2017-06-16 01:21:16
Φωτογραφία για Eurogroup: Δόση 8,5 δισ. σε... δόσεις -ξεκινά η συζήτηση για το χρέος
Συμφωνία που "ξεκλειδώνει" κεφάλαια ύψους 8,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα επετεύχθη στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του συμβουλίου, Jeroen Dijsselbloem.

Capital.gr

Η ίδια συμφωνία περιλαμβάνει πρωτογενή πλεονάσματα περί το 2% του ΑΕΠ μετά το 2022, πιο συγκεκριμένο πλαίσιο για το χρέος με επέκταση της χρονικής διάρκειας των δανείων EFSF από 0 έως 15 έτη, μηχανισμό σύνδεσης ΑΕΠ με το χρέος, αλλά και σχέδιο για δημιουργία Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Η επικεφαλής του Ταμείου, Christine Lagarde προανήγγειλε την έγκριση του προγράμματος με το ΔΝΤ έως την 27η Ιουλίου, αλλά κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπάρχει εκταμίευση αν δεν υπάρξει το 2ο στάδιο, εξειδίκευσης των μέτρων για το χρέος, το οποίο ο Dijsselbloem τοποθέτησε μέσα στους επόμενους μήνες, πριν το τέλος του προγράμματος μιλώντας και για 3ο, τελικό, στάδιο αποφάσεων στο τέλος του προγράμματος αν γίνουν τα συμφωνηθέντα.


Εκπρόσωπος της ΕΚΤ μετά τις ανακοινώσεις, έδωσε το δικό του "σήμα" κάνοντας λόγο για "ένα πρώτο βήμα προς την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους".

Μηχανισμός για το χρέος που συνδέεται με την ανάπτυξη

Ο Dijsselbloem ανέφερε ότι συζητήθηκε η στρατηγική για το χρέος στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου του 2016 και διευκρινίστηκαν περαιτέρω τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που περιλαμβάνονταν σε αυτή και που το Eurogroup είναι έτοιμο να εφαρμόσει μετά το τέλος του προγράμματος.

Μεταξύ άλλων, η ευρωζώνη είναι έτοιμη να εξετάσει την επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων από 0 έως 15 έτη, ενώ η απόσβεση θα εξαρτάται και από τους ρυθμούς ανάπτυξης. Το Eurogroup σημείωσε πως η εφαρμογή των συμφωνηθέντων βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος συνεισφέρει ήδη στη μείωση των μικτών χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα και βελτιώνει σημαντικά το προφίλ του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Σε περίπτωση που υπάρξει απόκλιση ανάμεσα στην υπόθεση για το ρυθμό ανάπτυξης που θα γίνει στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους στα τέλη του προγράμματος και τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης στην περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, η αναδόμηση του χρέους του EFSF θα αναπροσαρμοστεί βάσει ενός μηχανισμού προσαρμογής στην ανάπτυξη που θα συμφωνηθεί. Ο μηχανισμός αυτός θα διευκρινιστεί πλήρως ως ένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

"Με άλλα λόγια, εάν καταγραφεί περισσότερη ανάπτυξη, τότε θα μπορέσει να γίνει υψηλότερη ή ταχύτερη αποπληρωμή των δανείων", εξήγησε ο Dijsselbloem, προσθέτοντας ότι έχει δοθεί εντολή στο EWG να εργαστεί περαιτέρω πάνω σε αυτόν τον μηχανισμό.

Όπως συμφωνήθηκε το Μάιο του 2016, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, καθώς και ο μηχανισμός προσαρμογής στην ανάπτυξη, θα υλοποιηθούν εάν κριθεί απαραίτητο στο τέλος του προγράμματος, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσής του. Στο τέλος του προγράμματος θα επιβεβαιωθεί και η προσαρμογή των μέτρων αυτών στη βάση μιας επικαιροποιημένης ανάλυσης βιωσιμότητας που θα πραγματοποιήσει το ΔΝΤ, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο Dijsselbloem σχολίασε και την περίπτωση ενός πιο δυσμενούς σεναρίου μακροπρόθεσμα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης πρόσθετου εναλλακτικού μηχανισμού για το χρέος, που σημαίνει ότι το Eurogroup θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα εάν επαληθευτεί ένα πιο αντίξοο σενάριο από το προβλεπόμενο.

Πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ μετά το 2022

To Eurogroup χαιρέτισε τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και μετά μια δημοσιονομική τροχιά που θα είναι συνεπής με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, κάτι που θα επιτευχθεί, βάσει ανάλυσης της Κομισιόν, με πρωτογενές πλεόνασμα ίσο ή μεγαλύτερο, αλλά πλησίον του 2% του ΑΕΠ την περίοδο από το 2023 έως το 2060.

"Η Ελλάδα εισέρχεται στο τελευταίο έτος του προγράμματος στήριξης και θα προσπαθήσουμε να σταθεί στα πόδια της", είπε ο Dijsselbloem.

Εθνική αναπτυξιακή τράπεζα

Ο Ολλανδός αξιωματούχος εστίασε στο ζήτημα της ανάπτυξης, δηλώνοντας τη στήριξη του Eurogroup στη δημιουργία εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας που θα συντονίζει την εφαρμογή αναπτυξιακών δραστηριοτήτων.

Στις αρχές Ιουλίου η πρώτη εκταμίευση

Εκπροσωπώντας τον ESM, ο επικεφαλής Klaus Regling, διευκρίνισε πως το ποσό των 8,5 δισ. ευρώ θα διοχετευτεί στην αποπληρωμή του ελληνικού χρέους που ωριμάζει το καλοκαίρι, καθώς και σε άλλες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Η πρώτη εκταμίευση δόσης θα λάβει χώρα στις αρχές Ιουλίου και θα ανέρχεται σε 7,7 δισ. ευρώ. Τα 6,9 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή χρέους, και το υπόλοιπο ποσό για επιπλέον ανάγκες που έχει η χώρα. Θα γίνουν κι άλλες εκταμιεύσεις που θα λάβουν χώρα μετά το καλοκαίρι με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις.

Ξεχωριστά ο Regling χαρακτήρισε εντυπωσιακό το πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα το προηγούμενο έτος, υπογραμμίζοντας πως οι δεσμεύσεις και τα προαπαιτούμενα τηρήθηκαν.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ