2017-05-03 19:05:29
Φωτογραφία για Ομιλία ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στο 5ο Συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια «EXPOSEC- DEFENSEWORLD»
ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΥΕΘΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΙΤΣΑ

ΣΤΟ 5o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ AΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ «EXPOSEC- DEFENSEWORLD»

«Η Σημασία της Στενής Συνεργασίας μεταξύ Κράτους και Αμυντικής Βιομηχανίας για μια Επιτυχημένη Εξωστρεφή Πολιτική»

«Κυρίες και κύριοι,

Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μένα, που βρίσκομαι εδώ σήμερα ανάμεσά σας.

Η πρόσκληση του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, που διοργανώνει υπό την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων το 5ο Συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια,  είναι ταυτόχρονα και μια πρόκληση.

Είναι μια υπενθύμιση, ότι η υπόθεση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας είναι μια σύνθετη προσπάθεια, όπου δημόσιος και ιδιωτικός τομές της οικονομίας πρέπει να λειτουργήσουν συνεργατικά, συμπληρωματικά και με ένα αίσθημα ότι επιτελούν ένα έργο μεγάλων διαστάσεων, έναν εθνικό-πατριωτικό σκοπό.


Η Ελλάδα είναι γνωστό ότι αποτελεί μία χώρα που βρίσκεται σε μια περιοχή ιδιαίτερα υψηλής γεωπολιτικής σημασίας και γειτνιάζει με περιοχές που χαρακτηρίζονται γενικώς από μεγάλη αστάθεια, ωστόσο αποτελεί βασικό πυλώνα σταθερότητας.

Συνεπώς η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να διατηρεί ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, σε υψηλή ετοιμότητα και κατ’ επέκταση με υψηλή διαθεσιμότητα των οπλικών τους συστημάτων, που απαιτούν ισχυρή εγχώρια αμυντική βιομηχανική και τεχνολογική υποδομή.

Όλα  αυτά υπηρετούν τη στρατηγική της αποτροπής, που για εμάς έχει ύψιστη σημασία. Είναι μια στρατηγική ειρήνης που αποτελεί ταυτόχρονα παράγοντα σταθερότητας σε μια τόσο ασταθή περιοχή.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επιτελούν τον αποτρεπτικό τους ρόλο, γιατί είναι ισχυρές, με υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα, υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και βέβαια και πάνω από όλα, με υψηλό φρόνημα.

Αντιμετωπίζουμε την όποια απειλή με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και στρατηγικό πνεύμα. Είμαστε σε θέση να διακρίνουμε το βάθος και την πολιτική ουσία των όποιων απειλών και να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα ανάσχεσής τους και να απαντάμε κάθε φορά με τον τρόπο που εμείς επιλέγουμε.

Έτσι φίλοι και «φίλοι» ξέρουν και επιλέγουν αν θέλουν να ‘χουν καλούς γείτονες ή όχι. Σε κάθε περίπτωση αστοχούν αν αμφιβάλουν για την ετοιμότητα μας, την αποφασιστικότητά μας και την αποτελεσματικότητά μας.

Φίλες και φίλοι,

Η σημερινή μας συνάντηση πραγματοποιείται μια μέρα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την Αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Η εξέλιξη αυτή, σηματοδοτεί την είσοδό μας στην τελική φάση ολοκλήρωσης των προγραμμάτων οικονομικής επιτροπείας της Ελλάδας και την έξοδό της από την μνημονιακή περίοδο με όρους ακηδεμόνευτης κανονικότητας.

Υπάρχει συμφωνία μετά τη διαπραγμάτευση. Συμφωνία που έχει στόχους και οδηγεί στη ρύθμιση του χρέους, ώστε να μην πιέζεται υπέρμετρα η οικονομία και μετά τη λήξη του μνημονίου.

Πλέον είναι ανοιχτός και εμφανής ο δρόμος για να βγει η χώρα από το μνημονιακό τοπίο.

Στα άμεσα αποτελέσματα περιλαμβάνονται:

- Κλίμα σταθερότητας

- Ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση

- Αξιοποίηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης

- Ρύθμιση του χρέους

Ταυτόχρονα υπάρχουν τέσσερα ζητήματα που δεν πρέπει να ξεχνάμε:

1. Η δήθεν ευημερία με δανεικά δεν πρόκειται να επιστρέψει ούτε πρέπει να είναι επιθυμητή (είναι η πολιτική που διαμόρφωσε χρέος 320 δις ευρώ).

2. Η αρχική επιλογή (μνημόνιο και IMF) ήταν λάθος. Δεν οδηγούσε σε ήπια προσαρμογή αλλά σε σοκ προσαρμογή, ιδιαίτερα με βάση το δημόσιο και τους συνταξιούχους, ενώ στον ιδιωτικό τομέα οδήγησε σε αλματώδη αύξηση της ανεργίας και σε κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων.

3. Η έξοδος από την μνημονιακή περίοδο δεν μπορεί να οδηγήσει σε νέο αλόγιστο δανεισμό, ούτε οδηγεί αυτόματα και χωρίς ρύθμιση στη μείωση των υφισταμένων δανειακών υποχρεώσεων.

4. Η νέα πορεία της χώρας πρέπει να στηρίζεται σε δύο πυλώνες:

- Παραγωγική ανασυγκρότηση

- Αναδιανομή προς τους ασθενέστερους

Με αυτά μετριέται και η ποιότητα της ανάπτυξης και η κοινωνική δικαιοσύνη πάνω στα αποτελέσματά της.

Το κλείσιμο της αξιολόγησης θα σηματοδοτήσει σειρά θετικών εξελίξεων στην οικονομία, τόσο σε ψυχολογικό επίπεδο όσο και στο  πραγματικό πεδίο, με άμεσες επιπτώσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στο οικονομικό γίγνεσθαι.

Σκοπός και στόχος, είναι να βγει η χώρα από την επιτροπεία, με δρομολογημένη την παραγωγική ανασυγκρότηση, με την κοινωνία όρθια και με αισιοδοξία να βλέπει μπροστά.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας μεταφέρω σε μια παθογένεια του παρελθόντος που από μια πρώτη ανάγνωση μπορεί να θεωρηθεί ηθικό ζήτημα αλλά δεν είναι μόνο ηθικό. Αφορά στην αναγκαιότητα να χτυπηθεί η διαφθορά και η διαπλοκή. Σαν κυβέρνηση έχουμε την άποψη, που την κάνουμε και πράξη,  ότι το χτύπημα της διαφθοράς και της διαπλοκής, συνδέεται άμεσα με το ζήτημα της ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Δεν είναι θέμα μόνο νομικό ή μόνο ηθικής τάξης αλλά είναι ένα ζήτημα βαθιά πολιτικό, συνδέεται με τον τρόπο λειτουργίας του κράτους και της ίδιας της οικονομίας.

Η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι πολιτική πράξη και σε τελική ανάλυση είναι και αναπτυξιακή πράξη.

Το προηγούμενο σύστημα και τα υποσυστήματα του, τροφοδότησαν τη διαφθορά και αποτέλεσαν καταλυτικό παράγοντα στη γιγάντωση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Το παλεύουμε. Δεν είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω ότι το έχουμε λύσει. Είμαστε σε καλό δρόμο αλλά  χρειάζεται περισσότερη δουλειά σε επίπεδο δομών και χρειαζόμαστε τη διαμόρφωση ενός κοινωνικού πνεύματος σε αυτή την κατεύθυνση.

Δεν μένουμε εδώ να κλαίμε τα κακώς κείμενα αλλά δίνουμε μάχη για να τα αλλάξουμε και να μπει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.

Η συζήτηση που κάνουμε σε αυτό το τραπέζι έχει σαν θέμα τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ κράτους, βιομηχανίας, ακαδημαϊκής και διπλωματικής κοινότητας, για μια επιτυχημένη εξωστρεφή πολιτική. Το όλο ζήτημα αποτελεί μια ισχυρά συνιστώσα της παραγωγικής ανασυγκρότησης που προωθούμε.

Βλέποντας το θέμα, από τη σκοπιά της εθνικής αμυντικής στρατηγικής, έχουμε μπροστά μας δύο πράγματα να λύσουμε:

1.         Την εξασφάλιση της στήριξης των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων που άπτονται των ουσιωδών συμφερόντων ασφάλειας της χώρας και αφορούν τη συντήρηση και τα ανταλλακτικά των οπλικών συστημάτων, με ταυτόχρονη αναβάθμισή τους. Στην κατεύθυνση αυτή ασχολούμαστε, τόσο με τη διάσωση και την εξισορρόπηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), με τη στήριξη της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), με τις παρεμβάσεις μας στην ΕΛΒΟ και τα Ναυπηγεία, όσο και με την ανάπτυξη των στρατιωτικών εργοστασίων. Συγχρόνως δεν κάνουμε διάκριση μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών αμυντικών βιομηχανιών. Τις αντιμετωπίζουμε και τις υποστηρίζουμε ως ολόκληρη εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία. Αναγκαία προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητά της.

2.         Το άνοιγμα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, στις διεθνείς αγορές με σκοπό την ουσιαστική υλοποίηση της εξωστρέφειας, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη και να αναπτυχθεί περαιτέρω. Αυτό, βέβαια, ήδη γίνεται σε σημαντικό βαθμό αλλά χρειάζεται ενίσχυση. Προωθούμε διεθνείς συνεργασίες ελληνικών εταιρειών με ξένες εταιρείες στα πλαίσια υλοποίησης συμβάσεων του ΥΠΕΘΑ για την κάλυψη των αναγκών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και ευρύτερα, καθώς με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ανάπτυξη της ιδέας της βιομηχανικής συνεργασίας των εγχώριων βιομηχανιών με αυτές του εξωτερικού, πράγμα που τους ανοίγει διεθνείς ορίζοντες. Η βιομηχανική συμμετοχή δεν είναι πλέον επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά όρος για την υπογραφή μιας σύμβασης. Το ίδιο και το ποσοστό της βιομηχανικής συμμετοχής. Παράλληλα μέσω των industrial days, αλλά και των διεθνών εκθέσεων, γεννώνται σημαντικές ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ εγχώριων αμυντικών βιομηχανιών με αυτές του εξωτερικού, τις οποίες και υποστηρίζουμε. Το ΥΠΕΘΑ είναι ανοιχτό σε όποια εταιρεία έχει τέτοιους προσανατολισμούς να τη διευκολύνει στο να ανοίξει σχέσεις συνεργασίας με το εξωτερικό. Εμείς στρώνουμε το έδαφος για όλους. Επίσης με τις συμφωνίες G to G παρέχουμε επιπλέον δυνατότητες.

Η εξωστρέφεια είναι όρος επιβίωσης της αμυντικής βιομηχανίας. Για το λόγο αυτό διευκολύνουμε τη δημιουργία κοινοπραξιών ελληνικών εταιρειών για να παίρνουν μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς. Στηρίζουμε μεμονωμένες αλλά και συλλογικές προσπάθειες με πολλαπλούς τρόπους. Σε αποστολές στο εξωτερικό ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή Ελλήνων επιχειρηματιών και διευκολύνουμε τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και σε εθνικά περίπτερα. Αξιοποιούμε τους Ακολούθους Άμυνας (ΑΚΑΜ) και τους υπαλλήλους οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων των διπλωματικών αποστολών της χώρας μας σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ, για την προώθηση των εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού. Επίσης ξεκινάμε διαδικασία, ώστε να μπορούμε να δίνουμε πιστοποίηση. 

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η διεθνής δικτύωση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας θα αποφέρει οφέλη τόσο στην εθνική οικονομία όσο και στην ίδια την Εθνική Άμυνα. Γι’ αυτό και την προωθούμε βάσει στρατηγικού σχεδιασμού.

Η πραγματικότητα μας λέει ότι στις σημερινές συνθήκες τεχνολογικής εξέλιξης και ανταγωνισμού, δεν μπορεί να σταθεί αμυντική βιομηχανία, έχοντας ως μόνο έργο την κάλυψη των αναγκών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτό είναι κανόνας για μικρές αλλά και για μεγάλες χώρες.

Στο σύνθετο περιβάλλον των σύγχρονων οπλικών συστημάτων, όπου οι αλυσίδες εφοδιασμού χαρακτηρίζονται από τεχνολογική πολυπλοκότητα, παγκόσμια εξάπλωση και πολύ μεγάλο αριθμό εταιρειών, δεν είναι δυνατό να μας διασφαλίσουν πλήρη αυτονομία στον τομέα της  ασφάλειας εφοδιασμού με ίδια μέσα.

Κατά συνέπεια και η Ελλάδα, προκειμένου να εγκαθιδρύσει/διατηρήσει μία βιώσιμη και ισχυρή αμυντική βιομηχανία, κινείται στην κατεύθυνση δημιουργίας μίας νέας σχέσης ανάμεσα στις Δημόσιες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Κυρίες και Κύριοι,

Όπως ήδη ανέφερα, αντιμετωπίζουμε την αμυντική βιομηχανία, σαν σύνολο, τόσο αυτή που τελεί υπό κρατικό έλεγχο, όσο και αυτή που υπάγεται στον ιδιωτικό τομέα, μαζί και τα ναυπηγεία.

Ταυτόχρονα, θέτοντας στόχους με προοπτική, καταρτίσαμε την Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική, που ήδη έχει εγκρίνει το ΚΥΣΕΑ, ενώ τα Επιτελεία θέτουν τις προτεραιότητές τους και προχωράμε στη συγκρότηση του Συμβουλίου Αμυντικής Έρευνας  Τεχνολογίας και Βιομηχανίας (ΣΑΕΤΒ), το οποίο θα αποτελείται από εκπροσώπους της ΓΔΑΕΕ, των Γενικών Επιτελείων, του ΣΕΚΠΥ, του ΕΕΛΕΑΑ, των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών, καθηγητές ΑΕΙ, εκπρόσωπο του Υπ. Ανάπτυξης και εκπρόσωπο της Γεν. Γραμ. Έρευνας και Τεχνολογίας.

Το ΣΑΕΤΒ θα έχει ως ρόλο το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων με απώτερο στόχο την ανάπτυξη της αμυντικής έρευνας, τεχνολογίας και βιομηχανίας της χώρας και την υποβολή εισηγήσεων για την ανάληψη επιπλέον πρωτοβουλιών και δράσεων για την επίτευξη των στόχων της ΕΑΒΣ.

Στόχος μας είναι να έχουμε ένα δεκαπενταετές πρόγραμμα εξοπλισμών και αναβάθμισης των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και ταυτόχρονα ένα συγκεκριμένο βραχυπρόθεσμο, τριετές πρόγραμμα, που θα εξειδικεύει τους άμεσους στόχους.

Ειδικότερα το ΥΠΕΘΑ προωθεί τις παρακάτω ενέργειες και δράσεις :

1.         Καθιέρωση και υλοποίηση της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής (ΕΑΒΣ) σε βάθος ετών με στόχο την επίτευξη μίας βιώσιμης εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας

2.         Προσπάθειες για σταδιακό μετασχηματισμό της εγχώριας βιομηχανίας, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί με ανταγωνιστικούς και ποιοτικούς όρους στις απαιτήσεις των ΕΔ και ειδικότερα στους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας, να ενισχύσει την παρουσία της στη διεθνή αγορά και να προσανατολιστεί παραγωγικά με επιτυχία σε τεχνολογίες/ προϊόντα στρατιωτικού και μη, καθώς και διττού σκοπού.

3.         Διατήρηση άρρηκτης συνεργασίας με τις εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες, στα πλαίσια των αναγκών που προκύπτουν από την κατάρτιση του προγράμματος προμηθειών αμυντικού υλικού,

4.         Αξιολόγηση προτάσεων ερευνητικών προγραμμάτων ως προς την αναγκαιότητα – σκοπιμότητα και καθορισμό της προτεραιοποίησης τους στο πλαίσιο της ικανοποίησης των επιχειρησιακών του αναγκών,

5.         Ενημέρωση μέσω θεσμοθετημένων διαδικασιών, οι οποίες διέπονται από κανόνες διαφάνειας, όλων των φορέων της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας για τις απαιτήσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων του ΥΠΕΘΑ,

6.         Προγραμματισμό και επικαιροποίηση της λειτουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας σε επίπεδο ΥΠΕΘΑ, μέσω της οποίας οι εκπρόσωποι της Αμυντικής Βιομηχανίας θα μπορούν  να ενημερώνονται για όλες τις διαγωνιστικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη από το Υπουργείο.

7.         Καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας ώστε κατά την σύναψη διακρατικών συμφωνιών προμήθειας αμυντικού υλικού, να ανατίθεται υποκατασκευαστικό έργο στις εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες (κρατικές και μη).

8.         Αξιοποίηση των προβλέψεων του άρθρου 346 της Συνθήκης ΕΕ, ώστε να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας, στην ανάθεση συμβάσεων αμυντικού υλικού για λόγους προστασίας ουσιωδών συμφερόντων ασφάλειας της χώρας.

Πάνω σε αυτό το σχεδιασμό, οι εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες, θα μπορούν να «προσαρμόσουν» το σχεδιασμό τους και τις προσδοκίες τους ως προς το κομμάτι που θα διεκδικήσουν από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Επίσης, σημαντική επιδίωξη μας αποτελεί η πραγματοποίηση των απαραίτητων παρεμβάσεων στο νόμο περί προμηθειών (3978/2011), ο οποίος έχει δημιουργήσει πλήθος προβλημάτων.

Στόχος μας είναι μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας να τίθενται τα προβλήματα και να έχουμε την συνεισφορά δημιουργικών προτάσεων και ιδεών, για την ενίσχυση της ταχύτητας, της διαφάνειας, της ευελιξίας, της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του συστήματος προμηθειών των Ε.Δ.

Πιστεύουμε στο ρυθμιστικό ρόλο του κράτους στη λειτουργία της ιδιωτικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό προχωράμε στη κατάρτιση Μητρώου Επιχειρήσεων Αμυντικού Τομέα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, προκειμένου να ενισχυθεί η φερεγγυότητα με την πιστοποίηση των πραγματικών κατασκευαστών αμυντικού υλικού.

Αγαπητοί φίλοι,

Θέλω να τονίσω με αφορμή την εδώ παρουσία μου, την ιδιαίτερη σημασία που δίνουμε στην παραπέρα ανάπτυξη και ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Με τις ΗΠΑ έχουμε μια μακροχρόνια συνεργασία, η οποία στην παρούσα φάση χαρακτηρίζεται από υψηλή υψηλή συνεργασία και δημιουργικότητας.

Σήμερα έχουμε σε εξέλιξη ή συζητάμε προς άμεση υλοποίηση πολύ σημαντικά πράγματα, όπως η αναβάθμιση των  αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, η αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών, η απόκτηση και αναβάθμιση ελικοπτέρων και συνεργασίες και σε άλλα επίπεδα.

Οι συνεργασίες αυτές έχουν στρατηγικό χαρακτήρα και μεγάλες προοπτικές για κάλυψη της ευρύτερης περιοχής με επίκεντρο την Ελλάδα.

Δραστηριότητες, όπως industrial days, τα σεμινάρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την διευκόλυνση δραστηριοποίησης στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η τεχνογνωσία που έχει ήδη αποκτηθεί από υφιστάμενες συνεργασίες ελληνικών επιχειρήσεων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, δείχνουν ότι υπάρχει μπροστά μας ένα ανοιχτό πεδίο με μεγάλες προοπτικές σε όλα τα επίπεδα δραστηριοποίησης των αμυντικών βιομηχανιών.

Σταθερός αρωγός της προσπάθειας μας είναι το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο. Η πολύτιμη βοήθειά του εκτείνεται από την ηθική συμπαράσταση ως την πρακτική υποστήριξη μιας συνεργατικής κοινής μας προσπάθειας.

Ευχαριστώ πολύ τον κύριο Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο όχι μόνο για την βοήθεια αλλά και την ενεργό συμμετοχή.

Εύχομαι το συνέδριο αυτό να έχει τη δική του συμβολή στην ανάδειξη και ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ κράτους και Αμυντικής Βιομηχανίας. Είμαι σίγουρος ότι οι τοποθετήσεις και οι παρεμβάσεις θα ανοίξουν παραπέρα τους ορίζοντες της συνεργασίας και της εξωστρέφειας. Σαν Πολιτεία στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες και συμβάλλουμε στην ενίσχυση κάθε αναπτυξιακής πρωτοβουλίας.

Σας ευχαριστώ πολύ»!
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ