2017-06-12 08:59:51
Φωτογραφία για Μαλλιά κουβάρια γιατροί και φαρμακοποιοί για αλλαγές στις συνταγές – Φωνές για “αντιποίηση επαγγέλματος”
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, η προστασία της Δημόσιας Υγείας δεν είναι προνόμιο ενός προνομιούχου κλάδου, αλλά μιας υγειονομικής αλυσίδας που υπό κανονικές συνθήκες θά έπρεπε να συνεργάζεται μέσα σε όρια και σε πλαίσια αλληλοεκτίμησης.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATROPEDIA

Σοβαρή αντιπαράθεση μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών έχει προκαλέσει η δυνατότητα των δεύτερων να χορηγούν άλλο σκεύασμα από εκείνο που αναγράφεται στη συνταγή.

Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον φαρμακοποιό να χορηγεί το φθηνότερο γενόσημο, αλλά οι αλλαγές προκαλούν συχνά την αντίδραση ασθενών και γιατρών, οι οποίοι κάνουν λόγο για “αντιποίηση επαγγέλματος”.

Χαρακτηριστική είναι η σφραγίδα με κόκκινα γράμματα που έθεσε γιατρός σε συνταγή που χορήγησε σε ασθενή του. Στη σφραγίδα αναφέρονται τα εξής:

“Προσοχή, η αλλαγή φαρμάκου συνιστά αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και επισύρει ποινές ευθύνες (νόμος 1565/1939, άρθρο 112).


Στο εν λόγω άρθρο ορίζεται – μεταξύ άλλων – πως “παν πρόσωπον, όπερ, χωρίς να κέκτηται τα εν αρθ. 1 ή 10 του παρόντος Νόμου προσόντα προς άσκησιν της ιατρικής επιλαμβάνεται έστω και επί παρουσία ιατρού της διαγνώσεως ή θεραπείας αρρώστων είτε δια προσωπικών ενεργειών, είτε δια προφορικών ή γραπτών συμβουλών, είτε δι' αλληλογραφίας, τοιχοκολλήσεως, αγγελιών ή πάσης φύσεως δημοσιεύσεων, θεωρείται ασκούν παρανόμως την ιατρικήν και τιμωρείται με τας εν αρθ. 111 του παρόντος Νόμου ποινάς” Απαντώντας στα περί “αντιποίησης” ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος ανάρτησε στο facebook ένα σχόλιο, με τίτλο “Τι δεν καταλαβαίνουν;”:

“Αντιποίηση επαγγέλματος κάνει κάποιος που δρα και ενεργεί έξω από τα όρια που ορίζει το επάγγελμά του”, τονίζει ο κ. Λουράντος, για να σημειώσει:

“Και επειδή η...'αντιποίηση' αφορούσε το επάγγελμα του ιατρού από τον φαρμακοποιό, οφείλω να καταθέσω την άποψή μου".

Προνομιούχος

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, η προστασία της Δημόσιας Υγείας δεν είναι προνόμιο ενός προνομιούχου κλάδου, αλλά μιας υγειονομικής αλυσίδας που υπό κανονικές συνθήκες θά έπρεπε να συνεργάζεται μέσα σε όρια και σε πλαίσια αλληλοεκτίμησης:

"Εν προκειμένω, ο φαρμακοποιός δεν είναι και δεν μπορεί να έχει τον ρόλο του 'εκτελεσάκια συνταγών', ούτε του υπηρέτη επιθυμιών άλλων επιστημόνων στον χώρο της Υγείας.

Είναι επιστήμονας που έχει ως εργαλείο το φάρμακο και που οφείλει να δραστηριοποιείται με γνώμονα το συμφέρον του ασθενή όσον αφορά την χρήση και διάθεση αυτού του κοινωνικού αγαθού.

Από την άλλη η ιατρική κοινότητα έχει αποκλειστική ευθύνη και ο ρόλος της ορίζεται στην διάγνωση και τον ορισμό της ασθένειας, καθώς και στην επιλογή της δραστικής ουσίας του φαρμάκου για την αντιμετώπισή της”...

Ο κ. Λουράντος εκτιμά, πάντως, πως πρέπει να αποφεύγονται οι προστριβές και οι διαξιφισμοί μεταξύ των δύο κλάδων.

Αντιβιοτικό

Κάτω από την ανάρτηση του προέδρου του ΠΦΣ, υπήρξαν μία σειρά από σχόλια φαρμακοποιών και γιατρών, ορισμένοι εκ των οποίων αμφισβήτησαν τα επιχειρήματα Λουράντου. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση μίας γιατρού:

“Κύριε Λουράντο, πριν λίγα χρόνια ήμουν διακοπές στην Κωνσταντινούπολη. Έπαθα οξεία στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα με υψηλό πυρετό με ρίγος. Πήγα σε εφημερεύον φαρμακείο μέσα στη νύχτα, με το ζόρι συνεννοήθηκα με το φαρμακοποιό, του έδειξα την ιατρική μου ταυτότητα και τον παρακάλεσα να μου χορηγήσει αντιβίωση.

Μου είπε ότι απαγορεύεται από το νόμο να δώσει αντιβίωση χωρίς ιατρική συνταγή, μου έδωσε παστίλιες για το λαιμό κι αντιπυρετικό κι έξω απ την πόρτα. Αναλογισθείτε πόσοι από τους εδώ συναδέλφους φαρμακοποιούς θα το έκαναν αυτό και μετά ελάτε να μιλήσουμε για αντιποίηση.

Δικαιολογίες τύπου δε βρίσκουν δωρεάν ιατρό κι όλοι θα έπρεπε να είστε συμβεβλημένοι με το ταμείο είναι τουλάχιστον άτοπες. Το ταμείο που μας έχει φεσώσει όλους, μαζί με τη φορολογία και το ασφαλιστικό ευθύνονται για τη δεινή κατάστασή μας.

Το να στηρίζετε το τζαμπατζή ασθενή που δεν έχει να δώσει 20 και 30 ευρώ επίσκεψη στο γιατρό για να εξετασθεί, συνεχίζει όμως να καπνίζει αρειμανίως, κυκλοφορεί με ημιμόνιμο νύχι και μαλλί κομμωτηρίου είναι απαράδεκτο. Αν κάποιος είναι πράγματι φτωχός κι άπορος μετά από συνεννόηση μαζί σας μπορεί να εξετασθεί τζάμπα, έχουμε δώσει όρκο, δεν είμαστε απάνθρωποι”.

Ιατρείο

Στο ίδιο πνεύμα ήταν μία ακόμη ανάρτηση γιατρού:

“Πώς θα σας φαινόταν αν κάποιος από εμάς έκανε παράνομη διακίνηση φαρμάκων στο ιατρείο του, με τη δικαιολογία ότι εξυπηρετεί τους ασθενείς που δεν έχουν να πληρώσουν το φαρμακοποιό”;

Στο ερώτημα αυτό, ωστόσο, υπήρξε ανάρτηση φαρμακοποιού, ο οποίος ανέφερε πως αρκετές φορές οι γιατροί χορηγούν στους ασθενείς τους βαριά αντιβιοτικά, έπειτα από τηλεφωνική “εξέταση”...
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ