2012-03-12 08:45:06
Φωτογραφία για Κλειδώνουν σήμερα οι δόσεις...
Του Μανώλη Σπινθουράκη

Το ζήτημα της «δοσολογίας» των χρηματικών ενισχύσεων που θα εξακολουθήσει να λαμβάνει ανά τρίμηνο η Ελλάδα από τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης της οικονομίας της θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της...

σημερινής συνόδου του Eurogroup, στις Βρυξέλλες. Επί της ουσίας πρόκειται για τον τρόπο κατανομής, ώς το 2015, των περίπου 70 δισ. ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από το νέο πρόγραμμα για την κάλυψη δαπανών άλλων από αυτές που αφορούν τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματός της.

Στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος, το ύψος έκαστης τριμηνιαίας δόσης ήταν λίγο ώς πολύ εξαρτημένο από το χρηματικό ύψος των κρατικών ομολόγων που έληγαν εντός τριών μηνών. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερα ήταν τα δάνεια που ωρίμαζαν εντός του τριμήνου τόσο σημαντικότερη ήταν η δόση των χρημάτων προς το ελληνικό κράτος.


Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος η παράμετρος αυτή έχει υποβαθμισθεί, αφού συνεπεία του PSI το ελληνικό χρέος μειώθηκε και απλώθηκε σε βάθος χρόνου. Ετσι το ύψος της κάθε δόσης του νέου προγράμματος είναι πλέον ένα ζήτημα περισσότερο πολιτικό και λιγότερο οικονομικό, τουλάχιστον σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα.

ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ. Τούτου δοθέντος, το βασικό πρόβλημα για την Aθήνα που θα αντιμετωπίσει σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είναι αν και σε ποιο βαθμό μπορεί να εξασφαλίσει κάπως «αυξημένες δοσολογίες» για το 2012, ώστε να αντισταθμίσει στο μέτρο του δυνατού τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής ύφεσης που και κατά το τρέχον έτος θα ταλανίσει τη χώρα. «Οσο περισσότερο εμπροσθοβαρές είναι το νέο πρόγραμμα τόσο περισσότερα περιθώρια θα έχει η μετεκλογική κυβέρνηση στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής της» ανέφερε κοινοτικός παράγοντας στις Βρυξέλλες ο οποίος ωστόσο δήλωνε εξαιρετικά επιφυλακτικός αφού, όπως σημείωνε, οι αμφιβολίες που υπάρχουν για το μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα δεν διευκολύνουν τη διατύπωση «γενναιόδωρων προτάσεων», στην παρούσα τουλάχιστον φάση. Το γεγονός άλλωστε ότι το ΔΝΤ φέρεται διατεθειμένο να καταβάλει τη δική του συνεισφορά σε ισόποσες δόσεις δείχνει σαφώς τις δυσχέρειες του ζητήματος.

Για το ελληνικό κράτος και την ελληνική οικονομία το ευκταίο θα ήταν πάντως να υπάρξουν αυξημένες ροές κεφαλαίων τόσο τον Μάρτιο όσο και τον Ιούνιο, οπότε θα καταβληθεί η μεθεπόμενη δόση. Και αυτό διότι αν το ελληνικό κράτος καταφέρει σύντομα να απαλλαγεί, έπειτα από το άχθος των ομολόγων και των χρεών του προς ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις, οι πιθανότητες ταχύτερης εξόδου της χώρας από την κρίση θα αυξηθούν σημαντικά ΝΕΑ.
NoNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ