2014-03-25 09:39:05
Φωτογραφία για Μ' έπιασε κράμπα: Τι να κάνω για να σταματήσω τον πόνο;
Συνήθως μας βρίσκουν απροετοίμαστους και... μας αιφνιδιάζουν! Ο πόνος είναι οξύς και συνοδεύεται πάντα από την αίσθηση ότι οι μύες σφίγγουν.

Οι κράμπες είναι ένα θέμα που όλοι έχουμε αντιμετωπίσει κάποια στιγμή.

Οι κράμπες, η μυικοι σπασμοί, είναι αιφνίδιες, επώδυνες και παρατεταμένες συσπάσεις ενός ή περισσοτέρων μυών. Μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αν και πιο συχνά εμφανίζονται στη γάμπα, και η διάρκειά τους μπορεί να είναι από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι αρκετές ώρες. Εκτός από τον έντονο πόνο που τις συνοδεύει, οι μύες γίνονται σκληροί και σφιχτοί και μπορεί να εμφανιστεί κάποιο εξόγκωμα ή παραμόρφωση στην προσβεβλημένη περιοχή. Όσο επώδυνες κι αν είναιοι κράμπες, δεν προκαλούν μόνιμη ζημιά, παρόλο που ο έντονος πόνος μπορεί να διαρκέσει μέχρι και λίγες ημέρες.

Πότε συμβαίνουν

Σχεδόν όλοι κατά καιρούς παθαίνουμε κράμπες, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου
. Αν και μπορεί να εμφανιστούν και κατά τη διάρκεια του ύπνου ή όταν το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας και χαλάρωσης, είναι πιο συχνές κατά τη διάρκεια κάποιας εντατικής μυϊκής εργασίας ή άσκησης. Είναι γνωστές οι κράμπες που παθαίνουν οι κολυμβητές στις γάμπες κατά τη διάρκεια έντονης κολύμβησης και η εμφάνισή τους είναι ανεξάρτητη από το εάν το άτομο είναι εξασκημένο ή όχι. Σε μερικά άτομα οι κράμπες εμφανίζονται τη νύχτα έπειτα από μια ιδιαίτερα έντονη σε δραστηριότητα ημέρα. Στις περιπτώσεις αυτές, καθώς τα πόδια αρχίζουν να κρυώνουν, αρκεί μια απλή κίνηση ξεμουδιάσματος, όπως π.χ. το τέντωμα του σώματος, για να προκληθεί κράμπα.

Τις περισσότερες φορές, αν και είναι ιδιαίτερα επώδυνες, δεν προοιωνίζονται κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Επειδή όμως αποτελούν και σύμπτωμα της κακής κυκλοφορίας του αίματος, όταν επαναλαμβάνονται συχνά, θα πρέπει να επισκεφτούμε το γιατρό. Επίσης θα πρέπει να ενημερώσουμε αμέσως το γιατρό εάν οι κράμπες εμφανίστηκαν μετά τη λήψη κάποιου φαρμάκου.

Τι φταίει

Αναλόγως με το αίτιο που τις προκαλεί, έχουμε:

•Τις κράμπες παθολογικής αιτιολογίας, π.χ. σε ασθενείς με χαμηλό ασβέστιο αίματος. Όταν μάλιστα ο δείκτης αυτός είναι πολύ χαμηλός, αναπτύσσεται το σύνδρομο της γενικευμένης μυϊκής σύσπασης, γνωστό και ως τετανία.

•Τις κράμπες που είναι αποτέλεσμα κόπωσης. Εμφανίζονται κυρίως σε αθλητές και οφείλονται στην υπερπαραγωγή γαλακτικού οξέος, το οποίο προκαλεί τροποποίηση στις μεταβολικές οδούς του μυός, με αποτέλεσμα την παρατεταμένη σύσπασή του.

Ας δούμε όμως κάποιες γνωστές καταστάσεις που προδιαθέτουν στην εμφάνιση των κραμπών:

•Η μεγάλη απώλεια άλατος από τον οργανισμό. Γι' αυτό και οι κράμπες είναι ιδιαίτερα συχνές το καλοκαίρι, λόγω της μεγάλης εφίδρωσης.

♦Η έλλειψη από τον οργανισμό ορισμένων στοιχείων, όπως το κάλιο, το νάτριο και το μαγνήσιο, που επίσης αποβάλλονται από το σώμα με τον ιδρώτα.

♦Οι γρήγορες αναπνοές χωρίς λόγο, γιατί τότε ελαττώνεται το ασβέστιο του αίματος, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται τοπικοί ή γενικευμένοι σπασμοί.

♦Οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας -ξαφνικό ψύχος ή απότομη υψηλή θερμοκρασία- μπορούν επίσης να προκαλέσουν κράμπες.

♦Η υπερκόπωση, οι απότομες κινήσεις ή η παρατεταμένη προσπάθεια δημιουργούν επίσης συνθήκες για την εμφάνιση κράμπας.

♦Η μη επαρκής διάταση των μυών πριν και μετά τη γυμναστική (προθέρμανση και αποθεραπεία).

♦Η συχνή και παρατεταμένη χρήση κάποιων μυών, π.χ. των τριών πρώτων δαχτύλων των χεριών όταν γράφουμε πολλές ώρες την ημέρα.

♦Η ακατάλληλη στάση του σώματος στην καρέκλα ή το κρεβάτι.

♦Οι εξαντλητικές δίαιτες, που στερούν από τον οργανισμό σημαντικά στοιχεία για τη σωστή λειτουργία του.

♦Τα στενά ρούχα και παπούτσια, που δεν επιτρέπουν την καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος.

♦Ιδιαίτερα συχνή είναι η εμφάνιση κράμπας στους αθλητές που διακατέχονται από άγχος και έντονη ψυχολογική πίεση.

♦Κάποια φάρμακα, όπως τα διουρητικά.

♦Η αυξημένη ηλικία και η κακή κυκλοφορία του αίματος είναι προδιαθεσικοί παράγοντες για τη συχνή εμφάνιση κραμπών.

♦Συχνές είναι και οι κράμπες στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χωρίς να είναι γνωστοί ωστόσο οι λόγοι που τις προκαλούν.

Πως θα τις προλάβετε

•Η πρόληψη των μυϊκών σπασμών γίνεται κυρίως με τη λήψη τροφών πλούσιων σε μέταλλα (κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο). Τα μέταλλα αυτά βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά, που θα πρέπει να καταναλώνονται άφθονα καθημερινά. Μην ξεχνάτε όμως πως η υπερβολική αύξηση της λήψης μετάλλων, και ειδικά η πρόσθετη λήψη τους με συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να δημιουργήσει καρδιακές αρρυθμίες και αύξηση της διούρησης, που μπορεί να προκαλέσει πτώση της αρτηριακής πίεσης και αυξημένη αποβολή υδατοδιαλυτών βιταμινών και μετάλλων.

Γι' αυτό συζητήστε πρώτα με το γιατρό για τις πιθανές ανάγκες του οργανισμού οας και εκείνος θα σας συμβουλέψει για το τι πρέπει να κάνετε.

•Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης και η λήψη επαρκούς ποσότητας για τις ανάγκες του οργανισμού νερού

•Και βέβαια όσοι ασκούνται δεν θα πρέπει να παραλείπουν την προθέρμανση και την αποθεραπεία των μυών πριν και μετά την άσκηση.

Ασκηθείτε με ασφάλεια

Η άσκηση και κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού προκαλεί μεγάλη εφίδρωση, η οποία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση κράμπας. Για να προλάβουμε όμως

την οδυνηρή αυτή κατάσταση, αρκεί:

•Να πιούμε ένα ποτήρι νερό μισή ώρα πριν από την άσκηση, μισό ποτήρι νερό κάθε μισή ώρα κατά τη διάρκεια της άσκησης και δύο ποτήρια μετά το τέλος της, για να αναπληρώσουμε να υγρά που χάνονται με τον ιδρώτα. Καλό θα είναι το νερό να είναι δροσερό, γιατί, όπως έχει αποδειχτεί, απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό.

•Στη συνέχεια να καταναλώσουμε ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα, που θα μας βοηθήσει να ανακτήσουμε τη χαμένη μας ενέργεια.

•Και βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και κατά τη διάρκεια της άσκησης θα πρέπει να φοράμε καπέλο, αντιηλιακό υψηλής προστασίας και ανοιχτόχρωμα ρούχα.

Κινήσεις που ανακουφίζουν

Ειδική θεραπεία για την αντιμετώπιση της κράμπας δεν υπάρχει. Ωστόσο, μπορούμε να ανακουφιστούμε με τέντωμα, ταυτόχρονο μασάζ και πίεση του μυός.

♦Αν η κράμπα, είναι στη γάμπα, πιέζουμε ή κάνουμε μασάζ στο πονεμένο μέρος, τεντώνοντας ταυτόχρονα τον μυ, τραβώντας την πατούσα από τα δάχτυλα προς τα πίσω.

♦Αν η κράμπα εκδηλωθεί στο μπράτσο, τότε με το άλλο χέρι πιέζουμε ή κάνουμε μασάζ στο μυ, βάζοντας ταυτόχρονα κάποιον άλλο να τεντώσει τον αγκώνα μας. Με τη λύση της κράμπας ο μυς παραμένει ερεθισμένος και εύκολα ξανασυσπάται προκαλώντας νέα κράμπα. Γι αυτό θα πρέπει να συνεχίζετε το μασάζ μέχρι την πλήρη ανακούφιση του μυ.

♦Επίσης θα βοηθήσει εάν βάλετε πάνω στον πονεμένο μυ μία θερμοφόρα τυλιγμένη σε πετσέτα ή εάν κάνετε ένα ζεστό μπάνιο.

♦Αν οι κράμπες συνεχίζονται και είναι ιδιαίτερα επώδυνες, ώστε να εμποδίζουν τις καθημερινές μας δραστηριότητες, τότε ο γιατρός και μόνο αυτός θα μας χορηγήσει κάποιο φάρμακο που θα βοηθήσει. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ