2017-03-05 08:04:15
Φωτογραφία για Πανουργιάς: «Λεφτά υπάρχουν» αλλά...
Την πολυσυζητημένη ρήση του Γιώργου Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν» η οποία αποτέλεσε μέχρι και αντικείμενο δικαστικών διενέξεων επανέφερε στο προσκήνιο ο Λάζαρος Πανουργιάς, επικεφαλής υποθέσεων του European Investment Fund, στην ομιλία του στο πάνελ «Access to finance and the social impact» κατά τη δεύτερη ημέρα του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, διευκρινίζοντας ωστόσο πως υπάρχουν με διαφορετική μορφή από ό,τι στο παρελθόν.

«Τα χρήματα είναι εκεί έξω όχι όμως με τη μορφή των επιδοτήσεων, που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν, αλλά με τη μορφή κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου κι επιχειρηματικών συμμετοχών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εστιάζοντας στις σημερινές μορφές χρηματοδότησης ο κ. Πανουργιάς αναφέρθηκε στην ΕΤΕπ υπογραμμίζοντας πως έχει τη δική της ισχυρή κεφαλαιακή βάση και διευκρίνισε πως βοηθά κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της διαμεσολαβούμενης χρηματοδότησης έχοντας πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής 1,8 εκατ. ευρώ επενδύσεις.


Επιπλέον απαρίθμησε επιγραμματικά τα διαθέσιμα, για την μικροχρηματοδότηση των μμε, προϊόντα όπως το Fund of Funds του Λουξεμβούργου, το EaSI και άλλα και τόνισε πως η ΕΤΕπ έχει αφοσιωθεί και στην ενίσχυση της Ελλάδας διαθέτοντας τα απαραίτητα κεφάλαια για την τόνωση της ανάπτυξης.

Στην σημασία της μικροχρηματοδότησης για τις μικρές επιχειρήσεις επικεντρώθηκε και ο κ. Χρήστος Πούρης, σύμβουλος χρηματοοικονομικών εργαλείων στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Σε μια προσπάθεια να υπογραμμίσει την σημασία της μικροχρηματοδότησης ειδικά στην περίπτωση της χώρας μας που υπερισχύει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα υπογράμμισε την ανάγκη υιοθέτησης νομικού πλαισίου, την οποία συζητά τα τελευταία πέντε χρόνια με τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, δεδομένου πως «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποκλείει από την χρηματοδότηση το 80% του πληθυσμού, κλείνοντας κυρίως την πόρτα σε ευάλωτες επιχειρηματικές ομάδες όπως ανέργους και γυναίκες».

Σε μια ενδιαφέρουσα σύγκριση Ελλάδας Γαλλίας όσον αφορά στα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση της μικροχρηματοδότησης και κατ’ επέκταση της επιχειρηματικότητας, προχώρησε και ο Adrien Gizon, Head of Project Management ADIE Internatiοnal.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Gizon η απουσία ρυθμιστικού πλαισίου κάνει τα διαθέσιμα χρήματα μη προσβάσιμα στερώντας παράλληλα ευκαιρίες ανάπτυξης των κατοίκων της χώρας.

«Στην Ελλάδα υπάρχει ισχυρή παράδοση μικροεπιχειρηματικότητας αλλά παρόλα αυτά δεν υπάρχουν τα μέσα για την χρηματοδότησή της» ανέφερε και επεσήμανε πως πέραν της υιοθέτησης νομικού πλαισίου χρειάζεται και η σύνδεση ανεργίας κι επιχειρηματικότητας, η αλλαγή του τραπεζικού νόμου ώστε να μπορούν επιχειρήσεις σαν την Adie να δραστηριοποιηθούν στη χώρα παρέχοντας χρηματοδότηση σε μμε και η αλλαγή των πρακτικών του ΟΑΕΔ ώστε να επιτευχθεί μια εποικοδομητική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Στη σημασία της πρόσβασης σε χρηματοδότηση και στις κοινωνικές επιπτώσεις που αυτή επιφέρει αναφέρθηκε η κα. Αγγελική Κοσμοπούλου, Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του The People's Trust. Όπως σημείωσε οι μμε αποτελούν το 98% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα , το μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ, ενώ η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των 27 όσον αφορά στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Την προσφορά της μικροχρηματοδότησης τόσο στο κοινωνικό σύνολο όσο και στα οικονομικά αποτελέσματα της χώρας, αφού μετατρέπει τους άνεργους σε ενεργούς πολίτες που αποδίδουν φόρους αντί να εισπράττουν επιδόματα, υπογράμμισε και ο Paul Kidner, γενικός διευθυντής του The People's Trust.

Σε μια σύγκριση μεγεθών ο κ. Kidner ανέφερε πως οι μικροί επιχειρηματίες αποτελούν το 76% του ιδιωτικού τομέα της χώρας και δημιουργούν το 70% των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα την ώρα που στη Γερμανία το ίδιο ποσοστό φτάνει το 50%.

Αναφερθείς στο μισό εκατομμύριο Έλληνες που έχουν φύγει για το εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, υπογράμμισε πως η μικροχρηματοδότηση δίνει την δυνατότητα σε ανέργους να ενσωματωθούν στην κοινωνία αφού μοχλεύει χρηματοδότηση με την μορφή μικροενισχύσεων και μικροδανείων παρέχοντας παράλληλα και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Τέλος, στα οφέλη της μικροχρηματοδότησης αναφέρθηκε από πλευράς του και ο κ. Shkelzen Marku, συνιδρυτής και γενικός διευθυντής της Yunus Social Business Balkans της Αλβανία τονίζοντας πως πέρα από τον τεχνολογικό τομέα που έχει μπει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας και σε παραδοσιακές επιχειρηματικές μορφές, αφού δεν μπορεί μια οικονομία να αναπτυχθεί αποκλειστικά μέσω της τεχνολογίας.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ