2012-05-20 20:27:01
Φωτογραφία για Φως στα «συμβόλαια θανάτου» του αδίστακτου Ρίτσαρντ Νίξον
Ο βετεράνος δημοσιογράφος παρουσιάζει, μέσα από απόρρητα έγγραφα, τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ ως έναν «σκοτεινό» πολιτικό, που ενορχήστρωσε δολοφονικές ενέργειες κατά των Κάστρο, Αλιέντε και Ωνάση.

Νέα, ιδιαίτερα αποκαλυπτικά στοιχεία για τη θητεία του Ρίτσαρντ Νίξον, του μοναδικού Αμερικανού προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, έρχονται σταδιακά στο φως της δημοσιότητας.

Το «Εθνος της Κυριακής» αναδημοσιεύει σήμερα άγνωστες λεπτομέρειες από το αμερικανικό πολιτικό παρασκήνιο της εποχής, που συνέπεσε με τη σκοτεινότερη περίοδο της μεταπολεμικής μας ιστορίας, την επταετή χούντα των συνταγματαρχών.

Διαβάστε περισσότερα «Τα σκοτεινότερα μυστικά του Νίξον» («Nixon's Darkest Secrets»), το πολυσυζητημένο βιβλίο του βετεράνου ρεπόρτερ του Λευκού Οίκου, Ντον Φούλσομ, κυκλοφόρησε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η πρόσβαση που εξασφάλισε ο ερευνητής δημοσιογράφος στα άκρως απόρρητα έγγραφα που σταδιακά αποχαρακτηρίζονται, αλλά και στις μαγνητοταινίες που ο ίδιος ο Νίξον κρατούσε από όλες τις κρίσιμες συνομιλίες του, φωτίζει άγνωστες έως τώρα πτυχές της αμερικανικής πολιτικής.


Ο «εγκέφαλος»

Ηθικός αυτουργός και «εγκέφαλος» δολοφονιών, ως αντιπρόεδρος του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ (1953-1961), ο Νίξον ενορχήστρωσε, σύμφωνα με το βιβλίο, από κοινού συνωμοσίες της CIA και της μαφίας για τη δολοφονία του Φιντέλ Κάστρο, ενώ παράλληλα ενέκρινε σχέδιο εξόντωσης του Αριστοτέλη Ωνάση προκειμένου να ανατραπεί η συμφωνία του Ελληνα Κροίσου με τη Σαουδική Αραβία για την κατ' αποκλειστικότητα μεταφορά του πετρελαίου της.

Η επιβεβαίωση από την πλευρά της CIA για τη συνεργασία με το οργανωμένο έγκλημα στην περίπτωση του Κουβανού ηγέτη ήρθε τελικά το 2007, μέσα από τη δημοσιοποίηση των σχετικών εγγράφων, γνωστών στην αργκό της υπηρεσίας και ως «οικογενειακών κοσμημάτων», σε δημοσίευμα των «Τάιμς του Λονδίνου».

Η ανάλυση του Ντον Φούλσομ δείχνει ότι τα πρόσωπα που το 1961 συμμετείχαν στην επί προεδρίας Τζον Κένεντι αποτυχημένη επιχείρηση του Κόλπου των Χοίρων για την ανατροπή του Κάστρο ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που δύο χρόνια αργότερα δολοφόνησαν τον πρόεδρο στο Ντάλας.

Σημειώνεται ότι οι ιστορικοί αναμένουν με ενδιαφέρον το 2017, που θα γίνει ο επίσημος αποχαρακτηρισμός περισσότερων από 1 εκατ. εγγράφων της CIA για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι.

Απειλές και στον Αγκνιου

Ως πρόεδρος, ο Νίξον άναψε επιπλέον το πράσινο φως για τη δολοφονία του Χιλιανού ηγέτη Σαλβαδόρ Αλιέντε. Ακόμα και ο ελληνικής καταγωγής αντιπρόεδρος Σπίρο Αγκνιου δέχθηκε ευθείες απειλές για τη ζωή του, στην περίπτωση που θα αρνούνταν να παραιτηθεί όταν αποκαλύφθηκε ένα σκάνδαλο δωροδοκίας σε βάρος του.

Περίπου 20.000 Αμερικανοί ένστολοι χάθηκαν στον πόλεμο του Βιετνάμ κατά τη διάρκεια της προεδρίας Νίξον. Ο Ντον Φούλσομ ισχυρίζεται ότι η μυστική υπονόμευση των ειρηνευτικών συνομιλιών το 1968 στο Παρίσι κατά την προεδρία Λίντον Τζόνσον, περισσότερο από την υπόθεση Γουότεργκεϊτ ή τους μακρόχρονους δεσμούς του με το οργανωμένο έγκλημα που αποδεδειγμένα χρηματοδοτούσε τις προεκλογικές του εκστρατείες, ήταν η χειρότερη προδοσία του «κολπατζή Ντικ».

Τον Μάρτιο του 1969, ο Νίξον ενέκρινε την επιχείρηση «Πρωινό Γεύμα», τον ανηλεή βομβαρδισμό της ουδέτερης και ανίσχυρης Καμπότζης. Μέχρι τον Αύγουστο του 1973, τρία εκατ. τόνοι βόμβες σκότωσαν περίπου μισό εκατ. χωρικούς. Οι συνδυασμένοι βομβαρδισμοί των συμμάχων σε ολόκληρο τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν ως αποτέλεσμα τη ρίψη δύο εκατ. τόνων από βόμβες.

Οι ιστορικοί μπορούν, επομένως, να κατηγορήσουν τον «κολπατζή Ντικ» ότι έριξε τις περισσότερες βόμβες από οποιονδήποτε άλλον Αμερικανό πρόεδρο στην Ιστορία. Η επιτύμβια επιγραφή στο μνήμα του λέει, ωστόσο, ότι «η μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να απονείμει η Ιστορία είναι ο τίτλος του ειρηνοποιού».

Ηλίας Δημητρακόπουλος

Δικαίωση για τον Ελληνα που ξεσκέπασε τη σχέση Νίξον - χούντας

Τον Ιούνιο του 1972 επιχειρήθηκε η, πιθανότατα, πιο φημισμένη διάρρηξη της Ιστορίας. Βασικός στόχος των «υδραυλικών» ήταν η επισκευή του ελαττωματικού κοριού στο τηλέφωνο του επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας των Δημοκρατικών. Το 1968, ωστόσο, η προεκλογική εκστρατεία του Νίξον είχε ενισχυθεί, μέσω του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Τομ Πάπας, με 540.000 δολάρια από την ελληνική ΚΥΠ και τη χούντα του Παπαδόπουλου. Ο δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος, που αγωνίστηκε σθεναρά εναντίον της στυγνής δικτατορίας, ήταν ο πρώτος που αποκάλυψε την παράνομη χρηματοδότηση. Το 1973 ο Πάπας προσέφερε επιπλέον μεγάλα ποσά στον Νίξον προκειμένου να εξασφαλίσει τη σιωπή των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο του Γουότεργκεϊτ. Μαγνητοταινίες που αποχαρακτηρίστηκαν το 1997 δείχνουν ότι ο Πάπας επεδίωκε σε αντάλλαγμα την παραμονή στην Αθήνα του Αμερικανού πρεσβευτή Χένρι Τάσκα.

Ο Ηλίας Δημητρακόπουλος τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα, για την προσφορά του, από τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην ελληνική πρεσβεία στις ΗΠΑ.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ

[email protected] - http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63659427
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ