2017-04-06 12:30:00
Φωτογραφία για Πώς βλέπουν Ελλάδα και Ευρώπη την πολιτική φαρμάκου – Τα περιθώρια εντός των μνημονίων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκπονήσει σχετικό σχέδιο, σε συνεργασία με διάφορα όργανα, ώστε να βρεθούν μέτρα για τη βιωσιμότητα των συστημάτων Υγείας.

IATRONET.GR

“Η πολιτική που εφαρμόστηκε μέχρι τώρα στο φάρμακο ήταν αδιέξοδη. Τώρα, μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους δανειστές μας σε ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Πιστεύω ότι αυτές τις μέρες θα καταλήξουμε σε μία κοινά αποδεκτή λύση με τους θεσμούς”.

Τα παραπάνω ανέφερε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας σε ημερίδα για το θέμα της περίθαλψης.

Αναφερόμενος στο φάρμακο, ο κ. Ξανθός εξέφρασε την εκτίμηση πως μέσα στο 2017 θα γίνουν βήματα για ένα αξιόπιστο μηχανισμό αξιολόγησης τεχνολογιών Υγείας, που λείπει από τη χώρα μας.

Θα θεσπιστεί – είπε – ένα δικαιότερο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης των νέων φαρμάκων, ενώ παράλληλα πρέπει να αυξηθεί η διείσδυση των γενοσήμων.


Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως οι παλιές παθογένειες ναρκοθέτησαν το σύστημα Υγείας.

Η πολιτική ηγεσία – εξήγησε – κινήθηκε στην κατεύθυνση της ηθικοποίησης και αναδιοργάνωσης του συστήματος Υγείας.

Αλλαγές έρχονται και στα ευρωπαϊκά συστήματα Υγείας, όπως προέκυψε από την τοποθέτηση – στην ίδια ημερίδα – του Sylvain Giraud, επικεφαλής του τομέα συστημάτων Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Giraud εκτίμησε πως όλες οι χώρες πρέπει να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στην Υγεια, καθώς οι σχετικές δαπάνες φτάνουν στο 8,7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και στο 15% του συνόλου των δημοσίων δαπανών.

Σχέδιο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκπονήσει σχετικό σχέδιο, σε συνεργασία με διάφορα όργανα, ώστε να βρεθούν μέτρα για τη βιωσιμότητα των συστημάτων Υγείας.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο τεχνοκράτη, οι προϋπολογισμοί υφίστανται πιέσεις από τη γήρανση του πληθυσμού, τη διαχείριση των χρονίων παθήσεων και την κατασπατάληση των πόρων των συστημάτων Υγείας.

Η ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για βιώσιμα συστήματα περιλαμβάνει αύξηση της προσβασιμότητας και δημοσιονομική σταθερότητα.

Μεταρρυθμίσεις

Ο κ. Giraud εκτίμησε πως χρειάζονται ορθολογικότερη διαχείριση πόρων, με πιο έξυπνες επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Υγεία.

Εξέφρασε την άποψη πως οι ασθενείς πρέπει να μετακινηθούν από τη νοσοκομειακή στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη και να προχωρήσει η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών.

Να γίνει αποδοτική χρήση των φαρμάκων, άνοιγμα σε πιο οικονομικά προϊόντα και έμφαση στην πρόληψη.
Δημ.Κ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ