2012-03-14 07:11:02
Φωτογραφία για Δίνουν άδειες για παράνομες γεωμετρήσεις
Στη νομιμοποίηση των παράνομων γεωτρήσεων που επί χρόνια προκαλούν την αφαίμαξη της Κορώνειας για αρδευτικούς σκοπούς προχωρά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης, παρά την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ακριβώς αυτόν τον λόγο! Οι γεωτρήσεις που αντλούν νερό από τη λίμνη ξεπερνούν τις 1.300, από τις οποίες περισσότερες από τις μισές δεν έχουν μέχρι στιγμής άδεια. «Εχει εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και μέχρι τον Ιούνιο καλούνται οι γεωργοί να καταθέσουν τα χαρτιά τους για την αδειοδότηση όσων γεωτρήσεων αποδεδειγμένα δημιουργήθηκαν και λειτούργησαν ώς και το 2005. Σε αυτές θα τοποθετηθούν υδρόμετρα και θα καθοριστεί συγκεκριμένη ποσότητα νερού που θα μπορεί να αντλεί κάθε γεώτρηση», δηλώνει ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, γενικός διευθυντής Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης.

Με κοινότοπους πόρους

Ο έλεγχος των γεωτρήσεων είναι μία από 21 δράσεις για την αποκατάσταση της λίμνης που είχαν εξασφάλισαν τη χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους. Εξι χρόνια μετά την αναθεώρηση του πρώτου -αποτυχημένου- master plan για την αποκατάσταση, οι μεγαλύτερες πληγές της Κορώνειας παραμένουν ανοιχτές, με αποτέλεσμα την προηγούμενη εβδομάδα η ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος να παραπέμψει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Παρ’ όλα αυτά, οι εμπλεκόμενοι φορείς φαίνεται να δίνουν τη δική τους ερμηνεία για τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. «Είναι λανθασμένη προσέγγιση το να μιλάμε για κλείσιμο των γεωτρήσεων, από τη στιγμή που δεν υπάρχει εναλλακτικό συλλογικό αρδευτικό δίκτυο για τις χιλιάδες γεωργικές καλλιέργειες, που αποτελούν τον σημαντικότερο οικονομικό πόρο της περιοχής. Αλλωστε, αυτό που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει δεν είναι ο αριθμός των γεωτρήσεων. Πρέπει να επικεντρωθούμε στη μείωση της κατανάλωσης του νερού για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων, αλλά και στην αλλαγή του τρόπου ποτίσματος. Για παράδειγμα, το πότισμα με κανόνι, που χρησιμοποιείται κατά κόρον, καταναλώνει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα νερού από το πότισμα με σταγόνα, το οποίο θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε μεγάλη εξοικονόμηση νερού», τονίζει ο Γιώργος Ζαλίδης, επιστημονικός συντονιστής του αναθεωρημένου master plan για την Κορώνεια και καθηγητής στο ΑΠΘ.

Εργα που δεν έγιναν ποτέ

Ωστόσο, η αντικατάσταση των αρδευτικών συστημάτων και η ενημέρωση των αγροτών και για άλλες δράσεις, ενέργειες που θα μείωναν την κατανάλωση τουλάχιστον κατά 40%, αν και προβλέπονταν από το αγροτοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει. Ο περιορισμός της κατανάλωσης του νερού παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς οι περισσότεροι αγρότες της περιοχής ασχολούνται με καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι, που απαιτούν πολύ μεγάλες ποσότητες. Τα μεγάλα έργα που έχουν υλοποιηθεί είναι η ενωτική τάφρος Κορώνειας - Βόλβης και τα υδραυλικά έργα για να τροφοδοτείται η λίμνη Κορώνεια με τις πλημμυρικές παροχές ή τα πλεονάζοντα νερά από τους χειμάρρους Σχολαρίου και Λαγκαδικίων. Ωστόσο, η ενωτική τάφρος εδώ και έναν χρόνο δεν λειτουργεί λόγω απόφραξης από τα φερτά υλικά και ακόμα δεν έχει καθαριστεί. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται και τα έργα δημιουργίας και διαμόρφωσης υγρότοπου και βαθέων ενδιαιτημάτων στη λίμνη.

Μεγάλη «πληγή» αποτελούν και τα αστικά λύματα του δήμου Λαγκαδά, μέρος των οποίων ακόμα καταλήγει στην Κορώνεια. Ο βιολογικός καθαρισμός του δήμου Λαγκαδά είναι έτοιμος από το 2006, ωστόσο, μέχρι πριν από μερικούς μήνες δεν λειτουργούσε καθόλου, καθώς δεν υπήρχε ολοκληρωμένο αποχετευτικό σύστημα στον δήμο. Σήμερα, έξι χρόνια μετά, με τον βιολογικό καθαρισμό είναι συνδεδεμένο περίπου το 50% του δικτύου. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ποιος θα ψηφίσει Χρυσή Αυγή;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ποιος θα ψηφίσει Χρυσή Αυγή;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ