2017-05-23 16:10:36
Φωτογραφία για Επίθεση στο Μάντσεστερ: Αναρτούν ψεύτικους αγνοούμενους στα social media για να πάρουν «κλικ» ή να εκδικηθούν! (φωτό, βίντεο)
Ύστερα από την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ, στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε που προκάλεσε τον θάνατο σε 22 άτομα, κυρίως παιδιά και εφήβους, ακολούθησε πανικός στο ίντερνετ.

Πολλοί γονείς προσπάθησαν να βρουν τα παιδιά τους που αγνοούνταν ή να ζητήσουν νέα τους, μέσω των social media. Πολλοί χρήστες πρότειναν μέσα από το hashtag #roomformanchester  να φιλοξενήσουν τα θύματα της επίθεσης. Αλλά στο Twitter, την ώρα που ένα παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης εκδηλωνόταν, κάποιοι είχαν άλλο σκοπό.

Το έγκυρο σάιτ Buzzfeed UK αναφέρει ότι πολλοί λογαριασμοί στο Twitter ...επινόησαν αγνοούμενους ώστε να πάρουν «κλικ» και να μεγαλώσουν τον αριθμό όσων τους ακολουθούν, με  retweets.

Ενας, για παράδειγμα, επωφελήθηκε από το hashtag #Manchester, και ανέβασε την φωτό ενός αγνοούμενου παιδιού που ήταν υποτίθεται παρών στη συναυλία κατά την έκρηξη. Στην πραγματικότητα, η φωτογραφία είναι από μια διαφήμιση για ρούχα που απευθύνονται σε παιδιά που έχουν σύνδρομο Down.


Επίσης, ένας αμερικανός YouTubeur αναγκάστηκε να εξηγήσει ότι δεν ήταν αγνοούμενος, όταν είδε την φωτογραφία του να έχει χρησιμοποιηθεί σε ένα ψεύτικο tweet που τον αποκαλούσε αγνοούμενο στην επίθεση του Μάντσεστερ.

«Ο γιός μου ήταν στο Manchester Arena σήμερα, δεν απαντά στις κλήσεις μου, σας παρακαλώ βοηθήστε με!» είχε γράψει κάποιος στο ψεύτικο μήνυμα.

«Πολλά από τα άτομα που δείχνουν στις φωτογραφίες είναι στην πραγματικότητα διάσημοι από το ίντερνετ, καθώς και πολλοί YouTubeurs. Αλλά υπάρχουν και πολλά άγνωστα άτομα, τα οποία έχουν επιλεγεί αυθαίρετα και βλέπουν το πρόσωπό τους να κάνει τον γύρο του διαδικτύου», γράφει η βρετανική The Independent.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτού του είδους τα μηνύματα διαχέονται μετά από τρομοκρατικές επιθέσεις ή παρόμοιες κρίσεις. Τον Ιούλιο του 2016, μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, ένας λογαριασμός είχε μοιράσει την φωτό ενός νεαρού άντρα, δήθεν Αμεα και ο οποίος είχε δήθεν εξαφανιστεί κατά την επίθεση. Το εν λόγω tweet έκανε χιλιάδες retweets ώσπου ο ενδιαφερόμενος ανησύχησε και απάντησε στον φίλο του. «Είναι ψέμα, είναι στο Παρίσι και τρώω πρωινό, σβήστε το», έγραψε.

Επίσης, πάνω από 4.000 άτομα είχαν δει την φωτογραφία ενός παιδιού το οποίο υποτίθεται ότι είχε χαθεί ενώ ήταν με τους παππούδες του στην επίθεση της Νίκαιας. Και πάλι ήταν μια ψεύτικη είδηση.

Το ίδιο είχε γίνει και με τις επιθέσεις στο Παρίσι το 2015: κάποιοι λογαριασμοί είχαν χρησιμοποιήσει το #RechercheParis για να ανεβάσουν ψεύτικα μηνύματα αναζήτησης αγνοουμένων και να κερδίσουν μερικές εκατοντάδες retweets.

Γιατί κάποιος ανεβάζει ψεύτικα μηνύματα σε μια κατάσταση κρίσης; Υπάρχουν δύο λόγοι: κυρίως για να κερδίσει retweet και νέους followers. Σοκαρισμένοι οι χρήστες νιώθουν πιο ευάλωτοι στα social media και μπαίνουν πιο εύκολα να διαβάσουν μια είδηση.

Κάποιες φορές ο λόγος είναι η εκδίκηση για κάποιο γνωστό ή άγνωστο άτομο. Ορισμένοι για να κάνουν κάποιον θύμα ή να του κάνουν μπούλινγκ τον ανεβάζουν ως νεκρό ή αγνοούμενο. Ενας νεαρός από το Μεξικό χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές ως θύμα τρομοκρατικής επίθεσης ίσως γιατί ο ίδιος είχε εξαπατήσει άλλους χρήστες. Μια γυναίκα από το Μεξικό υπέστη την ίδια εκδίκηση, μετά από εξαπάτηση που έκανε για να κερδίσει χρήματα μέσω ίντερνετ.
pronews.gr
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ