2014-03-13 12:11:49
Φωτογραφία για Άρθρο της Ελένης Θεοχάρους: Ναρκοθέτηση των συνομιλιών στο Κυπριακό
Πίστευα ότι η έκθεση Όουμεν θα λάμβανε υπόψιν την αναγκαιότητα σαφούς αναφοράς στις αρχές και αξίες της ΕΕ, διότι συνιστούν βασική παράμετρο που θα διέπει τη βιωσιμότητα της λύσης του Κυπριακού. Η συμπερίληψη αυτή θα βοηθούσε δραστικά και ουσιαστικά τις συνομιλίες. Πίστευα ότι η Όουμεν θα αναγνώριζε ότι οι οδυνηρές υποχωρήσεις στις οποίες προέβησαν οι Ελληνοκύπριοι οδήγησαν τη δυνατότητα επιβίωσής τους σε ακροτελεύτια σημεία και σε μη αναστρέψιμη πορεία επικινδυνότητας.

Συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Η έκθεση αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ψηφίστηκε την περασμένη Δευτέρα από την πλειοψηφία της Επιτροπής Εξωτερικών, στη βάση παρασκηνιακών διευθετήσεων. Δεν ψηφίστηκε από κανέναν Κύπριο ευρωβουλευτή, διότι αποσυνδέει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας από την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Κι ενώ κάνει αναφορά στο περίγραμμα λύσης, δεν καλύπτει βασικές παραμέτρους διασφάλισης της βιωσιμότητας της λύσης. Είναι μάλιστα κατά την άποψή μου ένα κείμενο που μετατρέπεται σε όργανο της τουρκικής πολιτικής και ουσιαστικά θεωρεί την έναρξη των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού ως τετελεσμένη λύση και συμφωνία.


Με τον τρόπο αυτό θα αρχίσουν σύντομα πιέσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία για το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 καθώς και του κεφαλαίου 15 για την ενέργεια. Ήδη άρχισαν τα όργανα. Ειδικά για το ζήτημα της ενέργειας, είχα καταθέσει τροπολογία για τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έγινε αποδεκτή και υπερψηφίστηκε. Η εξέλιξη είναι αυτονόητα θετική, ωστόσο η εισηγήτρια αρνήθηκε τη σύνδεση του ανοίγματος κεφαλαίου 15 με τον σεβασμό των όποιων δικαιωμάτων ασκεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΑΟΖ μας. Συνεπώς η Τουρκία ανεξαρτήτως των πλόων του Μπάρμπαρος και των άλλων σκαφών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, προσδοκά να ανοίξει σύντομα και το κεφάλαιο για την ενέργεια.

Επιπλέον, υπεισήλθαν στην έκθεση αυτοαναιρέσεις και διφορούμενες τοποθετήσεις με αποτέλεσμα ένα κείμενο που η εισηγήτρια και οι σκιώδεις εισηγητές ήθελαν ισορροπημένο κατέστη τελικά ανισόρροπο και όπως μου έλεγε Βρετανός συνάδελφος των Συντηρητικών φιλοτουρκικό. Η στάση μου προς το αρχικό κείμενο της Ρία Όουμεν ήταν εξ αρχής θετική, και λόγω της έναρξης των συνομιλιών και λόγω της προοπτικής ενσωμάτωσης στην όλη διαδικασία, πρόσφατης δήλωσης του Τούρκου Πρέσβη στην ΕΕ ότι «κατανοεί πως χωρίς τη λύση του Κυπριακού η Τουρκία δεν βλέπει ένταξη».

Παράλληλα, υπέβαλα σειρά τροπολογιών στη βάση των διαχρονικών θέσεων της Κυβέρνησής μας, όπως ο τερματισμός του εποικισμού και η άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, καθώς και η επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου, σε συνάρτηση με το άνοιγμα του λιμανιού και τη διενέργεια εμπορίου, επί τη βάσει καθεστώτος συμφώνου με το νομικό πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ούτως ώστε να αποτρέπονται διχοτομικές ατραποί. Κατέθεσα επίσης τροπολογίες για την ένταξή μας στον συνεταιρισμό για την ειρήνη, για τον τερματισμό της οικολογικής καταστροφής του Πενταδακτύλου και της πολιτιστικής μας κληρονομίας, καθώς και για τον σεβασμό των θρησκευτικών δικαιωμάτων στα κατεχόμενα όχι μόνο των Ορθοδόξων, αλλά και των Μαρωνιτών.

Καμιά από τις τροπολογίες αυτές δεν έγινε δεκτή υπό το πρόσχημα ότι δεν γίνονται δεκτές και οι τροπολογίες του φιλοτουρκικού μπλοκ για «τουρκοκύπριους παρατηρητές στο ΕΚ», για το «απ’ ευθείας εμπόριο», καθώς και για το άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμπου. Τι επιχειρήθηκε δηλαδή; Η ουσία του Κυπριακού να παραμείνει απ’ έξω και η έναρξη των συνομιλιών να πιστωθεί στην Τουρκία με προτάσεις επιβράβευσής της. Αλλά, ακόμη και σ’ αυτήν την προσθαφαίρεση, μεταξύ του τι εμείς ζητούσαμε και τι η τουρκική πλευρά, βγαίνουμε ζημιωμένοι. Και πολιτικά και ηθικά. Έτσι όμως, δεν υποβοηθούνται οι συνομιλίες αλλά ναρκοθετούνται. Και αυτές και η λύση. Διότι η Τουρκία απομακρύνεται από τη λύση των αρχών της ΕΕ όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν τη δεσμεύει επ’ αυτού.

Εμείς θέλουμε και βιώσιμη και δημοκρατική λύση. Άλλωστε, μια λύση αν δεν είναι δημοκρατική δεν μπορεί να είναι βιώσιμη. Για τον λόγο αυτό κατέθεσα τροπολογία, η οποία αναφερόταν στην κοινή θέση όλων των κομμάτων και του λαού, ότι δηλαδή η λύση θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ. Υιοθετήθηκε μεν η φράση του κοινού ανακοινωθέντος περί διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μία ιθαγένεια, χωρίς όμως να περιληφθούν οι δημοκρατικές αρχές και αξίες της ΕΕ και τα ανθρώπινα δικαιώματα, διότι προφανώς δεν γίνονται αποδεκτά στο πλαίσιο του «συμβιβασμού» από το φιλοτουρκικό μπλοκ.

Το μήνυμά μας είναι σαφές: Οι συνομιλίες αρχίζουν, και ο κόσμος κρατά την ανάσα του να πάνε καλά, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ζωντανή και οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε, ειδικότερα μέσα από κείμενα της ΕΕ. Οφείλουμε να την υπερασπιστούμε, όπως και να διευκρινίζουμε ότι στην Κύπρο υπάρχει ακόμη κατοχή, ότι η Κύπρος παρανόμως εποικίζεται και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ της.

Δεν μπορεί η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα να καλούν τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία και τη λοιπή Ουκρανία και την ίδια στιγμή να χαϊδεύουν την Τουρκία, η οποία κατέχει ευρωπαϊκά εδάφη. Και βεβαίως, οι ευθύνες δεν ανήκουν μόνο στην ίδια την ΕΕ, αλλά θα πρέπει να διερωτηθούμε μήπως διαχρονικά μέσα από τις επιλογές μας δημιουργούμε προς τους ξένους λανθασμένες εικόνες, με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να τρέχουμε για τα αυτονόητα. Ότι δηλαδή η πατρίδα μας είναι ακόμη υπό κατοχή.

Ελένη Θεοχάρους

Φιλελεύθερος
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ