2017-03-05 20:06:52
Φωτογραφία για MWC 2017: ΙοΤ, ΑΙ, VR και AR... τα ακρωνύμια που ακούσαμε
Οι πύλες του Mobile World Congress 2017, της μεγαλύτερης εκδήλωσης για την παγκόσμια αγορά των κινητών επικοινωνιών, έκλεισαν πριν από μερικές ώρες με τους επισκέπτες να ξεπερνούν φέτος τις 100.000 από όλες τις χώρες του κόσμου.

Αποστολή στη Βαρκελώνη: Δημήτρης Μαλλάς

Το φετινό συνέδριο – έκθεση χαρακτηρίστηκε από μία ιδιαιτερότητα: μπορεί στην επωνυμία του να έχει τη λέξη mobile και να απευθύνεται κατά κύριο λόγο στο χώρο των κινητών επικοινωνιών, αλλά στο MWC 2017 είδαμε πολλές τεχνολογίες που δεν είναι απαραίτητο να χαρακτηριστούν ως κινητές με τη στενή έννοια του όρου. Και σαφώς το 5G, η 5η γενιά κινητής τηλεφωνίας να βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αλλά δεν ήταν το μόνο θέμα συζήτησης στο Fira Gran Via, το εκθεσιακό κέντρο της Βαρκελώνης που πραγματοποιείται από το 2006 το MWC. Το πιο δημοφιλές ακρωνύμιο ήταν αυτό του ΙοΤ, ήτοι το Internet of Things ή Διαδίκτυο των Πραγμάτων αν προτιμάτε την ελληνική μετάφραση που δεν μπορεί να αποδώσει επακριβώς τη διασύνδεση όλων των αντικειμένων.


Στο MWC, έδωσαν παρών πολλές από τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως είναι η Ford, η BMW αλλά και η SEAT που έδειχναν «έξυπνα» αυτοκίνητα, ενώ στα περίπτερα τηλεπικοινωνιακών παρόχων όπως η SK Telecom παρουσίαζαν λύσεις για αυτόνομα οχήματα χωρίς οδηγό. Το ΙοΤ δεν περιορίζεται βέβαια στα αυτοκίνητα αλλά επεκτείνεται σε κάθε είδους συσκευή και αντικείμενα, όπως είχαμε την ευκαιρία να δούμε στη Βαρκελώνη, όπου τα πάντα είναι διασυνδεδεμένα. Ακόμη και οι καφετέριες. Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, είναι ότι τα αντικείμενα δεν διασυνδέονται απλώς, αλλά γίνονται και έξυπνα, αξιοποιώντας εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence ή απλά ΑΙ). Γενικότερα, το ΑΙ είναι μία τάση για την οποία γίνεται πολύς λόγος τους τελευταίους μήνες, καθώς πολλοί κατασκευαστές επιδιώκουν να αυτοματοποιήσουν διαδικασίες. Στη Βαρκελώνη, πέραν από smartphones με υλοποιήσεις ΑΙ, είδαμε και ουκ ολίγα ρομπότ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά κύριο λόγο μέσα σε καταστήματα λειτουργώντας ως ψηφιακοί βοηθοί. Το αποτέλεσμα ήταν άκρως ενδιαφέρον και γενικότερα φαίνεται πως εισερχόμαστε σε μία περίοδο που τα ρομπότ δεν θα είναι ένα θέμα που θα απασχολεί αποκλειστικά τους Ιάπωνες. Αν και οι ιαπωνικές εταιρείες όπως η NEC και η Softbank Robotics δείχνουν να έχουν πάρει ένα σημαντικό προβάδισμα.

Στο MWC 2016, η εικονική πραγματικότητα (virtual reality – VR) ήταν ένα από τα πιο «καυτά» ζητήματα. Στο φετινό MWC, οι λύσεις VR ήταν ουκ ολίγες με το Vive της HTC να κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του, ενώ στα περίπτερα της Ericsson, της Nokia και της Intel μπορούσε να δοκιμάσεις VR υλοποιήσεις που αξιοποιούσαν τις δυνατότητες του 5G και το αποτέλεσμα ήταν να οδηγείς ένα αυτοκίνητο που βρισκόταν σε άλλο σημείο της έκθεσης! Ή μπορούσες να χειρίζεσαι ένα ρομπότ που βρισκόταν σε άλλο σημείο. Πέραν του VR, φέτος πολλές εταιρείες άρχισαν να παρουσιάζουν και λύσεις επαυξημένης πραγματικότητα (augmented reality – AR) όπου ο χρήστης έχει επαφή με την πραγματικότητα και δεν απομονώνεται πλήρως. Τέτοιου είδους λύσεις είδαμε σε περίπτερα εταιρειών όπως η Intel και είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολήσουν στο προσεχές μέλλον, ιδίως από τη στιγμή που για να υλοποιηθούν σχετικές εφαρμογές απαιτούνται δικτυακές υποδομές όπως είναι αυτές του 5G. Read more:

Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ