2017-05-25 09:01:47
Φωτογραφία για Κίνδυνο απόσυρσης φαρμάκων διαβλέπει η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία
Posted By: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

«Κακά μαντάτα» φέρνει και αυτό το Δελτίο Τιμών στα ελληνικά φάρμακα, προειδοποιεί η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κάνοντας λόγο για 11ησυνεχόμενη ισοπεδωτική μείωση, που οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο την εγχώρια παραγωγή. Προειδοποιεί, μάλιστα, για ενδεχόμενες αποσύρσεις φαρμάκων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΕΦ, με αφορμή τη διαδικασία ανατιμολόγησης που είναι σε εξέλιξη, περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την κατάτασταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελληνικές επιχειρήσεις, αποτέλεσμα της αδιανόητης λογικής εστίασης και πάλι στις τιμές των οικονομικών ελληνικών φαρμάκων, μονομερώς και ασύμμετρα.

Ειδικότερα, «οι τιμές περισσότερων από 1.680 ελληνικών φάρμακων κουρεύονται εκ νέου σήμερα έως και 75%. Και αυτή είναι η 11η συνεχόμενη μείωση που επιβάλλεται στοχευμένα στην ελληνική παραγωγή, με συνέπεια τα ελληνικά φάρμακα να έχουν χάσει σε 7 χρόνια το 67% της τιμής τους», αναφέρει η ΠΕΦ.


Κάνει μάλιστα λόγο για «εξόφθαλμη καταχρηστική ανισότητα στις συνεχείς μειώσεις τιμών». «Σε κάθε ανατιμολόγηση οι τιμές των γενοσήμων και παλιών φαρμάκων, που αποτελούν τη βάση της ελληνικής παραγωγής, μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 10-12%, ενώ παράλληλα οι αντίστοιχες μειώσεις στα εισαγόμενα νεότερα ακριβά φάρμακα κυμαίνονται στο 1,5%-2%», τονίζεται.

Την ίδια ώρα, μηδενική φέρεται να είναι η εξοικονόμηση για τα δημόσια ταμεία, ενώ η διαδικασία της ανατιμολόγησης φαίνεται να δυναμιτίζει και τις όποιες προσπάθειες αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, αφού ευνοούνται τα ακριβά φάρμακα.

«Στις απαράδεκτες αυτές συνθήκες ανατιμολόγησης προστίθενται κάθε χρόνο εξωπραγματικά και οριζόντια clawback και rebates, με συνέπεια οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες να επιστρέφουν στο Δημόσιο από 20% έως και το 45% του τζίρου τους, αναίτια και παράλογα», αναφέρει η ΠΕΦ. «Αναίτια, γιατί τα σκευάσματά τους δεν ευθύνονται για τις υπερβάσεις της φαρμακευτικής δαπάνης. Παράλογα, γιατί τα οικονομικά ελληνικά φάρμακα είναι αυτά που παράγουν κάθε χρόνο σημαντικές εξοικονομήσεις στο Σύστημα Υγείας», εξηγεί.

Οι περαιτέρω επιπτώσεις θα είναι ιδιαιτέρως δυσάρεστες, προειδοποιούν οι Έλληνες Φαρμακοβιομήχανοι. «Πολλά οικονομικά Ελληνικά φάρμακα θα αποσυρθούν αναγκαστικά από το Σύστημα, λόγω των ασφυκτικών συνθηκών παραγωγής και θα αντικατασταθούν από νέες εισαγόμενες και πιο ακριβές θεραπείες, με αποτέλεσμα την αύξηση της δημόσιας δαπάνης και τη μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασθενών», αναφέρουν και προειδοποιούν και για τον κίνδυνο τον οποίο διατρέχει ο κλάδος.

Κοινό έδαφος για όλες τις επιχειρήσεις του Φαρμάκου πάντως είναι η εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων ελέγχου της συνταγογράφησης. «Ας εφαρμοστεί ένα σύστημα δίκαιης τιμολόγησης με ίδιες μειώσεις για όλα τα φάρμακα. Ας σταματήσουμε να δεχόμαστε τα οριζόντια μέτρα των Θεσμών που διαλύουν την Ελληνική Βιομηχανία. Ήλθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του», καταλήγουν.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ