2017-03-08 19:43:07
Φωτογραφία για Πώς να διαλέξετε τις κατάλληλες κουρτίνες
Πολλοί πιστεύουν ότι η σωστή διακόσμηση είναι απλά μια ωραία σύνθεση από κομψά έπιπλα και εντυπωσιακές κουρτίνες από ωραία χρώματα και υφάσματα. Στην πραγματικότητα όμως είναι μια δύσκολη διαδικασία πολύ πιο σύνθετη απ’ ότι αρχικά φαίνεται.

Η κουρτίνα είναι ένα από τα στοιχεία της διακόσμησης. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Crist Bed Linen Industry, οι ψηλές κουρτίνες κολακεύουν και ψηλώνουν ένα χώρο ενώ επίσης ταιριάζουν σε ψηλά και στενά ανοίγματα. Άρα δεν είναι τόσο απλό να διαλέξετε τις κατάλληλες κουρτίνες για τον χώρο σας.

Θα πρέπει να έχουν τις σωστές διαστάσεις, να προστατεύουν τον χώρο από το κρύο τον χειμώνα, ή από τον δυνατό ήλιο το καλοκαίρι, καθώς επίσης και από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Η επιλογή τους θα πρέπει να ταιριάζει με το ύφος της διακόσμησης που έχει το δωμάτιο που θέλετε να τις τοποθετήσετε και να είναι πρακτικές και λειτουργικές.

Επιλογή υφάσματος

Καλό θα είναι να προτιμήστε υφάσματα ανθεκτικά και καλής ποιότητας. Οι κατηγορίες υφασμάτων για κουρτίνες που κυκλοφορούν στην αγορά είναι:

Βαμβακερό: Ανθεκτικό ύφασμα που χρησιμοποιείται όλες τις εποχές του χρόνου χωρίς να ξεθωριάζει. Έχει την ικανότητα να απορροφά μέχρι και 20% υγρασία χωρίς να δίνει την αίσθηση ότι είναι υγρό και ράβεται με ευκολία.

Λινό:Χρησιμοποιείται κυρίως το καλοκαίρι. Είναι πιο ανθεκτικό από το βαμβακερό, δεν έχει όμως ελαστικότητα και τσαλακώνεται εύκολα.

Μεταξωτό: Το φυσικό μετάξι είναι ύφασμα πολυτελείας με απαλή υφή και λάμψη. Είναι ζεστό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, γι’ αυτό και οι κουρτίνες από μετάξι χρησιμοποιούνται όλες τις εποχές του χρόνου.

Βελούδο: Το βαμβακερό βελούδο έχει πολύ απαλή υφή, τέλεια προσαρμογή προσφέροντας παράλληλα άριστη μόνωση από το κρύο και το φως, γι’ αυτό χρησιμοποιείται για χειμωνιάτικες κουρτίνες.

Σενίλ: Το αποκαλούν και βελούδο των φτωχών. Είναι σύμμεικτο ύφασμα από βαμβάκι, πολυεστέρα και βισκόζη. Χρησιμοποιείται χειμώνα-καλοκαίρι.

Μάλλινο: Μαλακό ύφασμα με ελαστικότητα. Δεν τσαλακώνεται εύκολα, έχει καλές θερμομονωτικές ιδιότητες, καίγεται δύσκολα και χρησιμοποιείται τον χειμώνα.

Λινάτσα: Κατασκευάζεται από λινάρι, είναι πολύ ανθεκτικό ύφασμα και  χρησιμοποιείται κυρίως για καλοκαιρινές κουρτίνες.

Rayon: Συνθετικό ύφασμα, πολύ μαλακό και εύκολο στο ράψιμο. Χρησιμοποιείται κυρίως για λεπτές κουρτίνες χειμώνα-καλοκαίρι.

Βουάλ: Είναι ένα μαλακό διάφανο ύφασμα που φτιάχνεται συνήθως από 100% βαμβάκι ή από μείγμα βαμβακιού με λινό ή πολυεστέρα. Χρησιμοποιείται για μακριές κουρτίνες.

Blackout: Είναι αδιαφανές ύφασμα που, όταν οι κουρτίνες είναι κλειστές, εμποδίζει τις ακτίνες του ήλιου να περάσουν  δημιουργώντας συσκότιση στον χώρο. Είναι ιδανικό για χώρους που δεν διαθέτουν παντζούρια.

Επιλέξτε τις κουρτίνες ανάλογα με την εποχή, την τοποθεσία και τον προσανατολισμό του χώρου

Εποχή

Για την άνοιξη και το καλοκαίρι, οι διάφανες λεπτές βαμβακερές, λινές, ή βουάλ με πλαϊνά φύλλα πυκνής ύφανσης είναι η ιδανική λύση. Επιτρέπουν στον αέρα και στο φως να μπαίνουν στον χώρο. Για να αποφύγετε τον δυνατό ήλιο, σύμφωνα με το Crist Bed Linen Industry, τοποθετήστε πλαϊνές κουρτίνες από χοντρό λινό, σε έντονα ζωντανά χρώματα.

Τον χειμώνα, είναι καλύτερα να κρεμάσετε πάνω από τις λεπτές κουρτίνες, βαριές πλούσιες κουρτίνες με πτυχώσεις από σενίλ, βελούδο ή μάλλινες. Λειτουργούν και  ως μόνωση στα ανοίγματα, καθώς μειώνουν την υγροποίηση των ατμών στην εσωτερική πλευρά των τζαμιών, αφού ο αέρας ανάμεσα σε κουρτίνα και τζάμι είναι πιο κρύος απ’ ό,τι στον υπόλοιπο χώρο.

Τοποθεσία

Εάν το παράθυρο ή η μπαλκονόπορτα βλέπουν θάλασσα χρειάζεται κουρτίνα από λεπτό διάφανο ύφασμα σε απαλά χρώματα αφήνοντας την θέα απρόσκοπτη και τον αέρα να κυκλοφορεί ελεύθερα.

Αντίθετα στο βουνό, επειδή το κρύο είναι περισσότερο, οι κουρτίνες με πυκνή ύφανση και γήινα χρώματα εξασφαλίζουν καλύτερη μόνωση και μεγαλύτερη αίσθηση ζεστασιάς.

Προσανατολισμός

Εάν ο χώρος είναι ανατολικός ή δυτικός χρειάζεται διπλές κουρτίνες τον χειμώνα και πλαϊνές το καλοκαίρι. Επειδή δέχεται αρκετό ήλιο όλο τον χρόνο, τον χειμώνα είναι πιο ζεστό, οπότε δεν χρειάζεται απαραίτητα βαριές κουρτίνες, αλλά διπλές που λειτουργούν και ως μόνωση. Την άνοιξη και το καλοκαίρι έχει ανάγκη από σκιά, που του προσφέρουν οι πλαϊνές κουρτίνες.

Εάν ο χώρος είναι βορινός χρειάζεται βαριές κουρτίνες για τον χειμώνα και διάφανες για το καλοκαίρι. Λόγω του προσανατολισμού του δέχεται λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία και είναι περισσότερο εκτεθειμένος στο κρύο. Οι χοντρές κουρτίνες τον μονώνουν τον χειμώνα, ενώ παράλληλα οι ελαφριές αφήνουν το φως και τον δροσερό αέρα να περνούν το καλοκαίρι.

Σωστό μέτρημα

Για να έρθει η κουρτίνα στα μέτρα της και να έχει τέλεια εφαρμογή, θα πρέπει, σύμφωνα με το Crist Bed Linen Industry, να μετρήσετε σωστά τις διαστάσεις του παραθύρου ή της μπαλκονόπορτας στον χώρο σας, ώστε να ξέρετε ακριβώς πόσα μέτρα ύφασμα θα αγοράσετε.

Μήκος. Μετράμε:

α) τον σωλήνα του κουρτινόξυλου, χωρίς τα διακοσμητικά άκρα ή

β) τον σιδηρόδρομο και όχι το παράθυρο.

Σε περίπτωση που θα χρειαστεί να τοποθετήσουμε νέο κουρτινόξυλο ή σιδηρόδρομο, πάντα αφήνουμε 10-20 εκ. περιθώριο από κάθε πλευρά του παραθύρου, αν μας το επιτρέπει ο χώρος.

Ύψος. Μετράμε από τον σωλήνα του κουρτινόξυλου ή από τον σιδηρόδρομο μέχρι το σημείο που θέλουμε να τελειώνει η κουρτίνα μας, προσθέτοντας ή αφαιρώντας:

α) μείον 2 εκ. εάν θέλουμε να είναι λίγο πάνω από το πάτωμα.

β) συν 5 εκ. εάν θέλουμε να πατάει λίγο στο πάτωμα.

γ) συν 15 εκ. εάν θέλουμε να σέρνεται ή περισσότερο αν μας αρέσει.

Για κουρτίνες με απλή ραφή ή τρίπιετο μετράμε από το χείλος του σιδηροδρόμου μέχρι το πάτωμα. Αν έχουμε κουρτινόξυλο με κρίκους, μετράμε από την κάτω  άκρη του κρίκου μέχρι το πάτωμα. Στα παράθυρα μπορούμε να έχουμε κουρτίνες που φθάνουν μέχρι το πάτωμα, ή κουρτίνες που φθάνουν 2 εκ. πάνω από το περβάζι του παραθύρου.

Για κουρτίνες με κρίκους μετράμε πάντα από το πάνω μέρος του σωλήνα του κουρτινόξυλου μέχρι το πάτωμα και προσθέτουμε 3 εκ. πάνω από τον κρίκο.

Μέτρησης Ρόμαν (Ισχύει και για ρόλερ)

Α. Ρόμαν στον τοίχο

Μετράμε τις διαστάσεις του παραθύρου και προσθέτουμε 10-20 εκ. περιθώριο στο μήκος, αν είναι δυνατόν. Για το ύψος μετράμε από το σημείο που θα τοποθετήσουμε το ρόμαν μέχρι εκεί που θέλουμε να τελειώνει, προσθέτοντας 15-20 εκ. κάτω από το περβάζι του παραθύρου.

Αν πρόκειται για μπαλκονόπορτα μετράμε από το σημείο που θέλουμε να τοποθετήσουμε το ρόμαν μέχρι  το πάτωμα για το ύψος, ενώ για το μήκος μετράμε και προσθέτουμε πάλι 10-20 εκ. περιθώρια.

Σημείωση: Για ανοιγόμενα παράθυρα, πρέπει να τοποθετήσουμε το ρόμαν τουλάχιστον 30 εκ. πάνω από το παράθυρο για να ανοίγει άνετα.

Β. Ρόμαν σε εσοχή

Όταν θέλουμε να τοποθετήσουμε ρόμαν σε εσοχή, μετράμε το μήκος ακριβώς και αφαιρούμε 2cm για να μπορεί το ρόμαν να ανεβοκατεβαίνει άνετα. Αντίστοιχα μετράμε και το ακριβές ύψος.

Σημείωση: Επειδή τα παράθυρα σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι απολύτως ίσια από άκρη σε άκρη, καλό θα ήταν να μετράμε το μήκος σε τρία διαφορετικά σημεία και να χρησιμοποιείται η μικρότερη μέτρηση από τις τρεις.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ