2012-05-22 09:58:07
Φωτογραφία για Αξονας Παρισιού - Ρώμης κόντρα στη Μέρκελ...!!!
ΠΡΩΤΗ ΜΑΧΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣΣτο πλευρό του Ολάντ, που πηγαίνει στις Βρυξέλλες με αναπτυξιακή ατζέντα, και ο Μ. Μόντι. Αντίπαλον δέος η Μέρκελ, που επιμένει σε αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία. Στροφή στην ΕΕ υπέρ της πρότασης του Γάλλου προέδρου.

Απέναντι στη λιτότητα της Μέρκελ, Ολάντ και Μόντι υποστηρίζουν ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε πλέον τα θετικά αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων και της μείωσης των ελλειμμάτων μέχρις ότου υπάρξει ανάπτυξη»

Υπό τη σκιά της κρίσης χρέους και της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα συνεδριάζουν αύριο στις Βρυξέλλες οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να θέσουν τα θεμέλια για την επιστροφή της ΕΕ στην ανάπτυξη.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της Συνόδου που θα έχει τη μορφή δείπνου εργασίας, και κατά την οποία αναμένεται να πέσουν οι πρώτες αναγνωριστικές... βολές μεταξύ των δύο στρατοπέδων που έχουν διαμορφωθεί στην Ευρώπη, είναι ότι το Ευρωπαϊκό


Συμβούλιο μπορεί να παραταθεί με τη διεξαγωγή και έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης. Στόχος είναι να τεθεί το περίγραμμα των αποφάσεων για την τόνωση της ανάπτυξης, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που θα οριστικοποιηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28-29 Ιουνίου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται, εξάλλου, η προσέλευση του νέου προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σκοπεύει να ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη δική του αναπτυξιακή ατζέντα, έχοντας στο πλευρό του τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

Ο Χέρμαν Φαν Ρομπάι αναλύει τους άξονες που πρέπει να επικεντρωθεί η στρατηγική των Ευρωπαίων ηγετών για την ανάπτυξη

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία επιμένει στην αδιάλλακτη στάση της για δημοσιονομική πειθαρχία, θα βρεθεί λοιπόν αντιμέτωπη με τον άξονα Γαλλίας - Ιταλίας που ζητά από τη Σύνοδο της Τετάρτης να καθοριστούν συγκεκριμένα μέτρα, όπως η αύξηση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η έκδοση ομολόγων έργων για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής, αλλά και να δοθούν σαφείς κατευθύνσεις για την έκδοση ευρωομολόγων.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επανέλαβε πάντως χθες πως τα ευρωομόλογα δεν είναι «ένα φάρμακο για να λυθεί αυτή η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και η κυβέρνηση τα απορρίπτει».

«Τα ευρωομόλογα είναι μέρος της απάντησής μας στην κρίση» δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι προϋπόθεση για το ευρωομόλογο είναι ο στενός συντονισμός των οικονομικών πολιτικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Παρέπεμψε επίσης στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, λέγοντας ότι είναι θέμα δικής τους απόφασης.

Απέναντι στη μονοδιάστατη λιτότητα που προτάσσει η Α. Μέρκελ, Παρίσι και Ρώμη υποστηρίζουν ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε πλέον τα θετικά αποτελέσματα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της μείωσης των ελλειμμάτων μέχρις ότου υπάρξει ανάπτυξη».

Οι κ. Ολάντ και Μόντι, που θα έχουν τη στήριξη της Ισπανίας, της Ελλάδας αλλά και άλλων κρατών-μελών, θα προσέλθουν στη Σύνοδο με τις προτροπές του G8, που κατέστησε σαφές ότι η ανάπτυξη και η δημοσιονομική σταθεροποίηση συμβαδίζουν. Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν τη στροφή που παρατηρείται πλέον στην ΕΕ προς όφελος της προώθησης πολιτικών ανάπτυξης.

Τονίζουν ωστόσο ότι, εν αναμονή των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία στις 10 και 17 Ιουνίου, τις εκλογές στην Ελλάδα και το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, στη Σύνοδο δεν θα πρέπει να αναμένεται η έκδοση κάποιου δεσμευτικού κειμένου των «27», κυρίως σε ό,τι αφορά την αύξηση της δανειοδοτικής ικανότητας της ΕΤΕπ ή τη διάθεση ανεκμετάλλευτων πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ.

Παρόλα αυτά, συγκεκριμένη πρόοδος αναμένεται αύριο στο θέμα των ομολόγων έργων με την αποδέσμευση κοινοτικών πόρων αξίας 230 εκατ. ευρώ τα οποία με τη διαδικασία της «μόχλευσης» μπορούν να προσελκύσουν σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις.

ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ζητείται μήνυμα αισιοδοξίας για Ελλάδα - Ισπανία

Στις Βρυξέλλες σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τα μηνύματα που θα πρέπει να στείλει η αυριανή Σύνοδος Κορυφής.

Πάντως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα πρέπει να αναμένεται ότι η Σύνοδος θα υιοθετήσει κάποιας μορφής συμπεράσματα με τα οποία θα εκφράζεται απόλυτη στήριξη στη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της Ελλάδας και τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη αθέτησή τους, η γλώσσα που θα χρησιμοποιηθεί στο κείμενο θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι ιδιαίτερα προσεκτική, προκειμένου να αποφευχθεί οιαδήποτε ερμηνεία για παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα που να θίγει καίρια ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.

Κατά τη Σύνοδο, «πονοκέφαλο» θα αποτελέσει και η κατάσταση στην Ισπανία, υπό το φως της αναθεώρησης επί τα χείρω του ελλείμματος, καθώς και της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος. Λίγο πριν από τη Σύνοδο, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα γίνει δεκτός στο Ελιζέ από τον Φρ. Ολάντ. Η Ισπανία εξακολουθεί να απορρίπτει την πρόταση της Γαλλίας για ευρωπαϊκή στήριξη που θα έχει ως στόχο την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Ο Ραχόι

Σημειώνεται πάντως πως ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει σταθερά στην πορεία που έχει χαράξει για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η συζήτηση περί λιτότητας και ανάπτυξης «δεν έχει και πολύ νόημα», καθώς ο καλύτερος δρόμος για την ανάπτυξη είναι η συγκράτηση των δαπανών.

Χέρμαν φαν Ρομπάι

Επιστολή τεσσάρων σημείων προς τους 27 ηγέτες

Στη στρατηγική για την ανάπτυξη την οποία θα πρέπει να προωθήσει η ΕΕ αναφέρεται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν φαν Ρομπάι, σε επιστολή προς τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες, εν όψει της αυριανής άτυπης Συνόδου Κορυφής. Ειδικότερα προτείνει οι συζητήσεις των «27» να επικεντρωθούν σε τέσσερα βασικά ζητήματα.

Πρώτον, θα πρέπει να υπογραμμιστεί η ανάγκη εφαρμογής υγιών, εθνικών οικονομικών πολιτικών, οι οποίες αποτελούν τον «ακρογωνιαίο λίθο» μιας φιλικής προς την ανάπτυξη στρατηγικής δημοσιονομικής πειθαρχίας, ώστε να αποφεύγονται μακροοικονομικοί εκτροχιασμοί.

Δεύτερον, θα πρέπει να προωθηθούν πολιτικές με προστιθέμενη αξία, όπως το πρόγραμμα για την Ενιαία Πράξη Εσωτερικής Αγοράς, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας και στην προώθηση της κοινοτικής οδηγίας για την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Τρίτον, θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα προς όφελος της χρηματοδότησης της οικονομίας. Ο Χ. Ρομπάι αναφέρεται ιδιαίτερα στην ανάγκη μεγαλύτερης κινητοποίησης της ΕΤΕπ για τη στήριξη των ΜΜΕ και τη χρηματοδότηση των έργων υποδομής με αύξηση των κεφαλαίων και ενίσχυση των χρηματοδοτικών εργαλείων (π.χ. τη χρηματοδοτική διευκόλυνση για τον επιμερισμό κινδύνου και εγγυήσεις δανείων για τις Μεταφορές).

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζει ακόμη τη σημασία να δρομολογηθεί η πιλοτική φάση των ομολόγων για τα έργα και οι πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ να προορίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό για την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική σύγκλιση.

Τέταρτον, θα πρέπει να αποφασιστούν μέτρα με στόχο τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Ο Χ. Ρομπάι τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις επενδύσεις.

Στη Ρώμη

Μίνι σύνοδος τον Ιούνιο

Σε μια μίνι σύνοδο τον επόμενο μήνα στη Ρώμη, πριν από τις γαλλικές εκλογές, έχει προσκαλέσει ο Μάριο Μόντι την Ανγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Μαριάνο Ραχόι, με στόχο την υιοθέτηση κοινής γραμμής εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 28/29ης Ιουνίου. Πηγές του Βερολίνου δήλωναν ωστόσο χθες πως ακόμη αξιολογείται εάν η Α. Μέρκελ έχει όντως χρόνο να παραβρεθεί σε ένα τέτοιο συμπληρωματικό διπλωματικό γεγονός, δεδομένου ότι το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεών της είναι πλήρες .

Β. Δεμίρης - Κατ. Κοσμά / ΕΘΝΟΣ
 
communenews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τα έκαψαν...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τα έκαψαν...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ