2017-05-10 09:07:28
Φωτογραφία για Μάλλον, κάτι φοβούνται όσοι αντιδρούν
Γεωργακόπουλος Τάκης - Η ΑΥΓΗ

Κι η επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. είναι σαφής: Οι δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να αποτελέσουν τον βασικό πυλώνα του συστήματος γιατί απλώς αποτελούν τον εγγύτερο χώρο πρόσβασης των ασθενών την ώρα του προβλήματος. Η ιδιωτική άσκηση ιατρικής, με όποια μορφή πραγματώνεται, ατομική ή εταιρική, θα λειτουργεί είτε συμπληρωματικά, είτε παραπληρωματικά, στις δημόσιες δομές

Η ομοβροντία που δέχεται το ν/σ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) από συνδικαλιστικούς και θεσμικούς εκφραστές συγκεκριμένων πολιτικών χώρων δείχνει πως κάτι και κάποιους ενοχλεί η οργάνωση της ΠΦΥ και η στήριξη από την παρούσα κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, των δημόσιων δομών ΠΦΥ, αυτών που στην πράξη ακυρώθηκαν, αν κι είχαν θεσμοθετηθεί με παραπλήσια μορφή από τον Νόμο 1397/83.


Το ΕΣΥ θωρακίζει βήμα - βήμα τα δικαιώματα των ασθενών και αναδεικνύει τις δημόσιες δομές ΠΦΥ σε βασικές δομές ολιστικής αντιμετώπισης του ασθενή, κοντά στον τόπο κατοικίας του. Έτσι ανακόπτεται η προμελετημένη και σκοπούμενη απαξίωση αυτών των δομών που είχαν περιέλθει από το 2001 (ίσως και νωρίτερα) από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που διαλαλούσαν σε κάθε ευκαιρία πως «το ΕΣΥ ολοκλήρωσε τον κύκλο του». Μ’ αυτή τη μεθόδευση προετοίμαζαν τη στροφή στην ιδιωτική ιατρική και κυρίως στην εμπορευματική οργάνωση της ιδιωτικής ιατρικής.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο ιδιωτικός τομέας αφέθηκε να επενδύσει άναρχα σε ακριβή βιοϊατρική τεχνολογία, αλλά και αντιμετωπίστηκε με περισσή θεσμική εύνοια (Π.Δ. 84/2001 και Ν. 3919/2011) στις συμβάσεις του με τα ασφαλιστικά ταμεία και στη συνέχεια με τον ΕΟΠΥΥ, διασφαλίζοντας έτσι προνομιακή αποζημιωτική χρηματοδότηση, έναντι του δημόσιου τομέα.

Αν σε επίπεδο χωροθέτησης τα Κέντρα Υγείας (Κ.Υ.) έλυσαν σοβαρά ζητήματα παροχής υπηρεσιών υγείας στην ύπαιθρο, σε επίπεδο αστικών κέντρων, οι νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) θα αντιμετωπίσουν εξίσου αποτελεσματικά, τη δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών σε πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας, κοντά στον τόπο διαμονής τους και χωρίς να είναι αναγκαίο να συνωστίζονται για 6 ή 8 ώρες στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία των μεγάλων νοσοκομείων, για να αντιμετωπιστούν στο τέλος από ξενυχτισμένους και κατάκοπους από την υπερεργασία γιατρούς.

Το πρότυπο οργάνωσης της ΠΦΥ σε ΤΟΜΥ έχει δοκιμαστεί και σε άλλες χώρες και έχει πετύχει. Γιατί να μην πετύχει και στην Ελλάδα; Σε πείσμα όσων εύχονται να μην πετύχει, ποντάροντας στην πολιτική μιζέρια που τους κατατρύχει!

Τεχνικού τύπου ζητήματα, σχετικά με τις ειδικότητες που θα στελεχώσουν τις νέες δομές, θα μπορούσαν και να επαναξιολογηθούν.

Εκείνο που δεν πρέπει να τεθεί σε διαπραγμάτευση είναι η έναρξη λειτουργίας των ΤΟΜΥ, η διατήρηση λειτουργίας των ΤΟΜΥ και η διασφάλιση της συνέργειάς τους με τα δημόσια νοσοκομεία, όπου και όταν χρειάζεται.

Η ΠΦΥ δεν είναι μία γενική κι αφηρημένη έννοια, αλλά μία καθαρά ταξική διαδικασία που αφορά τον προσανατολισμό των ασθενών στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Και η επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. είναι σαφής: Οι δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να αποτελέσουν τον βασικό πυλώνα του συστήματος γιατί απλώς αποτελούν τον εγγύτερο χώρο πρόσβασης των ασθενών την ώρα του προβλήματος.

Η ιδιωτική άσκηση ιατρικής, με όποια μορφή πραγματώνεται, ατομική ή εταιρική, θα λειτουργεί είτε συμπληρωματικά, είτε παραπληρωματικά, στις δημόσιες δομές. Και είναι γεγονός ότι και οι γιατροί ειδικοτήτων σε αυτές δεν μπορούν να θεωρηθούν μη απαραίτητοι στο σύστημα, αφού στόχος είναι και τα νοσοκομεία να αποσυμφορηθούν και οι γιατροί να συνεχίσουν να ασκούν απρόσκοπτα την ιατρική.

Άλλωστε η διαστρωμάτωση του ιατρικού σώματος και η «γεωγραφία» των ειδικοτήτων αποτελούν μία πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί από κάθε σχεδιασμό, αλλά και που θα πρέπει σε βάθος χρόνου να σχεδιαστεί η αναδιαμόρφωσή της με γνώμονα τις διαπιστούμενες κάθε φορά ανάγκες της κοινωνίας σε υπηρεσίες Υγείας. Θα αποτελεί κακό οιωνό σε μία χώρα σαν την Ελλάδα η διαμόρφωση επιστημονικού προλεταριάτου γιατρών.

Φρονώ ότι ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ σε αυτό το σύστημα ως αγοραστής υπηρεσιών Υγείας πρέπει να είναι στρατηγικός και να τον διακρίνει «πλαστικότητα» ενεργειών αλλά και ευελιξία αποφάσεων.

Οι νέες δομές ΠΦΥ, οι ΤΟΜΥ είναι αναγκαίο για τον λαό μας να αποτελέσουν ΤΟΜΗ στο ΕΣΥ και ειδικά στην πρωτοβάθμια Υγεία.

* Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι γιατρός, διευθυντής ΕΣΥ, αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ