2012-03-12 09:37:01
Φωτογραφία για ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ «ΙΓΝΑΤΙΟΥ» ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΠΟΙΛΙΣ…
500 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΕΚΑΝΑΝ ΦΤΕΡΑ! «Πειραγμένες» (ή καθόλου) ταμειακές μηχανές, αποδείξεις πουείτε δεν εκδίδονταν είτε εκδίδονταν παράνομα, μεταμεσονύχτιοι φραπέδες,εσπρέσο, νερά, αναψυκτικά και ποτά που πωλούνταν εικονικά ακόμη και 80 ευρώ τοτεμάχιο ώστε να...συμπληρωθεί ο πολύ χαμηλός επίσημος τζίρος των κυλικείων λόγωακριβώς της μη έκδοσης αποδείξεων, μαύρες σακούλες σκουπιδιών, παράνομα κουπόνια, «λαμόγια», «ανοιχτάσυρτάρια» και άλλα πολλά περιέχει η μήνυση του δ.σ. της «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ ΔΗΜΟΥΑΘΗΝΑΙΩΝ Α.Ε.» κατά τα προέδρου της εταιρείας Φώτη Ιγνατίου με την κατηγορίατης... υπεξαίρεσης εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ΜΟΝΟ από το κεντρικό κυκλικείο τηςεταιρείας.

Σύμφωνα με τη μήνυση, ο Φ. Ιγνατίου, τ. πρόεδρος της«Τεχνόπολις» και νυν δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Νικήτα Κακλαμάνη,και ο «κυλικειάρχης» «υπεξαίρεσαν ποσό που... είναι οπωσδήποτε μεγαλύτερο των200.000 ευρώ και σε κάθε περίπτωση πολύ μεγαλύτερο των 150.000 ευρώ».


Όπως, δε, αναφέρεται στο πόρισμα (έπειτα από οκτάμηνηέρευνα) των ορκωτών λογιστών, ο τρόπος με τον οποίο ο Φ. Ιγνατίου λειτουργούσεστην εταιρεία «...δημιουργεί περιβάλλον για διαχειριστικές παρεκτροπές» και«...σε επίπεδο ταμειακής ροής η εταιρία στερήθηκε ...478.808,06 ευρώ...», μετους μετριότερους υπολογισμούς. «Ήταν βέβαιη πλέον η λαθροχειρία, επίσης βέβαιοήταν το μέγεθος της υπεξαιρέσεως το οποίο ανερχόταν στο ποσό των τετρακοσίωνεβδομήντα οκτώ χιλιάδων οκτακοσίων οκτώ ευρώ και έξι λεπτών [478.808,06]».

ΤΑ «ΛΑΜΟΓΙΑ»

«Ο πρώτος των εγκαλουμένων (σ.σ.: Φώτης Ιγνατίου, τ.πρόεδρος της "Τεχνοπόλεως") επανειλημμένως δήλωνε ότι γνώριζε τιςπαρανομίες που διαπράττονταν, όπως στην εφημερίδα "Καθημερινή", αλλάκαι στο προσωπικό της εταιρίας, όπου έλεγε πως οποιαδήποτε λαμογιά του τηνγνωρίζει ο δεύτερος από αυτούς (σ.σ.: ο Δ.Ζ., που από απλός υπάλληλος κυλικείουεξελίχθη σε... κυλικειάρχη-υπεύθυνος του Τομέα Αξιοποίησης και Εκμετάλλευσηςτων κυλικείων) και εκαχαύτο ότι δεν έχει ανάγκη να φέρει στην εταιρία άλλολαμόγιο αφού δεν υπάρχει καλύτερο λαμόγιο από τον τελευταίο». Η φράση αυτή απότη μήνυση που έχει καταθέσει η εταιρεία «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Α.Ε.»,νομίμως εκπροσωπούμενης, σύμφωνα με το άρθρο 20 του καταστατικού της και τηναπό 20.12.2011 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της, από το διευθύνοντασύμβουλο της Κωνσταντίνο Μπιζάνη, δείχνει με γλαφυρό τρόπο το πώς αντιμετώπιζεο Φ. Ιγνατίου την εταιρεία επί την εποχή της διοίκησεώς του..

Να σημειωθεί πως ο «πρώτος των εγκαλουμένων» ήταν πρόεδροςτου διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας με τηνεπωνυμία «Τεχνόπολις Δημοτική Επιχείρηση Προστασίας και Ανάδειξης Βιομηχανικού- Αρχαιολογικού Πάρκου Αθηνών "Γκάζι" (Πρώην Δ.Ε.Φ.Α)», από το 2007μέχρι και τις 3.2.2010, συνέχισε δε να είναι πρόεδρος του διοικητικούσυμβουλίου της εγκαλούσας και διευθύνων σύμβουλος της μέχρι τις 14.2.2011.

ΠΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑΜΑΤΑ

Ο Φ. Ιγνατίου, όπως αναφέρεται στη μήνυση, στις 14Φεβρουαρίου 2011 παρέδωσε, μεταξύ άλλων και τη διεύθυνση των Κυλικείων της«Τεχνοπόλεως» στον τότε (νέο) διευθύνοντα σύμβουλο της, τον Κ. Μπιτζάνη. Η νέαδιοίκηση της εταιρείας, με την ανάληψη των καθηκόντων της, είδε με έκπληξη τομεγάλο μέγεθος της ζημίας, «το μέγεθος της οποίας λαμβάνει μεγαλύτερεςδιαστάσεις, αν λάβει κανείς υπόψη του, ότι η εταιρία μας είναι απαλλαγμένη τηςκαταβολής οιουδήποτε ενοικίου, κονδύλι σοβαρότατο για κάθε επιχείρηση».

Η όλη εικόνα έγινε εντονότερη, όταν διαπιστώθηκε από ταΙσοζύγια της εταιρείας «ότι κατά τη διάρκεια του έτους 2010 το σύνολο τωναγορών των προϊόντων, που καταναλώθηκαν στα Κυλικεία της εταιρίας, ήταν εκατόνενενήντα εννέα χιλιάδες εκατόν εξήντα ένα ευρώ και τριάντα λεπτά [199.161,30]και το σύνολο της πωλήσεως αυτών των προϊόντων ήταν, μόλις, διακόσιες πενήνταεννέα χιλιάδες πεντακόσια σαράντα εννέα ευρώ και σαράντα επτά λεπτά[259.549,47], συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ»!!!

»VII.2.- Εξετάζοντας δε τα Λογιστικά δεδομένα διαπίστωσανότι το λογιστικό αποτέλεσμα της εκμεταλλεύσεως των κυλικείων της εταιρίας μας,για τη χρήση 1.1.2010 - 31.12.2010, ήταν ζημιογόνο και η ζημία ανήλθε στο ποσότων διακοσίων εξήντα τριών χιλιάδων τριακοσίων είκοσι πέντε ευρώ και ογδόντατριών λεπτών [263.325,83] [βλέπετε σχετικό με αριθμό 15, σελίδα 9], χωρίς ναυπολογιστούν αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού, άμεσα έξοδα [ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ] καιχωρίς να καταλογιστούν τα έμμεσα έξοδα [Διοικητικά κλπ]. Βλέπετε σελίδα 10ανωτέρω σχετικού.

VII.3.- Στη συνέχεια κατηγοριοποιώντας τα πωλούμενα από ταΚυλικεία της εταιρίας μας προϊόντα και ενεργώντας «κλειστή αποθήκη» [έλαβανυπόψη τους τις ποσότητες των αγαθών που υπήρχαν στην εταιρία την 1.1.2010 καιτις αντίστοιχες ποσότητες που υπήρχαν στην εταιρία στις 31.12.2010 {τις οποίεςκαταμέτρησαν με φυσική απογραφή}], βρήκαν τις ποσότητες των πωληθέντωνπροϊόντων [προκύπτει από την αφαίρεση των ποσοτήτων που υπήρχαν στις 1.1.2010και 31.12.2010]. Κατόπιν πολλαπλασίασαν τις ποσότητες εκάστου από τα πωληθένταπροϊόντα με την τιμή πωλήσεως του και κατέληξαν ότι η εταιρία έπρεπε να είχεεισπράξει το ποσό των επτακοσίων τριάντα εννέα χιλιάδων πεντακοσίων εβδομήνταοκτώ ευρώ και πενήντα τριών λεπτών [739.578,53] [βλέπετε σχετικό με αριθμό 15,σελίδα 19]. Αντί όμως του ποσού αυτού στο Ταμείο της εταιρίας εισήλθε το ποσότων διακοσίων πενήντα εννέα χιλιάδων πεντακοσίων σαράντα εννέα ευρώ και σαράνταεπτά λεπτών [259.549,47] μόνο. Δηλαδή στο Ταμείο της εταιρίας εισήλθε ποσό,κατά τετρακόσιες εβδομήντα οκτώ χιλιάδες οκτακόσια οκτώ ευρώ και έξι λεπτά[478.808,06] μικρότερο. Βλέπετε σχετικό με αριθμό 15, σελίδα 19.»

Στηριζόμενοι στις μαρτυρίες του προσωπικού της εταιρείας, οιορκωτοί λογιστές επιχείρησαν μια ενδελεχή έρευνα στον τρόπο λειτουργίας τουκεντρικού κυλικείου (στην «Τεχνόπολις») καθώς και σε εκείνο της κατασκήνωσηςτου Αγίου Ανδρέα. Από τα αποτελέσματα της έρευνας διαπίστωσαν... πράματα καιθάματα!!

ΤΑ «ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ»...Εκείνο που από την αρχή προβλημάτισε τους ορκωτούς λογιστές,και καταγράφεται στη μήνυση κατά του Φ. Ιγνατίου, ήταν ότι  μεταξύ των άλλων, στις ταμειακές μηχανές τωνκυλικείων, όλα τα «Ζ» (καταγράφει τον ημερήσιο τζίρο μιας επιχείρησης) περιείχαντην ένδειξη «ΣΥΡΤΑΡΙ». Μη μπορώντας να καταλάβουν τι σημαίνει «ΣΥΡΤΑΡΙ»,απευθύνθηκαν στις πωλήτριες, από όπου και «μάθαμε εκπληκτικά πράγματα:.

«Οι εγκαλούμενοι τους είχαν δώσει εντολές, να μην εκδίδουναποδείξεις για κάθε πώληση [να μην χτυπούνε κάθε πώληση στην μηχανή], γιατίαυτό θα καθυστερούσε, δήθεν, την εξυπηρέτηση των πελατών, παρά μόνο στιςπωλήσεις εκείνες που ο πελάτης θα ζητούσε απόδειξη. Τους είπαν, δε, ότι το ποσόπου θα εισέπρατταν οι πωλήτριες από τις πωλήσεις, για τις οποίες δεν θα είχανεκδοθεί αποδείξεις, θα το καταχωρούσαν στην ταμειακή μηχανή, οι ίδιοι οιεγκαλούμενοι, στο τέλος της ημέρας, όταν θα εξέδιδαν το "Ζ". Με αυτότον τρόπο το "Ζ" θα εμφάνιζε, δήθεν, όλες τις εισπράξεις της ημέρας,δηλαδή θα εμφάνιζε και το ποσό που είχε προέλθει από τις νόμιμες πωλήσεις [τιςπωλήσεις, για τις οποίες είχε εκδοθεί νόμιμη απόδειξη πωλήσεως], αλλά και τοποσό που είχε προέλθει από τις παράνομες πωλήσεις [τις πωλήσεις, για τις οποίεςδεν είχε εκδοθεί καμία απόδειξη]. Συμμορφούμενες οι πωλήτριες, προς τις εντολέςτων εγκαλουμένων, δεν κτυπούσαν στην ταμειακή μηχανή όλες τις πωλήσεις, παράμόνο εκείνες, για τις οποίες ο πελάτης ζητούσε απόδειξη. Πρόσθεσαν δε, ότιελάχιστοι ήσαν οι πελάτες που ζητούσαν απόδειξη, για τον πρόσθετο λόγο, ότι ταποσά που κατέβαλε έκαστος εξ αυτών, για την αγορά προϊόντων, δεν ήσαν μεγάλα».

Όταν ρωτήθηκαν οι πωλήτριες αν ο αριθμός των «ΣΥΡΤΑΡΙ», πουεμφανίζει το «Ζ», σημαίνει και τον συνολικό αριθμό των παρανόμων πωλήσεων, πουδιεπράχθησαν εκάστη ημέρα, απήντησαν αρνητικά και είπαν «ότι ο αριθμός αυτόςείναι μέρος μόνο των παρανόμων πωλήσεων, γιατί για τις πωλήσεις πουγινόντουσαν, όσο χρόνο το συρτάρι της ταμειακής μηχανής παρέμενε ανοικτό, δενκαταγραφόταν τίποτε στην ταμειακή μηχανή, με συνέπεια να μην εμφανίζεται ηένδειξη "ΣΥΡΤΑΡΙ"».

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τη μήνυση, τα(αυτοαποκαλούμενα) «λαμόγια» επισκέπτονταν κατά τη διάρκεια της ημέραςεπανειλημμένως τα σημεία πωλήσεως και έπαιρναν τα χρήματα από το συρτάρι τηςταμειακής μηχανής, χωρίς να τα μετρήσουν και χωρίς να δώσουν την οποιαδήποτεαπόδειξη στην πωλήτρια, που την χειριζόταν.

Κάθε ταμειακή μηχανή έχει ένα συρτάρι, στο οποίο η πωλήτριατοποθετεί το αντίτιμο κάθε πώλησης και δίνει ρέστα όταν απαιτείται. Ότανπραγματοποιείται μια πώληση, με την εγγραφή της πωλήσεως στην ταμειακή μηχανή,ανοίγει αυτόματα το συρτάρι της μηχανής για την τοποθέτηση των χρημάτων καιαμέσως μετά η πωλήτρια το κλείνει, ωθώντας το προς τα μέσα. Στις περιπτώσεις,που πραγματοποιείται μία παράνομη πώληση, δηλαδή πώληση την οποία η πωλήτριαδεν την χτυπάει στην ταμειακή μηχανή, το συρτάρι της ταμειακής μηχανήςπαραμένει κλειστό, με συνέπεια να μην είναι δυνατή η τοποθέτηση του αντιτίμουτης πωλήσεως εντός του. Σε αυτές τις περιπτώσεις,  η πωλήτρια χτυπάει το πλήκτρο με την ένδειξη «ΣΥΡΤΑΡΙ»,το οποίο υπάρχει στο πληκτρολόγιο της ταμειακής μηχανής για να ανοίξει τοσυρτάρι της ταμειακής μηχανής και να τοποθετήσει το αντίτιμο της παράνομηςπώλησης, το οποίο στη συνέχεια, η ίδια, το κλείνει. Η παράνομη αυτή κίνησηεγγράφεται στη μνήμη της ταμειακής μηχανής με τη λέξη [ΣΥΡΤΑΡΙ], που σημαίνειότι δεν έχει γίνει νόμιμη εγγραφή, αλλά το συρτάρι της μηχανής άνοιξε,παρανόμως, γι' αυτό ταυτόχρονα η μηχανή εκδίδει μια απόδειξη στην οποίααναγράφονται με κεφαλαία γράμματα οι ενδείξεις: «ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΑΠΟΤΟ ΝΟΜΟ», «ΣΥΡΤΑΡΙ» και δίπλα έναν αριθμό ο οποίος υποδηλώνει πόσες φορές,μέχρι εκείνη τη στιγμή, έγινε χρήση του πλήκτρου «ΣΥΡΤΑΡΙ» (δηλαδή πόσεςπαράνομες πωλήσεις έχουν γίνει).

...ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

Επειδή οι ορκωτοί λογιστές δεν μπορούσαν μετά βεβαιότητος νακαταλάβουν, μέσα από το «Ζ», το ακριβές χρηματικό ποσό από την πώληση τωνπροϊόντων που παρανόμως δεν εισήλθε στο ταμείο της εταιρείας, κατέφυγαν στιςταινίες των ταμειακών μηχανών και ζήτησαν από τον διευθυντή των ΟικονομικώνΥπηρεσιών και αναπληρωτή διευθυντή των Διοικητικών Υπηρεσιών Π.Μ. Να τουςπαραδώσει τα ρολά των ταινιών των ταμειακών μηχανών. Τους είπε πως με εντολήτου στενού συνεργάτη του Φ. Ιγνατίου, του Δ.Ζ., παρέμεναν στους τόπους τωνταμειακών μηχανών. Τότε αναζήτησαν τις ταινίες από τις πωλήτριες και έμαθανότι... τις κρατούσε ο Δ.Ζ.

«Ενημερώσαμε τον δεύτερο των εγκαλουμένων, για τηνπληροφορία που είχαμε και του ζητήσαμε τις ταινίες. Αυτός επιβεβαίωσε τηνπληροφορία και μας είπε ότι φυλάσσει τα εν λόγω ρολά σπίτι του και θα μας ταπαρέδιδε την επομένη.  Πράγματι τηνεπομένη ο δεύτερος των εγκαλουμένων παρέδωσε σε μια μαύρη σακούλα [σαν αυτέςπου χρησιμοποιούνται για τη συλλογή απορριμμάτων], τα ρολά των ταινιών τωνταμειακών μηχανών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μήνυση.

Είναι, δε, χαρακτηριστική η προσπάθεια απόκρυψης τωνπαράνομων κερδών, έτσι όπως γλαφυρά περιγράφεται στη μήνυση:

«Διαπιστώσαμε, επίσης, ότι έλλειπαν ταινίες, πουαντιστοιχούσαν σε ημέρες, όπου ο ημερήσιος αριθμός των επισκεπτών ανήρχετο σεχιλιάδες!!!... Όλα έδειχναν ότι οι ταινίες που έλλειπαν είχαν επιλεγεί... Ότανδιαμαρτυρηθήκαμε στο δεύτερο των εγκαλουμένων λέγοντας του, ότι ο αριθμός τωνταινιών, που μας παρέδιδε, δεν καλύπτει όλες τις ημέρες που, σύμφωνα με τα"Ζ" και τα "Προσωρινά Αναλυτικά Καθολικά", οι ταμειακέςμηχανές του ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ Κυλικείου εργάστηκαν, αυτός δέχθηκε το έλλειμμα και τημόνη απάντηση που μας έδωσε ήταν ότι το γεγονός το γνώριζε η Διοίκηση».

ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΧΤΙΑ «ΤΑΡΙΦΑ»: 80 ΕΥΡΩ

Από τον έλεγχο των «ΝΟΜΙΜΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ», οι ορκωτοί λογιστέςπαρατήρησαν κάποιες παράξενες εγγραφές, με την έκδοση απόδειξης «Χ» (δελτίοανάγνωσης ημερησίων πωλήσεων, το οποίο εμφάνιζε το ποσό που είχε καταγραφείστην ταμειακή μηχανή, μέχρι εκείνη τη στιγμή), που γίνονταν λίγο πριν από τηνέκδοση του «Ζ», όταν, προφανώς, οι νόμιμες αποδείξεις που υπήρχαν ήτανελάχιστες και ο τόσο χαμηλός τζίρος των κυλικείων δεν μπορούσε ναδιακιολογηθεί, άρα έπρεπε να... συμπληρωθεί.

Αμέσως, όμως, μετά την ένδειξη «Χ» καταγράφονταν στην ταινίαμία ή περισσότερες εγγραφές, οι οποίες ήσαν παράξενες, «εικονικές πωλήσεις»,όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά γιατί -ενώ ανέφεραν προϊόντα τα οποία διέθετε τοκυλικείο- εμφάνιζαν ότι αυτά τα προϊόντα είχαν πουληθεί σε εξωφρενικές τιμέςκαι σε... μεταμεσονύχτιες ώρες κατά τις οποίες ήταν κλειστό. Ενδεικτικά, έναςκαφές «εσπρέσο μονό», που η τιμή πωλήσεως του ήταν 2,00 ευρώ έδειχνε ότιπουλήθηκε 50 ευρώ, ένας καφές «φραπέ», που η τιμή πωλήσεως του ήταν 2,80 ευρώ,έδειχνε ότι πουλήθηκε επίσης 80 ευρώ, ένα «νερό μικρό», που η τιμή πωλήσεως τουήταν 0,50 ευρώ, έδειχνε ότι πουλήθηκε 50 ευρώ, ένα «ποτό», που η τιμή πωλήσεωςτου ήταν 5,00 ευρώ, έδειχνε ότι πουλήθηκε 50 ευρώ, ένα «αναψυκτικό», που η τιμήπωλήσεως του ήταν 2,00 ευρώ, έδειχνε ότι πουλήθηκε 50,00 ευρώ κτλ.

«ΝΕΚΡΟΙ ΧΡΟΝΟΙ» & ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Οι ορκωτοί λογιστές διαπίστωσαν επίσης ότι μεταξύ εκάστηςεγγραφής και της προηγουμένης της, καθώς επίσης και της επομένης της,μεσολαβούσε μεγάλο χρονικό διάστημα (νεκρός χρόνος), και το περίεργο είναι ότιο μεγάλος αυτός νεκρός χρόνος, μεταξύ διαδοχικών εγγραφών, παρατηρείτο και σεημέρες, που ο αριθμός των επισκεπτών ήταν εξαιρετικά μεγάλος, πολλέςεκατοντάδες ή και χιλιάδες ακόμη. Απευθύνθηκαν και πάλι στις πωλήτριες, σύμφωναμε τις οποίες:

«Αναφορικά με τις εικονικές πωλήσεις: οι εγκαλούμενοι δενεπέτρεπαν στις πωλήτριες, στο τέλος της ημέρας, να εκδώσουν το "Ζ"και να το παραδώσουν την επομένη στο ταμείο [ήτοι στο λογιστήριο της εταιρίας],όπως οι τελευταίες είχαν υποχρέωση, αφού αυτές χειριζόντουσαν τις ταμειακέςμηχανές και αυτές εισέπρατταν το αντίτιμο των πωλήσεων, αλλά ένας εκ τωνεγκαλουμένων ή και οι δύο μαζί, όταν τελείωνε η ημερήσια εργασία του ΚΥΛΙΚΕΙΟΥ,επισκεπτόντουσαν την ταμειακή μηχανή, έπαιρναν τα χρήματα, που υπήρχαν μέσα στοσυρτάρι, όσα δηλαδή είχαν απομείνει, μετά τις συνεχείς αναλήψεις που οι ίδιοιείχαν πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς την υπογραφήοιασδήποτε αποδείξεως [για τα χρήματα που έπαιρναν] και τότε:

»είτε εξέδιδαν "Χ" [έτσι επληροφορούντο, για τοποσό που είχε εισπραχθεί από τις νόμιμες πωλήσεις της ημέρας], έφευγαν καιπήγαιναν στο Γραφείο του πρώτου των εγκαλουμένων. Εκεί ήξεραν πλέον, από το"Χ", τις ημερήσιες εισπράξεις από τις νόμιμες πωλήσεις, γνώριζανεπίσης το συνολικό ποσό των νομίμων και παρανόμων πωλήσεων, αφού οι ίδιοιέπαιρναν κατά τη διάρκεια της ημέρας τις εισπράξεις, κατακρατούσαν όποιο ποσόεπιθυμούσαν αυτοί και στη συνέχεια, μετά αρκετή ώρα, επέστρεφαν στην ταμειακήμηχανή, απομάκρυναν την πωλήτρια, έμεναν μόνοι, προέβαιναν στην έκδοση δεύτερου"Χ" και ακολούθως με μία ή περισσότερες αυθαίρετες εγγραφές, οιοποίες κραυγαλέα έδειχναν, ότι ήταν προϊόν τεχνάσματος [εικονικές πωλήσεις],"κτυπούσαν" στη μηχανή το υπόλοιπο ποσό και εξέδιδαν οι ίδιοι το"Ζ", το οποίο παρέδιδε, ο δεύτερος των εγκαλουμένων, την επομένη στοΛογιστήριο, συνοδευόμενο από το ποσό που αναγραφόταν σε αυτό, που φυσικά δενήταν το πραγματικό ποσό, που απέφεραν οι πωλήσεις της συγκεκριμένης ημέρας.Δηλαδή το ποσό που ανέγραφε έκαστο "Ζ" ήταν άθροισμα του ποσού, πουπροερχόταν από νόμιμες πωλήσεις και του ποσού, που οι εγκαλούμενοι, με τιςεικονικές πωλήσεις, έγραφαν στην ταμειακή μηχανή. Το τελευταίο ποσό φυσικάπροερχόταν από τις παράνομες πωλήσεις, μερικές των οποίων [όσων έγιναν όταν τοσυρτάρι της ταμειακής ήταν κλειστό] εμφανίζονταν με την ένδειξη"ΣΥΡΤΑΡΙ".

»είτε εξέδιδαν "Χ" και, ευθύς αμέσως, με μία ήπερισσότερες αυθαίρετες εγγραφές [εικονικές πωλήσεις] , "κτυπούσαν"στην ταμειακή μηχανή το όποιο, κατά τη βούλησή τους, ποσό και εξέδιδαν οι ίδιοιτο "Ζ".

»Αναφορικά με τους νεκρούς χρόνους: Η εξήγηση που δόθηκεήταν ότι, όταν υπήρχε συνεχής ροή πελατών, οι παράνομες πωλήσεις γινόντουσαν,ένεκα της συνεχούς παρουσίας πελατών, κατά κανόνα χωρίς το κλείσιμο τουσυρταριού της ταμειακής μηχανής, με συνέπεια να μην υπάρχει καμία ένδειξη στηνταμειακή μηχανή, για αυτές τις πωλήσεις».

ΚΥΛΙΚΕΙΑ-ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ

Στο χώρο της «Τεχνόπολις», όταν υπήρχαν εκδηλώσειςλειτουργούσαν περισσότερα του ενός κυλικεία, ο αριθμός των οποίων έφθανεσυνολικώς και τα έξι, εφόσον η προσέλευση των επισκεπτών απαιτούσε κάτι τέτοιο,δεδομένου ότι ο αριθμός των επισκεπτών σε ορισμένες εκδηλώσεις ανερχόταν,ημερησίως, σε μερικές χιλιάδες, όπως άλλωστε παραδέχθηκε και ο Φ. Ιγνατίου στησυνεδρίαση του δ.σ. της εταιρείας της 3ης Μαρτίου 2010, όπου είπε ότι «κατά τηδιεξαγωγή του Τζαζ Φεστιβάλ [Jazz Festival], το οποίο διήρκεσε από 22.05.2010έως 31.05.2010, η προσέλευση του κοινού ημερησίως ανήλθε σε 2.500-4.000 άτομα».

Τις ημέρες που ο αριθμός των επισκεπτών ήταν εξαιρετικάμεγάλος, υπήρχαν δύο πρόχειρες κατασκευές, στο σημείο του αύλιου χώρου, τοοποίο βρίσκεται προς την οδό Πειραιώς, από τις οποίες πουλούσαν προϊόντα. Σταπρόχειρα αυτά κατασκευάσματα, ελάχιστες φορές, χρησιμοποιούσαν ταμειακέςμηχανές. Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως σε ένα από τα σημεία πώλησης της«Τεχνόπολις», το «GELATO», δε διέθετε ταμειακή μηχανή και οι πελάτες αγόραζανπαγωτά καταβάλλοντας το αντίτιμο κατ' ευθείαν στον πωλητή, χωρίς την έκδοσηοποιασδήποτε αποδείξεως. Οι εισπράξεις από το κιόσκι αυτό δεν καταχωρούνταν,ούτε παραδίδονταν στο Λογιστήριο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη μήνυση, «εκ του ασφαλούς,οι εγκαλούμενοι υπεξαίρεσαν το ποσό των είκοσι επτά χιλιάδων εννιακοσίων εξήντα[27.960,00] ευρώ, το οποίο είναι προϊόν των πωλήσεων, που πραγματοποίησε ηεταιρία στο κιόσκι GELATO, που οι ίδιοι είχαν εγκαταστήσει».

ΚΟΥΠΟΝΙΑ-ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ

Μια άλλη απόδειξη των «λαμογίων» της «Τεχνόπολις», σύμφωναμε τη μήνυση, είναι και αυτή του παραδείγματος των κουπονιών: υπήρχαν κιόσκιαστα οποία ένας επισκέπτης-πελάτης των κυλικείων πήγαινε να προμηθευτεί, καιαφού κατέβαλε το αντίτιμο (ανέγραφαν το όνομα κατηγορίας προϊόντος και την τιμήτου, π.χ., «ALCOHOL 5 Ε»), τότε κατευθυνόταν σε ένα από τα κυλικεία του χώρουγια να πάρει το προϊόν που ήθελε να αγοράσει. Αυτά τα κουπόνια δεν είχαν καμίαένδειξη της εφορίας επάνω τους, δεν καταγράφονταν και φυσικά τα κέρδη δενπερνούσαν ποτέ από το λογιστήριο.

Η ενέργεια αυτή του Φ. Ιγνατίου γινόταν χωρίς να υπάρξεικάποια απόφαση του δ.σ. της «Τεχνόπολις» και η χρησιμοποίηση αυτών τωνκουπονιών ήταν εκτός από παράνομη και περιττή, γιατί η εταιρεία χρησιμοποιούσεεπίσημα εισιτήρια, τα οποία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, σε οποιαδήποτεπερίπτωση υπήρχε ανάγκη εξυπηρέτησης νομίμων πωλήσεων.

«Η όλη διαδικασία ήταν αυθαίρετη, ανεξέλεγκτη και παράνομη,το δε προϊόν αυτών των πωλήσεων το εκαρπούντο, παρανόμως, οι εγκαλούμενοι.  Τα ποσά αυτά που εισπράττοντο από την πώλησητων κουπονιών δεν μπορεί να εκτιμήσει κανείς μετά ακριβείας, μπορεί όμως μετάβεβαιότητος, από τον μεγάλο αριθμό τους, να γνωρίζει, πως ήταν μερικές χιλιάδεςευρώ, κάθε φορά που κυκλοφορούσαν τα κουπόνια αυτά.

»Το γεγονός της κυκλοφορίας των κουπονιών αυτών και το ότιτο εισπραττόμενο με την πώληση τους τίμημα δεν καταχωρείτο σε καμία ταμειακήμηχανή, το ομολόγησε και ο ίδιος ο πρώτος των εγκαλουμένων, όταν για νααντικρούσει δημοσίευμα της εφημερίδος "Καθημερινή", το οποίο αναφερότανσε αυτά, ισχυρίστηκε ότι πράγματι το εισπραχθέν τίμημα των χιλίων [1.000,00]ευρώ δεν χτυπήθηκε στην ταμειακή μηχανή για πρακτικούς λόγους, για να μην,δήθεν, περιμένει το κοινό της εκδήλωσης σε μεγάλες ουρές μπροστά από ταμειακέςμηχανές και ότι το ποσό αυτό χτυπήθηκε άλλη ημέρα», υπογραμμίζεται στη μήνυση.

Τα κουπόνια αυτά σε προηγούμενα έτη χρησιμοποιούνταν σεπολλές εκδηλώσεις. Στη διαχειριστική περίοδο του 2010 χρησιμοποιήθηκαν δύοφορές: Στο SYNCH FESTIVAL και στο ARK FESTIVAL. Το πρώτο διήρκεσε 4 και 5Ιουνίου και το δεύτερο 13 και 14 Σεπτεμβρίου. Οι επισκέπτες ήσαν, για μεν το SYNCH FESTIVAL, συνολικώς 8.000 άτομα[δηλαδή τέσσερις χιλιάδες (4.000) άτομα ημερησίως], για δε το ARK FESTIVAL,συνολικώς, δέκα χιλιάδες [10.000] άτομα [ήτοι πέντε χιλιάδες (5.000) άτομα,ημερησίως]!!!!

«TOUCH» ΑΠΑΤΗ

Όταν η νομοθεσία, για την έκδοση αποδείξεων, έγινεαυστηρότερη και περισσότεροι πελάτες άρχισαν να ζητούν αποδείξεις, «οικατηγορούμενοι δεν πτοήθηκαν. Πιστοί στις παράνομες ενέργειες τους εφεύραν νέαμέθοδο εξαπατήσεως των πελατών, ώστε να μην διακοπεί η αποκόμιση παρανόμωνχρημάτων, εις βάρος των εσόδων της εταιρίας μας».

Εντός των μηνών Ιουνίου και Ιουλίου του 2010, προμηθεύτηκανδύο συσκευές, Η/Υ [touch screens],  οιοποίες λειτουργούν σαν ταμειακές μηχανές. Οι μηχανές αυτές διαθέτουν μια οθόνηαφής, η οποία τρόπον τινά αντικαθιστά το πληκτρολόγιο των συμβατικού τύπουταμειακών μηχανών και αντί χαρτοταινιών διαθέτουν ένα σκληρό δίσκο, από τονοποίο αντλεί κανείς τουλάχιστον όσες πληροφορίες αντλεί και από τιςχαρτοταινίες των απλών ταμειακών μηχανών.

Τα «λαμόγια», όμως, «είχαν εγκαταστήσει τις μηχανές αυτέςκατά τέτοιο τρόπο, ώστε να εκδίδουν ψευδείς αποδείξεις διότι οι Η/Υ δεν ήσανσυνδεδεμένοι όπως έπρεπε, για να εξαπατούν με αυτές τους πελάτες, χωρίς ναεισέρχεται το τίμημα της σχετικής πωλήσεως στο Ταμείο. Συγκεκριμένα, είχανρυθμίσει τις μηχανές αυτές, όταν δινότανε μια παραγγελία, να εκδίδουν ένακομμάτι χάρτου, το οποίο προοριζόταν για τον παρασκευαστή της παραγγελίας καιήταν απόδειξη. Οι εγκαλούμενοι έδωσαν εντολή στις πωλήτριες να δίνουν το χαρτί,αυτό στον ανυποψίαστο πελάτη, εν είδει αποδείξεως».

Ωστόσο, πέραν της λειτουργίας των ταμειακών μηχανών-touchscreens, λειτουργούσαν και οι ταμειακές μηχανές για δύο λόγους, σύμφωνα με ταόσα αναφέρει η μήνυση της «Τεχνόπολις» κατά του Φ. Ιγνατίου: «Έπρεπε κάθε ημέρανα παραδίδουν στο Λογιστήριο κάποιες εισπράξεις και οι εισπράξεις αυτές έπρεπενα συνοδεύονται από ένα "Ζ" ή άλλου είδους παραστατικό. Οι Η/Υ [touchscreen] δεν εξέδιδαν κανένα σχετικό παραστατικό, γιατί ο παράνομος τρόπος, μετον οποίο τους εγκατέστησαν οι δύο πρώτοι των εγκαλουμένων δεν επέτρεπε τηνέκδοση του. Για τις περιπτώσεις εκείνες, που ο πελάτης, αντιλαμβανόμενος ότι ηαπόδειξη δεν ήταν νόμιμη, διαμαρτυρόταν, ζητώντας νόμιμη απόδειξη και όχι τοκομμάτι χάρτου, που ήταν για τον παρασκευαστή, οπότε η πωλήτρια, μέσω τηςταμειακής μηχανής, εξέδιδε και του παρέδιδε νόμιμη απόδειξη».

ΚΑΤΑΣΤΡΑΜΜΕΝΟΙ ΣΚΛΗΡΟΙ ΔΙΣΚΟΙ

Οι ορκωτοί λογιστές αναζήτησαν τους σκληρούς δίσκους αυτώντων μηχανών [Η/Υ touch screens], που είχε εγκαταστήσει ο Φ. Ιγνατίου και οσυνεργάτης του, στο «CAFÉ» και τον άλλο στο «ΥΠΑΙΘΡΙΟ», «πλην, όμως, ματαίως,οι εγκαλούμενοι, οι ίδιοι ή τρίτοι που ενεργούσαν κατόπιν εντολής τους, πρινπαραδώσουν την διεύθυνση της εταιρίας [14.2.2011], είχαν καταστρέψει τουςσκληρούς δίσκους αμφοτέρων των Η/Υ, για να μην είναι δυνατή η ακρίβεια τουμεγέθους των παρανόμων ενεργειών τους. Το μόνο που διέφυγε από τους εγκαλούμενουςκαι διασώθηκε ήταν ένα τμήμα του σκληρού δίσκου, μιας των δύο Η/Υ - μηχανών,την οποία οι εγκαλούμενοι είχαν εγκαταστήσει στο ΥΠΑΙΘΡΙΟ, στον οποίο ήσανκαταχωρημένες οι πωλήσεις μιας μόνο ημέρας, της 13.9.2010 και ανερχόντουσαν στοποσό των εννέα χιλιάδων εκατόν εξήντα ενός ευρώ και ογδόντα λεπτών [9.161,80].Από την μελέτη του διασωθέντος τμήματος του σκληρού δίσκου προκύπτουνσυντριπτικές αποδείξεις των παρανόμων τεχνασμάτων των εγκαλουμένων».

ΔΕΚΑΠΛΑΣΙΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΟ 2011

«Είναι εξόφθαλμη η διαφορά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στοκείμενο της μηνύσεως. «Η ίδια εταιρία, με την ίδια δραστηριότητα, για το ίδιοχρονικό διάστημα, από τις 14 Φεβρουαρίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, εμφανίζεται τομεν έτος 2010 να πραγματοποιεί 8.287 πωλήσεις, οι οποίες απέφεραν 124.685,46ευρώ, το δε έτος 2011 να πραγματοποιεί 88.469 πωλήσεις, οι οποίες απέφεραν380.725,00 ευρώ, παρά το γεγονός της συρρίκνωσης των εισοδημάτων των πολιτών,κατά το 2011, σε σχέση με το 2010, ένεκα της επιδείνωσης της οικονομικής ζωήςτης Χώρας».

ΒΕΒΑΙΗ Η ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ

Αξίζει, κλείνοντας, να υπογραμμιστεί αυτό που αναγράφεταιστη μήνυση της «Τεχνόπολις» κατά του Φ. Ιγνατίου, και των συνεργατών του: «Οιεγκαλούμενοι ήταν, βέβαιο, ότι χειριζόντουσαν τη λειτουργία των πωλήσεων"επιμελώς ατημέλητα", ώστε να καταστήσουν οποιοδήποτε έλεγχο, τωνπαρανομιών τους, άχρηστο. Η όλη υπόθεση ήταν κατά τέτοιο τρόπο περίτεχνασκηνοθετημένη, ώστε να καθίσταται αδύνατη η μετά βεβαιότητος εξεύρεση τουακριβούς ποσού που είχαν υπεξαιρέσει. Η υπεξαίρεση ήταν πλέον ή βέβαιη, ποιοιήσαν οι δράστες το ίδιο, η δε τάξη του ποσού που υπεξαιρέθηκε, αν και δεν ήτανευχερής ο ακριβής εντοπισμός της, ήταν βέβαιο ότι ήταν εκατοντάδες χιλιάδεςευρώ. Πλέον ήταν γεγονότα βέβαια: η ύπαρξη λαθροχειρίας και ποιοι οι λαθρόχειρες.

»Η εντολή, που έδωσαν στις πωλήτριες να μην κτυπούν όλες τιςπωλήσεις στην ταμειακή μηχανή, παρά μόνο τις πωλήσεις εκείνες, που ο πελάτηςζητούσε απόδειξη, ήταν καθοριστική των προθέσεων και επιθυμιών τους, συγχρόνως,δε, ήταν και η βάση πάνω στην οποία πραγματοποίησαν την υπεξαίρεση τους. Ολόγος που δικαιολόγησαν την εντολή τους αυτή: "για να μην καθυστερούν οιπελάτες ένεκα του μεγάλου αριθμού τους" ήταν ψευδέστατος. Μεταξύ τουχρόνου εκάστης πωλήσεως και της επομένης μεσολαβούσε πολύς χρόνος, μέχρι καιπέντε [ 5 ] ώρες!!!, συνεπώς υπήρχε άνεση χρόνου, για την καταχώρηση στηνταμειακή μηχανή όλων των πωλήσεων.

»Για την ιστορία και μόνο πρέπει να αναφερθεί ότι, όταν δενεπαρκούν οι ταμειακές μηχανές, για να καταγράψουν όλες τις πωλήσεις, τοποθετούμεκαι άλλες ταμειακές μηχανές και δεν καταφεύγουμε στην παρανομία. Επίσης, για νακάμψουν τις ερωτήσεις των πωλητριών, για τις συνέπειες της μη εγγραφής όλων τωνπωλήσεων στην ταμειακή μηχανή, λίγο πριν την έκδοση του "Ζ",προέβαιναν, μερικές φορές, στις εικονικές πωλήσεις.

»Με το τέχνασμα τους αυτό δεν γινότανε αντιληπτές, ευθύς εξαρχής, οι παράνομες πράξεις τους».

 http://aftodioikisi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ