2017-05-16 19:24:31
Φωτογραφία για ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΕ ΑΚΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟ EwG
Παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ για πώς θα προχωρήσουν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως μεταδίδει το Reuters, ωστόσο αξιωματούχοι ελπίζουν ότι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών θα καταφέρουν να βρουν μια συμφωνία στο Eurogroup της 22 Μαίου. Οι διαφορές αυτές έχουν καταγραφεί ήδη από τις συναντήσεις που έγιναν στο περιθώριο της συνάντησης των G7 στο Μπάρι.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο οι αναπληρωτές υπουργοί οικονομικών συναντήθηκαν στο EwG το βράδυ της Δευτέρας για να συζητήσουν πώς να κάνουν περισσότερο συγκεκριμένη την υπό πολλές αιρέσεις υπόσχεση που έδωσαν για ελάφρυνση χρέους τον περασμένο Μάιο, προκειμένου να ικανοποιήσουν το ΔΝΤ και να κάνουν ευκολότερο το έργο των υπουργών την προσεχή Δευτέρα. Στη συνάντηση όμως δεν έγινε πρόοδος, λένε αξιωματούχοι. «Υπάρχουν ακόμα σημαντικά κενά στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους. Οι αναπληρωτές δεν ήταν ποτέ πιθανό να καλύψουν αυτό το κενό. Πρέπει αν γίνει σε ανώτερο επίπεδο», είπε ένας εξ αυτών.


Σύμφωνα με το Reuters μια ομάδα βορείων χωρών υπό την ηγεσία της Γερμανίας θέλει το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα για λόγους αξιοπιστίας, πιστεύοντας ότι η στάση της Κομισιόν είναι πολύ επιεικής. Οι ίδιες χώρες ωστόσο αρνούνται μια σαφή δέσμευση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους φοβούμενες τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων τους. Ανησυχούν επίσης ότι όταν η Αθήνα πάρει την ελάφρυνση χρέους θα χάσει το κίνητρο να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. «Το ΔΝΤ θέλει τη μέγιστη δέσμευση για ελάφρυνση χρέους προκαταβολικά, ενώ άλλοι θα προτιμούσαν να είναι περισσότερο ακριβείς το 2018», είπε δεύτερος αξιωματούχος, αναφερόμενος στη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018, οπότε οι δανειστές θα έχουν πλήρη εικόνα της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και των τελευταίων στοιχείων για την οικονομία. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα υποστηρίζει ότι έχει καλύψει τις υποχρεώσεις τις και θέλει τη λύση στο χρέος ώστε να κάνει τις πρώτες δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές.

Η συζήτηση για την ελάφρυνση χρέους βασίζεται στην υπόσχεση που έδωσε το Eurogroup το Μάιο του 2016 να παρατείνει τις ωριμάνσεις και την περίοδο χάριτος στα ελληνικά δάνεια, ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να υποχωρήσουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μετά το 2018 μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% μακροπρόθεσμα. Το Eurogroup ανέφερε επίσης πως μπορεί να εξετάσει μια ανταλλαγή των πιο ακριβών δανείων του ΔΝΤ με τα φθηνότερα δάνεια της Ευρωζώνης και να επιστρέψει τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Αλλά όλα αυτά μπορούν να συμβούν μόνο αν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις ως τα μέσα του 2018 και μόνο αν η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους δείξει πως η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται μια μεγάλη ελάφρυνση χρέους.

Το ΔΝΤ εκτιμά πως η ελάφρυνση χρέους πρέπει να γίνει τώρα ή τουλάχιστον να δοθεί μια ξεκάθαρη υπόσχεση πως θα γίνει, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα, ειδικά αν η χώρα επιδιώξει να επιστρέψει στις αγορές. Ο λόγος του ελληνικού χρέους προς το ΑΠΕ έχει στην πραγματικότητα αυξηθεί κατά την διάρκεια των προγραμμάτων διάσωσης, κυρίως λόγω της συρρίκνωσης του ΑΕΠ, που προκλήθηκε εν μέρει και από τα μέτρα λιτότητας που απαίτησαν οι δανειστές.

''The New Daily Mail'' 

με πληροφορίες από το Euro2day
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ