2017-03-06 14:57:19
Φωτογραφία για Συναγερμός για τον κίνδυνο κατάρρευσης του ΕΦΚΑ
Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Εργασίας και γενικότερα στην κυβέρνηση καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καταρρεύσει το νέο ασφαλιστικό σύστημα του ΕΦΚΑ Η εισπραξιμότητα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης έχει πέσει κατακόρυφα καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΚΑΪ ότι από τα 1.194.000 σημειώματα του ΕΦΚΑ πληρώθηκαν τα 323.600.

Σύμφωνα με πηγές, το υπουργείο Εργασίας προωθεί σχέδιο νόμου με στόχο «την επίσπευση διαδικασιών για την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», ωστόσο και γύρω από αυτό το θέμα έχει προκληθεί νέο μπάχαλο.

Σε αυτό θα περιλαμβάνονται διατάξεις που αλλάζουν σημαντικά σημεία του νόμου Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016 και θα έπρεπε να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2017 κι ακόμη δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από 150.000 ασφαλισμένοι δεν γνωρίζουν ακόμη το ύψος των εισφορών που θα πρέπει να καταβάλουν στον ΕΦΚΑ, παρότι πέρασε και η πρώτη εβδομάδα της παράτασης που δόθηκε εσπευσμένα για τις πληρωμές.


Όπισθεν ολοταχώς ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση μετά τη μεγάλη γκάφα με τα μπλοκάκια και τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν φέρει σε απόγνωση χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, απειλώντας ευθέως και τα έσοδα του ΕΦΚΑ.

Μετά το ξήλωμα του νόμου Κατρούγκαλου ως προς τον υπολογισμό των νέων συντάξεων, σειρά έχει, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα Σαββατοκύριακο, το ξήλωμα των διατάξεων για τα μπλοκάκια.

Οι υπέρογκες αυξήσεις στις εισφορές, καθώς και οι διαδαλώδεις διαδικασίες υπολογισμού τους που προβλέπει ο νόμος και μένουν πρακτικά ανεφάρμοστες, οδηγούν αναγκαστικά σε αλλαγή πλεύσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, είναι έτοιμο σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται διατάξεις που αλλάζουν σημαντικά σημεία του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016 και έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2017.

Με μία ανακοίνωση, το υπουργείο Εργασίας αναφέρεται στο ζήτημα των συντάξεων που εκκρεμούν, αλλά και στο καυτό θέμα με τα μπλοκάκια.

«Υπενθυμίζουμε στους ανησυχούντες για την άμεση έκδοση συντάξεων ότι οι εκκρεμείς συντάξεις από το έτος 2013 την 1/1/2015, ξεπερνούσαν τις 160.000 και έχουν ήδη μειωθεί σε 95.000. Η διεκπεραίωση όλων των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο 2017.

Η τροπολογία για τον προσδιορισμό του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων που προκύπτουν με τις προβλέψεις του Ν.4387/2016, δηλαδή, των συντάξεων που θα καταβληθούν σε όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 13η Μαΐου 2016, δεν επηρεάζει τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης που προηγήθηκαν, καθώς αυτές θα εκδοθούν στη βάση αιτήσεων που υποβλήθηκαν πριν την 13η Μαΐου και στις οποίες εντάσσονται οι εκκρεμούσες 95.000. Επομένως, είναι απολύτως ανακριβή τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε καθυστέρηση έκδοσης των συντάξεων και σε ξήλωμα του νόμου Κατρούγκαλου.

Η τροπολογία που εισάγει το Υπουργείο προς ψήφιση μετά από επεξεργασία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ανταποκρίνεται απολύτως στην σχετική πρόταση της ΕΛΣΤΑΤ για τον εφαρμοστέο συντελεστή υπολογισμού του ύψους των συντάξεων σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν.4387/2016. Επομένως, δεν πρόκειται για αλλαγή διατάξεων και για ξήλωμα του νόμου αλλά για ρυθμίσεις που κρίνονται αναγκαίες για την αποτελεσματική εφαρμογή του.

Το ίδιο ανακριβής είναι η αναφορά για κατάργηση της διάταξης της παρ. 9 του άρθρου 39 (μπλοκάκια), η θέσπιση της οποίας, όπως έχουμε δηλώσει αποβλέπει στην αποκατάσταση της κανονικότητας στους όρους παροχής εξαρτημένης εργασίας.

Τα θέματα που αφορούν στην διασφάλιση δίκαιων όρων αμοιβής και εργασίας θα εξακολουθούν να μας απασχολούν και θα συμβάλλουμε σταθερά στην διαμόρφωση δίκαιων όρων αμοιβής και εργασίας στον χώρο της ΕΕ. Αυτή η πολιτική μας διατυπώθηκε στο χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης, όπου συζητήθηκαν ασφαλιστικές δικλείδες για την παροχή ίσης αμοιβής για ίση εργασία που παρέχεται εντός της ΕΕ».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ