2017-05-22 08:57:25
Φωτογραφία για Στο... έλεος των ληστών: «Ξέφραγο αμπέλι» τα δημόσια νοσοκομεία παρά τα εκατομμύρια για φύλαξη
Εκατομμύρια ευρώ δαπανούν κάθε χρόνο τα δημόσια νοσοκομεία για τη φύλαξή τους, αλλά την ίδια ώρα ασθενείς και εργαζόμενοι αποδεικνύονται «απροστάτευτοι» απέναντι σε μπαράζ κλοπών που το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει τη μορφή επιδημίας.

Ενδεικτικό είναι ότι οι συμβάσεις με τις ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης κυμαίνονται από 500.000 - 800.000 ευρώ ετησίως ανάλογα με τη δυναμικότητα των νοσοκομείων. Ποσά που στην περίπτωση του αντκαρκινικού νοσοκομείου Αγ. Σάββας δεν επέτρεψαν την ουσιαστική φύλαξή του αφού από το νοσοκομείο «φτερά» έκανε ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ. Αλλά και στο νοσοκομείο Βόλου όπου διαπιστώθηκε ότι ιατρικός εξοπλισμός έκανε χθες... φτερά.

Το πρωί της Δευτέρας οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου Αγίου Σάββα, διαπίστωσαν ότι άγνωστοι είχαν εισβάλει στην γαστρεντερολογική και την πνευμονολογική κλινική. Οι δύο κλινικές βρίσκονται στον δεύτερο όροφο του κεντρικού κτιρίου του νοσοκομείου. Οι διαρρήκτες αφαίρεσαν εξαρτήματα για κολονοσκοπήσεις-γαστροσκοπήσεις αλλά και βρογχοσκόπια. Ενώ έχει δοθεί εντολή και για ΕΔΕ.


«Δεν ήταν τυχαία αυτή η κλοπή.

Όποιοι την έκαναν γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα», δήλωσε λίγη ώρα μετά το συμβάν ο διευθυντής της γαστρεντερολογικής κλινικής Δημήτρης Ξυνόπουλος. Για ύποπτο περιστατικό μιλούν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου επισημαίνοντας το γεγονός ότι το συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα έχει μια και μόνη είσοδο που φυλάσσεται πάντα. «Πώς κατάφεραν οι άγνωστοι να βγουν με τον εξοπλισμό αυτό και να μη γίνουν αντιληπτοί;», ρωτάνε χαρακτηριστικά.

Αφαιρούν χρήματα και κινητά

Εκτός από τα μηχανήματα λόγω της ανυπαρξίας ουσιαστικής φύλαξης των νοσοκομείων, κινδυνεύουν ασθενείς και εργαζόμενοι. Μόνο τους πρώτους μήνες του έτους έχουν καταγραφεί δεκάδες υποθέσεις κλοπών σε βάρος ασθενών. Μόλις πριν από λίγες ημέρες συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου, δύο γυναίκες ηλικίας 39 και 36 ετών, κατηγορούμενες για συνολικά τέσσερις υποθέσεις κλοπών σε δωμάτια του νοσοκομείου της περιοχής. Αφαίρεσαν χρήματα, κινητά τηλέφωνα, προσωπικά έγγραφα και διάφορα αντικείμενα.

Στην Θεσσαλονίκη, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ το οποίο επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν για την ανεπάρκεια φύλαξης του νοσοκομείου και για τις κλοπές που γίνονται.

Θύμα κλοπής μέσα στο Νοσοκομείο έπεσε και μια γυναίκα από την Κίσαμο που επρόκειτο να χειρουργηθεί στο Νοσοκομείο Χανίων! Άγνωστος μπήκε στο θάλαμο που διανυκτέρευε η γυναίκα στην Α΄ Χειρουργική κλινική και πήρε από το ντουλάπι της μια τσάντα με το πορτοφόλι της με 250 ευρώ και πολύτιμα έγγραφα.

Πουλούσαν πετρέλαιο οι υπάλληλοι

«Ριφιφί» αυτή τη φορά σε βάρος εργαζομένων καταγράφηκε και στο νοσοκομείο Ρόδου ενώ η «λεία» των κλοπών σε ορισμένες περιπτώσεις δεν περιορίζεται σε χρήματα αλλά και σε διάφορα είδη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου όπου υπάλληλοι του νοσοκομείου που εργάζονταν στο τομέα της θέρμανσης, παρακρατούσαν για προσωπικό τους όφελος μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, που προορίζονταν για τις ανάγκες του νοσοκομείου, προκειμένου να τις πουλήσουν, αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη.

Περιστατικό κλοπής στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας Πατρών κατήγγειλε πρόσφατα και το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Σύμφωνα με τους εργαζομένους τελευταίο περιστατικό: Ναρκομανής μπήκε στον χώρο των χειρουργείων και έκλεψε χρήματα και κάρτες από τους χώρους των αποδυτηρίων του Προσωπικού, την στιγμή που το Προσωπικό εργαζόταν στις χειρουργικές αίθουσες.

Σε άλλη περίπτωση, από το τμήμα τροφοδοσίας του νοσοκομείου Καλαμάτας φαίνεται ότι αφαιρούσαν συστηματικά πράγματα η υπεύθυνη τροφοδοσίας του τμήματος και ο βοηθός της. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, μετά από πληροφορίες που υπήρχαν, η υποδιεύθυνση ασφαλείας συνέλαβε τα δύο αυτά άτομα. Μάλιστα, σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους, σε αυτό της υπεύθυνης βρέθηκαν πράγματα και υγειονομικό υλικό που είχε αφαιρεθεί από το Τμήμα Τροφοδοσίας του ιδρύματος.

Αδειάζει το ΕΣΥ από εργαζομένους

Την τελευταία επταετία αποχώρησαν συνολικά 25.000 εργαζόμενοι και έχουν προσληφθεί 700, καθώς και 2.000 υπάλληλοι με κοινοτικά προγράμματα stage και 500 επικουρικό προσωπικό

Η ασφάλεια των νοσοκομείων και η ποιότητα της φύλαξης σχετίζεται με τον αριθμό του προσωπικού. Τα νοσοκομεία όμως «στενάζουν» από τις ελλείψεις προσωπικού.

Είναι ενδεικτικό ότι κενές παραμένουν περισσότερες από μία στις τρεις οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ. Μάλιστα την τελευταία 7ετία αποχώρησαν συνολικά 25.000 εργαζόμενοι και έχουν προσληφθεί 700 καθώς και 2.000 υπάλληλοι με κοινοτικά προγράμματα stage και 500 επικουρικό προσωπικό. Από αυτούς, υπάλληλοι Νοσηλευτικής Υπηρεσίας είναι μόλις οι 1.200.

Την ίδια ώρα, το λιγοστό προσωπικό που παραμένει στα νοσοκομεία είναι κουρασμένο και με σημαντικά προβλήματα υγείας. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τουλάχιστον 200.000 ημέρες κατ’ έτος είναι οι εγκεκριμένες αναρρωτικές άδειες και 4.500 εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν διαπιστωμένα προβλήματα υγείας. Ο μέσος όρος υπηρεσίας δε του Νοσηλευτικού Προσωπικού είναι 25 έτη.

Από έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ προκύπτει ότι από τις 44.819 οργανικές θέσεις των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών των Νοσοκομείων υπηρετούν 29.004 καθώς και 1.200 υπάλληλοι Επικουρικοί και Προγράμματα STAGE. Εξαιτίας των ελλείψεων, αναφέρει η Ομοσπονδία, οφείλονται δεκάδες ρεπό και κανονικές άδειες από το έτος 2013!

Έτσι, αντιστοιχεί μόλις ένας νοσηλευτής για 40 ασθενείς στη βάρδια σε κάθε κλινική χωρίς μάλιστα να διαθέτει τα απαραίτητα μέσα. Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, «δεν υπάρχουν γάντια, σαπούνια, απολυμαντικά υγρά» καθώς και μεγάλη έλλειψη Βοηθητικού Υγειονομικού προσωπικού με αποτέλεσμα να μη γίνεται επαρκής καθαριότητα στα κομοδίνα, τα κρεβάτια των ασθενών. «Είναι οι λόγοι που θερίζουν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Η ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιεί ότι θα «κλείσουν» νοσοκομεία καθώς 4.500 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό διαθέτει πιστοποιητικό αναπηρίας και μπορεί να λάβει σύνταξη αναπηρίας. Επιπλέον 7.000 υπάλληλοι Νοσηλευτικής Υπηρεσίας έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.

Συνολικά, τα νοσοκομεία οφείλουν 800.000 ρεπό και άδειες (κανονικές, ειδικές περασμένων ετών κ.ά.) στο σύνολο των υπαλλήλων της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ