2017-02-15 13:56:41
Φωτογραφία για Έγγραφο – σοκ του ΔΝΤ: Η Ελλάδα...
Εμπιστευτική επιστολή του πρώην επικεφαλής ανάλυσης του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ προς τον... τότε επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος Πόουλ Τόμσεν με ημερομηνία 4 Μάιου 2010 η οποία προειδοποιούσε πως οι παραδοχές του πρώτου Μνημονίου ήταν μη ρεαλιστικές και θα οδηγούσαν σε βαθιά ύφεση έφερε στη δημοσιότητα ο συγγραφέας Πολ Μπλουστάιν.

Στην επιστολή ο Ολιβιέ Μπλανσάρ τονίζει μεταξύ άλλων στον Πόουλ Τόμσεν πως «η διεθνής εμπειρία καταδεικνύει πως μια αθροιστική δημοσιονομική προσαρμογή 16% σε μια τέτοια μικρή περίοδο και με τόσο εμπροστοβαρή προσαρμογή δεν έχει ποτέ επιτευχτεί». Σε άλλο σημείο ο γνωστός οικονομολόγος προειδοποιούσε πως «το πρόγραμμα θα μπορούσε να εκτροχιαστεί άμεσα ακόμη και με πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Το εν λόγω έγγραφο παρουσιάσθηκε από τον Πολ Μπλουστάιν στα τέλη Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια διεθνούς οικονομικής ημερίδας του καναδικού think tank Centre for International Governance Innovation, ο οποίος εστίασε στο γεγονός ότι ο Μπλανσάρ προειδοποιούσε ότι η λιτότητα μπορεί να πάει στραβά, ακόμη και αν το πρόγραμμα εφαρμοσθεί κατά γράμμα.


Κατά τον Μπλουστάιν – αλλά και σύμφωνα με όσα έχουν επισήμως ανακοινωθεί από το Ταμείο- ο Ντομινίκ Στρος-Καν τότε επικεφαλής του ΔΝ) έθετε θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Αλλά ο τότε επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ είπε κατηγορηματικά «όχι».

Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ με ανάρτηση στο Twitter σχολίασε ως εξής την αποκάλυψη του εγγράφου: «Δεν έκανα εγώ τη διαρροή, αλλά δεν είμαι και πολύ δυσαρεστημένος που έγινε:) . 7 χρόνια μετά και ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρο /ρεαλιστικό σχέδιο», ανέφερε.

Η διαρροή έρχεται σε μια στιγμή που οι Ευρωπαίοι κατηγορούν το ΔΝΤ για λάθος εκτιμήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα και του ζητούν να κάνει υποχωρήσεις. Ωστόσο, το ΔΝΤ για να εμπλακεί στο ελληνικό πρόγραμμα έχει ξεκαθαρίσει πως θα πρέπει να λάβει μια ξεκάθαρη δέσμευση για απομείωση του ελληνικού χρέους και μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν σταδιακά προκειμένου να μην πληγεί η ευάλωτη οικονομική ανάκαμψη.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ