2017-06-14 08:52:08
Φωτογραφία για Ετοιμάζεται «κούρεμα» στα χρήματα των εφημεριών στα νοσοκομεία; Οι ανησυχίες των γιατρών για το νέο νομοσχέδιο
Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Στα κάγκελα είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί από τις αλλαγές στις εφημερίες και το ωράριο που προωθεί με νομοσχέδιο το υπουργείο Υγείας.

Από την ημέρα που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε με …χαρά πως θα προσαρμόσει το ωράριο των Ελλήνων Γιατρών στα δεδομένα της Ε.Ε., οι νοσοκομειακοί γιατροί άρχισαν να ανησυχούν.

Και αυτό επειδή εκτός των άλλων για να περιορισθεί το ωράριο στο ΕΣΥ ώστε να προσαρμοστεί η χώρα μας στα Ευρωπαϊκά δεδομένα, είτε θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις είτε να αλλάξει όλος ο τρόπος λειτουργίας των νοσοκομείων. Κάτι που βέβαια δεν αναμένεται να γίνει άμεσα. Διαβάστε ΕΔΩ τι αλλάζει με όλες τις λεπτομέρειες: «Αλλάζει το ωράριο και οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ! Τι φέρνει νομοσχέδιο του υπ.Υγείας»

Οι ανησυχίες των νοσοκομειακών γιατρών

Οι αλλαγές που επιδιώκει να φέρει στο ωράριο και τις εφημερίες των γιατρών το υπουργείο Υγείας, φαίνεται πως στην πράξη δεν μπορεί να λειτουργήσει.


Και αυτό επειδή καταρχάς στα περισσότερα νοσοκομεία της περιφέρειας οι γιατροί δεν επαρκούν με αποτέλεσμα να εφημερεύουν σχεδόν μέρα παρά μέρα.

Συνεπώς οι ώρες που θα πρέπει να συμπληρώνουν εβδομαδιαίως θα ξεπερνιούνται ούτως ή άλλως.

Από την άλλη και στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής το ιατρικό προσωπικό είναι περιορισμένο ενώ ειδικά οι ειδικευόμενοι σηκώνουν μεγάλο βάρος χωρίς καν να τηρείται ούτε το βασικό ωράριο.

Το ανησυχητικό είναι ότι με τη συναίνεση και την υπογραφή του γιατρού, οι 48 ώρες την εβδομάδα θα μπορούν να φθάσουν ακόμη και τις 60 με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τις ευθύνες και τα λάθη που μπορεί να επωμιστεί.

Κουρεύονται τα χρήματα από τις εφημερίες ετοιμότητας;

Όμως αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία στους νοσοκομειακούς γιατρούς είναι το γεγονός ότι στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, ως χρόνος εργασίας ορίζεται ο χρόνος κατά τον οποίο ο γιατρός βρίσκεται στο χώρο εργασίας.

Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί στο μέλλον οι εφημερίες ετοιμότητας να μην πληρώνονται πλέον, όπως σημειώνει η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), παρά μόνο εάν προκύπτει κάποιο περιστατικό.

«Πρόκειται για πολύ σοβαρή αρνητική εξέλιξη, προπομπό της διαίρεσης του χρόνου εργασίας σε ενεργό και ανενεργό.

Ο χρόνος της «εφημερίας ετοιμότητας» δε θεωρείται εργάσιμος χρόνος και δεν προσμετράτε στο 4μηνο, στη βάση του οποίου θα υπολογίζεται ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας. Δυνητικά ο αριθμός των εφημεριών ετοιμότητας μπορεί να είναι απεριόριστος.

Παράλληλα, παρόλο που προς το παρόν δεν προβλέπεται, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο οι εφημερίες ετοιμότητας να μην πληρώνονται στο μέλλον, παρά μόνο εάν ο γιατρός κληθεί στο νοσοκομείο να παράσχει τις υπηρεσίες του» σημειώνει η ΟΕΝΓΕ.

Νέο ωράριο μη σταθερό

Κατά τους νοσοκομειακούς γιατρούς η πρόταση του Υπ. Υγείας προωθεί την ανατροπή του σταθερού ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας όλων των γιατρών που εργάζονται στις δημόσιες Μονάδες Υγείας, στα νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Όπως εξηγεί η ΟΕΝΓΕ: «ο υπολογισμός του εργάσιμου χρόνου δε γίνεται με βάση το σταθερό, ημερήσιο 7ωρο ανά εβδομάδα, αλλά με βάση το μέσο όρο των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας σε διάστημα 4 μηνών, ο οποίος δεν πρέπει να ξεπερνά τις 48 ώρες μαζί με τις υπερωρίες.

Οι 48 ώρες δηλαδή δεν είναι ο ανώτερος επιτρεπτός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας, αλλά ο μέσος όρος. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι ένας γιατρός μπορεί να εφημερεύει για πάνω από ένα μήνα ή και περισσότερο, όλες τις καθημερινές, δωδεκάωρα».

ΥΠΕΡ-ωράριο με …συναίνεση

Εκτός των άλλων όμως αυτό που φαίνεται να βάζει φωτιά στα θεμέλια του νέου εγχειρήματος πριν ακόμη αυτό εφαρμοστεί, είναι το γεγονός ότι ενώ επιδιώκεται να τηρηθεί το ευρωπαϊκό ωράριο των 48 ωρών, αυτό καταστρατηγείται άμεσα με ένα νέο τρικ, αυτό της συναίνεσης των γιατρών.

Όπως τονίζει η ΟΕΝΓΕ, με ατομική συναίνεση του γιατρού θα μπορεί να αυξάνεται ο μέγιστος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας από 48 σε 60 ώρες. «Με αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται η συλλογική διαπραγμάτευση μέσω των συνδικαλιστικών οργάνων.

Τα φαινόμενα αυθαιρεσίας σε βάρος των γιατρών ιδιαίτερα των νεότερων, τα φαινόμενα καταναγκασμού σε υπερεργασία θα ενταθούν. Ταυτόχρονα μετακυλίεται η ευθύνη σε περίπτωση ιατρικού λάθους εξαιτίας της εντατικοποίησης, στον γιατρό που έχει υπογράψει ατομική δήλωση» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Ούτως ή άλλως πάντως τα δικαιώματα των νοσοκομειακών γιατρών καταστρατηγούνται μέρα με την ημέρα. Δείτε ΕΔΩ τι θα συμβεί με τους επικουρικούς γιατρούς του ΕΣΥ: «Εκτός ΕΣΥ οι επικουρικοί γιατροί! Σε κινητοποιήσεις οι νοσοκομειακοί γιατροί»

Πάντως το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι το σύστημα της εξαίρεσης του 60ωρου θα έχει ισχύ για 3 χρόνια μέχρι να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις, δε φαίνεται να πείθει τους νοσοκομειακούς γιατρούς, καθώς θεωρούν ότι λόγω μνημονίων δε θα γίνουν προσλήψεις και έτσι το σύστημα της συναίνεσης θα αποτελεί τον κανόνα.

Μ αυτά και μ αυτά το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ σε πρόσφατη συνεδρίασή του απέρριψε την πρόταση του Υπ. Υγείας για το σχέδιο νόμου σχετικά με την «οργάνωση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών».
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ