2017-03-03 00:51:08
Φωτογραφία για Παρέμβαση Αβραμόπουλου στην ολομέλεια της Ευρωβουλής για τα παιδιά-μετανάστες
Η προστασία των παιδιών και ιδίως των παιδιών-μεταναστών, αποτελεί προτεραιότητα των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεδομένων των πολλαπλών κινδύνων που αντιμετωπίζουν. Ο επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε., Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επεσήμανε την ανάγκη να προστατευτούν και να βοηθηθούν τα παιδιά-μετανάστες, καθώς και να δοθούν μακροπρόθεσμες λύσεις σε όλα τα στάδια της μετανάστευσης, ώστε να μην πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, κακοποίησης και εμπορίας.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, το 26% των αφίξεων μέσω θαλάσσης κατά το έτος 2016 ήταν παιδιά, κάτι που συνιστά τουλάχιστον δεκαπλασιασμό του αριθμού τους μετά το 2010, ενώ πολλά από αυτά τα ανήλικα παιδιά είναι ασυνόδευτα. Όπως μάλιστα ανέφερε, αφού φτάσουν στην Ευρώπη, ένας αυξανόμενος αριθμός εξαφανίζεται.

Ο Έλληνας επίτροπος τόνισε, «πως παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, η κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική και πρέπει να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα κενά ως προς την προστασία των παιδιών αυτών
. Η διασφάλιση της παροχής κατάλληλης βοήθειας, υποδοχής και φροντίδας, νομικής και ψυχο-κοινωνικής υποστήριξης είναι θεμελιώδους σημασίας. Η Επιτροπή επεξεργάζεται συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες δράσεις ώστε να διασφαλίσει την προστασία των παιδιών-μεταναστών. Η Ευρωπαϊκή ατζέντα για τη Μετανάστευση και το Σχέδιο Δράσης για τους Ασυνόδευτους Ανηλίκους είναι το σημείο αφετηρίας μας» είπε ο κ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας πως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Επιτροπή υποστηρίζει ενεργά τον διορισμό ενός υπεύθυνου για την φροντίδα των παιδιών σε κάθε hotspot.

«Στον τομέα αυτό, η διαθεσιμότητα κατάλληλων ειδικών εγκαταστάσεων υποδοχής συνιστά πρόκληση, τόσο για τα νησιά όσο και στην ενδοχώρα, με πάνω από 1.000 ασυνόδευτα παιδιά να βρίσκονται σε αναμονή για μια θέση. Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση διατίθεται από το Ταμείο για το Άσυλο, τη Μετανάστευση και την Ένταξη, ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα, να δημιουργηθούν οι σχετικές υποδομές, να αναπτυχθούν επιχειρησιακά σχέδια στα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής. Διατίθεται επίσης χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος Δικαιωμάτων, Ισότητας και Ιθαγένειας, ώστε να βελτιωθεί η προστασία των παιδιών-μεταναστών» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος. Το 2017, οι προτεραιότητες για την καταπολέμηση της βίας ενάντια σε παιδιά και γυναίκες περιλαμβάνουν με σαφήνεια τα παιδιά-μετανάστες, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο θέμα της μετεγκατάστασής τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως αυτή τη στιγμή, 205 ασυνόδευτοι ανήλικοι έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία, κάτι που όμως, όπως είπε, δεν είναι ικανοποιητικό. Αναφερόμενος στις προτάσεις της προηγούμενης χρονιάς για τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, ο επίτροπος τόνισε πως στοχεύουν στην ενίσχυση των διαθέσιμων εγγυήσεων για τις ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που αιτούνται διεθνούς προστασίας στην Ευρώπη. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν προβλέψεις για ασφαλή διαμονή σε κατάλληλες δομές υποδοχής, καθώς και ταχείες και αποτελεσματικές διαδικασίες επιτροπείας για ασυνόδευτους ανηλίκους που αιτούνται άσυλο, ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ταξιδιωτικά έγγραφα, η δακτυλοσκόπηση αποτελεί μια από τις περιορισμένες δυνατότητες ταυτοποίησης.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο οι ανήλικοι που κηρύσσονται αγνοούμενοι θα πρέπει να εντοπίζονται άμεσα. «Πρέπει αμέσως να καταγράφεται η εξαφάνιση στο σύστημα, μαζί με φωτογραφίες και δακτυλικά αποτυπώματα, καθώς και να υπάρχει η ένδειξη ότι ο ανήλικος είναι ασυνόδευτος. Προς το παρόν, το σύστημα περιέχει πληροφορίες για περίπου 100.000 πρόσωπα σε 29 χώρες, εκ των οποίων περίπου 65.000 είναι παιδιά. Το 2016, 7687 άτομα βρέθηκαν στη βάση του συστήματος. Επιπλέον, η Επιτροπή έχει πρόσφατα προτείνει τη βελτίωση του συστήματος πληροφοριών της Σένγκεν. «Για παράδειγμα, προτείνουμε έναν νέο τύπο προληπτικών ειδοποιήσεων για αγνοούμενους, ασυνόδευτους ανηλίκους, οι οποίες θα εκδίδονται, ιδιαίτερα όταν ένα παιδί βρίσκεται σε κίνδυνο» είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

Τέλος, ο επίτροπος της Ε.Ε., αναφέρθηκε σε εγκληματικά δίκτυα διακινητών που στοχεύουν στους πιο ευάλωτους, ιδιαίτερα γυναίκες και παιδιά, και που έχουν εκμεταλλευτεί την προσφυγική κρίση. «Πρέπει να επικεντρωθούμε στην προστασία και στην ποιότητα της φροντίδας που λαμβάνουν. Πρέπει να εντείνουμε τη μάχη μας απέναντι στους εγκληματίες, να κινητοποιήσουμε την κοινή γνώμη και να πιέσουμε τα κράτη-μέλη να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τα παιδιά-μετανάστες» είπε ο κ. Αβραμόπουλος.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ