2017-04-13 14:53:32
Φωτογραφία για ΣΗΜΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου και επιτάχυνση των αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων ζήτησε ο πρωθυπουργός, στην κλειστή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός, που συγκέντρωσε τα "πυρά" των κομμάτων για την ομιλία του, παρουσίασε τους άξονες της πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί, δίνοντας βαρύτητα στην ανάπτυξη για την οποία θα πρέπει να γίνει υπέρβαση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων, ώστε να επιταχυνθούν τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ.

«Πρέπει να υπάρξει κατάλογος έργων που οφείλουν να προωθηθούν ώστε να έχουμε άμεσα αναπτυξιακά αποτελέσματα στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις υποδομές, στα δίκτυα, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή. Πρέπει να υπάρξουν προτεραιότητες και να υπερβαίνουμε τάχιστα όλα τα εμπόδια» δήλωσε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα ΕΣΠΑ, να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα καταπολέμησης της διαρθρωτικής ανεργίας, να υπάρξει προστασία εργαζομένων σε συνδυασμό με την καλή δουλειά "όσο επιτρέπει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο".


Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ζήτησε συνέχιση της καλής δουλειάς στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας. «Ειδικά για την Παιδεία πρέπει το μέτρο σύγκρισης να είναι η επιτυχημένη έναρξη της σχολικής χρονιάς, 2016 - 2017. Να ανοίξουν, δηλαδή, τα σχολεία στην ώρα τους με εκπαιδευτικούς και βιβλία» τόνισε ο ίδιος σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε μάλιστα, με ευθύνη της Αντιπροεδρίας, του υπουργού Συντονισμού της γ.γ. Κυβέρνησης, και του γ.γ. του πρωθυπουργού, να υπάρξει εντός 15 ημερών συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το νομοθετικό έργο (πρωτογενή και δευτερογενή νομοθεσία) αλλά και για τις μεγάλες θεσμικές τομές: Σύνταγμα, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, Πρωτοβάθμια Υγεία.

Παράλληλα, κατά την έναρξη της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία της Μάλτας, την οποία χαρακτήρισε υπερασπίσιμη στο σύνολό της. Περιέγραψε δε τα επόμενα βήματα. Τόνισε μάλιστα ότι το ΔΝΤ δεν κατάφερε να ικανοποιήσει ολοκληρωτικά κανέναν από τους στόχους του, δηλαδή, 4,5 δισ. ευρώ, επιπλέον, προσαρμογή, μη επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων και αναγνώριση δικαιώματος ανταπεργίας. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε μάλιστα το Ταμείο, ότι με τις απαιτήσεις του υπήρξαν καθυστερήσεις στη διαδικασία, κάτι που αναγνώρισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Οι μόνοι που επέμειναν να καταλογίζουν ευθύνες στην κυβέρνηση ήταν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι ευρωβουλευτές τους μάλιστα έφτασαν στο σημείο να καταγγείλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι στηρίζει αδικαιολόγητα την ελληνική κυβέρνηση» τόνισε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Παράλληλα, τόνισε προς τους υπουργούς ότι εμείς έχουμε την πίεση από την κοινωνία λόγω λιτότητας, αλλά πολιτικά έχουμε το μομέντουμ, το οποίο, σημείωσε, πρέπει να αξιοποιηθεί για να υπάρξει αναπτυξιακή εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας. Σημείωσε ότι «αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιτυχία και σε νέα εκλογική νίκη και γι' αυτό χρειαζόμαστε μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση. Αντεπίθεση, όμως, ουσίας και όχι επικοινωνιακή γιατί έτσι θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια». Ο ίδιος τόνισε ότι για πρώτη φορά στην Ευρώπη δημιουργήθηκε ένα μέτωπο υπεράσπισης του κοινωνικού δικαιώματος, ενώ στάθηκε στη στήριξη από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, από τον Ιταλό Πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης.

 Περιγράφοντας τη συμφωνία στο Eurogroup της Μάλτας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο εφόσον πιαστεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα, τον οποίο, όπως είπε, θεωρεί και πιθανότατα τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν εφόσον πιαστεί ο στόχος, το 2018. Παραθέτοντας τα υπόλοιπα σημεία της συμφωνίας ανέφερε τα εξής:

Συλλογικές διαπραγματεύσεις από Σεπτέμβρη του 2018.Όχι αύξηση ορίου των ομαδικών απολύσεωνΌχι ανταπεργίαΔΕΗ εκτός συζήτησης τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο παρά τις ισχυρές πιέσειςΌχι επιπλέον μέτρα για το 2018Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης χωρίς περικοπές επιδομάτων που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός των δανειστώνΕξωδικαστικός συμβιβασμόςΌσον αφορά στα επόμενα βήματα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στις 21-22 Απρίλη, όπου και θα γίνουν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για χρέος. «Πιθανόν να γνωρίζουμε μετά τη σύνοδο που καταλήγουμε σε σχέση με το χρέος» είπε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Παράλληλα στάθηκε στην επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων για ολοκλήρωση συμφωνίας και στη συνεδρίαση του Eurogroup που δεν αποκλείεται να γίνει και έκτακτα στις αρχές Μάη για έγκριση της συμφωνίας και προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. «Ανοίγει δρόμος και δίνεται η πολιτική δυνατότητα στην ΕΚΤ να μας εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE)» είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

«Βολές» εναντίον Τσίπρα για την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο

«Η εισήγηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι μια αποτυχημένη απολογία για την πολιτική του» αναφέρει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της σχολάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο. Και συνεχίζει: «Ούτε μια λέξη για τη μείωση του αφορολόγητου, ούτε μια λέξη για την περικοπή των συντάξεων και του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, ούτε μια λέξη για τα σκληρά μέτρα που έχουν την υπογραφή του.Και μάλιστα, όταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δήλωνε κατ’ επανάληψη, στο παρελθόν, ότι δεν θα επιβάλει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα. Με την ανικανότητα, τις ιδεοληψίες και τη δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση, οδήγησε τη χώρα στην ύφεση». «Οι πάντες γνωρίζουν ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να προωθήσει τις αναγκαίες αλλαγές, δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα της συμφωνίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι η εκτίναξη της φτώχειας του λαού, ενώ πάνω στο τραπέζι θα παραμένουν και οι άλλες απαιτήσεις του κεφαλαίου, έτσι όπως εκφράζονται από το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και το ΣΕΒ στη χώρα μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. «Όσο για το στόχο της ανάπτυξης στον οποίο συναντιούνται ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. και τα άλλα κόμματα, ο πρωθυπουργός σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο περιέγραψε το περιεχόμενο του: διευκολύνσεις και προνόμια στους ομίλους, για να είναι κερδοφόρες οι επενδύσεις τους, μισθοί πείνας και δουλειά με ημερομηνία λήξης στους εργαζόμενους» προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ