2012-06-13 07:19:03
Φωτογραφία για Επισκευή αντί για ανακύκλωση
Η οικονομική κρίση πλήττει και τον τομέα της ανακύκλωσης ηλεκτρικών σκευών. Οι Ελληνες προτιμούν να καταφύγουν στους τεχνικούς της γειτονιάς τους... για να επιδιορθώσουν κάθε λογής συσκευή που έχει πρόβλημα, παρά να την αφήσουν στα ενδεδειγμένα σημεία για ανακύκλωση και στη συνέχεια να αγοράσουν καινούργια. Οι εξειδικευμένοι τεχνίτες διαπιστώνουν μεγάλη αύξηση στον κύκλο εργασιών τους, σε ποσοστό που ξεπερνά το 35%.

«Η στροφή που παρατηρείται στην αγορά τα τελευταία 2-3 χρόνια είναι της τάξεως των 180 μοιρών», επισημαίνει ο Γιώργος Μαυροκέφαλος, ο οποίος -αν και τεχνικός και ιδιοκτήτης εταιρείας επισκευών και εγκατάστασης ηλεκτρικών συσκευών εδώ και 13 χρόνια- είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει τέτοια κατάσταση. «Παλαιότερα, ο πελάτης δύσκολα επέλεγε την επισκευή, γιατί μπορούσε να αγοράσει μια καινούργια συσκευή με την πιστωτική του κάρτα. Τα τελευταία δύο χρόνια, η άνοδος στις επισκευές είναι τρομακτική. Οι πελάτες ζητούν να επισκευάσουν από κλιματιστικά, κουζίνες, μέχρι και μικρές φτηνές συσκευές όπως μπλέντερ».


«Η εποχή που ο κόσμος έλεγε “δεν πειράζει, το πετάω και θα πάρω καινούργιο” έχει παρέλθει. Τώρα επισκευάζουν σχεδόν όλες τις συσκευές», αναφέρει ο Μιχάλης Καράμπελας, τεχνικός εδώ και 20 χρόνια. «Επισκευάζουν ακόμη και μικρά μπλέντερ παρόλο που η τιμή ενός καινούργιου δεν ξεπερνά τα 20 ευρώ. Ξέρω κάποιους που δέχονται τις μικρές συσκευές στην κυριολεξία με το κιλό» συμπληρώνει ο Γ. Μαυροκέφαλος.

Θέμα κόστους

Παρόλο που αναμφισβήτητα οι τιμές κάποιων συσκευών έχουν μειωθεί, η επισκευή κοστίζει τελικά φθηνότερα. «Μια καινούργια συσκευή DVD, για παράδειγμα, μπορεί πλέον να στοιχίζει 45-50 ευρώ, όμως ο καταναλωτής θα προτιμήσει να δώσει 17 ευρώ για να φτιάξει το δικό του και να γλιτώσει τα 30 ευρώ που δεν διαθέτει», σημειώνει ο Γ. Μαυροκέφαλος. Ο ίδιος πουλά και καινούργιες συσκευές, ωστόσο έχει επιλέξει τα τελευταία δύο χρόνια να διαφημίζει μόνο την επισκευή και όχι τις υπόλοιπες υπηρεσίες που παρέχει. «Στο παρελθόν, οι τοποθετήσεις κλιματιστικών ξεπερνούσαν τις επισκευές. Σήμερα, όμως, περισσότερο επισκευάζουμε κλιματιστικά, παρά πουλάμε καινούργια», λέει χαρακτηριστικά.

«Αν κάποιος έχει μια ακριβή ηλεκτρική συσκευή, που κοστίζει 800-1.000 ευρώ, θα προτιμήσει να πληρώσει 200-250 ευρώ για να τη φτιάξει», τονίζει ο Μ. Καράμπελας. «Πόσο μάλλον αν είναι και εντοιχισμένη, οπότε, αν ήθελε να την πετάξει, θα έπρεπε να πληρώσει και για άλλες εργασίες. Το ίδιο, όμως, γίνεται και για φτηνότερες συσκευές».

Εκπρόσωπος εταιρείας που δραστηριοποιείται επί 37 χρόνια στο κέντρο της Αθήνας προτάσσει ακόμη μια διάσταση στο θέμα: «Πολλοί όχι μόνο δεν επισκευάζουν μια συσκευή, αλλά μπορεί να τη χρησιμοποιήσουν και χαλασμένη. Δεν θα φτιάξουν, για παράδειγμα, μια ηλεκτρική κουζίνα της οποίας δεν λειτουργεί η μία εστία. Αλλοι, πάλι, μπορεί να κρατούν τη χαλασμένη συσκευή στο σπίτι για μήνες, μέχρι να βρουν τα χρήματα για να τη φτιάξουν». Εξ ου και οι πωλήσεις λευκών συσκευών -πλυντήρια, κουζίνες, ψυγεία κ.λπ.- έχουν πέσει κατακόρυφα.

Σημαντική μείωση

Η κατάσταση αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα στοιχεία των συστημάτων ανακύκλωσης για την τελευταία τριετία: Tο 2009, κυρίως λόγω του προγράμματος ανακύκλωσης των κλιματιστικών, ο τομέας σημείωσε ανάκαμψη, καθώς συλλέχθηκαν 66.011.000 κιλά, που αντιστοιχούν σε 5,70 κιλά ανά κάτοικο. Το 2010, όμως, ο αριθμός αυτός μειώθηκε στα 46.337.410, δηλαδή στα 4,02 κιλά ανά άτομο, για να φτάσει το 2011 στα 42.053.787 κιλά συνολικά ή 3,60 κιλά ανά άτομο. Με άλλα λόγια, σε τρία χρόνια σημειώθηκε μείωση της τάξεως του 40%. Παρόλο που σήμερα τα σημεία συλλογής ηλεκτρικών συσκευών που έχουν τοποθετηθεί σε ολόκληρη την επικράτεια ξεπερνούν τις 9.000, οι ποσότητες που συλλέχθηκαν το προηγούμενο διάστημα ήταν κάτω από τον εθνικό στόχο, που πλέον έχει διαμορφωθεί στα 4 κιλά το άτομο μέχρι το 2016.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Απέτρεψαν τα χειρότερα
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Απέτρεψαν τα χειρότερα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ