2015-08-31 10:38:13
Πριν τη λήξη της προθεσμίας για την κατάθεση των ψηφοδελτίων (6 Σεπτεμβρίου) θα συνεδριάσει ξανά η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το πρόγραμμα και τα ψηφοδέλτια. Η μάχη για μια θέση στις λίστες αναμένεται να είναι σφοδρή, πολλά ονόματα ακούγονται τις τελευταίες ώρες -ειδικά για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας- από τον Λάκη Λαζόπουλο μέχρι προσωπικότητες της Αριστεράς όπως ο Λαοκράτης Βάσσος ή ο Γιάννης Θεωνάς.
Πάντως, στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι υπάρχει η ευκαιρία, μετά το δυσάρεστο γεγονός της αποχώρησης συντρόφων, να ψάξουν με μεγαλύτερη άνεση για τους κατάλληλους υποψηφίους. «Τις τελευταίες μέρες έχω γίνει δέκτης πάρα πολλών αιτημάτων σημαντικών ανθρώπων, αξιόλογων, για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια.
Όποιος έρχεται και μου ζητά να έχει εκλόγιμη θέση, δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια. Όποιος έρχεται και μου ζητά να έχει θέση στη μάχη να μπούμε μαζί, να βοηθήσουμε σαν στρατιώτες για να πετύχουμε αυτό το εγχείρημα, να έχει θέση και σε εκλόγιμη θέση
. Απ' τα παθήματά μας να μάθουμε. Φτάνουν πια τα σταριλίκια, αρκετά πια με τους σταρ, να βάλουμε μπροστά τους έντιμους ανθρώπους, τους άξιους ανθρώπους, να δώσουμε τη μάχη για την Αριστερά, να δώσουμε τη μάχη για τη χώρα, να δώσουμε τη μάχη για την κοινωνία», είπε καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριο.
Είχε προηγηθεί η ακραία σύγκρουση του Αλέξη Μητρόπουλου με τον Χρήστο Σπίρτζηαπό το βήμα της πανελλαδικής συνδιάσκεψης. Ο κ. Μητρόπουλος κατήγγειλε ότι υπάρχει σχέδιο σπίλωσης του και ότι κυβερνητικό στέλεχος ζήτησε την παραμονή της διάλυσης της Βουλής, να υποβληθεί στον Άρειο Πάγο αίτημα για να αρθεί η βουλευτική του ασυλία του, κάτι που γνωρίζει και ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης. Οι βολές αφορούσαν τον Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει εμπλοκή και δεν γνωρίζει την υπόθεση του κ. Μητρόπουλου. Αλλά και ο κ. Νικολούδης, με ανακοίνωση του, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν έγινε ή δεν έγινε, οποιαδήποτε παρέμβαση στην υπόθεση αυτή και ότι δεν είπε σε οποιονδήποτε, ότι έγινε παρέμβαση από κάποιον υπουργό.
Η επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν τις λίστες των υποψηφίων, αποτελεί σημαντικό κομμάτι τους κειμένου – παρέμβασης της ομάδας των 53. «Χρειαζόμαστε ψηφοδέλτια μάχης, με ευρύτητα πνεύματος, όχι με συμμετοχές παραγόντων –τους πληρώσαμε ήδη. Στην παρούσα συγκυρία, που τα ερωτηματικά και οι αμφιβολίες για την πολιτική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλαπλά, η τελική διαμόρφωση της λίστας θα ενισχύσει ή θα αμβλύνει αρνητικές εντυπώσεις. Από την πλευρά μας, θα είμαστε αντίθετοι μέχρι τέλους σε νοοτροπίες και πρόσωπα, που κινήθηκαν στον αντίποδα της αριστεράς, που την πολέμησαν και σηματοδοτούν ένα συντηρητικό, από την πλευρά των αξιών, κόσμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το προηγούμενο διήμερο έγινε μεγάλη συζήτηση στην Πανελλαδική συνδιάσκεψη για την επτάμηνη κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ και για τη συμφωνία, ασκήθηκε σκηρή κριτική αλλά η επιθυμία να προχωρήσουν όλοι μαζί και να κάνουν το χρέος τους προς τον ελληνικό λαό, όπως έλεγαν πολλά στελέχη, επικράτησε.
Στην ομιλία του, το Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλούσε για τη συμφωνία και για το τι πρέπει να κάνει στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ και έμοιαζε σαν να μηρύκαζε ακόμα τα επιχειρήματα του. Την Κυριακή, χωρίς κοστούμι, φορώντας ένα μαύρο μπλουζάκι πόλο, βρήκε ξανά τον εαυτό του. Καθοριστική για αυτό ήταν η απόφαση της ομάδας των 53 να δώσουν την εκλογική μάχη και να μην κρατήσουν αποστάσεις παρά τις ισχυρές ενστάσεις τους.
Ο κ. Τσίπρας, την Κυριακή έκανε μια ομιλία σε υψηλότατους τόνους. Επιτέθηκε στη ΝΔ («στο DNA της πολιτικής ιδεολογίας του κόμματος αυτού είναι ο πιο σκληρός αυταρχισμός», είπε), στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη («ήταν αρχηγός των κενταύρων»), στο πολιτικό κατεστημένο του οποίου η «βαθιά επιθυμία είναι να κάνει πράξη την Αριστερή παρένθεση, μια παρένθεση επτά μηνών για να ξεπλυθούν αμαρτίες 40 χρόνων». «Και έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τη χώρα και τον λαό μας από αυτό το κατεστημένο, που, αν και σήμερα καμουφλάρεται, φοράει την προβιά της ήρεμης δύναμης, του μεσαίου χώρου, που είμαστε βέβαιοι ότι αν επιστρέψει, θα επιστρέψει με τους χειρότερους όρους για το λαό μας», δήλωσε.
Επιπλέον απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασία με το παλαιοκομματικό κατεστημένο. «Σπεύδουν να δώσουν τον ύστατο μεγάλο αγώνα.
Και -προσέξτε- αυτόν τον αγώνα, όχι για να μας κερδίσουν στις εκλογές, γιατί αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Ποιος είναι ο αγώνας τους; Ποια είναι η μεγάλη τους αγωνία; Είναι να μην έχει τη δυνατότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να φτιάξει κυβέρνηση στην επόμενη Βουλή, χωρίς να χρειάζεται τα δεκανίκια των δυνάμεων του συστήματος. Αυτή είναι η μεγάλη τους αγωνία.
Και πώς προσπαθούν να παραμυθιάσουν τους πολίτες αυτές τις μέρες; Με το «όλοι το ίδιο είναι». Και με το «εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει τη συνεργασία;» Μα να συνεργαστούμε με ποιους; Με ποιους ακριβώς να συνεργαστούμε; Με αυτούς, που ενώ εμείς ανοίξαμε τα συρτάρια και τις λίστες Λαγκάρντ, και κάθε κατεργάρης ήρθε στον πάγκο και πλήρωνε και πληρώνει, με αυτούς που τα κρύβανε στα συρτάρια τους για χρόνια; Με αυτούς έπαιρναν για χρόνια το 3% από τα μαύρα ταμεία της ΖΙΜΕΝΣ; Με αυτούς να συνεργαστούμε; Ή με όσους δημιούργησαν το παράλληλο κύκλωμα της διαδρομής του μαύρου χρήματος από τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα;», διερωτήθηκε.
Πρόσθεσε ακόμα ότι σε αντίθεση με αυτούς που ήθελαν στο παρελθόν να παίρνουν λαϊκή εντολή και να την μεταχειρίζονται ως τα παλαιότερα των υποδημάτων τους αλλάζοντας στρατηγική, «εμάς μας τιμά και είμαστε υπερήφανοι ότι απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό. Όπως μας τιμά, και είμαστε υπερήφανοι, που δώσαμε τη δυνατότητα να εκφραστεί αυτό το «γαμώτο» του ελληνικού λαού –επιτρέψτε μου την έκφραση - για όλα όσα συνέβησαν τα τελευταία 40 χρόνια, που εκφράστηκε με το 62% του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα».
Ναι στο ντιμπέιτ με Μειμαράκη
Αποδέχθηκε, επίσης, με άνεση την πρόσκληση για ντιμπέιτ που του απηύθυνε ο κ. Μεϊμαράκης. «Ακούω, βέβαια, ότι ο Πρόεδρος της Ν.Δ., ο κ. Μειμαράκης, με το γνωστό και απαράμιλλο ύφος του, μου ζητάει ντιμπέιτ. Άκου λέει. Μόνο ένα; Και ένα και δύο και τέσσερα και όσα θέλει και όποτε θέλει και με όποιον θέλει. Διότι, εμείς δεν κρυφτήκαμε ποτέ, εγώ προσωπικά δεν κρύφτηκα ποτέ. Και θέλω να σας πω ότι έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στο κριτήριο και το αισθητήριο του ελληνικού λαού», είπε.
Στη διάρκεια της διήμερης συζήτησης διατυπώθηκε αυστηρή κριτική από κεντρικά στελέχη για τον παραγκωνισμό του κόμματος στη χάραξη της στρατηγικής αλλά και από στελέχη της περιφέρειας που διατύπωσαν παράπονα επειδή δεν μπορούσαν να βρουν τους υπουργούς για σημαντικά ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, τα κενά στα σχολεία ή το ζήτημα με τους αγρότες.
«Καρφιά» Τσακαλώτου
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφού ξεκαθάρισε ότι θα είναι υποψήφιος στην αρχή της ομιλίας του, στη συνέχεια είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στην πλάτη του μια ήττα, ότι το κόμμα δεν λειτούργησε δημοκρατικά, ότι η απόφαση να αναβληθεί το συνέδριο ήταν πλήγμα. Χαρακτήρισε λαϊκισμό «που αναδείξαμε εμείς» τον διαχωρισμό μνημόνιο – αντιμνημόνιο. «Σας είχα πει ότι δεν θα είναι εύκολη η διακυβέρνηση, χωρίς να χρειαστεί να δώσουμε μάχες. Ελεγα ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν βγαίνει χωρίς άλλη φορολόγηση του πλούτου και η απάντηση ήταν μην το λες αυτό, θα χάσουμε ψήφους, θέλουμε να κυβερνήσουμε», είπε. Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην είναι το μνημόνιο, «αρκεί να προτείνουμε λύσεις και να βάλουμε 10 προτεραιότητες όχι 200, γιατί τότε δεν θα έχουμε προτεραιότητες. Δεν μπορούμε να καθίσουμε στη γωνία, όπως κάνουν άλλοι σύντροφοι, και να λέμε μας μπλοκάρει το μνημόνιο δεν κάνουμε τίποτα».
Στην πανελλαδική συνδιάσκεψη κατατέθηκε και ένα αιχμηρό κείμενο από την ομάδα των 53, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Η απόφαση της ηγεσίας της κυβέρνησης, που κατά περίπτωση επιλέγει να μιλά ως ηγεσία και του κόμματος, να μην υλοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο που αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία η Κ.Ε., υπήρξε λανθασμένη και ήδη ζούμε τις δραματικές επιπτώσεις της στον κόσμο του κόμματος και της Νεολαίας. Αποστρατεύσεις, αποχωρήσεις, παραιτήσεις παρατηρούνται σε μεγάλη έκταση και σε όλα τα επίπεδα (βουλευτές, μέλη της Κ.Ε., μέλη νομαρχιακών επιτροπών, μέλη οργανώσεων). Πρόκειται για ένα δυναμικό που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσε μάχες με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια και εμείς αυτό δεν το ξεχνάμε. Θα εργαστούμε σκληρά για να εμποδίσουμε φαινόμενα ανθρωποφαγίας, για να διατηρηθούν δίαυλοι ουσιαστικής επικοινωνίας, για να κρατηθεί ζωντανή η ιδέα της ενότητας και της ανασύνθεσης της Αριστεράς σε ριζοσπαστική και κινηματική κατεύθυνση.
Η ηγεσία πρέπει να σταθεί αυτοκριτικά μπροστά στο φαινόμενο και να αρχίσει αμέσως η αντιστροφή του. Στο απλό μέλος ή και φίλο του κόμματος δόθηκε, δυστυχώς, το σήμα, ιδίως την περίοδο των επτά μηνών της διακυβέρνησης, ότι το μόνο καθήκον του ήταν να παρακολουθεί τις κυβερνητικές αποφάσεις και να τις στηρίζει στην κοινωνία. Το εξέλαβε ως την κατάληξη μιας προϊούσας παράκαμψης και ακύρωσης του κόμματος από το 2012 και μετά, ως επιλογή. Το συνέδεσε και με απόψεις για την ανάγκη αδιαμεσολάβητης σχέσης του ηγέτη με το λαό, για το ότι οι κομματικές δυνάμεις είναι βαρίδια και εμποδίζουν την ανάπτυξη της επιρροής της κυβέρνησης. Όμως, τα κόμματα της Αριστεράς δεν φτιάχνονται από αρχηγούς, αλλά από αρχές, ιδέες, προγράμματα και τους αγώνες των ανθρώπων της».
Πηγή: tovima
Πάντως, στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι υπάρχει η ευκαιρία, μετά το δυσάρεστο γεγονός της αποχώρησης συντρόφων, να ψάξουν με μεγαλύτερη άνεση για τους κατάλληλους υποψηφίους. «Τις τελευταίες μέρες έχω γίνει δέκτης πάρα πολλών αιτημάτων σημαντικών ανθρώπων, αξιόλογων, για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια.
Όποιος έρχεται και μου ζητά να έχει εκλόγιμη θέση, δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια. Όποιος έρχεται και μου ζητά να έχει θέση στη μάχη να μπούμε μαζί, να βοηθήσουμε σαν στρατιώτες για να πετύχουμε αυτό το εγχείρημα, να έχει θέση και σε εκλόγιμη θέση
Είχε προηγηθεί η ακραία σύγκρουση του Αλέξη Μητρόπουλου με τον Χρήστο Σπίρτζηαπό το βήμα της πανελλαδικής συνδιάσκεψης. Ο κ. Μητρόπουλος κατήγγειλε ότι υπάρχει σχέδιο σπίλωσης του και ότι κυβερνητικό στέλεχος ζήτησε την παραμονή της διάλυσης της Βουλής, να υποβληθεί στον Άρειο Πάγο αίτημα για να αρθεί η βουλευτική του ασυλία του, κάτι που γνωρίζει και ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης. Οι βολές αφορούσαν τον Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει εμπλοκή και δεν γνωρίζει την υπόθεση του κ. Μητρόπουλου. Αλλά και ο κ. Νικολούδης, με ανακοίνωση του, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν έγινε ή δεν έγινε, οποιαδήποτε παρέμβαση στην υπόθεση αυτή και ότι δεν είπε σε οποιονδήποτε, ότι έγινε παρέμβαση από κάποιον υπουργό.
Η επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν τις λίστες των υποψηφίων, αποτελεί σημαντικό κομμάτι τους κειμένου – παρέμβασης της ομάδας των 53. «Χρειαζόμαστε ψηφοδέλτια μάχης, με ευρύτητα πνεύματος, όχι με συμμετοχές παραγόντων –τους πληρώσαμε ήδη. Στην παρούσα συγκυρία, που τα ερωτηματικά και οι αμφιβολίες για την πολιτική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλαπλά, η τελική διαμόρφωση της λίστας θα ενισχύσει ή θα αμβλύνει αρνητικές εντυπώσεις. Από την πλευρά μας, θα είμαστε αντίθετοι μέχρι τέλους σε νοοτροπίες και πρόσωπα, που κινήθηκαν στον αντίποδα της αριστεράς, που την πολέμησαν και σηματοδοτούν ένα συντηρητικό, από την πλευρά των αξιών, κόσμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το προηγούμενο διήμερο έγινε μεγάλη συζήτηση στην Πανελλαδική συνδιάσκεψη για την επτάμηνη κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ και για τη συμφωνία, ασκήθηκε σκηρή κριτική αλλά η επιθυμία να προχωρήσουν όλοι μαζί και να κάνουν το χρέος τους προς τον ελληνικό λαό, όπως έλεγαν πολλά στελέχη, επικράτησε.
Στην ομιλία του, το Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλούσε για τη συμφωνία και για το τι πρέπει να κάνει στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ και έμοιαζε σαν να μηρύκαζε ακόμα τα επιχειρήματα του. Την Κυριακή, χωρίς κοστούμι, φορώντας ένα μαύρο μπλουζάκι πόλο, βρήκε ξανά τον εαυτό του. Καθοριστική για αυτό ήταν η απόφαση της ομάδας των 53 να δώσουν την εκλογική μάχη και να μην κρατήσουν αποστάσεις παρά τις ισχυρές ενστάσεις τους.
Ο κ. Τσίπρας, την Κυριακή έκανε μια ομιλία σε υψηλότατους τόνους. Επιτέθηκε στη ΝΔ («στο DNA της πολιτικής ιδεολογίας του κόμματος αυτού είναι ο πιο σκληρός αυταρχισμός», είπε), στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη («ήταν αρχηγός των κενταύρων»), στο πολιτικό κατεστημένο του οποίου η «βαθιά επιθυμία είναι να κάνει πράξη την Αριστερή παρένθεση, μια παρένθεση επτά μηνών για να ξεπλυθούν αμαρτίες 40 χρόνων». «Και έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τη χώρα και τον λαό μας από αυτό το κατεστημένο, που, αν και σήμερα καμουφλάρεται, φοράει την προβιά της ήρεμης δύναμης, του μεσαίου χώρου, που είμαστε βέβαιοι ότι αν επιστρέψει, θα επιστρέψει με τους χειρότερους όρους για το λαό μας», δήλωσε.
Επιπλέον απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασία με το παλαιοκομματικό κατεστημένο. «Σπεύδουν να δώσουν τον ύστατο μεγάλο αγώνα.
Και -προσέξτε- αυτόν τον αγώνα, όχι για να μας κερδίσουν στις εκλογές, γιατί αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Ποιος είναι ο αγώνας τους; Ποια είναι η μεγάλη τους αγωνία; Είναι να μην έχει τη δυνατότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να φτιάξει κυβέρνηση στην επόμενη Βουλή, χωρίς να χρειάζεται τα δεκανίκια των δυνάμεων του συστήματος. Αυτή είναι η μεγάλη τους αγωνία.
Και πώς προσπαθούν να παραμυθιάσουν τους πολίτες αυτές τις μέρες; Με το «όλοι το ίδιο είναι». Και με το «εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει τη συνεργασία;» Μα να συνεργαστούμε με ποιους; Με ποιους ακριβώς να συνεργαστούμε; Με αυτούς, που ενώ εμείς ανοίξαμε τα συρτάρια και τις λίστες Λαγκάρντ, και κάθε κατεργάρης ήρθε στον πάγκο και πλήρωνε και πληρώνει, με αυτούς που τα κρύβανε στα συρτάρια τους για χρόνια; Με αυτούς έπαιρναν για χρόνια το 3% από τα μαύρα ταμεία της ΖΙΜΕΝΣ; Με αυτούς να συνεργαστούμε; Ή με όσους δημιούργησαν το παράλληλο κύκλωμα της διαδρομής του μαύρου χρήματος από τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα;», διερωτήθηκε.
Πρόσθεσε ακόμα ότι σε αντίθεση με αυτούς που ήθελαν στο παρελθόν να παίρνουν λαϊκή εντολή και να την μεταχειρίζονται ως τα παλαιότερα των υποδημάτων τους αλλάζοντας στρατηγική, «εμάς μας τιμά και είμαστε υπερήφανοι ότι απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό. Όπως μας τιμά, και είμαστε υπερήφανοι, που δώσαμε τη δυνατότητα να εκφραστεί αυτό το «γαμώτο» του ελληνικού λαού –επιτρέψτε μου την έκφραση - για όλα όσα συνέβησαν τα τελευταία 40 χρόνια, που εκφράστηκε με το 62% του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα».
Ναι στο ντιμπέιτ με Μειμαράκη
Αποδέχθηκε, επίσης, με άνεση την πρόσκληση για ντιμπέιτ που του απηύθυνε ο κ. Μεϊμαράκης. «Ακούω, βέβαια, ότι ο Πρόεδρος της Ν.Δ., ο κ. Μειμαράκης, με το γνωστό και απαράμιλλο ύφος του, μου ζητάει ντιμπέιτ. Άκου λέει. Μόνο ένα; Και ένα και δύο και τέσσερα και όσα θέλει και όποτε θέλει και με όποιον θέλει. Διότι, εμείς δεν κρυφτήκαμε ποτέ, εγώ προσωπικά δεν κρύφτηκα ποτέ. Και θέλω να σας πω ότι έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στο κριτήριο και το αισθητήριο του ελληνικού λαού», είπε.
Στη διάρκεια της διήμερης συζήτησης διατυπώθηκε αυστηρή κριτική από κεντρικά στελέχη για τον παραγκωνισμό του κόμματος στη χάραξη της στρατηγικής αλλά και από στελέχη της περιφέρειας που διατύπωσαν παράπονα επειδή δεν μπορούσαν να βρουν τους υπουργούς για σημαντικά ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, τα κενά στα σχολεία ή το ζήτημα με τους αγρότες.
«Καρφιά» Τσακαλώτου
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφού ξεκαθάρισε ότι θα είναι υποψήφιος στην αρχή της ομιλίας του, στη συνέχεια είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στην πλάτη του μια ήττα, ότι το κόμμα δεν λειτούργησε δημοκρατικά, ότι η απόφαση να αναβληθεί το συνέδριο ήταν πλήγμα. Χαρακτήρισε λαϊκισμό «που αναδείξαμε εμείς» τον διαχωρισμό μνημόνιο – αντιμνημόνιο. «Σας είχα πει ότι δεν θα είναι εύκολη η διακυβέρνηση, χωρίς να χρειαστεί να δώσουμε μάχες. Ελεγα ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν βγαίνει χωρίς άλλη φορολόγηση του πλούτου και η απάντηση ήταν μην το λες αυτό, θα χάσουμε ψήφους, θέλουμε να κυβερνήσουμε», είπε. Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην είναι το μνημόνιο, «αρκεί να προτείνουμε λύσεις και να βάλουμε 10 προτεραιότητες όχι 200, γιατί τότε δεν θα έχουμε προτεραιότητες. Δεν μπορούμε να καθίσουμε στη γωνία, όπως κάνουν άλλοι σύντροφοι, και να λέμε μας μπλοκάρει το μνημόνιο δεν κάνουμε τίποτα».
Στην πανελλαδική συνδιάσκεψη κατατέθηκε και ένα αιχμηρό κείμενο από την ομάδα των 53, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Η απόφαση της ηγεσίας της κυβέρνησης, που κατά περίπτωση επιλέγει να μιλά ως ηγεσία και του κόμματος, να μην υλοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο που αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία η Κ.Ε., υπήρξε λανθασμένη και ήδη ζούμε τις δραματικές επιπτώσεις της στον κόσμο του κόμματος και της Νεολαίας. Αποστρατεύσεις, αποχωρήσεις, παραιτήσεις παρατηρούνται σε μεγάλη έκταση και σε όλα τα επίπεδα (βουλευτές, μέλη της Κ.Ε., μέλη νομαρχιακών επιτροπών, μέλη οργανώσεων). Πρόκειται για ένα δυναμικό που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσε μάχες με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια και εμείς αυτό δεν το ξεχνάμε. Θα εργαστούμε σκληρά για να εμποδίσουμε φαινόμενα ανθρωποφαγίας, για να διατηρηθούν δίαυλοι ουσιαστικής επικοινωνίας, για να κρατηθεί ζωντανή η ιδέα της ενότητας και της ανασύνθεσης της Αριστεράς σε ριζοσπαστική και κινηματική κατεύθυνση.
Η ηγεσία πρέπει να σταθεί αυτοκριτικά μπροστά στο φαινόμενο και να αρχίσει αμέσως η αντιστροφή του. Στο απλό μέλος ή και φίλο του κόμματος δόθηκε, δυστυχώς, το σήμα, ιδίως την περίοδο των επτά μηνών της διακυβέρνησης, ότι το μόνο καθήκον του ήταν να παρακολουθεί τις κυβερνητικές αποφάσεις και να τις στηρίζει στην κοινωνία. Το εξέλαβε ως την κατάληξη μιας προϊούσας παράκαμψης και ακύρωσης του κόμματος από το 2012 και μετά, ως επιλογή. Το συνέδεσε και με απόψεις για την ανάγκη αδιαμεσολάβητης σχέσης του ηγέτη με το λαό, για το ότι οι κομματικές δυνάμεις είναι βαρίδια και εμποδίζουν την ανάπτυξη της επιρροής της κυβέρνησης. Όμως, τα κόμματα της Αριστεράς δεν φτιάχνονται από αρχηγούς, αλλά από αρχές, ιδέες, προγράμματα και τους αγώνες των ανθρώπων της».
Πηγή: tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΥΤΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ