2017-04-12 19:25:53
Φωτογραφία για Όταν και οι μαίες θα συνταγογραφούν! Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια που άναψαν φωτιές
Γράφει: Μαρία Γλένη - Ηealth Report

Την οργή του Ιατρικού κόσμου προκαλούν οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας.

Και αυτό επειδή όπως αποδεικνύεται στην πράξη οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά. Λεπτομέρειες που…ξέχασε βέβαια να αναφέρει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο στον Τύπο. Διαβάστε ΕΔΩ τι είπε για όλους τους γιατρούς δημόσιους αλλά και τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ: «Υπ.Υγείας: Σαρωτικές αλλαγές για όλους τους γιατρούς με το νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια»

Ιατρική και από μη γιατρούς

Αυτό που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο είναι ότι δίνεται η δυνατότητα σε μη γιατρούς να ασκούν…ιατρική.

Ενδεικτική η περίπτωση που αφορά στις μαίες οι οποίες μέχρι σήμερα δεν είχαν φυσικά τη δυνατότητα να συνταγογραφούν εξετάσεις.


Στο νομοσχέδιο προβλέπεται όμως χαρακτηριστικά: «Παρέχεται η δυνατότητα συνταγογράφησης από τους επαγγελματίες υγείας του κλάδου ΤΕ μαιευτικής για τη λήψη δείγματος κολπικού και τραχηλικού υγρού (τεστ Παπανικολάου) καθώς και για τις σχετικές με την κύηση απαιτούμενες εξετάσεις, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και ιδίως το άρθρο 2 του π.δ. 351/1989 (Α’ 159)».

Πρόκειται για ένα από τα σημεία που έχουν ξεσηκώσει τους γιατρούς. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ): «Θεωρούμε απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο το γεγονός ότι επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις ενώ δίνεται η δυνατότητα συνταγογράφησης ιατρικών εξετάσεων σε μαίες.

Την ώρα που στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου τηρείται ευλαβικά η απαγόρευση της χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, στη χώρα μας θεσμοθετείται η τέλεση ακόμα και ιατρικών πράξεων από μη γιατρούς».

Σάλος και για τον αποκλεισμό των ασθενών από τους εξειδικευμένους γιατρούς

Όμως έντονες αντιδράσεις προκαλούν και οι ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας που προβλέπουν πως οι ασθενείς πριν καταλήξουν σε εξειδικευμένο γιατρό (π.χ. ορθοπεδικό, πνευμονολόγο κλπ) θα πρέπει πρώτα να περνούν από τον οικογενειακό γιατρό για να λάβουν το σχετικό παραπεμπτικό.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας σημειώνει: «Τονίζεται ακόμα ότι στο Σχέδιο Νόμου δημιουργείται ο ..«υπεργιατρός» γενικός γιατρός, ο οποίος θα έχει στην ευθύνη του 2.000 ασθενείς και θα πρέπει για όλους αυτούς τους ασθενείς να ασκεί σχεδόν όλες μαζί τις ιατρικές ειδικότητες, ανεξαρτήτως της εκπαίδευσης του ή μη σε αυτές!

Είναι γεγονός και από όλους αναγνωρίζεται ότι ο γενικός γιατρός έχει σημαντικό ρόλο στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας ως οικογενειακός γιατρός, αυτό όμως δεν επιτρέπεται μνα οδηγήσει στον αποκλεισμό του υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού της χώρας μας, το οποίο και γίνεται ανάρπαστο από τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, και στο οποίο θα έχουν πλέον πρόσβαση μόνο όποιοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν ιδιωτικά.

Και αυτό όχι μόνο αντίθετα στη νοοτροπία του Έλληνα ασθενή επί δεκαετίες, αλλά κυρίως αντίθετα στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και τη διεθνή ιατρική πρακτική.»

Ο ΙΣΑ ζητά μάλιστα ζητά να αποσυρθεί άμεσα το Σχέδιο Νόμου για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας γιατί θεωρεί πως υποβαθμίζει δραματικά τη Δημόσια υγεία.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ