2013-02-21 19:26:03
από το Γραφείο Τύπου
Μετά από ένα πολυεπίπεδο αγώνα στο πλευρό των χιλιάδων εργαζομένων με προγράμματα stage, του συντονιστή του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος κ. Νίκου Νικολόπουλου τόσο στο Κοινοβούλιο, στον κοινωνικό στίβο, στους δρόμους, όσο και στα Δικαστήρια, το Πρωτοδικείο Πατρών εξέδωσε μια πολύ κρίσιμη απόφασή, που θα αποτελέσει πιλότο σε όλη την Ελλάδα και για τις άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις,
Σπουδαία δικαστική απόφαση την χαρακτήρισε ο τ. Υφυπουργός Εργασίας κ. Νίκος Νικολόπουλος, εν μέσω κρίσης της χώρας, του Συντάγματος και των εργατικών νόμων, για τους εργαζόμενους του προγράμματος των «stage» στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια» που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη το έτος 2010.
Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΝΑΨΕ ΦΩΣ Η Δικαστική Απόφαση αναγνώρισε ότι πρόκειται για εργαζόμενους με εξηρτημένες συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, γεγονός που συνιστά δικαίωση της προσπάθειας διεκδίκησης των νομίμων δικαιωμάτων τους.
Η πληρεξούσια δικηγόρος των εργαζομένων κ. Κων/να Φουντέα, δήλωσε ότι «καθημερινά δίνεται αγώνας για τα εργασιακά δικαιώματα και ότι όταν η δικαστική εξουσία αναλαμβάνει τον ουσιαστικά ενεργό ρόλο που της αναλογεί βάσει Συντάγματος τότε υπάρχει φώς».
Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου στην ελληνική κοινωνία ο ολετήρας του μνημονίου έχει αποδομήσει τον κοινωνικό και οικονομικό μας ιστό και για αυτό η δικαστική πρόκληση προκάλεσε μία αναπάντεχη και ευχάριστη έκπληξη στις τάξεις των εκατοντάδων χιλιάδων απολυμένων stagiers, που καταγράφεται με πλήθος μηνυμάτων στο διαδίκτυο και με εκατοντάδες ευχαριστίες μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΤΩΝ STAGE
Ο παραιτηθείς Υφυπουργός Εργασίας κ. Νίκος Νικολόπουλος παρευρέθηκε σήμερα σε συνάντηση που διοργάνωσαν νέες και νέοι stagiers και μεταξύ άλλων τους είπε πως: “Αισθάνεται βαθύτατα και ο ίδιος δικαιωμένος για τον πολυεδρικό αγώνα που δίνει μαζί τους καιρό, προκειμένου να αρθούν οι απολύσεις και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΨΕΙ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΑ STAGE
Δεσμεύθηκε δε, ότι μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, θα υπενθυμίσει στον Υπουργό Εργασίας της Ν.Δ. τις προγραμματικές δεσμεύσεις της ΝΔ, ενώ αύριο καταθέτει νέα ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, όπου το κυρίαρχο ερώτημα που θα του θέτει είναι: «πρόκειται η κυβέρνηση του να εισαγάγει στην Βουλή το ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ που είχε ετοιμάσει η Ν.Δ. όταν ήταν στην αντιπολίτευση και που είχε υποσχεθεί πως θα το ψήφιζε αμέσως μόλις ο Α. Σαμαράς αναλάβει την Πρωθυπουργία».
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ STAGE
Μετά το τέλος της συνάντησης ο συντονιστής του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος Νίκος Νικολόπουλος, με δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ μεταξύ άλλων κάλεσε άμεσα την κυβέρνηση άμεσα να κάνει πράξη, έστω και με καθυστέρηση τα νέα stage που αποφάσισαν προχτές οι τρεις συγκυβερνήτες Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης και τόνισε: «Η τρικομματική Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προκειμένου να ανασάνει η κοινωνία και να αποτραπεί η με γεωμετρική πρόοδο η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού».
Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΝΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ
ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΑ STAGE
Ο παραιτηθείς Υφυπουργός Εργασίας και Ανεξάρτητος Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος ακόμα εμφαντικά είπε: «Τέλος, οι νέες και οι νέοι που τους «βάπτισαν» η «γενιά των 700» ή η «γενιά των «STAGES» αξιώνουν μετά και την απόφαση, των δικαστηρίων της Πάτρας, ο Πρωθυπουργός να δώσει εντολή στον Υπουργό Εργασίας για να φέρει στο Κοινοβούλιο την πρόταση νόμου που είχε αποτελέσει και κεντρική θέση της Νέας Δημοκρατίας και την οποία είχαμε διεξοδικά επεξεργαστεί τότε ως Τομέας Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, αφού εξακολουθεί να αποτελεί σήμερα μια ακόμα εποικοδομητική και αποτελεσματική πρόταση για να ανασχεθεί ο εφιάλτης της ανεργίας .
Θέλουμε να πιστεύουμε εμείς οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες ότι έστω και τώρα οι εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας για τα παιδιά των stage, έστω και εν μέρει θα υλοποιηθούν.
Πρέπει να προσφέρουμε χειροπιαστές λύσεις, ελπίδα και όραμα στα νέα παιδιά που αναζητούν πλέον ακόμα και στη μετανάστευση την διαφυγή σωτηρίας.
Το ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ κίνημα βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση κοντά τους και επανακαταθέτει άμεσα την πρόταση νόμου εν είδει ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό.
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
Άρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής
1. Οι διατάξεις αυτού του νόμου εφαρμόζονται στο προσωπικό του δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του παρόντος, καθώς και στο προσωπικό των δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων, το οποίο εργάζεται με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, ή σύμβαση έργου ή σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (STAGE) του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ή άλλη σύμβαση ή σχέση που υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας.
2. Με την επιφύλαξη των οριζομένων στην παρ. 5 του άρθρου 4, αυτός ο νόμος δεν εφαρμόζεται:
α) Στις σχέσεις επαγγελματικής κατάρτισης και στη σύμβαση ή σχέση μαθητείας.
β) Στις συμβάσεις ή τις σχέσεις εργασίας που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο ενός ειδικού προγράμματος κατάρτισης, ένταξης και επαγγελματικής επανεκπαίδευσης υποστηριζόμενου από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ).
γ) Στις συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης των άρθρων 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 του Ν. 2956/2001 (Α258).
Άρθρο 2
Ορισμοί
Για την εφαρμογή του παρόντος νοείται ως:
α) «Εργαζόμενος ορισμένου χρόνου», κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, ή σύμβαση ή σχέση έργου ή άλλη σύμβαση ή σχέση που υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας, η οποία έχει συναφθεί απευθείας μεταξύ του εργοδότη και του εργαζομένου και η λήξη της καθορίζεται από αντικειμενικούς όρους, όπως ιδίως παρέλευση συγκεκριμένης ημερομηνίας ή αποπεράτωση συγκεκριμένου έργου ή πραγματοποίηση συγκεκριμένου αποτελέσματος.
β) «Αντίστοιχος εργαζόμενος αορίστου χρόνου», κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου στον ίδιο φορέα ή επιχείρηση και απασχολείται σε ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα, λαμβανομένων υπόψη των προσόντων ή των δεξιοτήτων του. Όπου δεν υπάρχει «αντίστοιχος εργαζόμενος αορίστου χρόνου» στον ίδιο φορέα ή επιχείρηση, η σύγκριση γίνεται με αναφορά στην οικεία συλλογική σύμβαση ή όταν δεν υπάρχει τέτοια, με αναφορά στην εκάστοτε Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή, εάν δεν υπάρχει, στην κείμενη νομοθεσία.
γ) «Δημόσιος τομέας», ο οριοθετούμενος από τις διατάξεις του άρθρου 51 παρ. 1 του Ν. 1892/1990 (ΦΕΚΑ' 101) ή από άλλες ειδικές διατάξεις, όπως εκάστοτε ισχύουν, αποκλειομένων σε κάθε περίπτωση από αυτόν των ανωνύμων εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, οι οποίες υπάγονται στις ρυθμίσεις του Π.Δ. 81/2003.
δ) «Σύμβαση», η σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, ή σύμβαση έργου ή άλλη σύμβαση ή σχέση που υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας.
ε) Όπου αναφέρεται ο όρος «επιχείρηση» ή «εκμετάλλευση» ή «εργοδότης» νοείται και η δημόσια υπηρεσία, το Ν.Π.Δ.Δ. ή ο φορέας με τον οποίο έχει συναφθεί η αντίστοιχη σύμβαση.
Άρθρο 3
Διαδοχικές συμβάσεις, οι οποίες έχουν συναφθεί από 8 Μαρτίου 2004 έως τη δημοσίευση του παρόντος, συνιστούν σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Συνολική χρονική διάρκεια διαδοχικών συμβάσεων τουλάχιστον είκοσι τεσσάρων (24) μηνών έως την έναρξη ισχύος του διατάγματος, ανεξαρτήτως αριθμού ανανεώσεων συμβάσεων ή τρεις τουλάχιστον ανανεώσεις πέραν της αρχικής σύμβασης κατά την παρ. 1 του άρθρου 5 του παρόντος διατάγματος, με συνολικό ελάχιστο χρόνο απασχόλησης δέκα οκτώ (18) μηνών, μέσα σε συνολικό χρονικό διάστημα είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από την αρχική σύμβαση.
β) Ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας του εδαφίου (α) να έχει πράγματι διανυθεί στον ίδιο φορέα, με την ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα και με τους ίδιους ή παρεμφερείς όρους εργασίας, όπως αναγράφεται στην αρχική σύμβαση. γ) Το αντικείμενο της σύμβασης να αφορά σε δραστηριότητες, οι οποίες σχετίζονται ευθέως και αμέσως με πάγιες και διαρκείς ανάγκες του αντίστοιχου φορέα, όπως αυτές οριοθετούνται από το δημόσιο συμφέροντα οποίο υπηρετεί ο φορέας αυτός.
δ) Ο κατά τις προηγούμενες περιπτώσεις συνολικός χρόνος υπηρεσίας πρέπει να έχει παρασχεθεί κατά πλήρες ή μειωμένο ωράριο εργασίας και σε καθήκοντα ίδια ή παρεμφερή με αυτά που αναγράφονται στην αρχική σύμβαση. Οι διαδοχικές συμβάσεις μειωμένου ωραρίου εργασίας συνιστούν, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής, συμβάσεις αορίστου χρόνου μειωμένης απασχόλησης αντίστοιχης με την αναγραφόμενη στην αρχική σύμβαση.
Για τη διαπίστωση της συνδρομής των κατά την προηγούμενη παράγραφο προϋποθέσεων, ο εργαζόμενος υποβάλλει, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος, αίτηση προς τον οικείο φορέα, στην οποία αναφέρει τα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η συνδρομή των προϋποθέσεων αυτών. Αρμόδιο όργανο να κρίνει αιτιολογημένα εάν συντρέχουν, κατά περίπτωση, οι προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου, είναι το οικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο ή το όργανο που εξομοιώνεται με αυτό και όπου δεν υπάρχει, το Διοικητικό Συμβούλιο ή το διοικούν όργανο του οικείου νομικού προσώπου ή το όργανο που εξομοιώνεται με αυτό κατά την κείμενη νομοθεσία. Στις δημοτικές ή κοινοτικές επιχειρήσεις αρμόδιο όργανο είναι, σε κάθε περίπτωση, το Δημοτικό ή Κοινοτικό Συμβούλιο του οικείου Ο.Τ.Α, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου ή του διοικούντος οργάνου της επιχείρησης. Το κατά τα ανωτέρω αρμόδιο όργανο κρίνει περαιτέρω εάν στις συμβάσεις έργου ή άλλες συμβάσεις ή σχέσεις, υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας. Η κατά τις ως άνω διατάξεις κρίση του αρμόδιου οργάνου ολοκληρώνεται το αργότερο εντός πέντε (5) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.
Οι κατά την παρ. 2 κρίσεις του αρμόδιων οργάνων, θετικές ή αρνητικές, διαβιβάζονται αμέσως στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), το οποίο αποφαίνεται εντός τριών (3) μηνών από τη διαβίβαση σε αυτό των σχετικών κρίσεων.
4. Στις διατάξεις αυτού του άρθρου υπάγονται οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 2 περ. γ. του παρόντος διατάγματος, καθώς και στις δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις, αποκλειομένων σε κάθε περίπτωση των εργαζομένων σε ανώνυμες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Οι διατάξεις αυτού του άρθρου δεν εφαρμόζονται στα απευθείας διοριζόμενα διευθυντικά στελέχη, το καθεστώς των οποίων, λόγω του είδους των καθηκόντων τους και των προνομίων που απολαμβάνουν, ρυθμίζεται από ειδικές κάθε φορά διατάξεις, καθώς και στο προσωπικό των εκτός Ελλάδος υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών και στο προσωπικό των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, που προσλαμβάνεται επιτοπίως.
5. Κατ' εξαίρεση, και για λόγους κοινωνικής πρόνοιας που αφορούν στην επαγγελματική ένταξη των ατόμων με αναπηρίες κατ' εφαρμογή της παρ. 6 του άρθρου 21 του Συντάγματος, για τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που εργάζονται στο πλαίσιο προγράμματος ένταξης του Ο.Α.Ε.Δ., αρκεί ο συνολικός χρόνος απασχόλησης του εδαφίου (α) της παρ. 1 του παρόντος άρθρου να είναι τουλάχιστον δεκαοκτώ (18) μήνες, ανεξαρτήτως ενδιάμεσων χρονικών διαστημάτων μεταξύ των συμβάσεων, εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις κατά τα ανωτέρω.
Άρθρο 4
Ειδικές Διατάξεις
1. Ο νόμος αυτός δεν θίγει ρυθμίσεις ευνοϊκότερες για τους εργαζομένους εν γένει, καθώς και για τους εργαζομένους με αναπηρίες.
2. Ο νόμος αυτός δεν θίγει τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις που αφορούν την ισότητα των φύλων στις εργασιακές σχέσεις.
Άρθρο 5
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος, αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Tromaktiko
Μετά από ένα πολυεπίπεδο αγώνα στο πλευρό των χιλιάδων εργαζομένων με προγράμματα stage, του συντονιστή του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος κ. Νίκου Νικολόπουλου τόσο στο Κοινοβούλιο, στον κοινωνικό στίβο, στους δρόμους, όσο και στα Δικαστήρια, το Πρωτοδικείο Πατρών εξέδωσε μια πολύ κρίσιμη απόφασή, που θα αποτελέσει πιλότο σε όλη την Ελλάδα και για τις άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις,
Σπουδαία δικαστική απόφαση την χαρακτήρισε ο τ. Υφυπουργός Εργασίας κ. Νίκος Νικολόπουλος, εν μέσω κρίσης της χώρας, του Συντάγματος και των εργατικών νόμων, για τους εργαζόμενους του προγράμματος των «stage» στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια» που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη το έτος 2010.
Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΝΑΨΕ ΦΩΣ Η Δικαστική Απόφαση αναγνώρισε ότι πρόκειται για εργαζόμενους με εξηρτημένες συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, γεγονός που συνιστά δικαίωση της προσπάθειας διεκδίκησης των νομίμων δικαιωμάτων τους.
Η πληρεξούσια δικηγόρος των εργαζομένων κ. Κων/να Φουντέα, δήλωσε ότι «καθημερινά δίνεται αγώνας για τα εργασιακά δικαιώματα και ότι όταν η δικαστική εξουσία αναλαμβάνει τον ουσιαστικά ενεργό ρόλο που της αναλογεί βάσει Συντάγματος τότε υπάρχει φώς».
Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου στην ελληνική κοινωνία ο ολετήρας του μνημονίου έχει αποδομήσει τον κοινωνικό και οικονομικό μας ιστό και για αυτό η δικαστική πρόκληση προκάλεσε μία αναπάντεχη και ευχάριστη έκπληξη στις τάξεις των εκατοντάδων χιλιάδων απολυμένων stagiers, που καταγράφεται με πλήθος μηνυμάτων στο διαδίκτυο και με εκατοντάδες ευχαριστίες μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΤΩΝ STAGE
Ο παραιτηθείς Υφυπουργός Εργασίας κ. Νίκος Νικολόπουλος παρευρέθηκε σήμερα σε συνάντηση που διοργάνωσαν νέες και νέοι stagiers και μεταξύ άλλων τους είπε πως: “Αισθάνεται βαθύτατα και ο ίδιος δικαιωμένος για τον πολυεδρικό αγώνα που δίνει μαζί τους καιρό, προκειμένου να αρθούν οι απολύσεις και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΨΕΙ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΑ STAGE
Δεσμεύθηκε δε, ότι μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, θα υπενθυμίσει στον Υπουργό Εργασίας της Ν.Δ. τις προγραμματικές δεσμεύσεις της ΝΔ, ενώ αύριο καταθέτει νέα ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, όπου το κυρίαρχο ερώτημα που θα του θέτει είναι: «πρόκειται η κυβέρνηση του να εισαγάγει στην Βουλή το ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ που είχε ετοιμάσει η Ν.Δ. όταν ήταν στην αντιπολίτευση και που είχε υποσχεθεί πως θα το ψήφιζε αμέσως μόλις ο Α. Σαμαράς αναλάβει την Πρωθυπουργία».
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ STAGE
Μετά το τέλος της συνάντησης ο συντονιστής του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος Νίκος Νικολόπουλος, με δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ μεταξύ άλλων κάλεσε άμεσα την κυβέρνηση άμεσα να κάνει πράξη, έστω και με καθυστέρηση τα νέα stage που αποφάσισαν προχτές οι τρεις συγκυβερνήτες Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης και τόνισε: «Η τρικομματική Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προκειμένου να ανασάνει η κοινωνία και να αποτραπεί η με γεωμετρική πρόοδο η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού».
Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΝΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ
ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΑ STAGE
Ο παραιτηθείς Υφυπουργός Εργασίας και Ανεξάρτητος Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος ακόμα εμφαντικά είπε: «Τέλος, οι νέες και οι νέοι που τους «βάπτισαν» η «γενιά των 700» ή η «γενιά των «STAGES» αξιώνουν μετά και την απόφαση, των δικαστηρίων της Πάτρας, ο Πρωθυπουργός να δώσει εντολή στον Υπουργό Εργασίας για να φέρει στο Κοινοβούλιο την πρόταση νόμου που είχε αποτελέσει και κεντρική θέση της Νέας Δημοκρατίας και την οποία είχαμε διεξοδικά επεξεργαστεί τότε ως Τομέας Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, αφού εξακολουθεί να αποτελεί σήμερα μια ακόμα εποικοδομητική και αποτελεσματική πρόταση για να ανασχεθεί ο εφιάλτης της ανεργίας .
Θέλουμε να πιστεύουμε εμείς οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες ότι έστω και τώρα οι εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας για τα παιδιά των stage, έστω και εν μέρει θα υλοποιηθούν.
Πρέπει να προσφέρουμε χειροπιαστές λύσεις, ελπίδα και όραμα στα νέα παιδιά που αναζητούν πλέον ακόμα και στη μετανάστευση την διαφυγή σωτηρίας.
Το ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ κίνημα βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση κοντά τους και επανακαταθέτει άμεσα την πρόταση νόμου εν είδει ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό.
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
Άρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής
1. Οι διατάξεις αυτού του νόμου εφαρμόζονται στο προσωπικό του δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του παρόντος, καθώς και στο προσωπικό των δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων, το οποίο εργάζεται με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, ή σύμβαση έργου ή σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (STAGE) του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ή άλλη σύμβαση ή σχέση που υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας.
2. Με την επιφύλαξη των οριζομένων στην παρ. 5 του άρθρου 4, αυτός ο νόμος δεν εφαρμόζεται:
α) Στις σχέσεις επαγγελματικής κατάρτισης και στη σύμβαση ή σχέση μαθητείας.
β) Στις συμβάσεις ή τις σχέσεις εργασίας που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο ενός ειδικού προγράμματος κατάρτισης, ένταξης και επαγγελματικής επανεκπαίδευσης υποστηριζόμενου από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ).
γ) Στις συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης των άρθρων 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 του Ν. 2956/2001 (Α258).
Άρθρο 2
Ορισμοί
Για την εφαρμογή του παρόντος νοείται ως:
α) «Εργαζόμενος ορισμένου χρόνου», κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, ή σύμβαση ή σχέση έργου ή άλλη σύμβαση ή σχέση που υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας, η οποία έχει συναφθεί απευθείας μεταξύ του εργοδότη και του εργαζομένου και η λήξη της καθορίζεται από αντικειμενικούς όρους, όπως ιδίως παρέλευση συγκεκριμένης ημερομηνίας ή αποπεράτωση συγκεκριμένου έργου ή πραγματοποίηση συγκεκριμένου αποτελέσματος.
β) «Αντίστοιχος εργαζόμενος αορίστου χρόνου», κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου στον ίδιο φορέα ή επιχείρηση και απασχολείται σε ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα, λαμβανομένων υπόψη των προσόντων ή των δεξιοτήτων του. Όπου δεν υπάρχει «αντίστοιχος εργαζόμενος αορίστου χρόνου» στον ίδιο φορέα ή επιχείρηση, η σύγκριση γίνεται με αναφορά στην οικεία συλλογική σύμβαση ή όταν δεν υπάρχει τέτοια, με αναφορά στην εκάστοτε Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή, εάν δεν υπάρχει, στην κείμενη νομοθεσία.
γ) «Δημόσιος τομέας», ο οριοθετούμενος από τις διατάξεις του άρθρου 51 παρ. 1 του Ν. 1892/1990 (ΦΕΚΑ' 101) ή από άλλες ειδικές διατάξεις, όπως εκάστοτε ισχύουν, αποκλειομένων σε κάθε περίπτωση από αυτόν των ανωνύμων εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, οι οποίες υπάγονται στις ρυθμίσεις του Π.Δ. 81/2003.
δ) «Σύμβαση», η σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, ή σύμβαση έργου ή άλλη σύμβαση ή σχέση που υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας.
ε) Όπου αναφέρεται ο όρος «επιχείρηση» ή «εκμετάλλευση» ή «εργοδότης» νοείται και η δημόσια υπηρεσία, το Ν.Π.Δ.Δ. ή ο φορέας με τον οποίο έχει συναφθεί η αντίστοιχη σύμβαση.
Άρθρο 3
Διαδοχικές συμβάσεις, οι οποίες έχουν συναφθεί από 8 Μαρτίου 2004 έως τη δημοσίευση του παρόντος, συνιστούν σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Συνολική χρονική διάρκεια διαδοχικών συμβάσεων τουλάχιστον είκοσι τεσσάρων (24) μηνών έως την έναρξη ισχύος του διατάγματος, ανεξαρτήτως αριθμού ανανεώσεων συμβάσεων ή τρεις τουλάχιστον ανανεώσεις πέραν της αρχικής σύμβασης κατά την παρ. 1 του άρθρου 5 του παρόντος διατάγματος, με συνολικό ελάχιστο χρόνο απασχόλησης δέκα οκτώ (18) μηνών, μέσα σε συνολικό χρονικό διάστημα είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από την αρχική σύμβαση.
β) Ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας του εδαφίου (α) να έχει πράγματι διανυθεί στον ίδιο φορέα, με την ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα και με τους ίδιους ή παρεμφερείς όρους εργασίας, όπως αναγράφεται στην αρχική σύμβαση. γ) Το αντικείμενο της σύμβασης να αφορά σε δραστηριότητες, οι οποίες σχετίζονται ευθέως και αμέσως με πάγιες και διαρκείς ανάγκες του αντίστοιχου φορέα, όπως αυτές οριοθετούνται από το δημόσιο συμφέροντα οποίο υπηρετεί ο φορέας αυτός.
δ) Ο κατά τις προηγούμενες περιπτώσεις συνολικός χρόνος υπηρεσίας πρέπει να έχει παρασχεθεί κατά πλήρες ή μειωμένο ωράριο εργασίας και σε καθήκοντα ίδια ή παρεμφερή με αυτά που αναγράφονται στην αρχική σύμβαση. Οι διαδοχικές συμβάσεις μειωμένου ωραρίου εργασίας συνιστούν, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής, συμβάσεις αορίστου χρόνου μειωμένης απασχόλησης αντίστοιχης με την αναγραφόμενη στην αρχική σύμβαση.
Για τη διαπίστωση της συνδρομής των κατά την προηγούμενη παράγραφο προϋποθέσεων, ο εργαζόμενος υποβάλλει, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος, αίτηση προς τον οικείο φορέα, στην οποία αναφέρει τα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η συνδρομή των προϋποθέσεων αυτών. Αρμόδιο όργανο να κρίνει αιτιολογημένα εάν συντρέχουν, κατά περίπτωση, οι προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου, είναι το οικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο ή το όργανο που εξομοιώνεται με αυτό και όπου δεν υπάρχει, το Διοικητικό Συμβούλιο ή το διοικούν όργανο του οικείου νομικού προσώπου ή το όργανο που εξομοιώνεται με αυτό κατά την κείμενη νομοθεσία. Στις δημοτικές ή κοινοτικές επιχειρήσεις αρμόδιο όργανο είναι, σε κάθε περίπτωση, το Δημοτικό ή Κοινοτικό Συμβούλιο του οικείου Ο.Τ.Α, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου ή του διοικούντος οργάνου της επιχείρησης. Το κατά τα ανωτέρω αρμόδιο όργανο κρίνει περαιτέρω εάν στις συμβάσεις έργου ή άλλες συμβάσεις ή σχέσεις, υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας. Η κατά τις ως άνω διατάξεις κρίση του αρμόδιου οργάνου ολοκληρώνεται το αργότερο εντός πέντε (5) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.
Οι κατά την παρ. 2 κρίσεις του αρμόδιων οργάνων, θετικές ή αρνητικές, διαβιβάζονται αμέσως στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), το οποίο αποφαίνεται εντός τριών (3) μηνών από τη διαβίβαση σε αυτό των σχετικών κρίσεων.
4. Στις διατάξεις αυτού του άρθρου υπάγονται οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 2 περ. γ. του παρόντος διατάγματος, καθώς και στις δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις, αποκλειομένων σε κάθε περίπτωση των εργαζομένων σε ανώνυμες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Οι διατάξεις αυτού του άρθρου δεν εφαρμόζονται στα απευθείας διοριζόμενα διευθυντικά στελέχη, το καθεστώς των οποίων, λόγω του είδους των καθηκόντων τους και των προνομίων που απολαμβάνουν, ρυθμίζεται από ειδικές κάθε φορά διατάξεις, καθώς και στο προσωπικό των εκτός Ελλάδος υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών και στο προσωπικό των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, που προσλαμβάνεται επιτοπίως.
5. Κατ' εξαίρεση, και για λόγους κοινωνικής πρόνοιας που αφορούν στην επαγγελματική ένταξη των ατόμων με αναπηρίες κατ' εφαρμογή της παρ. 6 του άρθρου 21 του Συντάγματος, για τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που εργάζονται στο πλαίσιο προγράμματος ένταξης του Ο.Α.Ε.Δ., αρκεί ο συνολικός χρόνος απασχόλησης του εδαφίου (α) της παρ. 1 του παρόντος άρθρου να είναι τουλάχιστον δεκαοκτώ (18) μήνες, ανεξαρτήτως ενδιάμεσων χρονικών διαστημάτων μεταξύ των συμβάσεων, εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις κατά τα ανωτέρω.
Άρθρο 4
Ειδικές Διατάξεις
1. Ο νόμος αυτός δεν θίγει ρυθμίσεις ευνοϊκότερες για τους εργαζομένους εν γένει, καθώς και για τους εργαζομένους με αναπηρίες.
2. Ο νόμος αυτός δεν θίγει τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις που αφορούν την ισότητα των φύλων στις εργασιακές σχέσεις.
Άρθρο 5
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς του παρόντος, αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στο σφυρί βγήκαν 26.000 ακίνητα το 2012 παρά το νόμο Κατσέλη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ