2012-05-21 09:50:02
Φωτογραφία για Οι ηγέτες των οκτώ πλουσιότερων χωρών του κόσμου θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ
Οι ηγέτες των οκτώ πλουσιότερων χωρών του κόσμου θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ. Ξορκίζουν την επιστροφή μας στη δραχμή, το περίφημο «Grexit», γιατί μπορεί να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα οδηγήσουν στη διάλυση της ευρωζώνης. Διαμηνύουν λοιπόν ότι θα βοηθήσουν, αρκεί να σεβαστούμε τις υποχρεώσεις μας.

Ας ξεκινήσουμε όμως από το τέλος και ας δούμε τι λέει το ανακοινωθέν της Συνόδου του G8 που διεξήχθη το Σάββατο στο Καμπ Ντέιβιντ. «Καλωσορίζουμε τη συνεχιζόμενη συζήτηση στην Ευρώπη για την ενίσχυση της ανάπτυξης», αναφέρεται στο σημείο 5, «ενώ διατηρούμε την αποφασιστική δέσμευσή μας να εφαρμόσουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση. Συμφωνούμε για τη σημασία που έχει μια ισχυρή και συνεκτική ευρωζώνη για την παγκόσμια σταθερότητα και ανάκαμψη, και επιβεβαιώνουμε το ενδιαφέρον μας να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη σεβόμενη τις δεσμεύσεις της».

ΓΑΛΛΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ. Είναι αλήθεια ότι ο Φρανσουά Ολάντ ήθελε μια πιο γενναιόδωρη διατύπωση
. «Πρέπει να σώσουμε την Ελλάδα», τόνιζε την Παρασκευή το βράδυ στους δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη γαλλική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, προτού μεταβεί στο Καμπ Ντέιβιντ. Το ίδιο πρωί, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ομπάμα, δήλωνε ότι η πεποίθησή τους είναι κοινή: «Να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για τον σκοπό αυτόν από τις δύο πλευρές».

Μετά ήρθε η Σύνοδος του G8, όπου η Ανγκελα Μέρκελ ήταν ανυποχώρητη. Δεν δέχθηκε, πάλι, τα ευρωομόλογα, που επανέφεραν στο προσκήνιο άλλοι ηγέτες. Δεν υπέκυψε στην πίεση του Μπαράκ Ομπάμα να ακολουθήσει μια πιο ήπια στάση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με βρετανούς αξιωματούχους που επικαλείται η «Γκάρντιαν», έφτασε να ζητήσει κάποια στιγμή να απαλειφθούν από το τελικό ανακοινωθέν οι περισσότερες αναφορές στην κρίση της ευρωζώνης. Κάπως έτσι προστέθηκε στη φράση για την Ελλάδα η απαίτηση «να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της». Σε ένα άλλο σημείο, επίσης, αναφέρεται ρητά ότι «τα ορθά μέτρα (για την ανάπτυξη) δεν είναι τα ίδια για όλους».

Δεν ήταν όμως μόνο η Μέρκελ αυστηρή με την Ελλάδα. «Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, τηρώντας τις δεσμεύσεις της», δήλωσε ο Ομπάμα. «Οι Ελληνες πρέπει να επιλέξουν αν θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στο ευρώ με όλες τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει ή θα ψηφίσουν διαφορετικά, κάτι που σημαίνει ουσιαστικά την έξοδό τους», τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον. Ακόμη και ο ρώσος Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δεν άφησε περιθώρια: «Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη. Αυτό συμφώνησαν και αυτό θα ήθελαν οι χώρες του G8. Δεν φτάνει όμως να το θέλουν μόνο εκείνοι. Πρέπει να το θέλει και ο ελληνικός λαός».

Αλλά και στο θέμα της ανάπτυξης δύσκολα μπορεί να πει κανείς ότι στο Καμπ Ντέιβιντ η Καγκελάριος απομονώθηκε. Οπως επισημαίνει η γαλλική αντιπροσωπεία, στο τελικό ανακοινωθέν υπάρχει κάτι για όλους. Μια συμμαχία ηγετών, στους οποίους περιλαμβάνονται ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι και ο ισπανός ομόλογός του Μαριάνο Ραχόι, προσπάθησε να πείσει τη Μέρκελ να είναι πιο ευέλικτη στο ζήτημα των ισπανικών τραπεζών, του ιταλικού ελλείμματος, και φυσικά του ελληνικού χρέους. Αλλά εκείνη δεν κάνει πίσω. «Αποτελεί μεγάλο επίτευγμα το ότι όλοι συμφωνούν τώρα πως πρέπει να έχουμε και ανάπτυξη και δημοσιονομική πειθαρχία», δήλωσε το Σάββατο εμφανώς ικανοποιημένη. Και ο βρετανός Πρωθυπουργός μοιάζει να συμφωνεί μαζί της. «Η ανάπτυξη και η λιτότητα δεν είναι ασύμβατα μεταξύ τους», δήλωσε στο BBC. «Για να πετύχεις την ανάπτυξη πρέπει να έχεις ένα σχέδιο μείωσης των ελλειμμάτων».

Ο ΜΟΝΤΙ. Ισως η πιο αισιόδοξη δήλωση για την Ελλάδα να ήλθε από τον Μάριο Μόντι. «Αποτελεί θεμελιώδη αποστολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διαφυλάξει το ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΤ, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι ελληνικές Αρχές θα βρουν μια λύση», τόνισε χθες στο CNN. Εσπευσε όμως να προσθέσει: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να εγκαταλείψει, ούτε καν να μειώσει δραστικά, τις δεσμεύσεις που ζήτησε από την Ελλάδα για την εφαρμογή των προγραμμάτων βοήθειας». Ο,τι ακριβώς είπαν, δηλαδή, και οι άλλοι ηγέτες Με άλλα λόγια, οι ισχυρότεροι ηγέτες του κόσμου μίλησαν το Σαββατοκύριακο εκτενώς για την Ελλάδα. Σύμφωνα μάλιστα με μια ιταλική διπλωματική πηγή, μίλησαν σχεδόν όλη την ώρα για την Ελλάδα! Αυτό μπορεί να το δει κανείς θετικά: η μικρή μας χώρα δεν έχει εγκαταλειφθεί (ακόμη) στην τύχη της. Ενα ατύχημα όμως - ή ένα εκλογικό αποτέλεσμα - μπορεί να ανατρέψει τα πάντα.

Μ.Μητσός / ΝΕΑ
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ