2017-05-04 08:01:05
Φωτογραφία για Ποια συμφέροντα αντιτίθενται στην ενισχυμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Καλυβιώτου Μαρία - Αυγή

Αλλαγές στην πολιτική φαρμάκου με το κλείσιμο της αξιολόγησης - Στ. Βαρδαρός: Συμπληρωματικός ο ιδιωτικός τομέας στη δημόσια ΠΦΥ

«Να παγώσει κάθε περαιτέρω διαβούλευση» για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ζητάει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και «να αποσυρθεί» το σχετικό νομοσχέδιο ζητάει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ενώ η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ «απορρίπτει ομόφωνα» τη νομοθετική πρωτοβουλία. Ποια είναι τα ακανθώδη σημεία για τους ιδιώτες γιατρούς και γιατί αντιτίθενται τόσο έντονα στη νέα ΠΦΥ που προωθεί η Αριστοτέλους;

Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται ως «ιδεοληπτικό» και «αναχρονιστικό», ενώ οι ιδιώτες γιατροί διατείνονται ότι «η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών προτιμά την εξυπηρέτησή τους από τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ» και όχι από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Στην πραγματικότητα, κατά την περίοδο της οικονομική κρίσης, η δημόσια Υγεία συρρικνωνόταν και τη μερίδα του λέοντος πήρε ο ιδιωτικός τομέας, με αποτέλεσμα οι άμεσες καταβολές από τον οικογενειακό προϋπολογισμό να αυξηθούν κατά 30% την περίοδο 2010-2015, όπως φανερώνει και πρόσφατη μελέτη του Ιδρύματος Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)
. Μάλιστα, μελέτη του ΟΟΣΑ καταγράφει ότι ο οικογενειακός προϋπολογισμός επιβαρύνθηκε σε τέτοιο βαθμό, ώστε η Ελλάδα να καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες «out of pocket» δαπάνες Υγείας.

Πολλάκις έχει επισημάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι η αιχμή του δόρατος ενάντια στην παθητική ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας είναι η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, που θα είναι δημόσια και δωρεάν, με στόχο η ιδία δαπάνη του πολίτη, που είχε εκτοξευθεί, ιδίως τα τελευταία χρόνια, να ελαχιστοποιηθεί, έως να εκμηδενιστεί.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός έχει κάνει λόγο για «μεροληψία υπέρ της δημόσιας περίθαλψης» ή που, αναφερόμενος στην ΠΦΥ, έχει πει ότι αποτελεί έναν «προνομιακό χώρο για να προωθήσουμε μια άλλη αντίληψη για την Υγεία, ένα άλλο κοινωνικό συμβόλαιο, βασισμένο στην τομεοποιημένη, καθολική και ισότιμη φροντίδα και όχι στην 'κατά το δοκούν' αγορά υπηρεσιών».

Στ. Βαρδαρός: Στρατηγική απάντηση η ανάπτυξη της ΠΦΥ

Η δημόσια ΠΦΥ υπέστη δριμύτατο πλήγμα τα χρόνια της λιτότητας και τα κενά έσπευσε να συμπληρώσει ο ιδιωτικός τομέας, ωστόσο, όπως υπογραμμίζει μιλώντας στην «Αυγή» ο Σταμάτης Βαρδαρός, αναπληρωτής γ.γ. Πρωτοβάθμιας Υγείας, «μες στην κρίση και ο ιδιωτικός τομέας δεν μπόρεσε να καλύψει επαρκώς, ποιοτικά και ποσοτικά, τις ανάγκες των πολιτών και υπήρξε επιδείνωση στην ιατρική κάλυψή τους. Η απάντηση σε αυτό», προσθέτει, «είναι η διεύρυνση του δημόσιου συστήματος Υγείας με την ανάπτυξη της ΠΦΥ».

Κόλπα με τα πρωινά ραντεβού και ανισότητες στην πρόσβαση

Μιλώντας για την ανάγκη εξασφάλισης ίσης και δωρεάν πρόσβασης στην Υγεία, ο Στ. Βαρδαρός αναφέρθηκε στην «καθημερινή πρακτική που παρακολουθούσαμε επί μια εξαετία: Τις πρώτες μέρες κάθε μήνα, εξαφανίζονταν ως διά μαγείας τα πρωινά δωρεάν ραντεβού με τους συμβεβλημένους γιατρούς». Όταν οι πολίτες δεν έβρισκαν ανταπόκριση, «οι επιλογές που είχαν ήταν είτε να πληρώσουν από την τσέπη τους, είτε να προβαίνουν σε μεγάλες μετακινήσεις, είτε να υποβάλλονται σε μεγάλη ταλαιπωρία στα νοσοκομεία. Συνήθως, ο πολίτης που δεν έχει να πληρώσει την επίσκεψή του στον ιδιώτη γιατρό θα κάνει άρνηση χρήσης υπηρεσιών Υγείας» υπογράμμισε.

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Υγείας σημείωσε ότι «υπάρχει ρόλος για τον ιδιωτικό τομέα, αλλά συμπληρωματικός, εκεί που πραγματικά τον χρειαζόμαστε. Τον χρειαζόμαστε», επέμεινε, «αλλά με όρους σεβασμού του δημόσιου χώρου». Σημείωσε δε ότι «η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ δεν είναι μια ιδεοληπτική, αλλά μια στρατηγική επιλογή διεύρυνσης του συστήματος, που σέβεται τα δημοσιονομικά δεδομένα και πολύ περισσότερο τους κόπους και τις ανάγκες των πολιτών που φορολογούνται».

Διαρθρωτικά μέτρα για το φάρμακο

Σε διαρθρωτικές αλλαγές και στην πολιτική του φαρμάκου προχωράει παράλληλα η πολιτική ηγεσία, «με στόχο την κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών του πληθυσμού, την ευχερή πρόσβαση στα νέα καινοτόμα φάρμακα και τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας».

Τη δέσμη μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρεάς Ξανθός στους εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Οι αλλαγές αφορούν: 1) Την τροποποίηση των προϋποθέσεων εισαγωγής των νέων φαρμάκων (τα νέα φάρμακα θα εισάγονται στη θετική λίστα με την προϋπόθεση ότι κυκλοφορούν σε 9 κράτη- μέλη της Ε.Ε. και εισάγονται κριτήρια αξιολόγησης τεχνολογιών Υγείας, 2) ενοποιείται το rebate όγκου με επιπλέον επιβάρυνση 25% για τα νέα on patent φάρμακα και μέχρι να υπάρξει διαπραγμάτευση της τιμής αποζημίωσής τους και 3) θωρακίζεται θεσμικά η νομική υποστήριξη της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ.

Επιπλέον, 4) λαμβάνονται μέτρα για την προώθηση των γενόσημων, 5) προβλέπονται οι κλειστοί προϋπολογισμοί ανά θεραπευτική κατηγορία και αξιολογείται η συνταγογραφική συμπεριφορά των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ