2017-05-24 18:02:12
Φωτογραφία για Ο Τσίπρας κάνει στροφή για το χρέος - Ίσως δεχθούμε την πρόταση Σόιμπλε  Πηγή: Ο Τσίπρας κάνει στροφή για το χρέος -Ισως δεχθούμε την πρόταση Σόιμπλε | iefimerida.gr
Μπροστά στο αδιέξοδο που διαφαίνεται με τους εταίρους-δανειστές, η κυβέρνηση μελετά και το ενδεχόμενο να κάνει πίσω στο θέμα του χρέους Οπως είπε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ίσως η κυβέρνηση δεχθεί την πρόταση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ. Η πρόταση Σόιμπλε κατατέθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας 22 Μαΐου, αλλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την απέρριψε, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Αθήνα και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η στροφή Τσίπρα για το χρέος

Ωστόσο, μετά το ναυάγιο του Eurogroup και μπροστά στο αδιέξοδο που παρουσιάζεται, αφού ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν δείχνει διατεθιμένος να κάνει πίσω, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως στρατηγικό στόχο της Ελλάδας την έξοδο στις αγορές, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου νωρίτερα παρουσίασε την ενεργειακή πολιτική της χώρας.

«Ο στρατηγικός στόχος είναι να μπορέσει η χώρα με το πέρας του 3ου μνημονίου, δηλαδή τον Αύγουστο του 2018, να δανείζεται από τις αγορές και κάτι τέτοιο είναι κοντά
. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια λύση για το χρέος σαν αυτή που μας παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών -και αρνηθήκαμε- πόσω δε μάλλον με μία καλύτερη λύση που διεκδικούμε και διαπραγματευόμαστε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «μετά τις 15 Ιουνίου θα είμαστε εδώ και θα βλέπουμε επαναλαμβανόμενες καλές ειδήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα».

Κύκλοι Μαξίμου: Αν ήταν να δεχθούμε την πρόταση Σόιμπλε θα το είχαμε κάνει

Η αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου ήρθε λίγη ώρα αργότερα με κυβερνητικούς κύκλους να υποστηρίζουν ότι « αν ήταν να δεχθούμε την πρόταση Σόιμπλε, θα το είχαμε κάνει προχθές».

«Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε και όχι μόνο από εμάς, καθώς δεν θεωρήθηκε αντίστοιχη των περιστάσεων. Αν ήταν να την δεχθούμε θα το είχαμε κάνει προχθές» έλεγαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Η συμφωνία που έχει προτείνει ο Σόιμπλε

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σε δημοσίευμα στην αγγλόφωνη διαδικτυακή έκδοσή της, με τίτλο «Πηγές: Σόιμπλε και ΔΝΤ συμφώνησαν για το ελληνικό πρόγραμμα», εξηγεί τι είδους συμφωνία πρότεινε ο Σόιμπλε: Να μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά χωρίς χρήματα, και το θέμα του χρέους να μεταφερθεί για αργότερα.

Με βάση αυτή τη συμφωνία το Ταμείο θα χρειαστεί να δώσει χρήματα αν η Ελλάδα μπορέσει να αποδείξει ότι το χρέος της είναι βιώσιμο.

Ακόμη, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι η κίνηση αυτή, να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα είναι μία νίκη για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος επέμενε στη συμμετοχή του Ταμείου, αλλά- σημειώνει η εφημερίδα- οι επικριτές κάνουν λόγο για συμφωνία «βιτρίνα». Οι χώρες της ευρωζώνης «βλέπουν» ελάφρυνση χρέους στα τέλη του προγράμματος το 2018, αλλά το ΔΝΤ ισχυρίστηκε ότι δεν του παρείχαν επαρκείς λεπτομέρειες για αυτά τα σχέδια, προκειμένου να παρέχει νέα δάνεια στην Ελλάδα, σημειώνει ακόμη το δημοσίευμα.

«Η γενικότερη προθυμία του Ταμείου να μετάσχει στο πρόγραμμα θα επιτρέψει στον Σόιμπλε να ηρεμήσει τους σκεπτικιστές Γερμανούς βουλευτές, λέγοντάς τους ότι το ΔΝΤ μπαίνει στο πρόγραμμα», αναφέρει ακόμη η Handelsblatt, που σημειώνει ακόμη ότι ο τελευταίος αυτός συμβιβασμός θα δώσει στην Ελλάδα το περιθώριο να «αναπνεύσει» ενόψει του Ιουλίου, όταν θα πρέπει η χώρα μας να καταβάλει 7,3 δισ. ευρώ.

Το τηλεφώνημα Τσίπρα σε Τσακαλώτο

Μία ακόμη αποκάλυψη για το παρασκήνιο στο Eurogroup έκανε η Handelsblatt. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, λίγο μετά τις 11 μ.μ. (τοπική ώρα) ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχθηκε τηλεφώνημα από την Αθήνα. Ο Αλέξης Τσίπρας του είπε να μη δεχθεί τη συμφωνία. Μετά από αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μάζεψε το προσχέδιο που συζητούσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και έληξε τη συνεδρίαση χωρίς να υπάρχει απόφαση για το ζήτημα του χρέους.

Handelsblatt: Ο Σόιμπλε θα επιμείνει, η Ελλάδα θα υποχωρήσει

Σε νέο της άρθρο, με ημερομηνία Τετάρτη 24 Μαΐου, με αποκλειστικό ρεπορτάζ της, η Handelsblatt αναφέρει ότι Βερολίνο και ΔΝΤ συμφώνησαν να επιμείνουν στο σχέδιο που απέρριψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της Δευτέρας: Το ΔΝΤ να συμμετέχει χωρίς χρήματα μέχρι να αποσαφηνιστεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Σε αυτό το πνεύμα αναμένεται να κινηθεί η λύση που δρομολογείται ενόψει της 15ης Ιουνίου, μολονότι απορρίφθηκε κατ' αρχήν από την ελληνική πλευρά και η Handelsblatt εκτιμά ότι υπό την πίεση του χρόνου και των ομολόγων που λήγουν, η ελληνική πλευρά θα υπαναχωρήσει.

Η γερμανική εφημερίδα αποκαλύπτει τα όσα διημείφθησαν το βράδυ της Δευτέρας στο Eurogroup, κυρίως μεταξύ του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν.

Το σενάριο που προκρίνουν Βερολίνο και ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα και το οποίο φέρεται να απέρριψε η ελληνική πλευρά το βράδυ της Δευτέρας προβλέπει τα εξής: Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε δέχεται την μερική εξειδίκευση πιθανών μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος -όπως την παράταση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF κατά 15 χρόνια- με τη γνωστή στο μεταξύ επισήμανση ότι αυτά θα υλοποιηθούν το καλοκαίρι του 2018 και εφόσον κριθεί όντως αναγκαίο. Σε αντάλλαγμα το ΔΝΤ ανακοινώνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ικανοποιώντας έτσι το πάγιο αίτημα του Βερολίνου.

Εν συνεχεία ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Π. Τόμσεν και της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, από την οποία προέκυψε το εξής: το ΔΝΤ δέχεται μεν να συμμετάσχει, αλλά με τεχνική και όχι οικονομική υποστήριξη. Βάσει της προωθούμενης συμφωνίας (stand-by-arrangement) θα εκταμιεύσει χρήματα μόνον όταν θα έχει αποσαφηνιστεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, με τον τρόπο αυτό ο Β. Σόιμπλε θα εκπλήρωνε την υπόσχεσή του προς την κοινοβουλευτική του ομάδα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να εκταμιεύσουν την επόμενη δόση ενώ ικανοποιημένο θα ήταν και το ΔΝΤ αφού δεν θα χρειαζόταν να καταβάλει χρήματα όσο δεν πληρούνται οι όροι που θέτει.

Αναλυτές κάνουν πάντως λόγο για «πλάνη» και για μια μεσοβέζικη λύση που αναβάλει απλώς τη λήψη αποφάσεων για το θέμα του χρέους. «Εντέλει ενδέχεται να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018 χωρίς το ΔΝΤ να έχει καταβάλει ούτε σεντ», γράφει η Handelsblatt.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, σε αυτό το πνεύμα αναμένεται να κινηθεί η λύση που δρομολογείται ενόψει της 15ης Ιουνίου, μολονότι απορρίφθηκε καταρχήν από την ελληνική πλευρά. Εκτιμάται ωστόσο ότι υπό την πίεση του χρόνου και των ομολόγων που λήγουν, η ελληνική πλευρά θα υπαναχωρήσει.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ