2012-10-12 10:55:01
Φωτογραφία για Πέρυσι αουτσάιντερ, φέτος φαβορί!
Το «κάθε αρχή και δύσκολη» ακούγεται τετριμένο, αλλά είναι από τις λίγες ατάκες που μπορούν να απεικονίσουν όσα είδαμε στην πρεμιέρα του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα.

Με φόρα από την περσινή (καταπληκτική) σεζόν, ίδια φιλοσοφία κατά 80%, μεγαλύτερη ποιότητα και ελάχιστα νέα πράγματα στο παιχνίδι του, ο πρωταθλητής Ευρώπης έκανε ποδαρικό με το... δεξί και μπορεί να μην ενθουσίασε, αλλά έπεισε πως το περσινό «μπαμ» μπορεί να έχει συνέχεια Πέρυσι αουτσάιντερ, φέτος φαβορί!

Κι αν η Κάχα Λαμποράλ του έκανε δυσκολότερη τη ζωή απ' ό,τι περίμενε, η συνολική εικόνα του αγώνα πείθει και τον πιο δύσπιστο ότι ο φετινός Ολυμπιακός δεν ξεκινάει ως το απόλυτο αουτσάιντερ όπως πέρυσι, αλλά ως ένα από τα φαβορί που αυτή τη χρονιά δικαιούται να το πιστεύει...

Αν και πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα και με δεδομένη την εικόνα που παρουσίασε στα φιλικά, αλλά και στο ένα και μοναδικό σοβαρό επίσημο τεστ, τα δεδομένα (συν και πλην) έχουν ως εξής:


Στα συν

H παρουσία του Περπέρογλου: Το πόσο κερδισμένος βγαίνει ο Ολυμπιακός στη σύγκριση Περπέρογλου - Κέσελ, το ξέραμε και δεν περιμέναμε την πρεμιέρα για να το μάθουμε. Τα φιλικά προετοιμασίας και ο αγώνας με την Κάχα αποδεικνύουν πως η μεταγραφή του «Περπέ» θα αποτελέσει... χρυσάφι. Πρόκειται για έναν παίκτη που ταιριάζει στη χημεία των «ερυθρόλευκων», θα 'χει την ευκαιρία να πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες και με την παρουσία του στην πεντάδα ο Ολυμπιακός προσθέτει εμπειρία, ποιότητα κι ένα στοιχείο που του έλειπε όλα τα τελευταία χρόνια: Τη δυνατότητα να βγάζει πολλά «μις ματς» μ' έναν παίκτη που έχει μετατρέψει σε... επάγγελμα το να παίρνει την μπάλα χαμηλά στη ρακέτα και να την μετατρέπει σε καλάθι. Ο Περπέρογλου μοιάζει σαν να παίζει χρόνια στον Ολυμπιακό, ίσως γιατί το στυλ παιχνιδιού των πρωταθλητών Ευρώπης έχει αρχίσει να έχει πολλά κοινά με το μπάσκετ που έπαιζε ο Παναθηναϊκός επί Ομπράντοβιτς.H σιγουριά των τίλων: Οτι τα ομαδικά αθλήματα βασίζονται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό στην ψυχολογία είναι ευρέως γνωστό, αλλά η περίπτωση του Ολυμπιακού θα πρέπει να διδάσκεται σε επιστημονικά σεμινάρια. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο να βλέπεις μια ομάδα τόσο μεταμορφωμένη, απλά και μόνο επειδή της έφυγε το βάρος από πάνω της. Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως ο Ολυμπιακός διαθέτει την πιο επιθετική ομάδα στην Ευρώπη, ρόστερ ικανό να βάζει 90 πόντους σε κάθε παιχνίδι, μέσα από την αυτοπεποίθηση, την ενέργεια και την σιγουριά που διαθέτουν όλοι μα όλοι οι παίκτες του.Το βάθος του πάγκου: Πρόκειται για στοιχείο που του εμφάνισε στο τελευταίο τετράμηνο της περσινής σεζόν και προσπαθεί να τον αναπτύξει ακόμη περισσότερο φέτος. Η λογική του Μπαρτζώκα δεν διαφέρει μ' αυτή του Ιβκοβιτς και είναι ενδεικτικό πως από το πρώτο 10λεπτο είχε χρησιμοποιήσει τους 10 από τους 12 παίκτες που είχε στη διάθεσή του. Μάλιστα φέτος ο Ολυμπιακός έχει ακόμη πιο πολλές λύσεις, με την προσθήκη του Περπέρογλου και του Μαυροειδή που θα δώσει πολλές περισσότερες μάχες απ' αυτές που έδωσε ο Λάζαρος Παπαδόπουλος πέρυσι.Η διάθεση να τρέξει: Το 'θελε και πέρυσι, το αναζητά περισσότερο φέτος, αλλά για να το κάνει με σωστό τρόπο θα πρέπει να αποκτήσει αξιοπιστία στην άμυνά του. Ολοι οι παίκτες του Ολυμπιακού, με εξαίρεση ίσως τον Αντιτς και τον Μαυροειδή, μπορούν να τρέξουν το γήπεδο σαν... σπρίντερ και ο Μπαρτζώκας δεν θα αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ο Ολυμπιακός είναι αποφασισμένος να ολοκληρώσει ό,τι άφησε μισό πέρυσι, δηλαδή, να πατήσει κι άλλο το «γκάζι» για να μετατρέψει σε εύκολο καλάθι, κάθε καλή άμυνα που «βγάζει». Ακόμη και χαζά λάθη να κάνει στην προσπάθεια αυτή, είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, αφού το κέρδος θα 'ναι πολύ μεγαλύτερο αν καταφέρει να πάει τα ματς σε υψηλά σκορ. ...

Στα πλην

Η άμυνα μπάζει: Πολλοί αποδίδουν να «νεκρά» διαστήματα στην άμυνα στην έλλειψη ρυθμού και παιχνιδιών, αλλά έχω πολλές ενστάσεις επ' αυτού. Η άμυνα είναι θέμα διάθεσης, η επίθεση θέμα ταλέντου και υπό αυτή την έννοια δεν πιστεύω ότι η κακή άμυνα του Ολυμπιακού οφείλεται στην έλλειψη αγώνων. Τόσο στα φιλικά, όσο και στον αγώνα με την Κάχα οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν βάθος στην άμυνά τους, δέχτηκαν πολλά εύκολα καλάθια, τα περισσότερα εκ των οποίων μάλιστα ήταν αποτέλεσμα κακής αλληλοκάλυψης. Η πρώτη με την δεύτερη ζώνη άμυνας είχαν μεγάλα κενά και μπορεί ο Ολυμπιακός να μην το πλήρωσε με τους Βάσκους, αλλά θα το πληρώσει σίγουρα στο μέλλον, αν δεν υπάρξει καλύτερος συγχρονισμός και μεγαλύτερη διάθεση απ' όλους.Τα «νεκρά» διαστήματα: Αυτό πράγματι είναι στοιχείο που συνδέεται με την έλλειψη παιχνιδιών και το γεγονός ότι Ολυμπιακός δεν έχει βρει απόλυτα τον ρυθμό του. Είναι δεδομένο ότι παιχνίδι με παιχνίδι θα αποκτά μεγαλύτερη σταθερότητα στην απόδοσή του, αρκεί να βελτιώσει την άμυνα, ώστε ταυτόχρονα να... κερδίζει σε αυτοπεποίθηση και ενέργεια. Είναι σαφώς πως όταν οι «ερυθρόλευκοι» δέχονται ένα μίνι σερί, εξαιτίας της κακής τους άμυνας, τότε αυτόματα «θολώνουν» στην επίθεση, μέχρι που θα ρθει ένα «μεγάλο» σουτ για να... ξεμπλοκάρει το πράγμα και η μηχανή να ξαναπάρει μπροστά. 
sentragoal
online-pressblog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ