2017-06-09 09:53:05
Φωτογραφία για Πάτρα: Η απάτη συνεχιζόταν και μέσα από τις φυλακές Αγ. Στεφάνου σε βάρος Ιερέων
Μέσα από τις φυλακές Αγίου Στεφάνου της Πάτρας, καθοδηγούσε ο «εγκέφαλος»  τα μέλη σπείρας που εξαπατούσαν κατ’ εξακολούθηση ανυποψίαστους ιερείς Η αποκάλυψη της μαμούθ απάτης έγινε στις 28 Νοέμβριου του 2014, μετά από πολύμηνη έρευνα των ανδρών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, έπειτα απο καταγγελίες κληρικών.

Χθες στο σκαμνί κάθισαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που κατηγορούνται για υπεξαίρεση περίπου 280.000 ευρώ. Εκτός από Πατρινούς Ιερείς είχαν εξαπατήσει κληρικούς ανά την ελληνική επικράτεια. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε και ορίστηκε για τις 27 Ιουνίου. Πληροφορίες θέλουν ο "εγκέφαλος" έγκλειστος των Φυλακών Αγίου Στεφάνου Πατρών για το ίδιο αδίκημα, να είχε αποσπάσει από την παράνομη δραστηριότητα, περιουσιακό όφελος περίπου 500 εκατομμυριών.

Τα μέλη της σπείρας εμφανίζονταν ωςς εκπρόσωποι Μητροπόλεων στα θύματα τους, ένω ο "εγκέφαλος" συστηνόταν με την ιδιότητα του Πρωτοσύγγελου της εκάστοτε Μητροπόλεως.  Από την έρευνα των αρχών είχαν εξιχνιάστεί 13 περιπτώσεις απάτης και είχαν συλληφθεί πέντε άτομα Ρομά, ανάμεσα τους και μια γυναίκα.


ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ:

Το κόλπο ήταν καλά στημένο από τον 37χρονο τότε Τσιγγάνο με καταγωγή την Αμαλιάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο «εγκέφαλος» μαζί με ακόμα 5 άτομα τα οποία και συνελήφθησαν σε αστυνομικές επιχειρήσεις της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, σε Ηλεία και Αττική, είχαν καταφέρει να αποκομίσουν, σε διάστημα ενός περίπου χρόνου, χρηματικό ποσό που αγγίζει τις 200.000 ευρώ.

Προσέγγιζαν ιερείς, που ήταν λίγο πριν την σύνταξη ή δικαιούντο την χορήγηση κάποιων επιδομάτων και με το πρόσχημα πως έχουν διασυνδέσεις για να «τακτοποιήσουν» τις υποθέσεις τους, κατάφερναν και τους αποσπούσαν σημαντικά ποσά.

Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις συνόδευαν τα ανυποψίαστα θύματα τους ακόμα και μέχρι τα τραπεζικά υποκαταστήματα, περιμένοντας να κάνουν αναλήψεις χρημάτων για να τους δώσουν την προκαταβολή, για την παροχή των υπηρεσιών τους.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ - 29 Νοεβρίου 2014​

Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδικές έρευνες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, εγκληματική ομάδα, που διέπραττε συστηματικά απάτες σε βάρος ιερέων, σε όλη την επικράτεια. Από την έως τώρα αστυνομική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί δεκατρείς περιπτώσεις απάτης σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία,Αρκαδία, Τρίκαλα, Κοζάνη, Σέρρες και Πρέβεζα, ενώ η παράνομη δραστηριότητας της ομάδας προσδιορίζεται τουλάχιστον το τελευταίο εξάμηνο.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν, χθες (28-11-2014) σε Πάτρα, Αμαλιάδα και Αγία Βαρβάρα Αττικής, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Αμαλιάδας και τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας και Ηλείας, τέσσερις ημεδαποί άνδρες, Ρομά, ηλικίας 37, 34, 29 και 27 ετών, και μια ημεδαπή Ρομά, ηλικίας 29 ετών.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο 37χρονος «αρχηγός» της οργάνωσης, ο οποίος είναι έγκλειστος στο Κατάστημα Κράτησης Αγίου Στεφάνου Πατρών, για παρόμοιες υποθέσεις.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε – κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία – για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων περιπτώσεων απάτης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, της παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων και του τελωνειακού κώδικα.

Όπως διακριβώθηκε οι συλληφθέντες είχαν συστήσει οργανωμένη εγκληματική ομάδα, με διακριτούς, προκαθορισμένους ρόλους και εξαπατούσαν ιερείς σε όλη την επικράτεια, εφαρμόζοντας συγκεκριμένη μεθοδολογία, σε όλα τα στάδια της παράνομης δράσης τους (εντοπισμός θυμάτων – εξαπάτηση – αποκόμιση χρημάτων)

Πιο αναλυτικά ο 37χρονος εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης, είχε αναλάβει να προσεγγίζει τηλεφωνικά ιερείς, προφασιζόμενος ότι ήταν ο Πρωτοσύγκελος της εκάστοτε Μητρόπολης.

Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες παρέθετε ψευδή γεγονότα ως αληθινά και έπειθε τους παθόντες – ιερείς να του διαθέτουν διάφορα χρηματικά ποσά, για τη διευθέτηση υποτιθέμενων οικονομικών και ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων τους στα ασφαλιστικά ταμεία, τη διεκδίκηση μεγάλων χρηματικών ποσών από δικαστικές διαμάχες ακόμη και την καταβολή μεγάλων ποσών από ΕΣΠΑ για την ανέγερση ναών.

Στη συνέχεια, ο 34χρονος συνεργός του, συναντούσε τους ιερείς, στους οποίους παρουσιάζονταν ως γραμματέας ή απεσταλμένος της Μητρόπολης και λάμβανε τα χρηματικά ποσά, που είχαν συμφωνήσει οι παθόντες με τον 37χρονο.

Ο 29χρονος και ο 27χρονος μετέβαιναν εναλλάξ, με τον 34χρονο στα ραντεβού με τους ιερείς, ως οδηγοί του, ενώ επιπλέον επιτηρούσαν τον χώρο.

Η 29χρονη, παραλάμβανε τα χρήματα για λογαριασμό του 37χρονου από τα άλλα μέλη της οργάνωσης.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• (12.225) ευρώ

• πέντε οχήματα,

• πιστόλι,

• μονόκαννο,

• (322) γραμμάρια καπνού,

• (30) κινητά τηλέφωνα,

• πληθώρα καρτών τηλεφώνου (sim),

• (2) τάμπλετ,

• φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και

• ξύλινη σφραγίδα με στοιχεία Ιερού Ναού.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι, τρία από τα παραπάνω πέντε κατασχεμένα οχήματα, αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της παράνομης δράσης της οργάνωσης από τα χρήματα που είχαν αποσπάσει οι δράστες.

Επιπλέον τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να δυσχεραίνουν το έργο των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό τους και να «καλύπτουν» τα ίχνη τους χρησιμοποιούσαν διαφορετικούς αριθμούς τηλεφώνων, ενώ άλλαζαν συχνά τηλεφωνικές συσκευές.

Από τις έρευνες που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, ταυτοποιήθηκε η τέλεση από τους δράστες δεκατριών περιπτώσεων απάτης σε βάρος ιερέων σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία, Τρίκαλα, Κοζάνη,Σέρρες και Πρέβεζα.

Σημειώνεται ότι οι δράστες είχαν αποκομίσει από την παράνομη δράση τους το χρηματικό ποσό των (235.600) ευρώ.

Από τον έλεγχο των στοιχείων των δραστών, προέκυψε ότι οι τέσσερεις ημεδαποί άνδρες, έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις αστυνομικές Αρχές για παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις.

Παρακαλούμε όσους πολίτες και ιδίως ιερείς έχουν πέσει θύματα εξαπάτησης με το συγκεκριμένο τρόπο να επικοινωνήσουν με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, στα τηλέφωνα 2610 – 695140 και 695142.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ