2017-04-13 17:08:14
Φωτογραφία για Νέες πιέσεις από ΕΕ σε Πολωνία και Ουγγαρία για το προσφυγικό
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέτεινε σήμερα την πίεση που ασκεί στην Πολωνία και στην Ουγγαρία ώστε να δεχθούν αιτούντες άσυλο βάσει του σχεδίου της για τη μετανάστευση απειλώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα αναλάβει νομική δράση.

Η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη καθυστερούν την υλοποίηση του σχεδίου για τη μετεγκατάσταση 160.000 ανθρώπων από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ. Καθυστερήσεις παρατηρούνται και από άλλα κράτη μέλη, με αποτέλεσμα αυτό το σχέδιο αυτό να παραμένει καθηλωμένο.

Οι ευρωσκεπτικιστικές κυβερνήσεις στην Πολωνία και στην Ουγγαρία έχουν θέσει επίσης τα μμε και το δικαστικό σώμα υπό στενό κρατικό έλεγχο, προκαλώντας ανησυχίες στις Βρυξέλλες και άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ ότι παραβιάζουν τα δημοκρατικά κριτήρια και τις ισορροπίες της Ένωσης.

Η συρροή περίπου 1,6 εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ την περίοδο 2014-2016 έχει οδηγήσει σε καβγάδες για το πώς θα μοιραστεί το φορτίο ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Μόνο περίπου 16.340 άνθρωποι έχουν επανεγκατασταθεί έως τώρα βάσει του επείγοντος σχεδίου που λήγει τον Σεπτέμβριο.


«Αν τα κράτη μέλη δεν αυξήσουν τον αριθμό των επανεγκαταστάσεων σύντομα, η Επιτροπή δεν θα διστάσει να ασκήσει τις εξουσίες της... για εκείνα που δεν θα έχουν συμμορφωθεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επιτροπή.

Η Επιτροπή είχε προτείνει να επιβάλει πρόστιμο στα κράτη μέλη για την άρνησή τους να δεχθούν μετανάστες, αλλά η πολιτική υποστήριξη για ένα τέτοιο βήμα δεν ήταν μεγάλη. Μια προσφυγή στο δικαστήριο δεν θα επίλυε γρήγορα το ζήτημα, αλλά θα μπορούσε να προστεθεί στην αυξανόμενη πίεση για δράση από άλλα κράτη-μέλη.

Η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εκκλήσεων για περικοπές των επιδοτήσεων της ΕΕ στην Πολωνία και στην Ουγγαρία. Η Γερμανία, η Σουηδία, η Αυστρία και η Γαλλία ενέτειναν επίσης την πίεση για τις περικοπές.

Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία έχουν δεχθεί πολύ λίγους αιτούντες άσυλο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπογραμμίσει και τη δική τους αδύναμη απόκριση στο σχέδιο.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν υπενθυμίζει το σχέδιο επανεγκατάστασης που αποφάσισαν οι ηγέτες της ΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2015 παρότι η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία και η Ρουμανία ψήφισαν κατά. Αν και γενικά είναι αντίθετη, η Πολωνία στο τέλος συντάχθηκε με την πλειοψηφία.

Σε μια σπάνια καλή είδηση, οι Βρυξέλλες σημείωσαν πως η Αυστρία έχει αποφασίσει τώρα να συμμετάσχει στα προγράμματα επανεγκατάστασης. Η Βιέννη είχε εξαιρεθεί προηγουμένως καθώς είχε δεχθεί περίπου 90.000 αιτούντες άσυλο το 2015 καθώς βρίσκεται πάνω σε έναν από τους πιο σημαντικούς μεταναστευτικούς διαδρόμους προς την Ευρώπη.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας είπε ότι η χώρα θα κάνει προετοιμασίες για την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων. Η πρώτη ομάδα αναμένεται να είναι περίπου 50 ασυνόδευτα παιδιά από την Ιταλία.

Περίπου 14.000 άνθρωποι περιμένουν αυτή τη στιγμή την επανεγκατάστασή τους από την Ελλάδα, ανέφερε η Επιτροπή. Συνέστησε στην Ιταλία να επισπεύσει τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες και τις διαδικασίες ασφαλείας καθώς αυτή τη στιγμή περίπου 3.500 άνθρωποι περιμένουν να επανεγκατασταθούν.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ