2017-02-11 23:25:04
Φωτογραφία για Συνέντευξη ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στη δημοσιογράφο Αλίκη Μάτση
Συνέντευξη ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στη δημοσιογράφο Αλίκη Μάτση

Ας ξεκινήσουμε με την αξιολόγηση.

Θεωρώ ότι, έτσι όπως έχουν προκύψει τα πράγματα, μετά την τελευταία συζήτηση που έγινε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη δημόσια θέση που έχουν πάρει οι Ευρωπαίοι, οδηγούμαστε σε λύση του θέματος πριν από την 20ή Φεβρουαρίου, με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να έχουν γίνει αποδεκτές. Αυτό είναι το δίκαιο. Είναι πλέον η ώρα των δανειστών και των εταίρων να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες, ανεξαρτήτως των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη.

Φαίνεται, όμως, ότι υπάρχει μια έντονη διαμάχη, τόσο μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και εντός των κόλπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό συνεπάγεται ότι τελικά δεν θα σας ζητήσουν να ψηφίσετε νέα μέτρα για μετά το 2018;


Κατ’ αρχάς, η ψήφιση νέων μέτρων για μετά το 2018 δεν προβλέπεται ούτε από το ευρωπαϊκό ούτε από το ελληνικό δίκαιο. Από εκεί και πέρα, για τον ίδιο «ασθενή», το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δίνει διαφορετική «συνταγή» από εκείνη που δίνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Δεν μπορεί ο ίδιος «ασθενής» να ακολουθεί ταυτόχρονα δύο διαφορετικές «φαρμακευτικές αγωγές».

Υπάρχουν ενδιαφέροντα θέματα σε αυτά που θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως είναι η μείωση της φορολογίας, με την οποία εγώ συμφωνώ απόλυτα, όπως η διαγραφή χρέους, με την οποία δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει. Αλλά υπάρχουν και απαιτήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, όπως η δραματική μείωση των συντάξεων, που θα οδηγήσει στη φτωχοποίηση συνταξιούχους, οι οποίοι στο κάτω - κάτω έχουν πληρώσει ως εργαζόμενοι για τις συντάξεις τους.

Στην περίπτωση, όμως, που τελικά αναγκαστείτε να οδηγηθείτε στην ψήφιση νέων μέτρων, όπως είναι η μείωση των συντάξεων κ.λπ., εσείς, ως Ανεξάρτητοι Έλληνες και συγκυβερνώντες, τι προτίθεστε να κάνετε;

Η κυβέρνηση έχει μία και ενιαία θέση. Οι συμφωνίες που έχουμε κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ τηρούνται και δεν πάμε να κάνουμε πολιτική σπέκουλα. Θέμα μείωσης των συντάξεων δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει θέμα να θιγούν παραπάνω τα ειδικά μισθολόγια των στρατιωτικών. Αυτό αποτελεί θέση της κυβέρνησης και όχι μόνο των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Λέγεται ότι τα υπερ-έσοδα τα οποία εμφανίζονται, οφείλονται αποκλειστικά στην αύξηση της φορολογίας, αλλά και στη μη επιστροφή φόρων στους λίγους πλέον ανθρώπους που τη δικαιούνται.

Αυτό δεν ισχύει. Θα σας θυμίσω ότι τέτοιου είδους πρακτικές ακολούθησε ο κ. Σαμαράς πριν από τις εκλογές του 2015, όπου φρόντισε να υπάρχουν τα έσοδα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 και να γίνουν οι πληρωμές το 2015. Εδώ, λοιπόν, δεν μιλάμε για τέτοιου είδους οικονομική σπέκουλα. Έχουμε τρεις οργανισμούς που ελέγχουν τα οικονομικά της χώρας και τέτοιου είδους λογιστικές αλχημείες δεν μπορούν να περάσουν.

Σε προσωπικό επίπεδο είχατε πει σε κάποια φάση ότι «συνεργασία με τη Ρότσιλντ δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει».

Δεν έχω πει τέτοια πράγματα. Αν διαβάσετε τι ακριβώς είχα πει, θα δείτε ότι σε ένα tweet που είχα αναρτήσει αναφερόμουν ακριβώς σε αυτό. Από εκεί και πέρα, να γίνεται σπέκουλα και να απαντάω σε δηλώσεις οι οποίες δεν έχουν γίνει ποτέ, δεν έχω κανένα λόγο να το κάνω.

Είχατε ενημερωθεί για το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι;

Δεν έχει κανένα λόγο ο πρωθυπουργός να με ενημερώνει και ούτε εγώ έχω κανένα λόγο να σας πω αν με έχει ενημερώσει ή όχι ο πρωθυπουργός. Πάντως, εμείς τα κυβερνητικά αεροσκάφη δεν τα χρησιμοποιούμε όπως ο κ. Βενιζέλος, για να μετακινούμαστε από τις διακοπές μας στη Σκιάθο. Τα κυβερνητικά αεροσκάφη τα χρησιμοποιούμε, όπως προβλέπεται, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών και εγώ για υπηρεσιακά και μόνο ταξίδια. Εμείς, ούτε τον αδελφό του πρωθυπουργού στέλνουμε στο Κατάρ, όπως έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου τον αδελφό του, για να διαπραγματευτεί μπίζνες με τον κ. Χάλακ.

Είναι γενική η εντύπωση, πάντως, με αφορμή το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι και το θέμα που έχει προκύψει με το «πόθεν έσχες» του κ. Μητσοτάκη και τη μη δήλωση των περιουσιακών στοιχείων της συζύγου του, ότι το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης έχει πέσει ιδιαίτερα χαμηλά.

Εκείνοι οι οποίοι ρίχνουν το επίπεδο είναι και υπεύθυνοι των πράξεών τους. Πάντως, η κυβέρνηση δεν το κάνει.

Φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις ότι η κυβέρνηση έχει μια δραματική μείωση των ποσοστών της εν τω συνόλω, δηλαδή και τα δύο κόμματα ξεχωριστά και η δημοφιλία της κυβέρνησης στο σύνολό της.

Μπορεί κάποια κόμματα να στηρίζονται στις δημοσκοπήσεις, αλλά δυστυχώς γι’ αυτά η δημοκρατία στηρίζεται στις εκλογές. Εμένα μου αρκεί να κερδίζουμε στις εκλογές και ας χάνουμε στις δημοσκοπήσεις.

Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν; Ακόμα, δηλαδή, και αν ο πρωθυπουργός υποχρεωθεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές εντός των επόμενων μηνών;

Σας διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται να γίνουν πρόωρες εκλογές. Οι εκλογές θα γίνουν το 2019. Όταν θα έχουμε ολοκληρώσει την τετραετία μας, θα έχουμε πετύχει τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει και θα έχει έρθει η ανάπτυξη στη χώρα, τότε τα πολιτικά πράγματα θα είναι έτσι ώστε πολύ φοβάμαι ότι για μία ακόμα φορά οι δημοσκόποι, όπως ο κ. Θεοδωρικάκος, θα πρέπει να ψάξουν για άλλες δουλειές σε γνωστά τους μαγαζιά.

Τι σας κάνει βέβαιο ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει συμπαγής σε περίπτωση που υποχρεωθείτε ως κυβέρνηση να ψηφίσετε νέα μέτρα;

Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε νέα μέτρα. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν είναι αποκομμένες από την κυβέρνηση. Απ’ ό,τι βλέπω, πάντως, απώλειες έχουν άλλα κόμματα απ’ ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Εννοείτε το Ποτάμι;

Εννοώ και το Ποτάμι. Βλέπω, για παράδειγμα, την κατάσταση που επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία και λυπάμαι γι’ αυτή. Η Νέα Δημοκρατία, μετά τις τελευταίες μεταγραφές των νεοφιλελεύθερων, όπως η κ. Ξαφά, ο κ. Αβραντίνης, ο κ. Σκυλακάκης, μετά την ενδυνάμωση των ακροδεξιών υβριστών του Καραμανλή, όπως ο κ. Βορίδης, έχει αρχίσει να χάνει την εμπιστοσύνη πολλών παραδοσιακών ψηφοφόρων της, αλλά και στελεχών της. Βλέπω τον κ. Λυμπερόπουλο, για παράδειγμα, που εκπροσωπεί ένα μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας, τον πρόεδρο του συνδικάτου αυτοκινητιστών ταξί, ο οποίος αποχώρησε. Από αυτούς που αποχωρούν, δεν προβάλλεται κανείς.

Εσείς, προσωπικά, προέρχεστε από τη Νέα Δημοκρατία. Στην υποθετική περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία θα κέρδιζε τις εκλογές το 2019 χωρίς αυτοδυναμία, θα ήσασταν διατεθειμένος να συνεργαστείτε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη δυστυχώς ακολουθεί το μοντέλο που χάραξε η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά. Έγινε συνήγορος υπεράσπισης του ΠΑΣΟΚ, κάλυψε τα σκάνδαλα του Βενιζέλου και του Παπανδρέου, πήρε στους κόλπους της νεοναζιστικά στοιχεία, τα οποία κατά το παρελθόν δεν θα είχαν βρει κανένα δρόμο εισόδου στη Νέα Δημοκρατία. Σας θυμίζω τη δήλωση του Κώστα Καραμανλή ότι «δεν συνεργαζόμαστε με τα άκρα». Και βεβαίως, η Νέα Δημοκρατία ενσάρκωσε στις τάξεις της νεοφιλελεύθερα στελέχη, τα οποία προτείνουν, για παράδειγμα, την αποκοπή των συντάξεων στους 60χρονους, όπως η κ. Ξαφά. Με αυτό το μόρφωμα, που φέρει μόνο την ταμπέλα της Νέας Δημοκρατίας, δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να συνεργαστώ. Δεν είναι η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή.

Σήμερα που κάνουμε αυτή τη συνέντευξη είναι μια ζοφερή, θα έλεγα, ημέρα για τον Τύπο, υπό την έννοια ότι κλείνει ένα παραδοσιακό συγκρότημα, το συγκρότημα Λαμπράκη. Εσείς φαίνεται ότι έρχεστε πολύ συχνά σε αντιπαράθεση με τον Τύπο με σειρά μηνύσεων και αγωγών που έχετε υποβάλει.

Όταν το συγκρότημα Λαμπράκη έχει καταδικαστεί για 21 δημοσιεύματα για συκοφαντική δυσφήμηση, τελεσίδικα - σε δεύτερο βαθμό - και όταν έχει αναγνωρίσει ο κ. Ψυχάρης σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του ότι συκοφαντούσε εμένα προσωπικά, κατά συρροή, την περίοδο του 2000, κατ’ εντολήν επιχειρηματιών, όταν εγώ δεν δέχομαι να πάρω την αποζημίωση των 300 χιλιάδων ευρώ, αλλά εκείνοι επανέρχονται εκτελώντας πάλι συμβόλαια, αντιλαμβάνομαι πλέον ότι αυτού του είδους η χρήση των μέσων ως 45αριών, η απάντληση κεφαλαίων με «μαϊμού» εγγυήσεις, ο συναγωνισμός στον Τύπο με έναν εκδότη που δηλώνει στην Επιτροπή της Βουλής ότι δανειζόταν με «αέρα», με κάποιους αμυγδαλεώνες στην Κρήτη ή κάποια υπόγεια στις Τζιτζιφιές για 150 εκατομμύρια, την ώρα που ο Τύπος που δεν έχει τέτοιου είδους προσβάσεις κλείνει, πιστεύω ότι ήρθε η στιγμή ο καθένας να πληρώσει το αντίτιμο της ιστορίας του.

Να πούμε λίγο για την Τουρκία. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση Ερντογάν ακολουθεί κάποιες πολιτικές όξυνσης, επανερχόμενου στην επικαιρότητα και του θέματος του Κυπριακού. Κατ’ αρχάς σχολιάστε μου την απόφαση για τους οκτώ.

Η δική μας πολιτική, η πολιτική αυτής της κυβέρνησης, δεν είναι η όξυνση, είναι να καταφέρουμε να συμβιώσουμε στην περιοχή και η Ελλάδα και η Τουρκία, αλλά και οι άλλες χώρες. Λυπάμαι για την όξυνση την οποία έχει αποφασίσει η Τουρκία και κάνουμε τα πάντα από τη μία πλευρά να αποφύγουμε την οποιαδήποτε όξυνση, όμως, από την άλλη, χωρίς να υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Όσον αφορά το θέμα των οκτώ αξιωματικών, θα πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές από την άλλη πλευρά, ότι στις ευρωπαϊκές δημοκρατικές χώρες η Δικαιοσύνη είναι μια ανεξάρτητη εξουσία. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε το πραξικόπημα. Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με τον σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάποιων που αποφάσισε η Δικαιοσύνη ότι αν εκδοθούν θα βασανιστούν και θα καταπατηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Δηλώσατε με την εκλογή Τραμπ και με την παρουσία σας στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι στηρίζετε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Εξακολουθεί να ισχύει η στήριξή σας μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ;

Εγώ στήριξα τον Ντόναλντ Τραμπ και τους Ρεπουμπλικανούς και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όταν είδα ότι η ελληνική ομογένεια στήριζε υποψηφιότητες όπως του Γκας Μπιλιράκη στη Φλόριντα και θεώρησα και θεωρώ ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ένας υποψήφιος και σημερινός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ο οποίος θα σταματήσει τη λογική της παγκοσμιοποίησης με την έννοια της κατάργησης των εθνών - κρατών και την υποστολή των σημαιών, όπως η κ. Κλίντον και οι Δημοκρατικοί πρέσβευαν.

Σε ποιον χώρο τοποθετείστε ιδεολογικά;

Εγώ ξεκίνησα την πολιτική μου καριέρα με τη ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου. Στη Νέα Δημοκρατία πρέσβευα πάντα αυτό που λεγόταν μεσαίος χώρος σε συνεργασία με την Κεντροδεξιά. Ποτέ δεν δέχθηκα συνεργασίες με ακροδεξιά στοιχεία, όπως είναι ο Βορίδης, ο Πλεύρης ή άλλοι που ενσωματώθηκαν με τη Νέα Δημοκρατία. Άρα, λοιπόν, τον ιδεολογικό μου χώρο θα τον βάλετε μάλλον στο Κέντρο παρά στη σκληρή Δεξιά. Δεν πιστεύω στην ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης με την έννοια της κατάργησης των εθνών - κρατών. Εγώ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πιστεύουμε στην ενωμένη Ευρώπη των εθνών - κρατών, με τη διατήρηση των σημαιών, της εθνικής κυριαρχίας του κάθε κράτους, της ιδιαιτερότητας και των παραδόσεων του κάθε λαού.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ