2012-05-21 13:10:03
Φωτογραφία για Ο καρκίνος του δέρματος νικιέται με την σωστή και έγκαιρη πρόληψη. Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος
Γράφει ο Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D.

Ο καρκίνος του δέρματος και ιδιαίτερα το μελάνωμα είναι μια μορφή καρκίνου που εύκολα αντιμετωπίζεται αν ανιχνευθεί έγκαιρα αλλά είναι θανατηφόρος αν αφεθεί να εξελιχθεί κάνοντας μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος.

Είκοσι χιλιάδες περιπτώσεις καρκίνων του δέρματος υπολογίζεται ότι παρουσιάζονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι έχουμε γύρω στα 500 περιστατικά μελανώματος τον χρόνο, συνυπολογίζοντας όμως και εκείνα που δεν καταγράφονται στα εθνικά στατιστικά στοιχεία, τα περιστατικά θεωρείται ότι φτάνουν τα 2.000. Στις γυναίκες, παρουσιάζεται συνήθως στις γάμπες, ενώ στους άνδρες στη ράχη τους. Μπορεί όμως να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Κακόηθες μελάνωμα εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών αν και μπορεί να εμφανιστεί και στην ηλικία των 30-40 χρόνων, αλλά και σπανιότερα και στην παιδική και εφηβική ηλικία.


Η τρύπα του όζοντος και η μόλυνση της ατμόσφαιρας γενικότερα καθώς και η αύξηση της ακτινοβολίας παντός είδους που δεχόμαστε καθημερινά είναι, σε μεγάλο μέρος, υπεύθυνες για την αύξηση των περιστατικών σε ετήσια βάση και οι προοπτικές για μείωση των εκλυτικών παραγόντων κάθε άλλο παρά θετικές είναι.

Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του δέρματος;

Ο δερματολόγος με ένα ειδικό όργανο που λέγεται δερματοσκόπιο ελέγχει τις ελιές και μπορεί να διακρίνει με ευκρίνεια αν υπάρχει κάτι ύποπτο. Επίσης ανάλογα με το ιστορικό και την εξέταση μπορεί να συστήσει να γίνει ψηφιακή δερματοσκόπηση.

Η σύγχρονη τεχνολογία έδωσε ένα ακόμα σημαντικό όπλο στην ιατρική. Είναι το ψηφιακό δερματοσκόπιο. Με αυτό το μηχάνημα ο γιατρός μπορεί να δει στην οθόνη του υπολογιστή μια ελιά μεγεθυμένη Χ20 Χ30 Χ60 Χ80 φορές έτσι ώστε μπορεί να δει την παραμικρή λεπτομέρεια.

Είναι ένα σύστημα ηλεκτρονικής φωτογράφησης και αρχειοθέτησης των σπίλων, με ταυτόχρονη 'χαρτογράφηση' ολόκληρου του σώματος, αν αυτό είναι απαραίτητο. Αξιοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνολογία, το μηχάνημα βλέπει στοιχεία στον σπίλο που δεν μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι ενώ μεγεθύνει τόσο όσο είναι απαραίτητο για τον ιατρό για να διαγνώσει κάποια κακοήθεια. Οι εικόνες από κάθε ελιά του σώματος καταγράφονται, χαρτογραφούνται και αποθηκεύονται σε ατομικό αρχείο. Mε ειδικό πρόγραμμα τέλος αναλύεται κάθε σπίλος και εξάγεται το ποσοστό κινδύνου ανάπτυξης μελανώματος που βοηθά τον ιατρό στην απόφασή του να αφαιρέσει ή να παρακολουθήσει τον όποιο σπίλο.

Με βάση τα παραπάνω ένα πρόγραμμα πρόληψης είναι η μόνη ίσως λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος γιατί το μελάνωμα είναι μεν μια σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος, θεραπεύεται όμως πλήρως αν διαγνωστεί έγκαιρα κάτι που καθιστά την παρακολούθηση των ύποπτων σπίλων αναγκαία.

Μπλέ σπίλος

Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος: 21 έως 25 Μαΐου

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή σε νοσοκομεία και ιδιωτικά ιατρεία σε ολόκληρη τη χώρα θα διεξάγουν δερματολόγοι της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, με αφορμή την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος.

H εβδομάδα δεν έχει την έννοια της δωρεάν εξέτασης και μόνον, αλλά έχει την έννοια της ευαισθητοποίησης, καθώς όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να εξεταστεί όλο το χρόνο

Κάθε χρόνο στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής εβδομάδας κατά του καρκίνου του δέρματος η απήχηση του κόσμου αυξάνεται και ολοένα περισσότεροι άνθρωποι εξετάζονται. Πιο συγκεκριμένα το 2010 εξετάστηκαν πάνω από 4.000 άτομα, ενώ το 2011 σχεδόν 5.200 άτομα. Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την άμεση ανάγκη για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, καθώς μόνο το 2011 διαγνώστηκαν 98 περιστατικά με υποψία μελανώματος και 112 περιστατικά με άλλου είδους καρκίνου του δέρματος (ACC, BCC).

medlabgr.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ