2017-03-01 10:28:37
Φωτογραφία για Ανοίγει ο δρόμος για hot spots μέσα στις πόλεις
Τι προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις χρήσεις γης Τα κέντρα μεταναστών που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας λόγω της προσφυγικής κρίσης αλλά και τους αστικούς λαχανόκηπους για οικιακή κατανάλωση, θεσμοθετεί για πρώτη φορά το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθορίζοντας τι επιτρέπεται σε κάθε περιοχή.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο, έρχεται να εκσυγχρονίσει τις χρήσεις γης που θεσπίστηκαν πριν 30 χρόνια και στις οποίες μοιραία είχε καταφύγει η κυβέρνηση με την αφαίρεση του αντίστοιχου κεφαλαίου που είχε θεσμοθετήσει η προηγούμενη Βουλή στον νόμο για την χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση. Χθες, το ΥΠΕΝ με καθυστέρηση αρκετών μηνών, έδωσε σε διαβούλευση μέχρι τις 13 Μαρτίου, το νέο πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις συνθήκες και τις ανάγκες της νέας εποχής, καταργώντας τα ορθάνοικτα παράθυρα του προηγούμενου νόμου (4269/2014) που με τις ρυθμίσεις του επιβάρυνε τις περιοχές αμιγούς αλλά και γενικής κατοικίας με πλήθος εμπορικών και άλλων χρήσεων.


Στην κατηγορία αμιγούς κατοικίας ανήκουν τα λεγόμενα αστικά κέντρα της πόλης όπως η Φιλοθέη, το Νέο Ψυχικό κ.α όπου μέχρι τώρα ελάχιστες χρήσεις επιτρέπονται. Με το νέο πλαίσιο, θεσμοθετούνται οι περιοχές Αποκλειστικής Κατοικίας, στις οποίες επιτρέπονται περιορισμένες δραστηριότητες όπως κοινωνική πρόνοια, εκπαίδευση, υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, θρησκευτικοί χώροι, δημοτικές αγορές, γωνιές ανακύκλωσης, κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Αντίστοιχα στις περιοχές αμιγούς κατοικίας προστίθενται νέες χρήσεις γης όπως είναι οι γωνιές ανακύκλωσης και η αστική γεωργία (λαχανόκηποι). Στις περιοχές αυτές, τα εμπορικά καταστήματα είναι σε επίπεδο γειτονιάς για να εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών.

Το υπουργείο διατηρεί τις προβλέψεις της προηγούμενης ρύθμισης (επί υπουργίας Νίκου Ταγαρά) για περιοχές-υποδοχείς παραγωγικών δραστηριοτήτων (Τεχνολογικό Πάρκο) και εισάγει νέες όπως Αγροτικής Χρήσης για την προστασία της αγροτικής γης και Περιοχές Προστασίας φυσικού και περιβαλλοντικού πλούτου. Πρόκειται για μία κατηγορία που υπάγεται στο ίδιο νομικό καθεστώς με δάση, δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλό κ.α

Σύμφωνα με το υπουργείο «κάθε μία από τις γενικές κατηγορίες περιλαμβάνει συγκεκριμένες επιτρεπόμενες ειδικές χρήσεις, οι οποίες έχουν εμπλουτιστεί ώστε να αποτυπωθεί το εύρος τόσο των αλλαγών στον σύγχρονο τρόπο ζωής, όσο και των κοινωνικο-οικονομικών δραστηριοτήτων, που ο αστικός και εξωαστικός χώρος καλούνται να ικανοποιήσουν».

Μεταξύ των νέων ειδικών χρήσεων που εισάγει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος περιλαμβάνονται: 1) τα πράσινα σημεία και οι γωνιές ανακύκλωσης που αποτελούν βασικά εργαλεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, 2) η αστική γεωργία – λαχανόκηποι που επιτρέπουν την καλλιέργεια στις πόλεις γεωργικών προϊόντων για ατομική κατανάλωση, 3) οι εγκαταστάσεις υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών/ προσφύγων ως αναγκαίες δομές για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, 4) οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις ως βασική παραγωγική δραστηριότητα στην ύπαιθρο». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ