2016-02-26 10:45:09
Φωτογραφία για «Ψαλίδι» στις συντάξεις, έκτακτη εισφορά, «τορπίλη» σε εφάπαξ και μερίσματα
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Νέα σενάρια που οδηγούν σε μειώσεις ακόμη και στις υψηλές, κύριες συντάξεις, στα εφάπαξ και στις επικουρικές, έρχονται στο φως καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές το ταχύτερο. Οι πληροφορίες για «ψαλίδι» παντού ώστε να ικανοποιηθούν μερικώς οι Θεσμοί αλλά και να μην υπάρξουν γενικευμένες μειώσεις σε όλους τους συνταξιούχους, έρχονται μετά την παραδοχή ότι υπάρχει εμπλοκή και πρέπει να δοθεί κάτι για να επιστρέψουν οι δανειστές.

«Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία» δήλωσε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, «αλλά πιστεύω πως με ορισμένες παραμετρικές αλλαγές θα υπάρξει». Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε, ως ενδεχόμενα και μεταξύ άλλων, περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και μείωση του ανώτατου πλαφόν για την κύρια σύνταξη (από τα 2.773 ευρώ που είναι σήμερα), αλλά και για τις δεύτερες ή πολλαπλές συντάξεις (από τα 3.680 ευρώ που είναι σήμερα).


Σύμφωνα με πληροφορίες, μια πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, είναι το ανώτατο όριο της κύριας σύνταξης να μειωθεί στα 2.304 ευρώ και για το «άθροισμα» των συντάξεων στα 3.072 ευρώ. Δηλαδή, το νέο πλαφόν για την κύρια σύνταξη τοποθετείται στο εξαπλάσιο της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, ενώ για τις πολλαπλές στο οκταπλάσιο αυτής.

Κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι έπεσε στο τραπέζι ακόμη και η θέσπιση ενός είδους κλιμακωτής έκτακτης εισφοράς για όσους συνταξιούχους παίρνουν πάνω από τα 1.300 ευρώ.

Η κυβέρνηση κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες προκειμένου να μην υπάρξουν μειώσεις σε συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ αλλά το «ψαλίδι» να πέσει στις υψηλές. Το ανώτατο πλαφόν για μία σύνταξη να πέσει ακόμη και στα 2.000 ευρώ και όσοι παίρνουν πολλαπλές να μην ξεπερνά το ποσό τα 2.200 ευρώ. Μείωση έως 25% στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ φέρνει το σχέδιο υπολογισμού τους με τους ίδιους κανόνες που θα ισχύουν για τις κύριες συντάξεις, δηλαδή με ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης για όλους (ανεξαρτήτως του χρόνου ασφάλισης) και με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου. Στο 30% ή 35% υπολογίζεται ότι θα φτάσει η περικοπή στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

Οι εισφορές

Την ίδια στιγμή, το Κουαρτέτο αφήνει «παράθυρο» επανεξέτασης της ελληνικής πρότασης για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%.

Σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό «κενό», ο ίδιος παράγοντας επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν ακόμη «μεγάλες αποστάσεις» με το ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση δεν θα μειώσει και πάλι τις συντάξεις, ακόμα και αν το ζητήσουν οι διεθνείς δανειστές της, δήλωνε νωρίτερα σήμερα στο Reuters ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας ότι θα προστατευθεί το εισόδημα των αδυνάτων.

Η Αθήνα παραμένει αποφασισμένη να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί, δήλωσε σε συνέντευξή του ο κ. Κατρούγκαλος.

Η πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μεγαλύτερο του αναμενόμενου δημοσιονομικό κενό – που εκτιμάται στο 5-7% του ΑΕΠ έως το 2018, σύμφωνα με πηγές κοντά στους δανειστές – έχει τροφοδοτήσει εικασίες ότι η Αθήνα ίσως δεχθεί ισχυρές πιέσεις για να μειώσει και πάλι τις συντάξεις, αναφέρει το Reuters.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος απέρριψε τέτοιους είδους προβλέψεις ως «μη πραγματικές» και είπε ότι ελπίζει πως το θέμα δεν θα τεθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης με τους δανειστές, για την οποία αναμένει ότι θα εκκινήσει και πάλι «το πιθανότερο την επόμενη εβδομάδα» και θα ολοκληρωθεί «εντός του Μαρτίου».

«Ακούμε πράγματα, κάποιες φορές ακραία, μέσω διαρροών για το ΔΝΤ τα οποία ελπίζω ότι δεν έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε.

«Η μείωση των συντάξεων είναι κόκκινη γραμμή για εμάς», είπε, προσθέτοντας ότι περισσότερα από τα μισά ελληνικά νοικοκυριά στηρίζονται στις συντάξεις για τα βγάλουν πέρα.

Ερωτηθείς εάν η Αθήνα θα εμμείνει σε αυτό σε περίπτωση που κινδυνεύσει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, απάντησε: «Δεν θα ήταν κόκκινη γραμμή διαφορετικά».

«Η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση είναι αρκετή (για να επιτευχθεί ο στόχος) και εγγυάται τη βιωσιμότητα του συστήματος έως το 2060», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας. «Η δεξαμενή των συντάξεων είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με το παρελθόν, αλλά το εισόδημα των αδυνάτων θα προστατευθεί»
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ