2017-05-06 16:03:17
Φωτογραφία για Γιούνκερ για προσφυγικό: Μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς Ελλάδα και Ιταλία
Μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Ιταλία στο προσφυγικό ζήτημα, ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ , μιλώντας σήμερα στο συνέδριο για την «Κατάσταση της Ένωσης» που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (European University Institute) στο Palazzo Vecchio στη Φλωρεντία.

«Ο μεγαλύτερος απών στην Ευρώπη είναι η αλληλεγγύη», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής. «Η Ελλάδα και η Ιταλία δεν είναι υπεύθυνες για τη γεωγραφική τους θέση στον ευρωπαϊκό χάρτη. Πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη», προσέθεσε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, επικρίνοντας παράλληλα τις χώρες που δεν σέβονται τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Αν η Ευρώπη αρχίσει να μη σέβεται τους δικούς της κανόνες και τις Συνθήκες, τότε θα χάσουμε. Πρέπει να δείξουμε έμπρακτα και με νόμους την ιδέα που έχουμε για την Ευρώπη και για τον άνθρωπο. Αυτοί που λένε είναι δικό σας πρόβλημα, δεν δεχόμαστε έγχρωμους στο έδαφός μας, δεν δεχόμαστε μη χριστιανούς, δεν έχουν καταλάβει τίποτα για την Ευρώπη», ανέφερε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.


Εξάλλου, για το θέμα του Brexit ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχτηκε ότι είναι μια «τραγωδία». «Ζούμε μια στιγμή πολυκρίσης», ανέφερε. Τη στιγμή που η ανάπτυξη, έστω ισχνή, επέστρεψε σε όλες τις χώρες της ΕΕ, τα ποσοστά απασχόλησης είναι στο υψηλότερο ιστορικά σημείο και η ανεργία πέφτει, «οι φίλοι μας οι Βρετανοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ», είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ. Τόνισε, ότι δεν θα πρέπει να υποτιμούνται οι «πραγματικές διαστάσεις» του "Brexit" και πως θα πρέπει να γίνει μια «δίκαιη διαπραγμάτευση» με τη Μ. Βρετανία. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι δεν είναι η ΕΕ που εγκατέλειψε τη Μ. Βρετανία, αλλά το αντίστροφο, και αυτό είναι κάτι που θα γίνει πιο αισθητό τα επόμενα χρόνια.

«Αυτό που με θλίβει κάθε φορά που κάποιος μιλάει για την Ευρώπη είναι ότι δεν μιλάμε ποτέ για τις επιτυχίες της, αλλά μόνο για τα λάθη της και τις αδυναμίες της» τόνισε, στη συνέχεια ο Ζ.Κ. Γιούνκερ. Αναφερόμενος στα επιτεύγματα της Ευρώπης μίλησε για τη διεύρυνση της ΕΕ προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. «Αντίθετα από αυτό που λένε μερικοί, η διεύρυνση δεν ήταν ούτε λάθος, ούτε πρώιμη, αλλά ήταν ένα χρέος της ιστορίας, καθώς η Ευρώπη έπρεπε να πιάσει τον παλμό των όσων συνέβαιναν στις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Είμαστε ικανοποιημένοι γι΄ αυτή τη διεύρυνση. Η συμφιλίωση της ιστορίας και της γεωγραφίας, η επανένωση της Ευρώπης, για πρώτη φορά στην ιστορία της ηπείρου με ειρηνικά μέσα, καθώς και η δημιουργία μιας πιο μεγάλης εσωτερικής αγοράς είναι μια πραγματική επιτυχία», δήλωσε ο Ζ. Κ. Γιούνερ.

Σχετικά με το ενιαίο νόμισμα, ο Ζ.Κ.Γιούνκερ τόνισε ότι «σήμερα, όπως και χθες, το ευρώ προστατεύει την Ευρώπη από εξωγενείς κραδασμούς και σοκ». Τόνισε ότι το ευρώ είναι το δεύτερο ισχυρότερο νόμισμα στον κόσμο και προσέθεσε: «Φανταστείτε τι θα γινόταν αν δεν είχαμε το ευρώ τη στιγμή της χρηματοοικονομικής κρίσης που ήρθε από το εξωτερικό, και την οποία κρίση έπρεπε να μετριάσουμε με τις δικές μας δυνάμεις. Το ευρώ μας προστάτεψε γιατί αν έπρεπε να επαναπαυθούμε μόνο σε εθνικές μέριμνες και στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να μετριάσουμε με τον ίδιο τρόπο την κρίση».

Καταλήγοντας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,ο Ζ.Κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι η Ευρώπη είναι μια μικρή ήπειρος, με μια δυνητικά φθίνουσα οικονομία και μικρό πληθυσμό, απέναντι σε «μεγάλους» γείτονες που έχουν «μεγάλα προβλήματα». Ο πρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ότι σήμερα η Ευρώπη αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ σε δέκα χρόνια θα αντιπροσωπεύει το 15%. Από την άλλη, ο πληθυσμός της, που στις αρχές του 20ου αιώνα αντιστοιχούσε στο 20% του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού, στο τέλος αυτού του αιώνα θα αντιστοιχεί στο 4%. «Αυτοί που πιστεύουν ότι αυτά τα δεδομένα, που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, μας επιτρέπουν να ξαναχωριστούμε σε εθνικές κατηγορίες, αντί να ενωθούμε περισσότερο για να έχουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στο μέλλον, απατώνται οικτρά. Οι καιροί μας απαιτούν μεγάλα οικοδομήματα και όχι μικρές οντότητες», ανέφερε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ και κατέληξε λέγοντας ότι χρειάζεται «υπομονή και αποφασιστικότητα» για τα μεγάλα και φιλόδοξα σχέδια που έχει ανάγκη η Ευρώπη.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ