2017-02-20 14:59:50
Φωτογραφία για ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΙΣ
Αθήνα 20.2.2017

Να συνεχιστούν οι δράσεις ενίσχυσης του ΕΣΥ και συμμετοχή στην απεργία των νοσοκομειακών ιατρών στις 2 Μαρτίου αποφάσισε η Τακτική Γενική Συνέλευση του Π.Ι.Σ.

Απόφαση να συνεχιστούν οι ενέργειες του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου που στοχεύουν στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έλαβε η Τακτική Γενική Συνέλευση του Π.Ι.Σ. η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 300 συνέδρων – εκλεκτόρων. Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή στην απεργία των Νοσοκομειακών Ιατρών της 2ας Μαρτίου 2017. Παράλληλα, έδωσε για μία ακόμη φορά στον Π.Ι.Σ. το «πράσινο φως» να συνεχίσει να αντιπαλεύει τις επαχθείς, για τους ιατρούς, διατάξεις του ασφαλιστικού και του φορολογικού νόμου. 

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος κατά την αρχική του ομιλία έκανε απολογισμό της δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου, κατά το προηγούμενο έτος και έθεσε όλα τα προβλήματα που αφορούν τους ιατρούς και την υγεία και περίθαλψη συνολικά. 


Αναφέρθηκε στις μεγάλες ελλείψεις που παρατηρούνται στα Νοσοκομεία της χώρας και στα Κέντρα Υγείας, οι οποίες επηρεάζουν τη λειτουργία τους, καθώς πιέζονται από τη μεγάλη προσέλευση των ασθενών, ελλείψει δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οι ελλείψεις ανέρχονται σε 6.500 μόνιμο ιατρικό προσωπικό, περίπου 20.000 νοσηλευτικό προσωπικό και άλλες τόσες διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό. Επίσης, αναφέρθηκε στην υπολειτουργία πολλών τμημάτων και κλινικών, ελλείψει υλικών πρώτης ανάγκης. 

Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας τόνισε ότι δεν έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση της οργάνωσής της, με αποτέλεσμα το ΠΕΔΥ να υπολειτουργεί. Ο δε ΕΟΠΥΥ, με τις λειτουργικές του αδυναμίες και τις ανεπαρκείς συμβάσεις σε ιατρικό προσωπικό, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις σημερινές επιτακτικές ανάγκες και απαιτήσεις των πολιτών. 

Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο, ο προϋπολογισμός του 2017 περιορίζει τις προσδοκίες για την ανάταξη της Υγείας που ασφυκτιά λειτουργικά και οργανωτικά. 

Σήμερα, σε μία περίοδο που η κρίση βαθαίνει αντί να αμβλύνεται, επιβάλλεται ο σχεδιασμός εθνικής μακρόχρονης πολιτικής, προκειμένου το Εθνικό Σύστημα Υγείας να δημιουργεί προοπτικές αντιμετώπισης των προβλημάτων της υγείας. 

Το 5% του ΑΕΠ, που διατίθεται σήμερα για την υγεία και το οποίο θα ήταν μικρότερο εάν δεν είχαν αυξηθεί οι εισφορές υγείας υπέρ ΕΟΠΥΥ στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τις ανάγκες, την ασφάλεια του συστήματος και τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (7%).

Οι νέοι ιατροί, τόνισε, βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα για να μπορέσουν να βρουν εργασία, πολλά ιατρεία και εργαστήρια κλείνουν, καθώς το 50% των ασθενών - όπως έχουν δείξει και πρόσφατες έρευνες – δεν προσέρχεται στο ιατρείο για συνέχιση της θεραπείας του. 

Το ασφαλιστικό και φορολογικό, το οποίο νομοθετήθηκε το 2016 και εφαρμόζεται από εφέτος, με τα νέα ειδοποιητήρια να καταφθάνουν στους ελεύθερους επαγγελματίες, δημιουργεί συνθήκες αδυναμίας πληρωμών, με αποτέλεσμα το ασφαλιστικό σύστημα να έχει αρνητικές προοπτικές, εάν δεν γίνει νέα παρέμβαση. 

Ο Π.Ι.Σ. έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον όλων των Υπουργικών Αποφάσεων που αφορούν συντάξεις, εφάπαξ και εισφορές του ασφαλιστικού. Οι προσφυγές θα συνεχιστούν καθώς θεωρούμε ότι οι εν λόγω Αποφάσεις αντίκεινται στα κοινωνικά δικαιώματα και τη συνταγματική λειτουργία. 

Η αξιοπρέπεια και το κύρος του ιατρικού κόσμου, έχει πληγεί από τις ανεπάρκειες του συστήματος υγείας, οι οποίες οδηγούν τις περισσότερες φορές σε συκοφάντηση του ιατρικού σώματος, αδικαιολόγητα. 

Οι ιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό με τις προσπάθειες που καταβάλλουν, έχουν κρατήσει όρθιο το σύστημα υγείας και θα συνεχίσουν και στο μέλλον, αλλά ζητούν από την Πολιτεία να τους ενισχύσει στο έργο τους, ηθικά και οικονομικά, προκειμένου να μπορούν να εκπληρώνουν την αποστολή τους απρόσκοπτα. 

Όλοι οι σύνεδροι, οι οποίοι τοποθετήθηκαν, εξέφρασαν την μεγάλη αγωνία τους για τα παραπάνω προβλήματα, τη δυνατότητα επιβίωσής τους μέσα στο σύστημα, της ασφαλούς ιατρικής περίθαλψης, και της δυνατότητας κάλυψης των αναγκών των πολιτών οι οποίες πολλαπλασιάζονται. 

Ζήτησαν από το Διοικητικό Συμβούλιο να καταβάλλει, όπως μέχρι και σήμερα, όλες εκείνες τις δυνατές προσπάθειες, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις προς τη Πολιτεία, να σταματήσει η υποβάθμιση της περίθαλψης των πολιτών και η κατάρρευση των υπηρεσιών υγείας. 

Οι αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν έχουν ως ακολούθως: 

- Εγρήγορση του ιατρικού κόσμου, ενίσχυση κάθε κινηματικής και παρεμβατικής διαδικασίας, σε θέματα που αφορούν ιατρούς, υγεία, περίθαλψη, ασφαλιστικά, εργασιακά ζητήματα. 

- Συμμετοχή στην απεργία των Νοσοκομειακών Ιατρών της 2ας Μαρτίου 2017. 

- Σωστά δομημένη - λειτουργικά και οικονομικά - πρόταση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εν όψει και του νέου Νομοσχεδίου που προτίθεται να καταθέσει η Κυβέρνηση. 

- Άμεση συνδιάσκεψη του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της Χώρας, προκειμένου να οριοθετηθούν δράσεις και παρεμβάσεις στις παραπάνω κατευθύνσεις. 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ