.922 συντάξεις. Στην περίοδο αυτή δώσαμε 395.780 επιπλέον. Πείτε κάτι καλό γι’ αυτόν τον κόσμο που δούλεψε στην κοινωνική ασφάλιση, παρ’ όλο που μειώθηκε κατά το ήμισυ σχεδόν ως δυναμικό, και επιτυγχάνει τέτοια αποτελέσματα. Πού οφείλεται ένα τέτοιο αποτέλεσμα, αν όχι στην αυταπάρνηση αυτών των ανθρώπων; Γατί πράγματι με μειωμένες δυνάμεις να έχεις τέτοια αποτελέσματα δεν είναι κάτι ασήμαντο. Επαινέστε, επιτέλους, αυτούς που δουλεύουν», σημείωσε.Στις αλλεπάλληλες περικοπές συντάξεων που έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ξεπέρασαν τα 63 δισ. ευρώ. Όπως τόνισε: «Ο ν. 3863 προέβλεπε τις πρώτες μειώσεις και ακολούθησαν κι άλλες, για να μπορεί η χώρα να επιτυγχάνει τον στόχο για τον οποίο είχε δεσμευτεί από το πρώτο μνημόνιο, να μην υπερβαίνει η συνταξιοδοτική δαπάνη το 16,2% του ΑΕΠ. Τον υπερέβαινε, όμως, διαρκώς. Όταν εμείς αναλάβαμε την κυβέρνηση, ήταν πάλι 17%, παρά τις διαρκείς μειώσεις 63 δισεκατομμυρίων ευρώ συνολικά όλη αυτήν την περίοδο, από τις διατάξεις του ν. 3863 και αυτών που ακολούθησαν τα επόμενα τρία χρόνια μέχρι να αναλάβει η δική μας Κυβέρνηση την ευθύνη για τα θέματα αυτά».Ο Υφυπουργός διέψευσε, για μια ακόμη φορά, τις επαναλαμβανόμενες από τη Ν.Δ. δήθεν 21 περικοπές στις συντάξεις. «Δεν είναι μόνο αλχημεία, είναι μια αναιδής αντιμετώπιση μιας προσπάθειας που κάνει ο ελληνικός λαός και ένα ψεύδος συστηματικό», είπε αναφέροντας μεταξύ άλλων:
«Μιλάτε για μείωση των συντάξεων από τα 486 ευρώ στα 392 ευρώ τον Αύγουστο του 2015. Είναι η γνωστή ''εγκύκλιος Χαϊκάλη''. Ήταν εφαρμογή διάταξης του ν. 3863/2010. Αυτό έγινε. Δεν εφαρμόστηκε, γιατί εν συνεχεία ήρθε ο ν. 4387 που την κατήργησε εκ των πραγμάτων».«Μιλήσατε για αύξηση των ορίων ηλικίας στα εξήντα δύο χρόνια με σαράντα έτη ασφάλισης…… ή στα εξήντα επτά χρόνια με δέκα πέντε έτη ασφάλισης. Ο ν. 4093/2012 το λέει. Δεν το λέμε εμείς».Σε σχέση με την εισφορά ασθένειας, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι «το 2014 πληρώθηκαν 149 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και το 2017 πληρώθηκαν 580 εκατομμύρια ευρώ και ταυτοχρόνως δόθηκαν και 133 εκατομμύρια ευρώ παλιά χρεωστούμενα στον ΕΟΠΥΥ. Η εισφορά για την υγεία που αυξήθηκε, έπιασε τόπο, φέρνει αποτελέσματα ακόμα καλύτερα». «Σταματήστε να χλευάζετε διαρκώς την αλήθεια, όταν δεν έχετε να αντιπαραθέσετε τίποτα σε αυτά τα συγκεκριμένα και αμείλικτα δεδομένα που σας δίνουμε. Θα μπω πραγματικά στον κόπο να σας δώσω και ένα αναλυτικό σημείωμα να το διαβάσετε, για να το καταλάβετε, επιτέλους. Αν παρ’ όλο που θα σας το δώσω και θα το έχετε καταλάβει λογικά αλλιώς έχετε πάρει διαζύγιο από τη λογική, διαφωνείτε, τότε θα πρέπει να βγείτε και να πείτε καθαρά και να κάνουμε μία κανονική συζήτηση εδώ πού βρίσκεται η αλήθεια, αν αυτά που λέω εγώ δεν είναι αληθινά. Είναι και θα αποδειχθεί», κατέληξε ο Υφυπουργός.
ΑΜΠΕ
«The New Daily Mail»
TheNewDailyMail
«Τα ερωτήματα που τίθενται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι συγκεκριμένα και κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να μην πάρει θέση», τόνισε η Υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, στην ομιλία της στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις- Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας- Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων- Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις»:
«Είσαστε με την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης και της αύξησης των μισθών των εργαζομένων ή με την συμπίεσή τους;Είσαστε με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή με την εργοδοτική αυθαιρεσία;Είσαστε με τους κανόνες προστασίας της εργασίας ή με τους μεγαλοεργολάβους της παραβατικότητας;Είσαστε με μια ανάπτυξη που σέβεται τους εργαζόμενους ή με τους τυχοδιώκτες που βαράνε κανόνι και αφήνουν απλήρωτες εκατοντάδες οικογενειών;Είσαστε με τη νομιμότητα ή με τους μεγαλοπαραβάτες που φυγαδεύουν τους εργαζόμενους στα ψυγεία των εμπορευμάτων για να μην τους βρει η Επιθεώρηση Εργασίας; Είσαστε με το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για όλους ή με την ιδιωτική ασφάλιση για τους λίγους και οι υπόλοιποι στον Καιάδα;Είσαστε με το οχτάωρο ή με το δωδεκάωρο του κ
«Με την επαναφορά των ΣΣΕΜε το νόμο 4488 τον Σεπτέμβρη του 2017Με την ενίσχυση του ΣΕΠΕΜε το νομοσχέδιο που σας εισηγούμαι σήμεραΜε το αναπτυξιακό σχέδιο»Αναφορικά με την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι κατά την περίοδο της απορρύθμισης του νομοθετικού πλαισίου προστασίας της εργασίας, αποδυναμώθηκαν σημαντικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. «Στον αντίποδα η σημερινή κυβέρνηση ενισχύει το ΣΕΠΕ ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στον κρίσιμο ρόλο του, κάνοντας αισθητή την παρουσία του στους χώρους δουλειάς. Ακριβώς γι’ αυτό, μπορούμε και έχουμε πλήρη εικόνα για την πραγματική αποτελεσματικότητα των μέτρων και κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές», σημείωσε.
Η Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία πλέον συνδέεται με το στοιχείο της δικαιοσύνης για τον εργαζόμενο, καθώς εξασφαλίζονται αναδρομικά τρεις μήνες ένσημα για τον εργαζόμενο ενώ δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να συμμορφωθεί προσλαμβάνοντας τον αδήλωτο εργαζόμενο με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης». Η κ. Αχτσιόγλου πρόσθεσε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά του εργοδότη, συστηματοποιούνται οι έλεγχοι και οι επανέλεγχοι» και αν βρεθεί υπότροπος, το πρόστιμο διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται.
Σχετικά με τη διάταξη για τις εργολαβίες τόνισε ότι «για εμάς σαφώς προτεραιότητα έχει η προστασία του κόσμου της εργασίας. Για πρώτη φορά βάζουμε κανόνες στο καθεστώς των εργολαβιών, όπου λαμβάνουν χώρα μια σειρά από πρακτικές καταστρατήγησης δικαιωμάτων των εργαζομένων. Θεσπίζουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα κανόνων, που καθιερώνει την αλληλέγγυα και εις ολόκληρον ευθύνη του αναθέτοντα, του εργολάβου και του υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων κατά την εκτέλεση ενός ανατεθειμένου έργου».
Ακολούθως, η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις που αφορούν στην πρακτική άσκηση, τονίζοντας ότι «τίθενται με σαφήνεια όρια στο ποσοστό των εργαζομένων που μπορούν να πραγματοποιούν πρακτική άσκηση ή μαθητεία σε τουριστικές επιχειρήσεις, ο συνολικός αριθμός τους δεν μπορεί να ξεπερνά το 17% των εργαζομένων ανά επιχείρηση ή υποκατάστημα με ανώτατο όριο τα 40 άτομα σε κάθε περίπτωση».
«Η προηγούμενη κυβέρνηση μας παρέδωσε ένα ασφαλιστικό σύστημα με έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ, μετά από 11 διαδοχικές περικοπές των συντάξεων και 400 χιλιάδες απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές», τόνισε η Υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: «Σήμερα, τρία χρόνια μετά έχουμε διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του συστήματος, ο ΕΦΚΑ έχει πλεόνασμα 400 εκατομμύρια ευρώ, έχουμε μειώσει ουσιαστικά τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Έχοντας κερδίσει το πρώτο στοίχημα, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να κλείσουμε πληγές, για να διορθώσουμε τις κοινωνικές αδικίες του παρελθόντος που κληρονομήσαμε. Το αποδεικνύουμε και με το σημερινό σχέδιο νόμου που δίνει τη δυνατότητα διαγραφής μιας σειράς οφειλών».
Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «οι διατάξεις που έρχονται στο παρόν σχέδιο νόμου για τα ασυνόδευτα ανήλικα δείχνουν πως η ελληνική πολιτεία θα συνεχίσει να είναι μια πολιτεία που θα λειτουργεί για να καταπολεμά τους αποκλεισμούς στην βάση της αλληλεγγύης. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η σύσταση Εποπτικού Συμβουλίου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, δημιουργούνται ηλεκτρονικά μητρώα Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Επαγγελματιών Επιτρόπων και Δομών Φιλοξενίας».
Πετρόπουλος: Στις 53.800 οι εκκρεμείς συντάξεις
«Τη μετάβαση στη νέα πραγματικότητα, ύστερα από μια δύσκολη περίοδο, σηματοδοτεί η ελάφρυνση βεβαρημένων από το παρελθόν ασφαλισμένων με κόστη τα οποία είναι πολύ υψηλά». Αυτό υπογράμμισε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος καλώντας όλες τις πτέρυγες της Βουλής να υπερψηφίσουν την προβλεπόμενη διαγραφή αμφισβητούμενων οφειλών που έχουν βεβαιωθεί σε βάρος ασφαλισμένων.
Ο Υφυπουργός έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους αγρότες, που «για να ασφαλιστούν στον φορέα ασφάλισής τους περίμεναν χρόνια και σωρεύονταν χρέη, λόγω της καθυστέρησης του συστήματος να ανταποκριθεί στις αιτήσεις ασφάλισής τους και γίνονταν οφειλέτες από την πρώτη μέρα που ασφαλίζονταν ακόμα και για εισφορές που αφορούν την υγεία, χωρίς να έχουν υγεία και με τη διάταξη τους βάζουμε να ασφαλίζονται αμέσως και να απαλλάσσονται από τα κόστη που προκύπτουν από την ασφάλιση για την υγεία, είναι μια διάταξη που μπορείτε να την ψηφίσετε. Γιατί δεν το κάνετε;»
Ειδική αναφορά έκανε ο Υφυπουργός:
Στα θετικά αποτελέσματα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης λέγοντας ότι «είναι ένα καλό παράδειγμα ως πρότυπος στόχος για τη χώρα, με όλες τις αδυναμίες που μπορεί να έχει. Αυτά τα επιτεύγματα μπορούμε να τα βλέπουμε μπροστά ως πρόκληση για όλους μας. Είχαμε πει και επιβεβαιώνεται, ότι θα φτάσουμε στις 52.000 κύριες συντάξεις σε εκκρεμότητα, ληξιπρόθεσμες, τον Ιούνιο. Κάναμε λάθος κατά 1.800 συντάξεις. Πήγαμε στις 53.800 συντάξεις. Είχαμε παραλάβει 168.922 συντάξεις. Στην περίοδο αυτή δώσαμε 395.780 επιπλέον. Πείτε κάτι καλό γι’ αυτόν τον κόσμο που δούλεψε στην κοινωνική ασφάλιση, παρ’ όλο που μειώθηκε κατά το ήμισυ σχεδόν ως δυναμικό, και επιτυγχάνει τέτοια αποτελέσματα. Πού οφείλεται ένα τέτοιο αποτέλεσμα, αν όχι στην αυταπάρνηση αυτών των ανθρώπων; Γατί πράγματι με μειωμένες δυνάμεις να έχεις τέτοια αποτελέσματα δεν είναι κάτι ασήμαντο. Επαινέστε, επιτέλους, αυτούς που δουλεύουν», σημείωσε.Στις αλλεπάλληλες περικοπές συντάξεων που έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ξεπέρασαν τα 63 δισ. ευρώ. Όπως τόνισε: «Ο ν. 3863 προέβλεπε τις πρώτες μειώσεις και ακολούθησαν κι άλλες, για να μπορεί η χώρα να επιτυγχάνει τον στόχο για τον οποίο είχε δεσμευτεί από το πρώτο μνημόνιο, να μην υπερβαίνει η συνταξιοδοτική δαπάνη το 16,2% του ΑΕΠ. Τον υπερέβαινε, όμως, διαρκώς. Όταν εμείς αναλάβαμε την κυβέρνηση, ήταν πάλι 17%, παρά τις διαρκείς μειώσεις 63 δισεκατομμυρίων ευρώ συνολικά όλη αυτήν την περίοδο, από τις διατάξεις του ν. 3863 και αυτών που ακολούθησαν τα επόμενα τρία χρόνια μέχρι να αναλάβει η δική μας Κυβέρνηση την ευθύνη για τα θέματα αυτά».Ο Υφυπουργός διέψευσε, για μια ακόμη φορά, τις επαναλαμβανόμενες από τη Ν.Δ. δήθεν 21 περικοπές στις συντάξεις. «Δεν είναι μόνο αλχημεία, είναι μια αναιδής αντιμετώπιση μιας προσπάθειας που κάνει ο ελληνικός λαός και ένα ψεύδος συστηματικό», είπε αναφέροντας μεταξύ άλλων:
«Μιλάτε για μείωση των συντάξεων από τα 486 ευρώ στα 392 ευρώ τον Αύγουστο του 2015. Είναι η γνωστή ''εγκύκλιος Χαϊκάλη''. Ήταν εφαρμογή διάταξης του ν. 3863/2010. Αυτό έγινε. Δεν εφαρμόστηκε, γιατί εν συνεχεία ήρθε ο ν. 4387 που την κατήργησε εκ των πραγμάτων».«Μιλήσατε για αύξηση των ορίων ηλικίας στα εξήντα δύο χρόνια με σαράντα έτη ασφάλισης…… ή στα εξήντα επτά χρόνια με δέκα πέντε έτη ασφάλισης. Ο ν. 4093/2012 το λέει. Δεν το λέμε εμείς».Σε σχέση με την εισφορά ασθένειας, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι «το 2014 πληρώθηκαν 149 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και το 2017 πληρώθηκαν 580 εκατομμύρια ευρώ και ταυτοχρόνως δόθηκαν και 133 εκατομμύρια ευρώ παλιά χρεωστούμενα στον ΕΟΠΥΥ. Η εισφορά για την υγεία που αυξήθηκε, έπιασε τόπο, φέρνει αποτελέσματα ακόμα καλύτερα». «Σταματήστε να χλευάζετε διαρκώς την αλήθεια, όταν δεν έχετε να αντιπαραθέσετε τίποτα σε αυτά τα συγκεκριμένα και αμείλικτα δεδομένα που σας δίνουμε. Θα μπω πραγματικά στον κόπο να σας δώσω και ένα αναλυτικό σημείωμα να το διαβάσετε, για να το καταλάβετε, επιτέλους. Αν παρ’ όλο που θα σας το δώσω και θα το έχετε καταλάβει λογικά αλλιώς έχετε πάρει διαζύγιο από τη λογική, διαφωνείτε, τότε θα πρέπει να βγείτε και να πείτε καθαρά και να κάνουμε μία κανονική συζήτηση εδώ πού βρίσκεται η αλήθεια, αν αυτά που λέω εγώ δεν είναι αληθινά. Είναι και θα αποδειχθεί», κατέληξε ο Υφυπουργός.
ΑΜΠΕ
«The New Daily Mail»
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ