2012-06-26 07:43:46
Φωτογραφία για ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ
Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα λάβουν κάποια απόφαση σχετικά με την Ελλάδα κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Θα πρέπει να πάει η τρόικα στην Αθήνα. Θα πρέπει να δουν σε ποιο σημείο βρίσκεται το πρόγραμμα και στη συνέχεια να ενημερώσουν το Eurogroup και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στη συνέχεια θα μιλήσουμε για το πώς θα πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα», δήλωσε ο Ζάιμπερτ σε τακτική συνέντευξη Τύπου του εκπροσώπου της κυβέρνησης.

«Πιστεύω ότι όλοι οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα μείνουν προσηλωμένοι σε αυτήν τη διαδικασία. Επομένως μην αναμένετε κάποια απόφαση για την Ελλάδα κατά το ευρωπαϊκό συμβούλιο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, θα ηγηθεί τελικά της ελληνικής αντιπροσωπείας που θα μεταβεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.


Νέο σκληρό μήνυμα προς την Ελλάδα, έστειλε την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. «Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη προσπαθήσει επαρκώς» και «δεν έχει ως τώρα εκπληρώσει αυτά που υποσχέθηκε», τονίζει σχετικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σημειώνει ότι, αν το πρόγραμμα δεν επιτύχει, «η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει». 

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διευκρίνισε ότι η αποστολή της τρόικας έχει καθυστερήσει λόγω των προβλημάτων υγείας του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Βασίλη Ράπανου. «Η επίσκεψη της τρόικας καθυστέρησε λόγω έλλειψης συνομιλητών», δήλωσε ο Μάρτιν Κότχαους. «Αυτό είναι λυπηρό, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα», πρόσθεσε, ενώ ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, τόνισε «η τρόικα θα μεταβεί στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό». 

Μέσα σε αυτό το φόντο, ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, εξέφρασε την άποψη πως στην Ελλάδα δεν θα μοιραστούν δώρα, αλλά «θα της δοθεί αέρας για να αναπνεύσει», ενώ η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, ανέφερε πως είναι διαπραγματεύσιμο, ώρα το θέμα επιμήκυνσης του χρόνου υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Από τη μεριά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και πιθανός υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την Καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ, αναγνώρισε ότι «οι Έλληνες δεν μπορούν να τα καταφέρουν με αυτήν τη δοσολογία», αναφερόμενος στο «φάρμακο λιτότητας» που τους χορηγήθηκε.

Σε ό,τι αφορά τη διάσκεψη κορυφής, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι «ανησυχεί» για τον πιθανό πολλαπλασιασμό «των πάσης φύσεως ιδεών για αμοιβαιοποίηση» του χρέους, αρχή που Γερμανία απορρίπτει, κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

«Όταν σκέπτομαι τη διάσκεψη κορυφής, αυτό που με ανησυχεί είναι ότι θα υπάρξουν κάθε μορφής ιδέες αμοιβαιοποίησης της εγγύησης (των δημόσιων χρεών) και πολύ λίγες ιδέες για περισσότερο έλεγχο» των οικονομικών των κρατών της ευρωζώνης, τόνισε σε ομιλία της σε συνέδριο για την αειφόρο ανάπτυξη στο Βερολίνο.

«Πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των αμοιβαίων εγγυήσεων και του ελέγχου», ακόμη και για τη μεταφορά περισσότερων προνομίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημείωσε  η καγκελάριος. Εκτίμησε εξάλλου ότι τα σχέδια για ευρωομόλογα βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα είναι «αντίθετα με το γερμανικό Σύνταγμα».

Αρκετές χώρες, με επικεφαλής τη Γαλλία, επιδιώκουν στη σύνοδο κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες να προωθήσουν την ιδέα της αμοιβαιοποίησης του χρέους σε μορφές περισσότερο ή λιγότερο προωθημένες. Η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες θα επιτρέψει στους εταίρους της ευρωζώνης να προτείνουν "επιτέλους τις διαρθρωτικές λύσεις" που αναμένονται από αυτούς, δήλωσε παράλληλα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών έχει στόχο, μεταξύ άλλων, να θέσει προς συζήτηση αυτό που η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μετ' επιτάσεως αποκαλεί "περισσότερη" Ευρώπη. Τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ, όσο και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας προωθούν την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας προς τις Βρυξέλλες και για την δημοσιονομική Ένωση, αλλά και την άσκηση κοινωνικής πολιτικής με βάση το ασφαλιστικό. Ο κ. Ρομπάι εξήγησε ότι "περισσότερη Ευρώπη" σημαίνει ενιαίο ασφαλιστικό σύστημα.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι ζήτησε επιτακτικώς να υπάρξει ένα «σαφές χρονοδιάγραμμα» για την ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου, προκειμένου να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο ευρώ και να καταλαγιάσει η κρίση.

Σε δηλώσεις του μετά την επισημοποίηση του αιτήματος της Ισπανίας για βοήθεια προκειμένου να χαλιναγωγήσει την κρίση στον τραπεζικό της τομέα, ο Ραχόι υπογράμμισε πως: «οφείλουμε να διαλύσουμε κάθε αμφιβολία για τη ζώνη του ευρώ». «Το ενιαίο νόμισμα θα πρέπει να είναι αμετάκλητο. Κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής είναι απαραίτητο να καταρτισθεί ένα χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένα στάδια», τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι κατά την καταληκτική ομιλία του στη γενική συνέλευση της ομοσπονδίας εργοδοτών της χώρας CEOE.

«Το πολιτικό μήνυμα πρέπει να είναι ακλόνητο και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης σαφές, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο ευρώ», επέμεινε. Κατά τον ίδιον, «η ΕΕ οφείλει να ενισχύσει την κοινή θεσμική της αρχιτεκτονική κατά τρόπον ώστε οι επενδυτές να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στο ενιαίο νόμισμα, ως ενός νομίσματος αξιόπιστου και σταθερού».

Η ΕΕ οφείλει «να προχωρήσει προς την κατεύθυνση μίας καλύτερης φορολογικής ολοκλήρωσης με τη σύσταση μίας φορολογικής αρχής που θα συντονίζει τις πολιτικές των κρατών μελών και θα ελέγχει τους προϋπολογισμούς», τόνισε ο Ραχόι. Η ολοκλήρωση τούτη «θα πρέπει να κορυφωθεί με τη δημιουργία μίας υπηρεσίας για το χρέος με κοινές εκδόσεις ομολόγων», μία ιδέα στην οποία αντιτίθεται με σθένος η Γερμανία.

Για τον Μαριάνο Ραχόι, η ΕΕ οφείλει να δράσει τάχιστα, διότι «οι πιέσεις αυξάνονται μέσα στη ζώνη του ευρώ και είναι σαφής η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών». Η οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση «ενδέχεται να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στις χώρες της ΕΕ. Επιπλέον, δε, αποτελεί τον πρωτεύοντα κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία», υπενθύμισε ο συντηρητικός πρωθυπουργός.

Σε εθνικό επίπεδο, ο Ραχόι επανέλαβε τη σειρά των μελλοντικών οικονομικών μέτρων, που θα ληφθούν «αυτόν τον χρόνο και όσο δύσκολα και εάν είναι, στόχο έχουν να επανεκκινήσουν την ανάπτυξη και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».

Πάντως ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα 28 ισπανικών τραπεζών, λίγες ώρες αφότου η Μαδρίτη υπέβαλε επίσημη αίτηση για οικονομική ενίσχυση από την ευρωζώνη. Το σχετικό αίτημα υπέβαλε με επιστολή του προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας. 

Ακριβώς έντεκα ημέρες πριν, ο ίδιος οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης υποβάθμισε τα κρατικά ισπανικά ομόλογα αναφέροντας ότι η διάσωση των τραπεζών θα αυξήσει το δημόσιο χρέος της χώρας.

Η ισπανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την Πέμπτη πως οι τράπεζές της θα έχουν ανάγκη βοήθειας 62 δισεκατομμυρίων ευρώ το πολύ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ενός ανεξάρτητου ελέγχου, ενώ η ευρωζώνη έχει προτείνει να δοθεί ποσό 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Της διάσκεψης κορυφής που θα διεξαχθεί 28 και 29 Ιουνίου θα έχουν προηγηθεί κρίσιμες συναντήσεις. Τη Δευτέρα ο Φρανουά Ολάντ συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Κεντρικό Τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, ενώ την Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί με την Άγκελα Μέρκελ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ