2017-05-08 00:54:37
Φωτογραφία για Σύγχρονες γαλέρες φτιάχνουν οι κλινικάρχες
Καλυβιώτου Μαρία - H ΑΥΓΗ

Οι επιχειρηματίες επελαύνουν στην Υγεία, αλλά τσεκουρώνουν μισθούς - Εξουθενωτικές μειώσεις σε χαμηλόμισθους, που φτάνουν το 35% * Εργαζόμενοι χωρίζονται σε «παλαιούς» και «νέους» με συμβάσεις δύο ταχυτήτων * Κλινικάρχες ρίχνουν το φταίξιμο στον ΕΟΠΥΥ, ενώ ομαλοποιούνται οι πληρωμές και αποπληρώνονται χρέη παλαιών ετών για πρώτη φορά

Συνθήκες γαλέρας επικρατούν στη συντριπτική πλειονότητα των ιδιωτικών κλινικών της χώρας, με χαμηλόμισθους εργαζόμενους να απειλούνται σήμερα με μειώσεις της τάξεως του 35%, υπαλλήλους να παραμένουν απλήρωτοι επί σειρά μηνών και συμβάσεις πολλαπλών ταχυτήτων.

Και όλα αυτά ενώ οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας, δηλαδή οι άμεσες καταβολές από τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αυξήθηκαν κατά 30% την περίοδο 2010-2015, αφού η δημόσια δαπάνη για την υγεία υπέστη μείωση 13% το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).


Το σίριαλ με τον ΟΜΕΔ

Οι μισθοί των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές είχαν ήδη συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά το τελειωτικό πλήγμα έδωσε η διαιτητική απόφαση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), που δημιούργησε μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στους εργαζόμενους και συνηγόρησε σε τεράστιες μισθολογικές μειώσεις.

Αρχικά οι εργαζόμενοι απευθύνθηκαν στην τριμελή επιτροπή του Οργανισμού προκειμένου να βρουν έναν πολύτιμο συμπαραστάτη. Η τριμελής επιτροπή του ΟΜΕΔ ανταποκρίθηκε θετικά στα αιτήματα των εργαζομένων προστατεύοντας τα δικαιώματά τους. Όμως η τελευταία πράξη του δράματος δεν είχε ακόμη γραφτεί, αφού η εργοδοσία προσέφυγε και αυτή με τη σειρά της στον ΟΜΕΔ και συγκεκριμένα στην πενταμελή επιτροπή του Οργανισμού, που αυτή τη φορά συντάχθηκε με τους κλινικάρχες και τις εξοντωτικές μειώσεις στους μισθούς.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδος (ΟΣΝΙΕ), που εκπροσωπεί όλους τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά νοσοκομεία, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για την ακύρωση αυτής της απόφασης του ΟΜΕΔ και κήρυξε απεργία πριν από 10 ημέρες, οπότε είχε οριστεί η πρώτη δικάσιμος για αυτήν την υπόθεση.

Μισθοί πείνας

Ζοφερή είναι η εικόνα που μεταφέρει ο αντιπρόεδρος της ΟΣΝΙΕ Κωνσταντίνος Κρέτσης μιλώντας στην «Αυγή» της Κυριακής. Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι ο μέσος μισθός εργαζόμενου στις ιδιωτικές κλινικές κυμαίνεται από 586 έως 900 ευρώ μεικτά: «Άλλοι εργαζόμενοι, κυρίως οι παλαιοί όπως εγώ, έχουμε υπογράψει την κλαδική σύμβαση και σε άλλους επιβλήθηκε η σύμβαση της ΓΣΕΕ. Έτσι, σε ένα μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας, εργάζονται νοσηλευτές που λαμβάνουν 800 ευρώ και άλλοι που παίρνουν μόλις 586 ευρώ μεικτά, χωρίς ανθυγιεινά, χωρίς τίποτε».

Η Ομοσπονδία ζητάει να ισχύσει η κλαδική σύμβαση για όλους και «να πάψει η άνιση μεταχείριση ανάμεσα σε παλαιούς και νέους εργαζόμενους» συναντώντας την πλήρη άρνηση των εργοδοτών, που στον βωμό της κερδοφορίας θυσιάζουν τους πλέον ευάλωτους.

Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς, όπως συμβαίνει στην περίπτωση ενός άλλου μεγάλου ιδιωτικού νοσοκομείου των Αθηνών, έσπευσαν αμέσως μετά τη διαιτητική απόφαση του ΟΜΕΔ να προβούν σε δηλώσεις μεγαλοψυχίας και να καθησυχάσουν τους εργαζόμενους δεσμευόμενοι ότι δεν θα εφαρμόσουν ολόκληρη τη μείωση του 35%, αλλά «μόλις» 15%.

Ενδεικτικό παράδειγμα εργοδοτικής ασυδοσίας είναι κι εκείνο μεγάλου ιδιωτικού μαιευτηρίου, όπου «υπάλληλος με 20 χρόνια προϋπηρεσία, 15 νυχτερινά τον μήνα και τρία σαββατοκύριακα δεν ξεπερνάει τα 1.100 ευρώ τον μήνα».

Ταυτόχρονα δεν είναι λίγοι και οι εργαζόμενοι που “παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 4-6 μήνες, ειδικά σε μικρές κλινικές. Η απάντηση στους εργαζόμενους που διαμαρτύρονται είναι ότι θα πληρωθούν όταν πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ. Για όλα φταίει ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τους εργοδότες» σημειώνει καυστικά ο κ. Κρέτσης.

Απειλές για περαιτέρω μειώσεις μέχρι το 2018

Οι εργοδότες ισχυρίζονται ότι ήταν το clawback και το rebate που δημιούργησαν οικονομική ασφυξία στις επιχειρήσεις τους και πως αυτός είναι ο λόγος που όχι μόνο «δεν μπορούν να κάνουν αυξήσεις, αλλά πιθανότητα να γίνουν κι άλλες μειώσεις μέχρι το τέλος του 2018» εξήγησε ο κ. Κρέτσης μεταφέροντας τα λόγια του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών στους συνδικαλιστές.

«Έχουμε πάρει απόφαση ως Ομοσπονδία ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους για να επανέλθουν οι μισθοί εκεί που ήταν» διαμηνύει και καταλήγει: «Καλούμε τον ΣΕΚ να έρθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και να υπογράψουμε μια αξιοπρεπή σύμβαση».

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η «Αυγή» επικοινώνησε με τον ΣΕΚ, αλλά δεν κατέστη εφικτό να έχουμε τη θέση του Συνδέσμου, λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου χρόνου. Στην επικοινωνία μας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) Γρηγόρης Σαραφιανός, μας δήλωσε ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, η Ένωση παρακολουθεί τις αποφάσεις του ΟΜΕΔ και της Δικαιοσύνης.

Για πρώτη φορά συστηματικές πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ

Ερωτηθείς για τις αιτιάσεις των κλινικαρχών ότι δεν πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και ως εκ τούτου αναγκάζονται να μειώσουν τους μισθούς των εργαζομένων, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος απάντησε ότι «δεν ισχύει κάτι τέτοιο» και πρόσθεσε ότι «αν πληρώνονται με χρονοκαθυστέρηση, αυτό συμβαίνει παγκοσμίως, διότι οι εκκαθαρίσεις δαπανών απαιτούν χρόνο».

Επιπλέον σημείωσε πως «είναι γνωστό ότι οι ιδιωτικές χρεώνουν και τους ασθενείς με δαπάνες, επομένως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τη μη καταβολή δεδουλευμένων στο προσωπικό τους».

Επεσήμανε δε ότι «το 2016 ήταν η χρονιά που η νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προσπάθησε να ομαλοποιήσει τις πληρωμές και παράλληλα να μη δημιουργεί ληξιπρόθεσμα χρέη και για πρώτη φορά η εκκαθάριση γίνεται στο 100%». Επίσης «ο ΕΟΠΥΥ έχει κινήσει διαδικασίες να πληρώσει και τα ληξιπρόθεσμα του παρελθόντος, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, που άφησαν οι παλαιές κυβερνήσεις» τόνισε ο Τάκης Γεωργακόπουλος.

Επέλαση του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία τα έτη 2010-2015

Οι ασφυκτικές πιέσεις των εργοδοτών στους εργαζομένους τους προκαλούν αλγεινή εντύπωση, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψιν και τα ευρήματα της πρόσφατης μελέτης του Ιδρύματος Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σύμφωνα με τα οποία οι ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία παρουσίασαν αύξηση κατά 30% την περίοδο 2010-2015.

Ενώ η δημόσια Υγεία συρρικνωνόταν υπό το βάρος της δημοσιονομικής ασφυξίας και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έβαζαν λουκέτα σε κλινικές και δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας και τα νοσοκομεία μαστίζονταν από την υποστελέχωση, τα νοικοκυριά υποχρεώθηκαν να καλύψουν το κενό βάζοντας πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη τους.

Τόσο το ΙΟΒΕ όσο και μελέτες του ΟΟΣΑ συνηγορούν στο ότι ο οικογενειακός προϋπολογισμός επιβαρύνθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε η Ελλάδα να καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες «out of pocket» δαπάνες Υγείας. Το υψηλότερο ποσοστό, που ανέρχεται στο 48%, κατευθύνεται για την κάλυψη νοσηλευτικών αναγκών.

Η μελέτη του ΙΟΒΕ φανερώνει ότι, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών των νοικοκυριών αφορούσε κυρίως την κάλυψη της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, ενώ μικρή μείωση σημειώθηκε στις δαπάνες για τις οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα το διάστημα 2009-2015 οι δαπάνες τόσο για φάρμακα όσο και για νοσοκομειακή περίθαλψη ενισχύθηκαν κατά 14,5 ποσοστιαίες μονάδες λόγω της αυξημένης συμμετοχής των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ