2017-02-24 22:48:11
Φωτογραφία για «Με βίαζαν καθημερινά πολλοί άντρες ξανά και ξανά»
Ιστορίες βιαιότητας και εκμετάλλευσης. Όλες με πρωταγωνίστριες, κυρίως νεαρά φτωχά κορίτσια από την Αλβανία θύματα του αρρωστημένου φαινομένου του trafficking.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εμπορία και εκμετάλλευση ανθρώπων γνωρίζει άνθηση τα τελευταία χρόνια. Τα τελευταία στοιχεία για το 2015 δείχνουν ότι περισσότεροι από 3.266 άνθρωποι έπεσαν θύματα trafficking, ένας αριθμός αυξημένος κατά 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο μεγαλύτερος αριθμός των ανθρώπων αυτών -600- προέρχεται από την Αλβανία.

Η δημοσιογράφος του BBC, Ρίτα Τσακραμπάτι, συνομίλησε με θύματα, σε Βρετανία και Αλβανία. Σε ένα καταφύγιο κακοποιημένων γυναικών στη νότια Αλβανία, τα θύματα trafficking και βίας, είναι κυρίως μικρά κορίτσια. Ορισμένα από αυτά τα παιδιά έχουν ήδη δικά τους παιδιά, καρπούς των βιασμών.

Η Σέια ήταν μόλις 14 ετών όταν εγκατέλειψε το βίαιο σπίτι της. Πουλήθηκε σε ένα κύκλωμα διακίνησης σάρκας από έναν άντρα που θεώρησε πως ήταν το αγόρι της. Επί μήνες, αναγκαζόταν να πηγαίνει με πολλούς άντρες, με μια «διεθνής πελατεία», καθημερινά.


«Τους μισώ», λέει, μιλώντας με αξιοσημείωτη ψυχραιμία για κάποιον τόσο νέο. «Θέλω να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει... γιατί μου έκλεψαν την ελευθερία. Σε εκμεταλλεύονται, σε εξουσιάζουν, είναι πολύ εξευτελιστικό».

Η ιστορία της Σέια, δυστυχώς, δεν είναι μοναδική. Η Αλβανία είναι μια μικρή χώρα, στην οποία η διακίνηση ανθρώπων βρήκε πρόσφορο έδαφος στα χρόνια μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού. Οι διακινητές είναι καλά οργανωμένου και φημίζονται για τη βιαιότητά τους.

«Πολλοί άντρες με βίαζαν καθημερινά»

Ένα ακόμη θύμα είναι η Άννα, με την οποία το BBC μίλησε στη Βρετανία. Προέρχεται από μια αγροτική πόλη, εξαπατήθηκε από τον υποτιθέμενο φίλο της για να το σκάσει από το σπίτι της και στη συνέχεια πουλήθηκε στη Βρετανία. Όταν έφτασε στη χώρα, δεν είχε ιδέα πού βρισκόταν.

«Ήμουν σε κάποιο υπόγειο. Δεν είχα αίσθηση του πού βρισκόμουν, δε με άφηναν να δω. Με έβαλαν στο κτίριο έχοντας τα μάτια μου δεμένα». Η Anna είναι 20 ετών και πριν απαχθεί δεν είχε έρθει σε σεξουαλική επαφή. «Κλαίει σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξής μας αλλά θέλει να πει την ιστορία της. Θυμάται πώς καθημερινά πολλοί άντρες τη βίαζαν ξανά και ξανά...», λέει η δημοσιογράφος. «Μου έκαναν διάφορα, πράγματα που ποτέ δε φανταζόμουν», δηλώνει και όπως λέει η μόνη της ελπίδα τώρα είναι η κόρη που απέκτησε. Η ίδια κατάφερε τελικά και διέφυγε και τώρα βρήκε ασφαλή στέγη σε σπίτι του Στρατού Σωτηρίας.

Σύμφωνα με την Αν Ριντ, υπεύθυνη για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων στο Στρατό Σωτηρίας, «ο αριθμός των ενήλικων θυμάτων trafficking και της σύγχρονης δουλείας έχει αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία χρόνια».

Οι εκστρατείες κατά του trafficking στην Αλβανία, «σκοντάφτουν» στη στάση της κοινωνίας απέναντι στις γυναίκες: πρόκειται για μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, όπου συχνά οι νεαρές γυναίκες στις φτωχότερες αγροτικές περιοχές είναι περισσότερο ευάλωτες στην ενδοοικογενειακή βία και ψάχνουν για ένα μέσο διαφυγής. Αυτό τους καθιστά εύκολη λεία για τους εμπόρους. Τα θύματα συχνά χειραγωγούνται από δήθεν ειδύλλια και εργασιακές ευκαιρίες, με τους διακινητές να υπόσχονται ότι θα τους καλύψουν τα έξοδα διαβίωσης.

Οι αλβανικές αρχές επέτρεψαν στο BBC να μιλήσει σε έναν κρατούμενο, στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Κορυτσά, στα ανατολικά της χώρας. Ο Φατός Καπλάνι εκτίει ποινή κάθειρξης 15 ετών για εμπορία παιδιών στην Ελλάδα, τα οποία εξώθησε στην πορνεία και στην επαιτεία. Ο άντρας είναι παντρεμένος με παιδιά. «Εκείνη την εποχή, σχεδόν όλοι έκαναν τέτοια πράγματα», λέει όταν τον ρωτούν τι τον ώθησε να διακινεί ανθρώπινες ψυχές. «Είναι φρικτό. Αν ήταν το παιδί μου και το έκανε κάποιος σε αυτά... Είναι φρικτό».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ