2017-04-06 11:03:15
Φωτογραφία για Σκληρό παζάρι πριν τη Μάλτα! Μέτρα-φωτιά σε 2 δόσεις – Μπαράζ επαφών στο παρσκήνιο
Στο… τελικό παζάρι λίγο πριν το Eurogroup της Μάλτας έχουν επιδοθεί η Ελλάδα και οι δανειστές, με πολλές πλευρές (μεταξύ των οποίων και η ελληνική) να μιλούν ανοικτά τώρα πιθανή θετική εξέλιξη και λύση στη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ του ευρώ την Παρασκευή.

Μετά την αναβολή της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, το μπαράζ των διαβουλεύσεων συνεχίζεται και σήμερα, με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη να έχουν επαφές με τους θεσμούς στη Μάλτα, στο περιθώριο του άτυπου Eurogroup της Παρασκευής.

Στα χέρια της Ελλάδας βρίσκεται μια συμβιβαστική πρόταση που ικανοποιεί το αίτημα για «σπάσιμο» των μέτρων σε 2019 και 2020, με τον αστερίσκο ωστόσο ότι αν δεν επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 να ισχύσουν όλα από το 2019.

Ήδη, ο πρωθυπουργός το βράδυ της Τετάρτης δήλωσε βέβαιος ότι η συμφωνία θα κλείσει και χωρίς να χρειαστεί να ζητήσει ο πρωθυπουργός τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, όπως είχε προαναγγείλει ότι θα πράξει στη συνέντευξη Τύπου με τον Ντόναλντ Τουσκ μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.


Εξαιρετικά κρίσιμη και για το ελληνικό ζήτημα χαρακτηρίζεται, εξάλλου, η σημερινή συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών τάχθηκε ανοικτά υπέρ μιας άμεσης συμφωνίας σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, κάνοντας μάλιστα λόγο για συνομιλίες που διεξάγονται με «εντατικό ρυθμό».

Τι προβλέπει η συμβιβαστική λύση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συμβιβαστική πρόταση που είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι αφορά πακέτο περικοπών 1% του ΑΕΠ στις συντάξεις από το 2019, αλλά και την επιβολή επιπλέον φόρων 1% του ΑΕΠ από μείωση στο αφορολόγητο το 2020.

Για να ικανοποιηθεί, όμως, το ΔΝΤ έχει μπει αστερίσκος όσον αφορά τη χρονική εφαρμογή των μέτρων.

Συγκεκριμένα, εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 3,5% το 2018, τότε τα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ (1% +1% του ΑΕΠ) θα ισχύσουν από το 2019, όπως αρχικά πίεζαν οι δανειστές.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ βάζει τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% για το 2018 αντί 3,5% που επιμένει η ελληνική πλευρά πως θα πετύχει.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ