2017-06-07 22:05:12
Φωτογραφία για Φοιτητές δημιούργησαν έξυπνο κολονάκι που «διώχνει» τα αυτοκίνητα από τις ράμπες για ΑμεΑ  [photos+video]
Οι επίδοξοι start-uppers της ομάδας "Park Allou" από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών επιθυμούν να υλοποιήσουν την ιδέα τους και μια διάκριση στην Ευρώπη θα βοηθήσει πολύ! H νικήτρια ομάδα δημιούργησε ένα έξυπνο κολονάκι που «διώχνει» τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα από τις ράμπες για ΑμεΑ και θα διαγωνισθεί στην Ευρώπη.

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 1η Ιουνίου, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ο Tελικός Φοιτητικός Διαγωνισμός Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2017» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, με την συνεργασία της MetLife. Η Metlife υποστήριξε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το πανευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας «JA Start Up» σε όλα τα στάδια της υλοποίησής του στην Ελλάδα με χορηγίες και διάθεση εθελοντών-επιχειρηματικών συμβούλων.


Το πρώτο βραβείο κατέκτησε η ομάδα «ΡarkAllou» που αποτελείται από τους: Άννα-Εμμανουέλα Τσιμπλακάκη, ο Παναγιώτης Γεωργόπουλος, ο Αλέξανδρος Πανταζόπουλος  ο Ελευθέριος Πατρίκης, τεταρτοετείς φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. H ομάδα εργάστηκε και διαγωνίσθηκε στον τελικό υπό την καθοδήγηση του κ. Γεώργιου Δουκίδη, καθηγητή του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και Διευθυντή του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN).

Η ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Junior Achievement Europe «Εnterprise Challenge 2017» που θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι στις 28-30 Ιουνίου 2017.

«Όχι πια παρκαρισμένα αυτοκίνητα στις ράμπες των πεζοδρομίων για ΑμεΑ.  Λέμε στους οδηγούς: ParkAllou!», δηλώνει η νικήτρια ομάδα  Οι φοιτητές του ΟΠΑ, αξιοποιώντας τη ραγδαία αναπτυσσόμενη τεχνολογία internet of things, δημιούργησαν ένα έξυπνο κολονάκι. Όπως έδειξαν σε βίντεο στην παρουσίασή τους, το κολονάκι τοποθετείται στη ράμπα του πεζοδρομίου και με τη χρήση ειδικού αισθητήρα εντοπίζει το αυτοκίνητο που παρκάρει και «κλείνει» τη διάβαση. Αν περάσουν λίγα λεπτά και το όχημα είναι ακόμα εκεί, το κολονάκι ειδοποιεί - μέσω εφαρμογής στο κινητό - τη δημοτική αστυνομία να το απομακρύνει, ενώ ταυτόχρονα ειδοποιείται και ο ενδιαφερόμενος για το εμπόδιο που υπάρχει στην περιοχή που συνήθως κινείται. Η εφαρμογή επίσης παρέχει πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την προσβασιμότητα σε καφετέριες, εστιατόρια και άλλους τόπους αναψυχής. Όραμα της ομάδας «ParkAllou» είναι να λύσει τα προβλήματα που εμποδίζουν τα άτομα με κινητικές δυσκολίες να κυκλοφορούν έξω στο δρόμο και γενικότερα «να καλλιεργήσει μια κουλτούρα σεβασμού και ισότητας των ατόμων αυτών με τους υπόλοιπους πολίτες».   «Η πρόσβαση δεν είναι προνόμιο», είναι το σύνθημα της ομάδας «ParkAllou».

Ομόφωνη η απόφαση της κριτικής επιτροπής «Η απόφαση της κριτικής επιτροπής ήταν ομόφωνη καθώς το κολονάκι που δημιούργησε η ομάδα αξιοποιεί έξυπνη τεχνολογία internet of things, λύνει ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν παγκοσμίως τα ΑμεΑ ενώ ταυτόχρονα είναι και μία εξαιρετικά καινοτόμα επιχείρηση που μπορεί να αποφέρει σημαντικά κέρδη στους εμπνευστές της», δήλωσε ο κ. Νίκος Δασκαλάκης, VP & ESE F2F Head ΜetLife και μέλος της κριτικής επιτροπής. Με πολύ θερμά λόγια για τη νικήτρια ομάδα μίλησε και η πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece κυρία Λίτσα Παναγιωτοπούλου. «Οι φοιτητές επέδειξαν μεγάλη κοινωνική ευαισθησία στη δημιουργία του προϊόντος αυτού, είναι μια ιδέα που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλο τον κόσμο και πιστεύω ότι θα εντυπωσιάσει τους κριτές και στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό», τόνισε η κυρία Παναγιωτοπούλου. «Θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα και τον καθηγητή τους τον κύριο Γεώργιο Δουκίδη. Εύχομαι και πιστεύω στην καλή επιτυχία τους».

Πολύ υψηλό ήταν το επίπεδο και των υπόλοιπων ομάδων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

B’ Βραβείο:  «Mr Bin» - Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Έξυπνος κάδος με δυνατότητα παρακολούθησης του επιπέδου των απορριμμάτων του έτσι ώστε να μην ξεχειλίζει και δημιουργεί εστίες μολύνσεων.  Απαραίτητο για κάδους μέσα και κοντά σε νοσοκομεία που περιέχουν και νοσοκομειακό υλικό.

Γ’ Βραβείο: (Ισοβαθμία)  «MODUS» & «Collar Pet» - Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών «MODUS»: Τσάντα που πρεσβεύει την ασφάλεια, την ποιότητα και το στυλ. Πρόκειται για κλασική γυναικεία τσάντα χειρός με εσωτερικό πλέγμα ασφαλείας, ανιχνευτή τοποθεσίας, αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων και αναγνώρισης επισήμανσης ραδιοσυχνοτήτων (rfid tags). «Collar Pet»: Ένα έξυπνο κολάρο παρακολούθησης όλων των δραστηριοτήτων ενός κατοικιδίου, το οποίο επιπλέον συνδέεται με αυτόματο μηχάνημα παροχής τροφής.

Όλα τα παραπάνω συνδέονται με τη χρήση εφαρμογής. Οι δύο πρώτες ομάδες «ParkAllou» και «Μr. Bin», με απόφαση του μέλους της κριτικής επιτροπής κ. Γιώργου Καμέτα, επικεφαλής του Τομέα Business Banking στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Πελατών Λιανικής της Εθνικής Τράπεζας, πέρασαν ήδη στη 2η φάση του διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας για το 2018.

Εντυπωσίασε με την ομιλία του ο επιτυχημένος  Έλληνας start-upper Φάνης Κουτουβέλης Προσκεκλημένος του ΣΕΝ/JA Greece στο διαγωνισμό ήταν ο Φάνης Κουτουβέλης για να παρουσιάσει το δικό του success story στους επίδοξους start-uppers και να τους αποδείξει ότι παρά τις δυσκολίες όλα είναι εφικτά με σκληρή δουλειά, επιμονή και όραμα. O Φάνης, είναι  συνιδρυτής του i-Kiosk και CEO της Ιntale, της εταιρείας που οργανώνει με τη χρήση cloud λογισμικού τα καταστήματα εντατικής λιανικής (περίπτερα, mini markets κ.α.). Οι φοιτητές εντυπωσιάσθηκαν και πήραν θάρρος όταν ο 30χρονος επιχειρηματίας τόνισε ότι ξεκίνησε τη δική του start-up, στην ηλικία τους, με μόλις 50 ευρώ και σήμερα η εταιρεία του έχει λάβει χρηματοδότηση 3 εκατομμυρίων δολαρίων και εξαπλώνεται στην παγκόσμια αγορά.

Άλλη μία ιστορία φοιτητικής επιτυχίας παρουσιάσθηκε στη διάρκεια του διαγωνισμού από τον Παναγιώτη Πατίκο, φοιτητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ο Παναγιώτης, που είχε πάρει μέρος στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ/JA Greece όταν ήταν μαθητής Λυκείου, τόνισε ότι απέκτησε πολύτιμες δεξιότητες οι οποίες τον βοήθησαν πολύ και σε διεθνείς πρακτικές που παρακολούθησε, όπως του ομίλου Libra. Ο Παναγιώτης,  παράλληλα με το Πολυτεχνείο σπουδάζει χρηματοοικονομικά στο Deree ενώ είναι και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων.

«JA START-UP» - Πανευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Πρόγραμμα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Οι Έλληνες φοιτητές ανέπτυξαν τις πρωτοποριακές ιδέες τους και διαγωνίσθηκαν στο πλαίσιο του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας «JA Start Up» του Junior Achievement Europe που διδάσκεται ταυτόχρονα σε 300 Πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη με τη συμμετοχή 15,000 φοιτητών. Φέτος σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών στην Ελλάδα με 200 φοιτητές από 5 Πανεπιστήμια.

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το πρόγραμμα «JA Start Up» υλοποίησε ο κ. Γεώργιος Δουκίδης, καθηγητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN),  στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο κ. Κωνσταντίνος Φούσκας, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά ο καθηγητής κ. Αθανάσιος  Κυριαζής, πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής και Aσφαλιστικής Επιστήμης, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο η κα Αδαμαντία Πατέλη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής και στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο η Δρ. Μαρία Γκούσια – Ρίζου καθηγήτρια της Σχολής Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας.

Το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece είναι μέλος του παγκόσμιου, μη-κερδοσκοπικού οργανισμού Junior Achievement Worldwide, που εφαρμόζει εκπαιδευτικά προγράμματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε 122 χώρες σε όλο τον κόσμο. Μέγας χορηγός του ΣΕΝ/JA Greece είναι η MetLife.

Η κριτική επιτροπή του Φοιτητικού Διαγωνισμού «JA Start Up» Λίτσα Παναγιωτοπούλου, πρόεδρος ΣΕΝ/JA Greece, Nίκος Δασκαλάκης, VP & ESE F2F Head ΜetLife, Σταύρος Μιχαηλίδης Διευθυντής Marketing και Επικοινωνίας ΜetLife, Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, αντιπροέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Γιώργος Καμέτας επικεφαλής του Τομέα Business Banking στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Πελατών Λιανικής της Εθνική Τράπεζας, Λουκάς Πηλίτσης Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος Anchorstone Partners και Αναπληρωτής Γραμματέας του ΣΕΝ, Γιάννης Σωτηρόπουλος Regional Director Δυτικών Βαλκανίων της Chipita, Γιάννης Ριζόπουλος, δημοσιογράφος και μέλος του ΣΕΝ/JA Greece.

Ο φοιτητικός  διαγωνισμός  Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up» πραγματοποιήθηκε με την ευγενική συμμετοχή της MetLife και την υποστήριξη του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Υ.Γ. Στο βίντεο μιλούν: Άννα Τσιμπλακάκη – φοιτήτρια Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στέλεχος «ParkAllou» Αλέξανδρος Πανταζόπουλος  - φοιτητής ΟΠΑ, στέλεχος «ParkAllou» Νίκος Δασκαλάκης –  Ανώτατο Στέλεχος MetLife Ευρώπης, μέλος κριτικής επιτροπής Λίτσα Παναγιωτοπούλου – πρόεδρος Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece (ΣΕΝ/JA Greece) Αργύρης Τζικόπουλος – Γενικός Διευθυντής ΣΕΝ/JA Greece
Πηγή Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ