2012-06-13 00:09:49
Φωτογραφία για Η Ελλάδα που βρήκε ο «Ζοτς» και αυτή που αφήνει
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού στις 5 Ιουνίου του 1999 και την αποχαιρετά στις 12 Ιουνίου του 2012. Το gazzetta.gr σας παρουσιάζει τι βρήκε στη χώρα μας ο «Ζοτς» πριν 13 χρόνια και πως την αφήνει 4.752 μέρες μετά.

Για τον Παναθηναϊκό και τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, τα χρόνια που προηγήθηκαν ήταν κάτι παραπάνω από... χρυσά. Χρόνια γεμάτα τίτλους, ένδοξες στιγμές, επιτυχίες, κούπες και ό,τι άλλο χωράει ο ανθρώπινος νους. Ο Σέρβος τεχνικός ήρθε στη χώρα μας στα 39 του και φεύγει στα 52 του, τα μαλλιά του από μαύρα έγιναν γκρίζα, ο Παναθηναϊκός πρόσθεσε άλλα πέντε αστέρια στη φανέλα του, αλλά δεν ήταν μόνο αυτά που άλλαξαν μέσα στα 13 αυτά χρόνια. Από το 1999 ως το 2012 άλλαξαν πολλά σε όλη τη χώρα και το gazzetta.gr κάνει μια προσπάθεια να συγκρίνει το τότε με το σήμερα, πως βρήκε την Ελλάδα ο Σέρβος τεχνικός και πως την αφήνει *Πρώτη και βασική διαφορά (;) το γεγονός πως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήρθε στην χώρα μας όταν ακόμη ως εθνικό νόμισμα είχαμε τη δραχμή και φεύγει με το ευρώ. Μόνο που κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως σε λίγες ημέρες δεν θα επιστρέψουμε ξανά στη δραχμή. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα και δεν είναι της παρούσης να το αναλύσουμε.


* To 1999 όλη η Ελλάδα είχε καθίσει μπροστά στους τηλεοπτικούς της δέκτες και παρακολουθούσε τη σειρά "Η ζωή μας μια βόλτα" που προβαλόταν στο MEGA. Μικροί και μεγάλοι παρακολουθούσαν την πρώτη σεναριακή δουλειά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Δεκατρία χρόνια μετά, και ενώ έχουν προβληθεί... άπειρα σίριαλ του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, η ελληνική τηλεόραση έχει γεμίσει με αδιάφορα τούρκικα σίριαλ τα οποία δεν παρακολουθούν ούτε μικροί, αλλά ούτε και μεγάλοι.

*Η Τoyota πούλησε τον Ιούνιου του 1999 2476 αυτοκίνητα, τα περισσότερα από κάθε άλλη εταιρία εκείνον τον μήνα στην Ελλάδα. Δεκατρία χρόνια μετά, η Citroen είναι στην πρώτη θέση αλλά με 637 πωλήσεις. Δηλαδή οι πωλήσεις έπεσαν περίπου στο 1/4.

*Πρωθυπουργός της Ελλάδας τον Ιούνιου του 1999 ήταν ο Κώστας Σημίτης με ισχυρή λαϊκή εντολή μάλιστα, δεκατρία χρόνια μετά, η χώρα είναι με Υπηρεσιακή Κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

*Η Καίτη Γαρμπή παρουσιάζει τον δίσκο «Δώρο Θεού», ο οποίος έγινε πλατινένιος λίγες μέρες μετά την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του. Το ίδιο και η Δέσποινα Βανδή που κυκλοφόρησε τον δίσκο «Προφητείες» . Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1999 και έγινε χρυσός την ίδια ημέρα της κυκλοφορίας του. Στη συνέχεια έγινε τριπλά πλατινένιος. Δεκατρία χρόνια μετά διάφοροι πλανόδιοι πουλούν τρία cd έναντι τριών ευρώ, αλλά ούτε οι ίδιοι δεν τα αγοράζουν μιας και άπαντες πλέον... κατεβάζουν από τους υπολογιστές τους όποιο τραγούδι θέλουν και έτσι οι πωλήσεις των cd έχουν... πεθάνει στην Ελλάδα.

*Όταν ο Ομπράντοβιτς ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού δεν υπήρχε Αττική Οδός, δεν υπήρχε Μετρό, αλλά ούτε και το «Ελ. Βενιζέλος». Πλέον, υπάρχουν 32 σταθμοί Μετρό, η Αττική Οδός σε πηγαίνει παντού ενώ έχουμε και ένα από τα πιο σύγχρονα αεροδρόμια στην Ευρώπη.

*Λίγους μήνες μετά την άφιξη του Σέρβου προπονητή στην Ελλάδα, συγκεκριμένα την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 1999 , ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου εμφάνισε ιστορικά υψηλά των 6484,38 μονάδων. Σήμερα, ημέρα που ολοκληρώθηκε η συνεργασία του Παναθηναϊκού με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο γενικός δείκτης είναι στις 489,35 μονάδες.

*Το 1999 τα κινητά, αλλά και το ίντερνετ είχαν αρχίσει να κάνουν σιγά-σιγά την εμφάνιση τους στη χώρα μας. Έτσι, όταν ο Σέρβος τεχνικός έφτασε στη χώρα μας τον υποδέχτηκαν αρκετοί δημοσιογράφοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν κασετοφωνάκια ώστε να κρατήσουν τις δηλώσεις του και στη συνέχεια να επιστρέψουν στις εφημερίδες ή τις ιστοσελίδες που εργάζονταν για να τις γράψουν. Πλέον, ipad, iphone, laptop και η... απογείωση του ίντερνετ έχουν κάνει τη ζωή των εκπροσώπων των ΜΜΕ πιο εύκολη. Αρκεί να κάνει κάποιος μια βόλτα στο youtube και να επιχειρήσει να βρει πλάνα από την άφιξη του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Η μόνη περίπτωση να το καταφέρει είναι να ανατρέξει στα αρχεία της ΕΡΤ.

*Το 1999 υπήρχαν στην Ελλάδα έξι αθλητικές εφημερίδες. Συγκεκριμένα υπήρχε η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ, ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ, το SPORTIME, το ΦΩΣ, ο ΦΙΛΑΘΛΟΣ και η ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ. Πλέον στην Ελλάδα υπάρχουν δέκα αθλητικές εφημερίδες. Μάλιστα ανάμεσα τους δεν υπάρχουν τρεις εκ των πιο ιστορικών, δηλαδή η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ, ο ΦΙΛΑΘΛΟΣ και το SPORTIME.

*Στην πρώτη του σεζόν στην Ελλάδα ο Ομπράντοβιτς βρήκε απέναντι του στο ελληνικό πρωτάθλημα τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, το Περιστέρι, τον Πανιώνιο, τον Ηρακλή, τον Άρη, τη Νήαρ Ηστ, το Μαρούσι, το Ηράκλειο, τη Δάφνη, τον Έσπερο και τον Σπόρτιγκ. Πλέον, η ΑΕΚ βρίσκεται στην Α2, ο Ηρακλής στη Β' Εθνική, η ΝΗΑΡ ΗΣΤ στη Β' Εθνική, το Μαρούσι στην Α2, το Ηράκλειο στη Γ' Εθνική, η Δάφνη πλέον έχει κάνει συγχώνευση με τον Αμύντα, ο Έσπερος έχει γίνει Ίκαρος Καλλιθέας και ο Σπόρτιγκ αγωνίζεται στην Α' ΕΣΚΑ.

*Στην πρώτη του σεζόν στην Ελλάδα, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αντιμετώπισε τον κουμπάρο του, Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο οποίος τότε ήταν προπονητής της ΑΕΚ. Λίγες εβδομάδες πριν, οι δύο τους τέθηκαν και πάλι αντιμέτωποι με τον Ίβκοβιτς να κάθεται στον πάγκο του Ολυμπιακού.

*Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε παίκτες στην πρώτη του σεζόν στον Παναθηναϊκό τους Αλβέρτη, Γλυνιαδάκη, Κοχ, Ρότζερς, Φώτση, Τζεντίλε, Μποντιρόγκα, Μπουντούρη, Ρέμπρτατσα, Μπερκ, Κάτας και Καράγκουτη. Από αυτούς τους παίκτες, μόνο οι Γλυνιαδάκης και Φώτσης αγωνίζονται ως σήμερα.

www.gazzeta.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ