2017-04-14 23:56:26
Φωτογραφία για Παπαδημητρίου: Η Μπακογιάννη μπορεί να συμβουλεύεται κάποια κρυστάλλινη γυάλα, ή τα άστρα
«Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2017 δείχνουν βελτίωση του οικονομικού κλίματος, δηλαδή, μαρτυρούν για το ακριβώς αντίθετο αυτού που ισχυρίζεται η "σκιώδης" εκπρόσωπος της ΝΔ για την οικονομία» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντώντας στην γενική εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ντόρα Μπακογιάννη, στην τοποθέτησή της για την κατάσταση στην αγορά κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό στη Βουλή.

Ο υπουργός σχολίασε χαρακτηριστικά: «Μπορεί, η κυρία Μπακογιάννη, να συμβουλεύεται κάποια κρυστάλλινη γυάλα, ή τα άστρα και περιστασιακούς οιωνούς πάντως όχι τα δεδομένα της οικονομίας την οποία επιθυμεί μελλοντικά να διευθύνει από το πόστο του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης».

Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό στη Βουλή, η γενική εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ντόρα Μπακογιάννη επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το ότι φέρνει το νομοσχέδιο καθυστερημένα σε μία   εποχή που «η αγορά πνέει τα λοίσθια»
. Επισήμανε, δε, ότι «από την αρχή του έτους, 90 επιχειρήσεις κλείνουν κάθε μέρα και σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ 19.000 επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να κλείσουν το α' εξάμηνο του 2017 εξαιτίας των οφειλών, της έλλειψης ρευστότητας και της αβεβαιότητας», ενώ πρόσθεσε πως «από τον Ιανουάριο έχουν κοκκινίσει δάνεια ύψους 1,5 δισ.» και «από τον Δεκέμβριο, 3 δισ. καταθέσεων έκαναν φτερά». Κατέληξε, δε, πως το νομοσχέδιο αποτελεί φενάκη και «στάχτη στα μάτια του επιχειρηματικού κόσμου» και πως «η ΝΔ το καταψηφίζει διότι θα τινάξει την αγορά στον αέρα».

Ο υπουργός απάντησε τα εξής: «Το πως ένα νομοσχέδιο που έρχεται να εξομαλύνει την αποπληρωμή των δανείων και να ελαφρύνει τα βάρη των επιχειρήσεων θα τινάξει την αγορά στον αέρα, μόνο η πολυδαίδαλη οικονομική σκέψη της κ. Μπακογιάννη μπορεί ίσως να εξηγήσει. Μόνος σίγουρος κίνδυνος για την οικονομία είναι η κινδυνολογία του «στυλ-Μπακογιάννη» για το επερχόμενο τέλος της αγοράς. Γιατί τα στοιχεία του α' διμήνου ή τριμήνου του 2017 μαρτυρούν για το ακριβώς αντίθετο αυτού που ισχυρίζεται η «σκιώδης» εκπρόσωπος της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, βάσει των πιο πρόσφατων διαθέσιμων στοιχείων:

από την 1/1/17 έως τις 9/4/17 έκλεισαν 9.197 επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής σύμφωνα με το ΓΕΜΗ. Όμως, αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα. Χρειάζεται να γνωρίζουμε πόσες νέες επιχειρήσεις άνοιξαν το ίδιο διάστημα και τι συνέπειες είχε αυτή η συνολική εξέλιξη στην απασχόληση. Γιατί μπορεί ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων να μειώνεται και ο όγκος της απασχόλησης να αυξάνει σαν αποτέλεσμα της αλλαγής των παραγωγικών δομών και της μεγέθυνσης των επιχειρήσεων. Όπως πράγματι συμβαίνει, γιατί  στο ίδιο  χρονικό  διάστημα σύμφωνα με το ΓΕΜΗ δημιουργήθηκαν 8.906 νέες επιχειρήσεις, με συνέπεια το ισοζύγιο των επιχειρήσεων να μειωθεί μόλις κατά 291 συνολικά. Στο, δε, α' τρίμηνο του 2017 δημιουργήθηκαν, σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ, 33.600 καθαρές θέσεις μισθωτής εργασίας (όσες και το αντίστοιχο διάστημα του 2016). Άρα, στο α' τρίμηνο 2017, υπήρξε ελάχιστη μείωση του απόλυτου αριθμού των επιχειρήσεων και ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων. Εικόνα ασύμβατη με αυτή μιας «αγοράς που πνέει τα λοίσθια»..

Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε 9% ετησίως το α' δίμηνο 2017, έναντι0,4% και 1% τα αντίστοιχα δίμηνα του 2016 και 2015! Τον Φεβρουάριο, μάλιστα, γνώρισε την μεγαλύτερη (11,2%) ετήσια άνοδο στην Ευρώπη των 28.

Η βιομηχανική παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών (επενδύσεις), το α' δίμηνο 2017 αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 18,9% έναντι -15,1% και 2,3% αντίστοιχα το ίδιο διάστημα του 2016 και 2015.

Ο δείκτης όγκου του λιανικού εμπορίου μειώθηκε οριακά κατά -0,1% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση έναντι μείωσης -1,7% και -1,6% αντίστοιχα το 2016 και 2015. Ένδειξη ότι σταμάτησε η συρρίκνωση του κλάδου, όπως εξάλλου μαρτυρά η ετήσια αύξηση του κύκλου εργασιών του τον Ιανουάριο κατά 1,4% έναντι κάμψης του κατά -3,5% και -3,1% τον ίδιο μήνα του 2016 και 2015.

οι πωλήσεις αυτοκινήτων επίσης αυξήθηκαν θεαματικά το α' τρίμηνο 2017 κατά 37,3% ετησίως, έναντι 0,1% και 13,9% αντίστοιχα τα α' τρίμηνα του 2016 και 2015.

οι εξαγωγές αγαθών της χώρας αυξήθηκαν ετησίως το α' δίμηνο 2017 (α) κατά 17,4% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, έναντι κάμψης κατά -7,6% και -5,1% την ίδια περίοδο του 2016 και 2015 αντίστοιχα και (β) κατά 25,1% σύμφωνα με την Τράπεζα Ελλάδος (ΤτΕ), έναντι -9,4% και -7,8% το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και 2015.

επίσης, σύμφωνα με την ΤτΕ, οι εξαγωγές υπηρεσιών το α' δίμηνο 2017 αυξήθηκαν 32,3% σε ετήσια βάση, έναντι -44,2% και -9,0% αντίστοιχα το ίδιο διάστημα του 2016 και 2015.

τέλος, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, από πλευράς βάρους φόρων και ασφαλιστικών εισφορών (ως ποσοστού του κόστους εργασίας) η Ελλάδα βρίσκεται στη 14η χειρότερη θέση των χωρών-μελών του μετά από χώρες όπως η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Φιλανδία,  η Τσεχία, η Σλοβενία,  η Λετονία,  η  Σλοβακία και η Πορτογαλία! Αυτό ναι μεν υποδηλώνει υψηλά επίπεδα φορολογίας στη χώρα, όμως δεν δικαιολογεί στο ελάχιστο τις κινδυνολογίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί «υπερφορολόγησης» που τσακίζει την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα. Αλήθεια, ποια από τις 13 Ευρωπαϊκές χώρες με υψηλότερα επίπεδα φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων από την Ελλάδα, βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας τόσα χρόνια όπως η χώρα μας;

κατόπιν των παραπάνω δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη η βελτίωση του οικονομικού κλίματος το οποίο το α' τρίμηνο 2017 ανήλθε στις 93,8 μονάδες έναντι 90,6 και 87,6 μονάδες αντίστοιχα το ίδιο διάστημα του 2016 και 2015.

Είναι προφανές πως η «σκιώδης» εκπρόσωπος της ΝΔ όταν μιλά για μία οικονομία αγοράς που είναι ετοιμοθάνατη και ψυχορραγεί, δε λαμβάνει υπόψη της την πραγματική οικονομία στην χώρα  μας. Μπορεί να συμβουλεύεται κάποια κρυστάλλινη γυάλα, ή τα άστρα και περιστασιακούς οιωνούς, πάντως όχι τα δεδομένα της οικονομίας την οποία επιθυμεί μελλοντικά να διευθύνει από το πόστο του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Να επισημάνουμε, τέλος, πως οι καταθέσεις που «έκαναν φτερά» από τον Δεκέμβριο δεν είναι 3 δισεκ. όπως ισχυρίζεται η κ. Μπακογιάννη αλλά 2 δισεκ. (βλ ΤτΕ) και πως τα νέα κόκκινα δάνεια 1,5 δισεκ. που ανέφερε δεν προκύπτουν από καμία επίσημη πηγή.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ