2017-03-30 00:09:07
Φωτογραφία για Σημίτης: Η απογραφή της κυβέρνησης Καραμανλή εξευτέλισε την χώρα παγκοσμίως
Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την αποχώρησή του από την Πρωθυπουργία έδωσε ο Κώστας Σημίτης στη Σία Κοσιώνη και στον Παύλο Τσίμα, απόψε στην εκπομπή «Ιστορίες». Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε τηλεοπτικά μετά από 13 ολόκληρα χρόνια

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε μεταξύ άλλων για την τρέχουσα αξιολόγηση, την κυβέρνηση, τον κίνδυνο του Grexit, τα ελληνοτουρκικά, τα χρόνια της δικής τους διακυβέρνησης, τα λάθη που μας οδήγησαν στο Μνημόνιο και την Κεντροαριστερά.

«Σε όλο αυτό το διάστημα έχω δημοσιεύσει τρία βιβλία όπως και άρθρα. Δεν έχω μείνει σιωπηλός», τόνισε ο Κώστας Σημίτης. «Δεν θέλω να επανέλθω στην πολιτική. Χρειάζεται η παρουσία όσων έχουν μία εμπειρία από την πολιτική ζωή. Εγώ αγαπώ την πατρίδα μου και θέλω να λέω τη γνώμη μου. Να παίξουν έναν ρόλο νέοι άνθρωποι και φρέσκα πολιτικά πρόσωπα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους επόμενους πρωθυπουργούς λέγοντας ότι «οι επόμενοι δεν απευθύνθηκαν ποτέ σε εμένα για συμβουλές. Ωστόσο με ρώτησαν τη γνώμη μου στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Δεν με πικραίνει καθόλου αυτό, είναι καθόλα ελληνική συνήθεια».


Στη συνέχεια ο κ. Σημίτης μίλησε για την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα σχολιάζοντας πως «δεν βλέπει την διαφθορά ως ένα κοινωνικό φαινόμενο. Η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν γίνεται με καταγγελίες, εξεταστικές, μισαλλοδοξία και εχθρότητα. Όποιος καλλιεργεί εχθρότητα φέρνει εχθρότητα». Και συνέχισε «δεν μπορούν να δημιουργούνται διαδικασίες ώστε να φανεί η διαφθορά των άλλων χωρίς στοιχεία. Δεν είδα να υπάρχει διαφάνεια όσων αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο που έγιναν χωρίς ΑΣΕΠ ή ακόμα και τους νέους εξοπλισμούς». «Η σημερινή κυβέρνηση εργαλειοποιεί κάθε τακτική που φέρνει αντιπαλότητα και εχθρότητα στην πολιτική», σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός.

Αιχμές άφησε και για τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν σχολιάζοντας πως «η κρίση ήρθε από το 2008 έως το 2009. Οι αλήθειες πρέπει να λέγονται».

«Η συμμετοχή στην ένωση ήταν και είναι αναγκαία. Δεν μπορεί ένα ευρωπαϊκό κράτος να λειτουργεί μόνο του. Στην κοινή αγορά όλοι θέλουν να συμμετέχουν. Δείτε το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας η οποία θέλει να επιλέξει ποιο από τα δύο (Ευρωζώνη ή Ε.Ε.) είναι προς το συμφέρον της».

Για την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την νομισματική ένωση τοποθετήθηκε στη συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις. Η Ευρωζώνη είχε οικονομικά κριτήρια. Δεν έπρεπε το πολιτικό σύστημα να λειτουργεί στην εντέλεια». «Η Ελλάδα πέτυχε τα οικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης, εξετάστηκαν το 2000 και αποδείχτηκε ότι ήταν σωστά» Και συνεχίζοντας ανέφερε πως «η απόφαση αυτή αμφισβητήθηκε από αυτούς που έκαναν την απογραφή. Δηλαδή από την κυβέρνηση Καραμανλή. Η απογραφή εξευτέλισε την χώρα παγκοσμίως γιατί απευθύνθηκαν στην ΕΕ και είπαν “οι προηγούμενοι έκαναν λάθος”. Αυτό ωστόσο καταρρίφθηκε από τις μετρήσεις τα επόμενα χρόνια. Είχαμε έλλειμα 3,2. Όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης όπως η Γαλλία και η Ιταλία».

Ο κύριος Σημίτης αναφέρθηκε και στην περίοδο ανάπτυξης της χώρας σχολιάζοντας πως «από το 2000 η ανάπτυξη ήταν 4,1% και συνέχισε υψηλή μέχρι το 2004».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ