2017-02-23 20:53:17
Φωτογραφία για «Φοβάμαι να κοιμηθώ γιατί θα με δολοφονήσουν»
Έναν εφιάλτη είναι αναγκασμένη να ζει καθημερινά μια γυναίκα στο Μαλάουι, η οποία είχε την ατυχία να γεννηθεί αλμπίνος Στο Μαλάουι, όσο και σε άλλες γειτονικές χώρες, ο αλμπινισμός είναι κατάρα, εξαιτίας των δοξασιών και των πεποιθήσεων ότι από τμήματα του σώματος των ανθρώπων αυτών μπορούν να παρασκευαστούν φίλτρα για καλοτυχία και πλούτο.

Η Femia Tchulani λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή της εξαιτίας των δοξασιών αυτών, καθώς απήχθη από ανθρώπους που ήθελαν να τη σκοτώσουν για να πουλήσουν τα μέρη του σώματός της.

Παρότι οι γονείς της είχαν μαύρο δέρμα, η Femia είναι κατάλευκη εξαιτίας του αλμπινισμού, της πάθησης που εμφανίζεται εκ γενετής σ' ένα άτομο με κύρια συνέπεια το λευκό χρώμα στο δέρμα και στις τρίχες των μαλλιών και ολόκληρου του σώματος, ενώ η ίριδα των ματιών είναι ρόδινη. Οι άνθρωποι με αλφισμό, εκτός από το λευκό δέρμα, παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα όρασης και μεγάλη ευπάθεια σε λοιμώξεις. Στο Μαλάουι και δυστυχώς και σε άλλες χώρες της Αφρικής, οι άνθρωποι με αλμπινισμό γίνονται στόχος λόγω των πεποιθήσεων περί μαγικών φίλτρων. Στον βωμό αυτής της δοξασίας, εκατοντάδες ή και χιλιάδες αλμπίνοι, ανάμεσά τους μικρά παιδιά, έχουν σφαγιαστεί.


Το BBC έφερε στην επιφάνεια την ιστορία της Femia. Η ίδια, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο, εξιστόρησε το πώς μια συμμορία προσπάθησε να την παρασύρει μακριά από το σπίτι της πριν από περίπου δυο χρόνια.

«Ήταν Παρασκευή. Πέντε άντρες και μια γυναίκα, ήρθαν στο σπίτι κατά τις 7 το βράδυ. Έφτασαν όταν εγώ βρισκόμουν στην κουζίνα ετοιμάζοντας το δείπνο, ενώ ο σύζυγός μου βρισκόταν έξω. Του είπαν ότι με έψαχναν, ότι ήταν αστυνομικοί και πως είχαν έρθει για να με προστατέψουν γιατί είχαν μια πληροφορία ότι κάποιος με ήθελε νεκρή. Τρόμαξα γιατί ήταν άγνωστοι, δε τους είχα ξαναδεί. Αν και ισχυρίζονταν ότι ήταν αστυνομικοί, δε φορούσαν στολές».

«Δεν πείστηκα στην αρχή, αλλά ανέφεραν το όνομα του τοπικού διοικητή. Τους ζητήσαμε μάλιστα να μας τον περιγράψουν και πράγματι το έκαναν. Μάλιστα, μας έδειξαν και όπλα και τις ειδικές αστυνομικές ταυτότητες, αλλά φυσικά δε γνωρίζαμε κατά πόσο ήταν γνήσιες ή όχι. Αποφασίσαμε να πάμε στο τμήμα, ο άντρας μου, εγώ και μερικοί γείτονες. Όταν όμως πήγαμε, το τμήμα ήταν κλειδωμένο», συνεχίζει η ίδια την εξιστόρησή της.

Άρχισαν να υποψιάζονται ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. «Οι άγνωστοι, αφού κάλεσαν άλλα τρία άτομα από ένα κοντινό μπαρ, μας ζήτησαν να πάμε σε ένα άλλο τμήμα, μακριά από τη δική μας περιοχή... Τελικά αποχώρησαν έπειτα από διαφωνία με τον άντρα μου ο οποίος ζητούσε επίμονα να μη με πάρουν μαζί τους. Δε τους ξαναείδα ποτέ, και ξέρω ότι δεν ήταν αστυνομικοί».

«Φοβάμαι να κοιμηθώ τα βράδια»

Το περιστατικό αυτό άλλαξε τη ζωή της Femia καθώς όπως είπε πλέον φοβάται πολύ, ενώ καταγγέλλει και την κυβέρνηση και την αστυνομία για ολιγωρία.

«Η ζωή μου άλλαξε από τότε. Πριν το περιστατικό, προμηθευόμουν λαχανικά και τα πωλούσα πόρτα-πόρτα. Τώρα φοβάμαι να μετακινηθώ στη περιοχή μου και πλέον έχω πάγκο στην αγορά με αποτέλεσμα να μη βγάζω αρκετά χρήματα για τα οχτώ παιδιά μου. Η αστυνομία και η κυβέρνηση δεν κάνουν τίποτα για να προστατέψουν άτομα με αλμπινισμό όπως είμαι εγώ. Ζω με την ευλογία του Θεού τον οποίο δοξάζω κάθε πρωί που ξυπνάω. Δεν αισθάνομαι ασφάλεια, για παράδειγμα τον περασμένο μήνα, κάποιοι προσπάθησαν να εισβάλουν στο σπίτι από την οροφή. Ξυπνήσαμε κι εκείνοι έφυγαν μακριά. Η κοινότητά μου γνωρίζει το πόσο επικίνδυνη είναι η ζωή για άτομα σαν και εμένα- ειδικά οι γείτονές μου».

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι ο φόβος έχει κυριαρχήσει σε τέτοιο βαθμό στην οικογένεια, ώστε να περάσουν από ανάκριση την ομάδα του BBC για να βεβαιωθούν ότι όλα είναι εντάξει.

«Φοβάμαι να κοιμηθώ τα βράδια, πάντα τρέμω στην ιδέα ότι αυτοί οι άνθρωποι θα επιστρέψουν. Θέλω η κυβέρνηση να μας βοηθήσει και οικονομικά γιατί είναι αδύνατον να εργαστώ. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα είμαι ευτυχισμένη», καταλήγει η άτυχη γυναίκα.

Επιθέσεις κατά των αλμπίνων στο Μαλάουι:

Πέρυσι, ένας εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι περίπου 10.000 αλμπίνοι στο Μαλάουι κινδυνεύουν με «εξαφάνιση», εάν συνεχιστεί η δολοφονία τους για τα μέλη του σώματός τους.

Από το Νοέμβριο του 2014, 19 αλμπίνοι έχουν σκοτωθεί ενώ έχουν καταγραφεί περισσότερες από 100 περιπτώσεις απόπειρας απαγωγής και εξαφάνισης.

Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι τάφοι των αλμπίνων, όπου συμμορίες αφαιρούν τα οστά με σκοπό να τα πουλήσουν.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι η αστυνομία δεν διαθέτει ερευνητικές δεξιότητες και η πλειοψηφία των περιπτώσεων παραμένουν στο συρτάρι.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ